Vantaalaisperhe lähtee vapaaehtoistyöhön Keniaan

Anne Kangas-Gitahin lapset Emma, Matthew ja Naomi lähtevät myös loppuvuodesta mukaan Keniaan. Perheen koira jää pariksi kuukaudeksi sukulaisten hoitoon Suomeen.

Arja-Riikka Nikkilä

Vantaalainen Anne Kangas-Gitahi yhdistää loppuvuodesta sukuloinnin ja vapaaehtoistyön. Hän lähtee puolisonsa kanssa pariksi kuukaudeksi vapaaehtoistyöntekijöiksi kenialaiseen Dream Children´s Home -orpokotiin.

Kangas-Gitahin puoliso on syntynyt Keniassa ja perheeseen kuuluu kolme lasta: viisivuotias Emma, kolmevuotias Naomi sekä neljän kuukauden ikäinen Matthew.

– Nyt kun on omia lapsia, haluan auttaa myös muita vähempiosaisia lapsia, sanoo Kangas-Gitahi.

 

Viisivuotias on sanonut, että mennään jo auttamaan lapsia.”

 

Dream Children’s Home sijaitsee Kenian pääkaupungin Nairobin lähellä. Lapsia orpokodissa on tällä hetkellä 49.

Orpokoti sai alkunsa 2004, kun Rachel Gichia kuuli seurakunnassaan nelivuotiaasta tytöstä, jonka molemmat vanhemmat olivat kuolleet lyhyen ajan sisällä. Kukaan sukulaisista ei halunnut ottaa tyttöä kotiinsa.

Slummissa kasvanut Gichia oli nähnyt lapsuudessaan, kuinka vanhemmat hylkäsivät lapsiaan köyhyyden tai alkoholinkäytön takia. AIDS-epidemia jätti myöhemmin monet lapset orvoiksi. Kipinä auttamiseen syntyi jo tuolloin.

Kangas-Gitahi löysi avustuskohteensa netistä. Hän otti orpokotiin yhteyttä ensin sähköpostitse ja kyseli Facebookin kautta lisätietoja siellä aiemmin työskennelleiltä vapaaehtoisilta.

Kohteen valintaan vaikutti myös se, että miehen sukulaiset asuvat lähellä ja voivat huolehtia perheen omista lapsista silloin, kun vanhemmat eivät ole paikalla.

Miehen isä on lääkäri, joten matkustaminen pienten lasten kanssa ei pelota.

– Haluan opettaa lapsilleni, että toisten hyväksi voi tehdä jotain. Minusta on hyvä, että he eivät näe vain Suomen tilannetta, vaan voivat nähdä myös laajemman näkökulman.

– Viisivuotias on sanonut, että mennään jo auttamaan lapsia.

Käytännössä vapaaehtoistyö orpokodissa on auttamista lasten kanssa, esimerkiksi ruoanlaittoa, siivousta ja kylvettämistä.

Työnkuva riippuu vapaaehtoisten taidoista ja selviää lopullisesti paikan päällä.

Orpokoti tarjoaa lapsille asuntolamajoituksen, kolme ateriaa päivässä, koulutuksen ja terveydenhuollon. Myös lasten itseluottamusta ja sosiaalisia taitoja pyritään parantamaan.

Taloudellisesti orpokoti on vielä tiukilla, ja tulevaisuuden hankintalistalla on esimerkiksi lava-auto. Autoa tarvittaisiin ainakin elintarvikkeiden kuljetukseen ja hätätilanteiden varalle.

– Lapset kulkevat tällä hetkellä bussilla. Yhdelle lapselle tuli vatsasyöpä, ja häntä on jouduttu kuljettamaan julkisilla kulkuneuvoilla, harmittelee Kangas-Gitahi.

Dream Children’s Home

Sijaitsee Nairobin lähellä Keniassa, Itä-Afrikassa.

Perustaja Rachel Gichia kasvoi slummissa yksinhuoltajan lapsena.

Hän perusti orpokodin miehensä kanssa 2004.

Tällä hetkellä lapsia on 49, iältään he ovat 3–17-vuotiaita.

Lapset ovat orpoja, hylättyjä tai hyvin köyhistä perheistä.

He saavat kodissa majoituksen, terveellistä ruokaa, huolenpitoa, koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Lisätietoja www.dreamchildrenshome-kenya-orphanage.org

Written by:

Arja-Riikka Nikkilä

Ota yhteyttä