Leikkuri uhkaa vanhusten mielenterveysyhteisöä

Mirja Immonen ja Yrjö Laine osallistuivat Havurastin viikkokokoukseen. Kokouksessa kuultiin muun muassa Liisa Lindin koskettava puheenvuoro siitä, kuinka Havurastin toiminta on ollut hänelle suuri tuki puolison kuoleman jälkeen. -Rakastan Havurastia! päätti Lind puheenvuoronsa.

Päivi Tuovinen

Vanhusten mielenterveysyhteisöt Havurasti ja Myyrasti ovat lakkauttamisuhan alla.

Vantaan velkaohjelmassa ehdotetaan, että kaupunki luopuu ostoista rasteja ylläpitävältä Vanhusten kotiapusäätiöltä.

– Käytännössä se voi tarkoittaa rastien toiminnan loppumista, kuvaa vastaava hoitaja Marja Helvamo.

Havukoskella ja Myyrmäessä sijaitsevat rastit ovat mielenterveysyhteisöjä, joiden toiminta on suunnattu yksinäisyydestä, mielenterveysongelmista tai sosiaalisen toimintakyvyn heikkenemisestä kärsiville vanhuksille.

Havurastin viikkokokoukseen osallistuvat ikäihmiset ovat kauhuissaan kaupungin lakkautumisaikeista. Rastien asiakkaat keräsivät yhden viikonlopun aikana yli 300 nimeä adressiin, joka luovutettiin 18. kesäkuuta kaupunginvaltuustolle.

– Emme ehtineet keräämään tuhansia nimiä, mutta lähes kaikki ne nuoret ja vanhat allekirjoittivat, joilta ehdimme kysyä, kertoo Anna-Liisa Kuhlman.

Ahkerin yli 90-vuotias kerääjä sai päivässä adressiin lähes sata nimeä.

Havurastissa ihmetellään, miksi kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta viedään viimeinenkin tukimuoto.

– Olemme maksaneet veroja kymmeniä vuosia. Eikö meillä ole oikeutta mihinkään palveluun? kysyy Havurastin asiakas Anna-Liisa Viinikka.

Vuonna 2011 Havurastissa kirjattiin yhteensä 6 248 asiakaskäyntiä ja Myyrastissa 3 908 asiakaskäyntiä.

Vantaan osuus rastien kustannuksista on vuosittain 200 000 euroa. Raha-automaattiyhdistys on lisäksi myöntänyt 108 000 euroa avustusta vuodelle 2012 ja suunnitellut samansuuruista avustusta myös vuosille 2013 ja 2014.

– Luopuessaan rastien palveluista kaupunki menettää tämän Raylta suoraan ostamiinsa päivätoimintoihin saamansa avustuksen, toteaa Helvamo.

Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Juha Jolkkonen vahvistaa, että rastien toiminnan loppuminen on hyvin todennäköistä.

– Toki poliittinen päätös asiasta tehdään vasta syksyllä. Joudumme karsimaan kaupungin omasta päivätoiminnasta, joten on tarkasteltava myös ostopalveluita.

Rastien käyttäjät, henkilökunta ja vapaaehtoistyöntekijät eivät usko lakkauttamisen tuovan todellista säästöä.

– Monelle jää tyhjä paikka ja sairaaloihin tulee enemmän potilaita, uskoo Havurastissa päivittäin käyvä asiakas.

– Monen Myyrastissa käyvän sosiaalinen kanssakäyminen loppuu kokonaan.Vanhukset tungetaan koteihinsa, eikä heillä ole enää mitään paikkaa minne mennä, pelkää Myyrastissa kuusi vuotta vapaaehtoisena toiminut Irma Kauranne.

Matalan kynnyksen palvelua

Havurasti ja Myyrasti tarjoavat vanhukselle mahdollisuuden tukeen ja ohjaukseen sekä sosiaalista toimintaa.

Rastien tavoitteena on tukea vanhusten mielenterveyttä ja edistää selviytymistä kotona. Ne toimivat matalan kynnyksen periaatteella. Rasteihin voivat ottaa yhteyttä vanhukset itse, heidän läheisensä tai ammattihenkilöstö.

Rastien palvelut ovat asiakkaille maksuttomia, retkistä peritään pientä maksua.

Kaupunki on luopumassa rastien toiminnan tukemisesta osana Vantaan velkaohjelmaa.

Written by:

Tiina Örn

Ota yhteyttä