Niikko on eduskunnan moottoriturpa

Mika Niikko on saanut negatiivista lööppijulkisuutta nuoruusvuosien rikosrekisteristään ja homolausunnoistaan. - Olen tullut nyt vähän varovaisemmaksi sanoissani, mies sanoo.

Vesa Marttinen

Vantaalainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Mika Niikko (ps) oli eduskunnan syysistuntokauden ahkerin puhuja. Niikko oli äänessä jopa keskustakonkari Mauri Pekkarista enemmän.

– Syksyllä oli käsittelyssä paljon nuoria koskevia asioita, jotka kiinnostavat mua, Niikko sanoo.

– Valtuustossa olen ihan samanlainen. Koen tärkeäksi sen, että olen äänestäjien äänenä. Itse aikanaan en saanut ääntäni esille.

Ensimmäisestä edustajavuodesta mies sanoo oppineensa paljon. Yksi asia kuitenkin hiertää.

– Mediassa ei puhuta kuin yksittäisten perussuomalaisten töppäilyistä. Pelkään että oikeat asiat hukkuvat sen alle. Tämä on huolestuttavaa, ja puolueen uskottavuus kärsii sen takia.

Töppäilyuutisointia on osunut myös omalle kohdalle. Heti edustajankauden alussa pengottiin Niikon nuoruusvuosien rikosrekisterit. Niillä ei Niikon mielestä ole mitään tekemistä poliittisen uskottavuuden kanssa.

– En ymmärrä tällaista journalismia. Tein paljon virheitä nuoruudessani, mutta olen sinut niiden asioiden kanssa ja puhunut niistä jo pitkään, siksi en osaa edes suuttua.

Seuraava kohu osui kohdalle, kun keltainen lehdistö uutisoi Niikon haluavan tietää työntekijöidensä sukupuolisen suuntautumisen.

– Se repäistiin irti asiayhteydestään. Multa kysyttiin avioliittolakialoitteeseen liittyen, että kun olen ollut kristillisen järjestön johtaja, haluaisinko tietää, onko jollain tällainen suuntautuminen, jos se tulee tekemään töitä.

– Sanoin, että jos tällainen henkilö tulee tekemään lasten kanssa töitä ja odotetaan että sillä on kristillinen arvomaailma, niin toki haluaisin tietää. Mutta enhän mä voi sitä tietenkään keneltäkään vaatia.

Asiasta syntyi suuria otsikoita ja Niikko sai selitellä lausumiaan parissakin tv-ohjelmassa.

Silti julkisuudella on myös kääntöpuolensa. Niikkokin on saanut omin silmin havaita vanhan poliitikkopiireissä tunnetun viisauden: ”kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta”.

– Sen näki hyvin käytännössä, kun kuljin Teuvo Hakkaraisen kanssa Jyväskylän kaduilla joskus viime vuoden lopulla. Sellaista kansansuosiota et löydä edes tangotähdiltä. Ei ihmiset Soiniakaan pysäyttele kaduilla samalla tavalla.

Niikko sanoo tunteneensa Hakkaraisen jo ennen hänen edustajuuttaan.

– Mutta aiemmin ei oltu niin paljoa tekemisissä. Hyviä ystäviä kuitenkin ollaan ja ymmärrän häntä hyvin.

Vuosi jytkystä

Perussuomalaisten jytkystä muistettavien viime kevään eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä oli sunnuntai 17.4.

Vantaalta eduskuntaan valittiin kuusi edustajaa, joista kolme oli ensikertalaisia. Yksi heistä oli Mika Niikko.

Tärkeimpänä tähänastisena onnistumisenaan Niikko pitää oman talousarvioaloitteen läpisaamista syksyn budjettineuvotteluissa. Aloitteella hän vaati Kuluttajaliitolle lisää rahaa, jotka liitolta oli aiemmin leikattu.

Vantaan Sanomien pienoisjuttusarjan edellisissä osissa esiteltiin Johanna Jurva (ps) ja Antti Lindtman (sd). Sarja päättyy.

Written by:

Vesa Marttinen

Ota yhteyttä