Veininmyllyn rattaissa hiekkaa

Jokikahvilat Oy:n toimitusjohtaja Marko Kosonen paistaa lettuja Veininmyllyn asiakkaille. Kesäkahvila on avoinna viikon jokaisena päivänä.

Armi Suojanen

Veininmyllyn kesäkahvila seisoo Keravanjoen varressa. 1930-luvulla rakennetussa myllyrakennuksests jauhettiin aikoinaan vehnää.

Armi Suojanen

Suuret myllynovet levähtävät apposelleen Keravanjoen rannassa Tikkurilassa, kun Veininmyllyn kahvila aukeaa. Kello on jo kolme, vaikka kahvilan on ilmoitettu aukeavan yhdeltätoista.

– Olin asioilla, selittää Veininmyllyä pyörittävän Jokikahvilat-osakeyhtiön toimitusjohtaja Marko Kosonen.

Kosonen on yksi firman kolmesta omistajasta. Kaksi muuta osakasta ovat Eeva Sivén ja Kososen isoäiti Irja Seetula. Naiset ovat jo lähes yhdeksänkymppisiä. Myllyrakennuksen omistaa Vantaan kaupunki, jonka vuokralainen Jokikahvilat on.

Kahvilakolmikko on vetänyt kesäkahvilaa parikymmentä vuotta, mutta nyt touhutäti Seetulan voimat ovat ehtyneet. Teräsmuori Sivénkin mursi lonkkansa viime syksynä eikä hän ole pystynyt tänä kesänä olemaan lainkaan myllyllä.

Kosonen on pitänyt kahvilaa auki yksin ja hän myöntää, ettei ole pystynyt noudattamaan aukioloaikoja kello 11–20. Kesäkahvilaan poikenneet ovat joutuneet pettymään, kun ovet ovat olleet kiinni.

Kosonen on saamassa lisätyövoimaa, joten aukioloaikojen noudattamisen pitäisi parantua.

Vappuna alkanut kahvilakausi kärsi kesän alussa sateista, mutta Joen kulttuurikilta on silti järjestänyt tutut juhannustanssit ja rantatanssit. Ilmaiset rantatanssit järjestetään joka maanantai kello 18.30–20. Eino Leinon päivän juhla jäi tänä vuonna väliin.

Kesä mennään näin, mutta jossain vaiheessa Jokikahviloiden omistuspohjaa pitää järjestellä uuteen uskoon. Kosonen viritteli jo yhteistyötä muun muassa Kuusijärven kahvilaa hoitavan ravintola-alan yrityksen Cafe Viinikanat Oy:n kanssa, mutta se ei toteutunut. Suurin syy on se, että mylly on Viinikanojen yrittäjän Risto Ojasen mielestä liian huonossa kunnossa.

– Kävimme kaupungin edustajan kanssa paikkaa läpi, hän kertoo.

Mylly tarvitsisi peruskorjausta tai vähintäänkin huoltoa, mutta kaupungilla ei ole siihen varaa.

– Myllyn tuotoilla ei rakennusta pysty saneeraamaan, Ojanen laskee.

Hän pitää Veininmyllyä kuitenkin kaupunkikuvallisesti kivana paikkana.

– Tikkurila tarvitsee sellaista.

Written by:

Armi Suojanen

Ota yhteyttä