”Tyttären itsemurha oli meille täysin yllätys”

Karl-Magnus Spiik ajattelee yhä päivittäin tytärtään, vaikka tämän itsemurhasta on kulunut jo neljä vuotta.

Silloinkin oli heinäkuu. Karl-Magnus Spiik ja hänen vaimonsa Amy olivat kesämökillä. Tyttären ex-poikaystävä otti yhteyttä ja kertoi, että Camillalta oli tullut outo tekstiviesti. Tytär, Camilla, oli pyytänyt poikaa lähettämään tietylle tielle poliisipartion.

Myös hätäkeskuksesta otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että tytär oli kateissa. Sitten soitti poliisi.

– Hyvin ammattitaitoisesti hän kertoi, mitä oli tapahtunut. Camilla oli riistänyt henkensä autossaan.

Monisivuinen jäähyväiskirjekin löytyi. Siinä tytär pyysi anteeksi tekoaan, mutta selityksiä itsemurhalle perhe jäi silti miettimään. Niitä isä, liiketalouden konsultti Karl-Magnus Spiik haki myös tyttären päiväkirjoista. Ja löytyihän niitä.

– En tyttäreni eläessä kyennyt ymmärtämään, kuinka valtavan herkkä hän oikein olikaan ja miten imi kaiken ympäristöstään itseensä.

– Jos olisin viettänyt edes pari, kolme viikonloppua tyttäreni kanssa kahden, ehkä olisin tajunnut, mies sanoo nyt hiljaa. Spiikin perhe eli arkea kuitenkin kuten muutkin perheet yleensä: yhdessä puuhastellen ja keskustellen. Herkän Camillan ahdistus ei päässyt esille.

Nyt kun tyttären itsemurhasta on kulunut neljä vuotta, isä on käynyt läpi rankan surutyön. Hän kirjoitti siitä kirjankin Isän suru.

– Surutyö on hyvin henkilökohtainen asia ja vaimoni kanssa se oli erilainen. Itse aloin tehdä sitä heti.

Spiik on kokenut syyllisyyttä ja etsinyt syitä muualtakin kuin itsestään.

– Olen nyt vakuuttunut, ettei itsemurhaan ole koskaan vain yhtä syytä. Camilla oli koulukiusattu, toisaalta hän saattoi kokea joskus huumorinkin loukkaavana. Hän joutui myös kuuntelemaan minun ja vaimon riitoja. Hän oli hyvin rakastunut poikaystäväänsä ja koki myös heidän riitansa erittäin rankasti. Hän pyrki taideteolliseen korkeakouluun ja pääsi ensimmäiselle kierrokselle, mutta ei siitä eteenpäin.

Camillan elämä kuulostaa loppujen lopuksi aivan normaalilta nuoren naisen elämältä: iloa, mutta myös pettymyksiä. Mutta Camillalle se kaikki oli liikaa. Isän tulkinta onkin, että tytär oli vain hyvin herkkä, liian herkkä.

– Jos minun herkkyyteni on 80, niin Camillan oli 120. Hän oli aina ystävällinen ja kiltti, hän tahtoi vain ystävällisyyttä ja rakkautta. Meitäkin hän suojeli. Vasta päiväkirjoista tajusin, mikä musta mönjä velloi hänen sisällään. Se oli sitä pahaa oloa.

Keväällä 2008 tytön tuska kasvoi ja hän hakeutui psykiatrille.

– Psykiatrin tekemän testin mukaan hän ei kuitenkaan ollut itsetuhoinen.

Karl-Magnus Spiik on kirjansa myötä saanut paljon kutsuja puhumaan asiasta. Isä kiertää niitä nyt toivoen, että voisi pelastaa jonkun muun nuoren elämän. Vanhempia hän kehottaa antamaan aikaa nuorelle silloin, kun nuori sitä kaipaa, eikä kun omaan kalenteriin sopii:

– Jaksakaa kuunnella kiukuttelut ja kaikki muu. Vasta sen jälkeen alkaa aito puhe.

–  Lapsuusvaiheen jälkeen tulee murrosikä ja aikuisuus, vanhempien olisi pysyttävä niissäkin mukana.

Enkeli-Elisa kuohuttaa

Kirjailija Minttu Vettenterän teos Jonakin päivänä kaduttaa on saanut aikaan melkoisen mediamylläkän. Kirjailija kertoo teoksessaan nuoresta tytöstä, joka tekee itsemurhan koulukiusaamisen vuoksi. Vettenterä on antanut ymmärtää, että tarina perustuu todelliseen henkilöön. Helsingin Sanomat on kyseenalaistanut tarinan taustat.

Nyt poliisi tutkii, onko kirjailija syyllistynyt rikokseen Enkeli-Elisa-tarinan yhteydessä. Enkeli-Elisalla on ollut suosittu Facebook-sivusto, jota kymmenet tuhannet ovat seuranneet aktiivisesti. Tytöstä on kirjoitettu myös blogia nettiin.

Written by:

Teija Uitto

Ota yhteyttä