Omakotirakentaja, näillä vinkeillä säästät jopa tuhansia euroja

Pientalorakentamisen Kehittämiskeskuksessa tunnetaan talonrakentajien ongelmat. Eniten ongelmia aiheuttavat aikataulut ja niissä pysyminen sekä luotettavien ja osaavien ammattilaisten löytäminen. Sopimusten tekemiseen kannattaa neuvoja Antti Tuomisen mukaan panostaa.

Arja-Riikka Nikkilä

Talonrakentajat sen tietävät: kun tontin kauppakirjat on allekirjoitettu, alkaa kuittishow, joka ei hevillä lopu. Ja nyt puhutaan tonneista ja kymppitonneista, ei satasista.

Tyypillisin virhe lienee laskea kulut pääpiirteittäin ja järkyttyä, kuinka karmaisevia summia pienistäkin yksityiskohdista syntyy.

Aineettomista kuluista asiantuntija mainitsee ensimmäisenä viivästyksen.

– Viivästys on aina kuluerä. Varsinkin, jos asut jo vuokralla ja muuttaminen viivästyy, Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksen neuvoja Antti Tuominen sanoo.

Ennen varsinaisen urakan aloittamista on tehtävä jo lukuisia valintoja, joilla on merkitystä talon lopullisessa hinnassa.

Pelkästään tontin valintaa kannattaa tarkkaan miettiä.

Asuinkorttelissa saattaa olla rakennusmääräyksiä, jotka vaikuttavat muun muassa talon tyyliin, kuten pintamateriaaleihin.

Tontin maaperä vaikuttaa talon perustustapaan. Maaperätutkimuksista selviää, riittävätkö pelkät perustukset vai tarvitaanko kenties paalutusta.

Asiakirja- ja lupa-asioihin, veroihin ja suunnitteluun kuluu talonrakentamisen yhteydessä jopa tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja. Tämä on seikka, jota harva talonrakentaja Tuomisen mukaan huomioi kustannusarviossa.

– Ostettavasta tontista kuluja kertyy lähes 50 000 euroon ja vuokratontinkin kuluihin menee reilu 12 000 euroa.

 

Omalla työllä säästät parhaimmillaan jopa 100 000 euroa.”

Merkittävin apuväline kustannusten arviointiin on mahdollisimman tarkan kustannusarvion tekeminen, joka sekin maksaa. Tuominen korostaa, ettei kustannusarvion tekeminen ei ole turha kulu, vaan päinvastoin. Sillä on mahdollista saada moninkertaiset säästöt.

 

– Valitettavasti kustannusarvion tekemiseen ei ole oikotietä. Tarkan kustannusarvion saa vasta lopullisista piirustuksista, materiaali- ja määräluetteloista ja urakka- ja työhinnoista.

Tontin maaperä vaikuttaa perustamiskuluihin. Savisen tontin paalutukseen voi varata vähintään 10 000 euroa paalujen pituudesta ja määrästä riippuen.

Kun tontti on valittu, on etsittävä siihen soveltuva talomalli.

Valmis- eli avaimet käteen paketin valinnalla säästät omaa aikaasi, mutta talon hinta on hiukan arvokkaampi.

– Omalla työllä säästät parhaimmillaan jopa 100 000 euroa. Toisaalta ammattilaisilta työt sujuvat nopeammin ja ammattitaito takaa usein laadukkaamman jäljen.

Kivitalot maksavat Tuomisen mukaan keskimäärin 25–30 prosenttia enemmän kuin puutalot. Kulmikkaalle talolle kertyy oma hintansa. Tuomisen arvion mukaan jokainen kulma talossa tuo 2 000 euron ekstran hintaan.

Kellari tuo vähintään 10 000 euroa lisää hintaa. Tulisijat maksavat noin 10–20 000.

Talon lämmitysjärjestelmän valintaa kannattaa myös huolella miettiä.

Tuominen huomauttaa, että lämmitysjärjestelmän valinnassa alkuinvestointi voi olla suurempi, mutta rakentamisvaiheessa sijoitettu raha tuo käyttökustannuksissa myöhemmin itsensä takaisin.

Maalämmön kustannukset ovat noin 15–20 000. Summan voi suhteuttaa esimerkiksi 155 neliön omakotitalon 250 000 euron kokonaiskustannusarvioon. Paalutuksista, kivitalosta, kellarista, tulisijasta ja maalämmöstä kertyy 100 000 euroa ylimääräistä, joten pelkän talon hinnaksi voi tässä tapauksessa arvioida noin 350 000 euroa.

Rakennusurakan vuodenaika vaikuttaa myös hintaan. Kesällä rakentaminen on vaivattomampaa ja edullista, mutta työvoiman saatavuus on hankalampaa.

– Jos mahdollista, rakentaminen kannattaa aloittaa vappuna, jolloin tontin maa on riittävästi kuivunut talven jäljiltä. Vapusta alkaa sateeton ja valoisin aika. Silloin työtunteja on eniten käytettävissä ja rakentaminen on tehokasta. Ennen syyssateita saa jo vesikaton paikoilleen ja pääsee sisätöiden kimppuun.

Materiaalien saatavuus vaihtelee myös eri vuodenaikoina ja asuinpaikan kilpailutilanteella on olennainen merkitys markkinahintoihin. Yllätyskuluja syntyy usein pienistäkin asioista.

– Tontilla olevat kannot, kivenlohkareet ja rakennusjätteet on nekin kuljetettava pois tontilta. Kannot ovat ongelmajätettä, ja niiden läjittäminen vaatii luvan. Nykyisin löytyy jo paikkoja, jotka ottavat kantoja vastaan, mutta sekin on aina kuluerä.

Niin ja viivästykset. Jos sisäkalusteet on tuotu jo tontille ja rakentaminen siltä osin viivästyy, on varmistettava, ettei kosteus pilaa esimerkiksi keittiönkaappeja.

 

Kannot ovat ongelmajätettä, ja niiden läjittäminen vaatii luvan.”

Rakennushankkeen suunnittelua helpottaa maksuton Talopeli -ohjelma, jota talonrakentajat voivat käyttää internetissä.

 

– Talopeli laskee automaattisesti kustannukset, kun käyttäjä tekee valintoja huonetiloihin, rakenteisiin, talotekniikkaan tai energiatehokkuuteen. Samalla perhe saa tärkeää tietoa päätöksentekoa varten ja raamit kustannuksille. Hyvä suunnitelma ja tulosteet auttavat perhettä myös pankissa lainan haussa, toimitusjohtaja Petri Jyrkkä Visual Computingista sanoo.

Jyrkkä muistuttaa, että jokainen valinta vaikuttaa talon energiatehokkuuteen. Talopeli auttaa myös talon E-luvun optimoinnissa.

Kolmesta eri tasosta rakentaja voi valita mieleisensä. Valittavina on määräysten mukainen vähimmäistaso, matalaenergiataloon soveltuva taso ja paras käytettävissä oleva taso, jolla ylletään erittäin energiatehokkaaseen, passiivi- tai 0-energiataloratkaisuun.

Talonsa jo rakentaneiden vinkit

Perehdy tontin hankintaan ja sen vaatimuksiin.

Suunnittele urakka perusteellisesti.

Laadi realistinen kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma.

Tee suunnitelmalle ja rakentamiselle aikataulu.

Valitse sinulle sopiva toteutustapa, kuka tekee ja mitä tekee.

Arvioi realistisesti omat taitosi ja ajankäyttösi.

Hanki hyvä vastaava työnjohtaja ja pääsuunnittelija.

Lähde: PRKK ry

Hyödyllisiä linkkejä rakentajalle:

finlex.fi

prkk.fi

sulpu.fi

talopeli.fi

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä