Piilota X Palauta

Ilkka Alanko: Neljä Ruusua on tosissaan paluustaan

Viihde Kommentoi

Yksi asia on syytä tehdä selväksi heti aluksi.

Neljä Ruusua ei ole lähtenyt keikkakiertueelle yhtyeen pitkää ja menestyksekästä taivalta fiilistelemään tai tulevaa kokoelmalevyä markkinoimaan.

Suomirockin jättiläinen on tosissaan. Kesän keikkakiertue vedetään täysillä ja syksyllä ilmestyvällä levyllä on taatusti uutta materiaalia.

Juhlakiertue-spekulaatiot kielletään ponnekkaasti, vaikka Neljän Ruusun edeltäjän Talouskukkaron perustamisesta tulee 30 vuotta ja ensimmäisestä levystäkin 25 vuotta.

Neljä Ruusua

Ilkka Alanko (laulu, kitara), Kode Koistinen (kitara), Lade Laakkonen (basso) ja Kämy Kämäräinen (rummut)

perustettiin vuonna 1982 nimellä Talouskukkaro, muuttui Neljäksi ruusuksi 1985

kymmenen studioalbumia, kaksi englanninkielistä levyä nimellä 4R

kappaleita muun muassa Juppihippipunkkari, Matka on syvä, Poplaulajan vapaapäivä, Hunningolla, Popmuseo, Valuva taivas, Missä vaan ja Elän vain kerran

– Tämä ei ole minun lempipuheenaiheeni. Mutta uskottava se on. Tuntuu käsittämättömältä, että soittohommien aloittamisesta on noin kauan, pohtii yhtyeen keulakuva Ilkka Alanko.

 

Kun on viiden vuoden tauko takana, ei pääse väsymään.”

 

Bändi vetää 14 keikan kesäkiertueen hyvässä vireessä, vakuuttaa Alanko. Harjoitukset levyä varten alkoivat jo viime vuoden lopussa ja studiosessioiden jälkeen yhtye on treenannut livekeikkoja varten. Himoksen paluukeikka kesäkuun lopussa oli yhtyeen toinen viiteen vuoteen.

– Olen ollut ensimmäisiin keikkoihin erittäin tyytyväinen. Yleisölläkin on ollut selvästi odotuksia yhtyeen paluulle. Kun on viiden vuoden tauko takana, ei pääse väsymäänkään, vakuuttaa Alanko.

Neljä Ruusua vetäytyi elokuussa 2007 ”viettämään hiljaiseloa määräämättömäksi ajaksi”. Joensuulaisyhtye puhuttiin viime kesäksi takaisin lavalle kotikaupunkinsa Ilosaarirockiin.

Alangon mukaan vanha hiillos leimahti helposti. Yhdessä soittaminen tuntui tauon jälkeen hyvältä.

– Uuden musiikin syntyminen näinkin helposti oli avainasia paluulle.

 

Kitara-rintamalla mennään korkealla levelillä.”

 

Kesän keikkasettiin kuuluu kolme syksyllä ilmestyvän levyn biisiä. Nokkamiehen mukaan uuden levyn sisältö tulee olemaan selvästi uudistunutta, mutta Neljäksi Ruusuksi tunnistettavaa.

– Kitararintamalla ollaan satsattu. Siellä mennään korkealla levelillä. Kappaleet ovat hieman nopeampia kuin aiemmin. Teksteissä on monenlaisia hahmoja ja ihmiskohtaloita.

Uusi levy julkaistaan syksyllä. Sen jälkeen bändi tekee syyskuun puolivälistä joulukuulle kestävän kiertueen.

Käyttäjän Petteri Mäkinen kuva
Petteri Mäkinen

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu