Piilota X Palauta

”Luomukarjalanpiirakat eivät kiinnostaneet kymmenen vuotta sitten ketään”

Ruoka 1 Kommentoi

Moottoritiellä vastaan ajaa Saarioisten punainen rekka, valkoinen kukko kyljessään. Kartanon mailla Saarioisten Sahalahden tehtaan portilla kajahtelee lähellä pesivien joutsenten ääntely.

Maksalaatikon mallisessa tuotekehitystalossa astelee suomalaisesta ruokakulttuurista ylpeä tuotekehitysjohtaja.

Yhtiön palveluksessa 21 vuotta työskennellyt Mirja Lonka kehuu rikasta ruokakulttuuriamme, tuoreruokien valmistusta ja kehittynyttä pakkausteknologiaa.

– Suomi on imenyt vaikutteita lännestä ja idästä. Venäjältä saimme piirakkakulttuurin ja lännestä pitsat. Silti emme ole unohtaneet omia ruokaperinteitämme.

 

Uteliaisuus aasialaisia ruokia kohtaan on voimakasta.”

Tuoreen valmisruuan valmistuksessa Suomi on Lonkan mukaan edelläkävijä.

– Skandinaviassa ja Euroopassa ovat edelleen vallalla pakasteet, joskin tuore valmisruoka ja kuluttajapakattu liha näkyvät sielläkin jo hiljalleen. Esimerkiksi Tukholmassa kuluttajapakattua tuorelihaa on vähän tarjolla. Broilerfileet ostetaan pääosin pakastealtaasta, mikä on suomalaiselle vieras ajatus.

Lonka nostaa esille myös Suomen ainutlaatuisen pakkausteollisuuden.

– Uudelleen suljettavat pakkaukset lihavalmisteissa ovat meillä arkipäivää. Muualle Eurooppaan pakkaustyyli on vasta vähitellen rantautumassa.

Elintarvikejätissä seurataan tarkkaan vallalla olevien trendien muutoksia. Viime vuosina tällaisia ovat olleet esimerkiksi karppauksen suosion kasvu ja kiinnostus eri maiden ruokakulttuuria kohtaan.

– Kiinnostus aasialaisia ruokia kohtaan on voimakasta. Myös välimeren ruuat ovat suomalaisille tuttuja – ja erityisesti Italia. Meksikolaisten tacojen ja burritojen käyttö on Suomessakin yleistynyt, mutta olemme kulutuksessa reippaasti jäljessä pohjoismaisia naapureitamme. Intialaiset ruuat eivät ole iskeneet suomalaisten valtavirtaan.

Mutta on suomalaisilla myös omat trendinsä. Kuten leivät. Vaikka karppaajia on yhä enemmän, suomalaiset syövät ja kaipaavat yhä leipää. Kuluttajien toiveesta Saarioisillakin lähdettiin kehittämään toukokuussa lanseerattuja uutuusleipiä; valmiiksi täytettyjä, mutta silti tuoreita eväsleipiä. Voileivät valmistetaan osin käsityönä Virossa Raplan tehtaalla.

 

Leipä on suomalaisten oma trendi.”

Myös luomun kysyntä on Suomessa kasvussa. Haasteita riittää, sillä asiakaskunta on pirstaloitunut.

– Kymmenen vuotta sitten toimme markkinoille luomukarjalanpiirakat. Aika ei ollut oikea. Kysyntä ei riittänyt. Nyt lanseerasimme ne uudelleen. Vuodenvaihteessa tulee muitakin tuotteita.

Valmisruokahitit: maito juustona ja liha luuttomana

Valmisruokien kulutus on Tilastokeskuksen mukaan kasvanut merkittävästi. Aterian muodostavien valmisruokien hankinnat ovat nelinkertaistuneet parinkymmenen vuoden aikana.

Aamupuuron keitosta on siirrytty pikapuuroihin ja mysleihin tai jogurtteihin. Valmiita marjakeittoja ja puuroja ostetaan myös runsaasti.

Mitä nuorempi kuluttaja, sitä vähemmän hän ostaa raaka-aineita. Hedelmät syödään hedelmämehuina.

Nuoret suosivat uusia elintarvikkeita, kuten nuudeleita ja pastoja erilaisine valmiskastikkeineen. Myös pitsan suosio jatkuu, ja pasta on noussut perunan tilalle. Italialaisen ruuan suosio on lisännyt tomaattisäilykkeiden ja pastan kulutusta.

Sen sijaan vanhemmat ikäluokat käyttävät perunaa aterian osana.

Maito nautitaan nykyisin jogurttituotteina ja juustona, vaikka erityisesti juustoa pidetään suurena ympäristön kuormittajana.

Yllättäen lihan kulutus ei ole vähentynyt edes nuorten keskuudessa. Nuoret miehet ostavat lihaa saman verran kuin väestö keskimäärin. Naiset ja nuoret käyttävät siipikarjaa naudan- tai sianlihan sijaan. Liha on muuttunut luuttomaksi.

Lähde: Tilastokeskus

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

6.6.2012 17:54

Ainakin 30-vuotta on puhuttu "luomun kasvusta" voimakkaasta , nyt lienee n.1-1,5%:tti yksikköä elintarvikkeista .Tällä vauhdilla menee ainakin sata vuotta että se nousisi 10%:ttiin?

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.