Piilota X Palauta

Vaikeuksiin ajautunut päiväkoti Arkki on lopetettu

Paikalliset 1 Kommentoi

Vantaan Silkkitehtaan tiloissa toiminut arkkitehtuuripäiväkoti Arkki on lopetettu. Arkki ajautui vaikeuksiin viime vuonna, kun silkkitehtaan tilat todettiin sopimattomiksi päiväkotitoimintaan. Lukuisten kehotusten jälkeen rakennus asetettiin käyttökieltoon ja lapset joutuivat väliaikaistiloihin.

Rakennuksen rakennuslupa oli vanhentunut, eikä päiväkodin omistaja Tuuli Tiitola-Meskanen ollut huolehtinut tarvittavista korjaustoimenpiteistä.

– Toiminta hiipui pikku hiljaa itsestään, kun väliaikatiloissa oleskelu jatkui.

Vanhemmat alkoivat siirtää lapsiaan muihin päiväkoteihin, kertoo Vantaan kaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen.

Askola-Vehviläisen mukaan samat toimijat ovat olleet yhteydessä Tikkurilan varhaiskasvatusyksikköön ja kyselleet mahdollisuuksia päiväkotitoiminnan jatkamiseen muissa tiloissa.

– Meihin on oltu yhteydessä, mutta mitään virallisia papereita meille ei minun tietojeni mukaan ole toimitettu.

Jos Tiitola-Meskanen voi osoittaa, että perustettavalle päiväkodille on olemassa asialliset tilat ja riittävästi henkilökuntaa, on uuden päiväkodin perustaminen mahdollista.

– Päiväkotitoiminta loppui, koska rakennusvalvonta totesi, ettei rakennus täytä päiväkodille asetettuja vaatimuksia ilman perusteellista korjausta. Meillä ei ole oikeutta hyljeksiä ketään tällä perusteella, sanoo Askola-Vehviläinen.

Päiväkoti Arkin omistaja Tuuli Tiitola-Meskanen kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Huonosti rakennettu Arkki upposi

Päiväkoti Arkin tarina on surullinen. Päiväkoti avattiin vuonna 1996 suurin odotuksin. Se oli ensimmäinen arkkitehtuuripäiväkoti Suomessa ja sen tilat olivat kerta kaikkiaan mahtavat. On vaikea kuvitella hienompaa paikkaa päiväkodille, kuin vanha silkkitehdas, jossa lapsilla oli suuri jumppasali pianoineen, lukemattomia verstaita ja ateljeita, joissa voi askarrella, piirrellä ja puuhailla.

Ensin kaikki menikin hyvin, Arkin toimintakonseptia ylistettiin ja se sai Hyvä ympäristö -palkinnon vuonna 1999. Sitten alkoi kuulua soraääniä. Henkilökunta vaihtui alvariinsa, kolmen ensimmäisen toimintavuoden aikana päiväkodissa oli kuusi eri johtajaa. Sitten vanhemmat valittivat tilojen puhtaanapidosta ja turvallisuudesta.

Vanhempien huoli turvallisuudesta ei valitettavasti ollut aiheeton, sillä samojen omistajien toisessa päiväkodissa Espoossa kuoli poika vuonna 2005.Vaikka valituksia tuli päiväkodista tasaiseen tahtiin, aivan viime vuosina näytti siltä, että Arkki oli vihdoin saanut homman toimimaan jollakin tasolla. Sitten silkkitehdas laitettiin käyttökieltoon ja Arkin lähtölaskenta alkoi. Vanhemmille ei ollut tiedotettu asiasta mitään. Monet vanhemmat joutuivat parin päivän varoitusajalla lykkäämään töihin menoaan, sillä evakon piti päiväkodin omistaja Meskasen mukaan kestää vain muutaman viikon.

Kun evakkoa oli jatkunut kuukauden,oli päiväkodin uusi johtaja irtisanoutunut ja suuri osa vanhemmista laittanut lapsensa toiseen päiväkotiin. Omistaja ei missään vaiheessa vaivautunut kertomaan vanhemmille, mistä evakko johtui tai kuinka kauan se kestäisi.

Nyt Meskanen haluaa perustaa uuden päiväkodin.Kaikkea ei voi kuitenkaan korjata, eikä uusi alku tarkoita mitään, jos vanhoista virheistä ei oteta oppia.

Toivottavasti joku innostunut yrittäjä ostaa päiväkoti Arkin upeat tilat silkkitehtaassa ja luo niihin sen päiväkodin, joka Arkin olisi pitänyt olla.

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Jonna Hovi-Horkan kuva
Jonna Hovi-Horkan

Kommentit

4.8.2012 13:46

Voi olla, että asioissa mahdollisesti ratkaisevankin osuuden on muodostanut myös Vantaan kaupungin mokailut mm. rakennuslupa-asioissa. Järki sanoo lisäksi, että jokin osuus saattaa olla myös huonokuntoisen kiinteistön omistajalla, joka on tilat yrittäjälle vuokrannut. Mitä siinä joku yrittäjä voi riittävän ajoissa ennakkoon tiedottaa, jos yrityksen yhteistyökumppaneiden toiminta on arvaamatonta.

On siis hiukan kyseenalaista journalismia tällainen, jossa annetaan ymmärtää, että "kaikki" on yksin yrittäjän syytä ja kustannettavissa. Se ei vaikuta ihan reilulta. Ja jos yrittäjä mainitaan nimeltä, miksei Vantaan kaupungin virastoissa sekoilleita henkilöitä mainita nimeltä myöskin.

Tällaisissa pitkäkestoisissa monimutkaisissa caseissa tarvitaan pikemminkin tutkivaa journalismia, jotta asiaa voisi käsitellä vähänkään objektiivisesti. Muutenkaan mielestäni ei ole fiksua, että paikallislehti toimii jonkinlaisena yksisilmäisenä "oikeusistuimena". En ihmettele yhtään, ettei Vantaan Sanomat onnistunut saamaan yrittäjän kommenttia.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.