Piilota X Palauta

Nuorten ottelut vaativat tuomarilta selkeää kommunikointia

Urheilu 2 Kommentoi

Joukko pieniä lapsia juoksee pallon perässä ilman sen suurempaa käsitystä säännöistä ja kentänlaidalla kaikuu valmentajan ja mahdollisesti vanhempienkin huudot. Keskellä tätä näytelmää erotuomari yrittää pitää näytelmän langat käsissään.

– Nuorimpien otteluissa kommunikoinnin merkitys korostuu ja kommunikoinnin pitää olla selkeää. Kommuninkoinnin tulee olla sekä suullista, että fyysistä sillä nuorempia pelaajia saa ohjata jonkin verran enemmän, sanoo Helsinki Cupissa kolmatta vuotta tuomaroiva Teemu Kiiski.

– Nuorten kohdalla pitää ottaa huomioon miten tarkoituksenmukaisia rikkeet ovat. Pienet kärhämät ja junnuille huutavat valmentajat pitää ottaa myös huomioon, Kiiski jatkaa.

Helsinki Cupin kokoinen turnaus ei tuomarille ole mikään kevyt urakka. Ottelumäärät saattavat vaihdella päivittäin todella paljon ja raskaimmillaan liikuttuja kilometrejä kentällä tulee paljon.

– Eilen oli 12 ottelua, tänään vain kolme, eli todella radikaalia vaihtelua. Siinä pitää olla hyvä fyysinen peruskunto, että jaksaa painaa sen loppuun saakka, Kiiski toteaa.

Urakasta selviää kunnialla hyvällä valmistautumisella ja fyysisestä kunnosta kannattaa tuomarinkin pitää huolta turnauksen aikana.

– Nukkuu hyvät yöunet, nauttii riittävästi ravintoa ja pientä lihashuoltoa iltaisin. Ei siinä sen ihmeellisempiä tarvita, Kiiski sanoo.

Helsinki Cup on myös tuomarille ainutlaatuinen kokemus. Etenkin jos on pelannut samaisessa turnauksessa itse juniorina. Pelaajauransa loukkaantumiseen lopettaneelle Kiiskille tuomarointi on mahdollisuus olla Helsinki Cupissa mukana kentällä.

– Onhan se ihan siistiä olla täällä tuomarina varsinkin kun pääsee tuomaroimaan ulkomaalaisia joukkueita. Tulee vähän erilaista näkökulmaa peleihin.

Katso kuvagalleria!

2 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Aleksi Riikonen kuva
Aleksi Riikonen

Kommentit

16.7.2012 09:44

En tiedä kuinka tuomareita ohjeistetaan tässä asiassa, mutta mielestäni varoitusten antamisessa ei ole mitään linjaa. Osa tuomareista toimii mallikelpoisesti puhuttelemalla pelaajia ensin ja vasta seuraavalla kerralla nousee kortti. Valitettavan paljon on tuomareita joilla on nollatoleranssi ja kortti nousee heti. Mikäli hipiä ei kestä kritiikkiä niin pitäisi vaihtaa hommia.

20.7.2012 10:15

Kyllä, mutta eikö ole kuitenkin hyvä, että kortti nousee jo heti alussa, vähentänen loppuun epäurheilijamaisuutta heti alusta

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.