Limaiset otukset valloittavat Vantaan

Markku Saarinen kuvasi Päiväkummusta omalta pihaltaa löytyneitä etanoita. Saarinen toivoo, että kiinteistöjen omistajat pitäisivät tonttinsa siistissä kunnossa. Pihan perällä olevat risukasat ja ja valtoimenaan rehottavat villit kasvustot tarjoavat etanoille suotuisia lisääntymis- ja talvehtimispaikkoja. Myös lyhyeksi ajetut nurmikot hidastavat etanoiden leviämistä

Markku Saarinen

Päiväkummussa asuva Markku Saarinen on lopen kyllästynyt pihalla tuhoa tekeviin espanjansiruetanoihin.

– Yritin kasvattaa kurpitsoja, mutta etanat tuhosivat ne kaikki jo taimivaiheessa. Eilen löysin etanan kypsän mansikan kimpusta. Etanat valloittavat Vantaan.

Saarinen uskoo, että parin viime talven paksut hanget ovat antaneet hyvän suojan etanoiden talvehtimiselle ja kostea alkukesä on antanut lisäpotkua niiden lisääntymiselle.

Saarinen harmittelee, että pihojen perille jätetään risukasoja ja ja valtoimenaan rehottavia villejä kasvustoja, jotka tarjoavat etanoille suotuisia lisääntymis- ja talvehtimispaikkoja.

Viljelystensä tuhoutumisesta harmistunut Saarinen korostaa, että naapuruston yhteistyö on avaintekijä sodassa etanoita vastaan. Hän epäilee, etteivät kaikki eivät edes tunnista tätä vieraslajia.

Koirankakka näyttää olevan etanoiden herkkua.”
– Etanoita ei pitäisi nirhata nurmelle. Se vain edistää niiden lisääntymistä, sillä kuolleet etanat ovat mitä parhainta ravintoa lajitovereille. Kyse on näet tappajaetanoista, kertoo opettajana työskentelevä Saarinen.

Myös koirankakkakasat näyttävät olevan etanoiden herkkua.

– Siinä on taas yksi hyvä syy, miksi kakkakasat pitäisi korjata pois.

Etanoiden tuhoamiseksi on tarjolla myrkkyjä, joista suurin osa on Saarisen mielestä ylihinnoiteltuja.

– Käytän omalla pihallani verkkokaupasta ostamaani 10 kilon säkeissä löytyvää hyvin tehoavaa raemuotoista ainetta. Sitä syötyään etanat kaivautuvat maahan kuolemaan, eivätkä jää nurmelle lajitovereiden ruuaksi ja ihmisten inhoksi.

– Tehokas torjuntatapa on myös kerätä kaikki esiin kömpivät yksilöt aamuin illoin ja hävittää ne upottamalla kiehuvaan veteen tai esimerkiksi etikkaan.

Written by:

Tiina Örn

Ota yhteyttä