Vantaan leikkauslista kuristaa urheiluseuroja

TiPSin puheenjohtaja Ilkka Laanti sanoo, että leikkauslista voi pahimmassa tapauksessa johtaa liikuntaseuroissa palkkatyöntekijöiden irtisanomiseen. TiPSissä palkkatyöntekijöitä on kolme. Seuran hallitus harkitsee leikkauksia vastustavan esityksen toimittamista kaupunginvaltuustoon ennen 18. kesäkuuta pidettävää valtuuston kokousta.

Päivi Tuovinen

Kaupungin leikkauslista uhkaa rokottaa rajusti Vantaan urheiluseuroja.

Ehdotuksen mukaan liikuntaseurojen avustuksista leikataan noin 10 prosenttia, eli 110 000 euroa.

 

Osalle vanhemmista maksunkorotus voi olla liikaa.”

Esityksen mukaan myös kenttäyhtiöiden vastikkeita pitää alentaa 720 000 euroa järjestelemällä halliyhtiöiden toimintaa uudelleen. Seuroissa pelätään, että tämä johtaa käyttömaksujen nousuun.

 

Lisäksi velkaohjelmassa esitetään, että vantaalaiskoulujen vapaa-ajan käyttö muuttuu maksulliseksi. Tällöin liikuntasalien vuoroista koituisi lisäkuluja tiloja talvikaudella käyttäville joukkueille.

Tikkurilan Palloseuran (TiPS) puheenjohtaja Ilkka Laanti on huolissaan aikeista. Laannin mukaan jalkapallokenttien käyttömaksujen korotukset kouraisisivat seuraa eniten.

Leikkaukset voivat johtaa siihen, että juniorityöhön satsaavan TiPSin on nostettava huomattavasti pelaajien vuotuisia jäsenmaksuja ja joukkuekohtaisia toimintamaksuja.

– Tämä riipaisisi viime kädessä kotitalouksia. Osalle vanhemmista maksunkorotus voi olla liikaa, eikä heillä ole enää varaa tuoda lapsia seuratoimintaan, Laanti harmittelee.

Jos TiPsin jäsenten ja vapaaehtoisten määrä laskee, seuran toiminta vaikeutuu. Seurassa on nyt 350–400 vapaaehtoista.

Laanti ihmettelee etenkin kaupungin kenttä- ja salimaksutavoitetta. Tänä vuonna TiPS maksaa Vantaalle 150 000 euroa käyttämistään harjoitus- ja pelivuoroista. TiPSin saama seuratuki tänä vuonna on alustavan tiedon mukaan noin 19 000 euroa, eli seuran toiminta tuo kaupungille 130 000 euroa tuloa.

Vantaan tilanne on poikkeuksellinen siinä mielessä, että kaupunki on osin yhtiöittänyt jalkapallokenttien hallinnoinnin ja laskuttaa yhtiöiden kautta seuroja niiden käytöstä. Tikkurilan kentistä vastaavat KOY Tikkurila Urheilutalo Oy ja kaupunki, Myyrmäen kentistä Myyrmäen Urheilupuisto Oy.

– Vantaan liikuntapoliittisen linjauksen mukaan liikuntapaikkojen käyttö pitäisi olla ilmaista alle 18-vuotiaille. Juniorijoukkueet joutuvat kuitenkin maksamaan kenttien käytöstä seuroille, jotka taas maksavat tulot kaupungille. Joku voisi todeta, että tämä menee piiloveron puolelle, Laanti kritisoi.

TiPSin saama avustus laskisi ensi vuonna 17 000 euroon, mikä ei ole Laannin mukaan erityisen huomattava pudotus. Hänestä tälläkin aikeella on kuitenkin yleistä ilmapiiriä latistava henkinen viesti.

– Leikkausaikeet panevat miettimään, koetaanko urheiluseurojen toimintaa lainkaan arvokkaaksi.

Leikkauslista koskee Vantaalla yli 5 000:ta lisenssijalkapalloilijaa ja TiPSissä 850:tä pelaajaa, joista 750 on junioreita.

Laanti korostaa, että seuroilla on huippu-urheilun kehittämisen lisäksi tärkeä yhteiskunnallinen rooli: ne pyrkivät edistämään alaikäisten liikunnallista, tervettä elämäntapaa.

– Jos sata nuorta jättää seuran ja jää kadulle, mitä tapahtuu? Laanti kysyy.

Written by:

Tuomas Massinen

Ota yhteyttä