Vantaan vasemmistossa syntyi kuppikuntajako – puheenjohtaja erosi

Vasemmistoliiton valtuutetut Jaakko Laakso ja Ilmari Heinonen keskustelivat maanantaina valtuuston kokouksen aikana. Molemmat päätyivät äänestämään velkaohjelman hylkäämisen puolesta.

Vesa Marttinen

Vasemmistoliiton Vantaan valtuustoryhmän puheenjohtaja Kati Tyystjärvi on eronnut puheenjohtajan paikaltaan.

Taustalla on valtuuston viime maanantain kokous, jossa käsiteltiin Vantaan talous- ja velkaohjelmaa. Käsittelyn aikana vasemmistoliiton valtuustoryhmän enemmistö päätti esittää ohjelmaa hylättäväksi, mikä ei Tyystjärven mukaan ollut ryhmän alkuperäinen tavoite.

– Sovimme kokousta edeltävänä torstaina, että tavoitteemme maanantaina on pyrkiä saamaan ohjelmaan kirjaus, jossa menojen kasvu olisi kaksi prosenttia ehdotetun 1,5:n sijaan.

Hänen mukaansa uusi kanta muodostui vasta ryhmäkokouksessa tuntia ennen valtuuston kokousta. Hän kritisoi erityisesti ryhmän pitkäaikaista valtuutettua Jaakko Laaksoa, joka ei ollut torstain kokouksessa paikalla.

– Hänellä ei yleensäkään ole tapana osallistua valmistelutyöhön tai ryhmän kannanmäärittelyyn.

Nettisivuillaan Tyystjärvi kirjoittaa samasta asiasta vielä tiukemmin sanankääntein: ”Vasemmistoliiton politiikan linja Vantaalla ei pitäisi ratketa valtuustoryhmän yhdessä kokouksessa menneisyyden haamujen hyökkäyksessä”.

Kun ryhmän enemmistö lähti samalle linjalle Laakson kanssa, eli tuki koko velkaohjelman hylkäämistä, Tyystjärvi päätti, että hänellä ei ole enää edellytyksiä jatkaa ryhmänjohtajana.

– Tämä ei ole ollut meidän linjamme, sitä ei esitetty kaupunginhallituskäsittelyssäkään.

– Päätin kokouksen aikana, että jätän paikkani. Tämä ei ole minun tapani tehdä politiikkaa.

Ryhmä järjestäytyi pian tämän jälkeen ja valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Jussi Saramon ja varapuheenjohtajakseen Ilmari Heinosen.

Laakso ei näe toiminnassaan mitään poikkeuksellista.

– Ryhmässä sovittiin ennen kokousta, että ohjelma voidaan lähettää takaisin valmisteluun. Se esitys ei mennyt läpi, jonka jälkeen minusta olisi ollut kummallista, jos olisimme ohjelman nahkoineen ja karvoineen nielleet.

Sekä Laakso että Tyystjärvi vakuuttavat, että selkkaus ei aiheuta hankaluuksia ryhmän sisäiseen toimintaan jatkossa.

Written by:

Vesa Marttinen

Ota yhteyttä