Pakasta marjoja sen verran kuin käytät niitä kerralla

Mustikka sopii mainiosti pakastettavaksi.

Armi Suojanen

Jotta marjoja olisi helppo käyttää pakastettuina, ne kannattaa pakastaa sopivan kokoisiksi annoksiksi.

Marjat voidaan pakastaa sellaisenaan kokonaisina, marjasekoituksina, viipaleina, survoksena, soseena, hillona, nektarina tai mehuna.

Pakkasvarastoinnin aikana marjoissa tapahtuu soluhengitystä. Tällöin marjan sokeripitoisuus laskee ja happamuus lisääntyy.

Sokeritta voi pakastaa etenkin puolukkaa, mustikkaa ja karpaloita ja ne marjat, jotka aikoo käyttää ensimmäisenä.

Muut marjat, kuten vasta keväällä käytettävät mansikat tai lakat, kannattaa pakastaa sokerin kanssa, sillä sokeri parantaa marjojen värin, aromin ja C-vitamiinipitoisuuden säilyvyyttä.

Pakastamisessa 0,5–1 dl sokeria marjalitraa kohden riittää.

Makeuttamiseen voi käyttää myös hedelmäsokeria eli fruktoosia. Fruktoosia tarvitaan pakastamiseen puolet vähemmän kuin sokeria eli 0,25–0,5 dl litraa kohti.

Marjojen sulatus on tärkeämpää C-vitamiinin säilymisen kannalta kuin itse pakkasvarastointi.

Marjapakasteet tulee sulattaa nopeasti, jotta C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän ja marjojen rakenne pysyisi hyvänä. Sulatus huoneenlämmössä säilyttää C-vitamiinin jääkaapissa sulatusta paremmin.

Sulamista voi nopeuttaa upottamalla pakastusrasia muovipussin suojaamana lämpimään veteen.

Myös mikroaaltouuni on kätevä ja samalla nopein pakastemarjojen sulatuksessa.

Lähde: Arktiset aromit

Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä