Koulusäästöjen vastustajat pistivät teatterin pystyyn valtuustopomoja varten

Kouluihin kaavailtujen säästötoimien vastustajat kerääntyivät mielenilmaukseen valtuuston infotilaisuuden alla. Tapani Mäkinen (kok) ja Antti Lindtman (sd) saivat kohdata noin satapäisen väkijoukon.

vesa marttinen

Tilapäisenä valtuustosalina toimivan yrityskeskus Leijan edustalle kokoontui torstaina mittava joukko Näpit irti koulusta -liikkeen mielenilmaisijoita.

vesa marttinen

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen seurasi sivusta, kun valtuustoryhmien johtajat ottivat vastaan koulusäästöjä vastustavan adressin.

vesa marttinen

Vantaan koulusäästöjä vastustava Näpit irti koulusta -liike kantoi terveisensä kaupunginvaltuustolle torstaina valtuuston selostustilaisuuden alla. Ryhmä oli torstaihin mennessä kerännyt jo lähes 5 000 nimeä leikkauksia vastustaviin adresseihin.

– Koulujen sijaan säästöt pitää keskittää sellaisiin asioihin, jotka eivät koske ihmisten jokapäiväistä elämää. Nyt kaavailluista koulusäästöistä tulee todellisuudessa moninkertaiset kustannukset, jotka maksetaan takautuvasti vuosien päästä, sanoo Vaula Norrena, toinen liikkeen keulahahmoista.

Mielenilmauksessa nähtiin puheenvuoroja, yhteislaulua sekä mukaelma jouluklassikosta Tiernapojat. Ryhmän tulkinnassa toivoteltiin onnellista ja hyvää koulua. Piikkejä lenteli niin köyhän kaupungin, kaupunginhallituksen kuin perusopetuksen johtajan Ilkka Kalon suuntaan.

Valtuusto kokoontuu maanantaina päättämään kaikkia toimialoja koskevasta talouden tasapainottamis- ja velkaohjelmasta, johon kuuluu muun muassa paljon vastustusta herättänyt sadan kouluavustajan vähennys.

Valtuuston puheenjohtajan Antti Lindtmanin (sd) mukaan päätös toimii muodollisesti raamina tulevan syksyn budjettineuvotteluille.

– Valtuusto ei päätä näin laajasta kokonaisuudesta tämän yhden kokouksen perusteella, vaan paljon jää vielä selvitettävää. Nyt päätetään ohjelman hyväksymisestä jatkovalmistelun pohjaksi, ja tältä pohjalta toimialat sitten valmistelevat tulevaa budjettia.

Lindtmanin mukaan talouspaketin puimisen yhteydessä on noussut esille joitain täysin uusia ajatuksia säästökohteista.

Yksi tällainen koskee koulukirjahankintoja. Sen mukaan nykyinen hankintamalli, jossa koulukirjat hankitaan välittäjien kautta hajautetusti, tulee jopa satoja tuhansia euroja kalliimmaksi kuin kirjojen ostaminen suoraan kustantajalta ilman välikäsiä.

– Tämä on hyvä esimerkki uudesta, luovasta ideasta, jollaisia nyt tarvitaan. Olen jo pyytänyt sivistystoimelta selvitystä, miten koulukirjahankinnat voisi keskittää ja paljonko sillä voisi säästää, Lindtman sanoo.

Valtuusto saa maanantaina velkapaketin yhteydessä tiedokseen vuoden 2013 talousarvion käyttötalouden ja investointien laadintakehyksen, jonka kaupunginhallitus hyväksyi jo aiemmin. Kaupunginhallitus päätti lisätä mukaan työllisyys- ja elinkeinopoliittisen ohjelman laatimisen ensi kevääksi sekä selvityttää energian, veden ja paperin kulutuksen vähentämisen ja jätteiden tehokkaamman lajittelun mahdollistamat säästöt.

Mikä ihmeenvelkaohjelma?

Vantaan talous- ja velkaohjelma on 56-sivuinen työryhmän laatima esitys, joka sisältää ehdotuksia säästötoimenpiteiksi kaikilta toimialoilta.

Taustalla on kaupungin taloustilanne: Vantaa on velkaantunut väestönkasvun ja siitä johtuvien investointitarpeiden johdosta. Tulopohja ei ole riittänyt toteutuneen kasvun rahoittamiseen.

Ohjelman keskeisinä lähtökohtina ovat toimintamenojen kasvun jarruttaminen 1,5 prosenttiin per vuosi ja bruttoinvestointitason laskeminen 90 miljoonaan euroon per vuosi pois lukien Kehärata ja Kehä III.

Written by:

Vesa Marttinen

Ota yhteyttä