Piilota X Palauta

Pitäisikö koulussa saada myös aamiaista ja välipalaa?

Ruoka 230 Kommentoi

Koulujen syyslukukauden käynnistyessä moni vanhempi pohtii jälleen, miten selviää arjen pyörityksestä ja pitää lapsensa ravittuna.

Opetushallitus haluaa herätellä vanhempia ja kouluja löytämään uusia ratkaisuja arjesta selviytymiseen.

– Jokaisen pitäisi miettiä, mitä minä voin tehdä, että kaikki koululaiset syövät. Opetushallituksessa visioidaan, että kaikki syövät kouluruokaa vuoteen 2020 mennessä, opetusneuvos Marjaana Manninen sanoo ja heittää haasteen jokaiselle suomalaiselle.

Arki on tylsää, eikä aina voi olla juhlaa.”

Hän tietää, että haaste on kova. Koululaisten aamiaiset, välipalat ja varsinkin yläkoululaisten tyttöjen ruokailu kaipaa petraamista.

– Kyse on kulttuurisesta rytmihäiriöstä. Arki on tylsää, eikä aina voi olla juhlaa. Säännöllinen 5–6 aterian päivärytmi takaa lisää jaksamista ja keskittymiskykyä.

Kolme evässettiä reppuun

Menomix: kirsikkatomaatteja, omena ja karjalanpiirakka

Tulomix: banaani, kurkkusiivut, näkkileipää margariinilla ja vesipullo

Tosimenijälle: naposteluporkkanoita, tomaattia, kurkkua ja kokojyväsämpylä margariinilla

Eväsleipien täytteet, kuten tomaatit, kurkut, paprikat, leikkeleet ja juustot kannattaa pakata erillisiin rasioihin ja lisätä leivän päälle vasta syödessä. Näin leivästä ei tule mössöä, ja se maistuu paremmin.

Lähde: hyvavalipala.fi

Käytännön eväsvinkit välipaloiksi

Varaa itsellesi eväspussi tai -rasia.

Pakkaa kylmävaraaja mukaan kylmälaukkuun, jos sinulla on helposti pilaantuvia eväitä.

Mieltymys makeaan on yleistä ja arkivalinnoilla on merkitystä tapojen syntymiseen.

Kokoa evääsi mielellään suolaisista välipaloista ja laita aina mukaan kasviksia ja hedelmiä.

Pidä kaapissa aina pähkinöitä, mysliä, hedelmiä, marjoja, vähärasvaista leikkelettä, kuitupitoista maittavaa leipää, tomaattia, kurkkua, porkkanaa, jogurttia, maitoa, juustoa.

Vältä liikaa rasvaa, kuten pasteijoita, jos teet eväitä usein. Ota täysjyväleipää, näkkileipää, sipaisu levitettä ja esimerkiksi sulate- tai viipalejuusto leivän päälle.

Pese, kuori ja paloittele etukäteen sesongin hedelmät ja vihannekset. Paloitellut hedelmät säilyvät yön yli jääkaapissa, ja pakasterasiassa ne on helppo napata aamulla mukaan.

Ota mukaan riittävästi juomaa. Esimerkiksi pillijuoma, joka säilyy huoneenlämmössä koulupäivän ajan.

Minipussi sipsejä ei sovellu välipalaksi – sipsit kuuluvat herkutteluhetkiin.

Pakkaa mukaan lautasliina.

Jos tiedät, että käsienpesu on hankalaa, pakkaa mukaan myös käsidesi.

Huolehdithan myös evääsi roskista, joten ota roskapussi mukaan.

Ohjeet antoi Marjaana Manninen

Manninen uskoo, että suurin osa oppilaiden levottomuudesta olisi kitkettävissä säännöllisellä ja terveellisellä ruokavaliolla.

Omien 12- ja 19-vuotiaiden tytärtensä kautta hän on seurannut eväsruokailun puutteita.

Keväällä hän nosti esiin muun muassa abien eväsruokailun eli riittävän ravinnon ja nesteen merkityksen ylioppilaskirjoitusten tulosten ja jaksamisen näkökulmasta.

Erityisen ymmällään ovat päiväkodeista kouluun siirtyvien lasten vanhemmat, jotka vähitellen havahtuvat päiväkodin ylellisten ruokaperinteiden katkeamiseen.

– Yhtäkkiä vanhempien on tehtävä aamupalat ja parhaimmillaan myös välipalat lapsilleen.

Manninen tietää, että joissakin kouluissa järjestetään jopa maksullisia perheaamiaisia.

– Aamiaisten yhteydessä lasten, vanhempien ja opettajien välinen keskustelu sujuu luontevasti.

Yhteiset aamiaiset, vanhempien kanssa tai ilman, toisivat Mannisesta useita positiivisia muutoksia koulupäivän sujuvuuteen.

– Lapset syövät usein yksin kotona, jos syövät lainkaan. Yhteinen aamiainen varmistaisi, että lapsi aloittaa aamunsa terveellisesti. Myös tunnit alkaisivat rauhallisemmin, kun kuulumiset olisi vaihdettu jo ruokapöydässä ja kehot olisivat täynnä energiaa.

Manninen myöntää, että yksi suurimmista ongelmista on kouluruokailun pituus.

– Itse puhun ilusta ja ilosta elikä ei pelkkää ruokaa vain ruokailua, yhdessä tekemistä ja yhdessä syömistä, hän kuvailee.

– Jos ruokatauot koulussa olisivat pidempiä, niiden lomassa voitaisiin keskustella mitä syödään, miksi ja kenen kanssa virkistyen ja nauttien.

Yhä useampi lapsi syö kotona aina yksin.”

Välipalatarjoilu oli kouluissa arkipäivää, kunnes siitä taloudellisista syistä luovuttiin. Oppilasmäärän kasvu ja kerhot elvyttävät välipalatarjoilua.

– Suuremmissa kouluissa ensimmäiset lounasvuorot ovat jo kymmeneltä, eivätkä oppilaat pärjää ilman välipalaa iltapäivää. Iltapäiväkerhot puolestaan venyttävät myös ateriavälejä.

Toisissa kouluissa välipala maksaa, toisissa ei.

Opetushallitukselta kysytäänkin säännöllisesti, voiko välipala olla maksullinen ja mikä on kohtuullinen maksu.

– Siihen emme ota kantaa. Suosittelemme, että välipalan on oltava vaihtelevaa ja monipuolista.

Manninen rohkaisee vanhempia tekemään välillä myös itse välipaloja lapsilleen.

– Keski-Euroopassa vanhemmat kipuilevat mukaan pakattavien välipalojen ja lounaiden kanssa ja tilanne on surkea. Repusta löytyy sipsejä ja patukoita. Suomessa osaamista kuitenkin löytyy, opetusneuvos kannustaa.

Näin syntyy opetusneuvoksen nimikkokakku

– Voi voi, kakkureseptini teen yleensä näppituntumalla. Ilman tarkkaa reseptiä saa aina uudenlaista, Marjaana Manninen naurahtaa. Hän suostuu kuitenkin kertomaan nimipäivänään valmistamaansa musta- ja punaviinimarjakakkua.

– Herukkakakkuni on uuniton juustokakkusovellus, sillä lapseni pitävät erityisesti juustokakuistani.

Marjaanan päivän herukkakakku

Murukeksipohja:
200 g muro -tai digestivekeksejä
50 g margariini- tai voisulaa

Juustomassa:
2 pakettia maustamatonta tuorejuustoa esimerkiksi Philadelphiaa
250 g maustettua (valkosuklaa-lime) tai maustamatonta rahkaa (hylaa)
2 dl vispikermaa
tomusokeria maun mukaan
vaniljasokeria
liivatelehtiä

Pinnalle:
puna- tai mustaherukoita
hyytelösokeria

Sekoita monitoimikoneella keksit muruiksi ja lisää voisulaa sen verran, että murut pysyvät koossa. Taputtele taikina irtopohjavuoan pohjalle pingotetun voipaperin päälle tasaiseksi pohjaksi.

Laita juustomassaan tuorejuusto ja rahka. Lisää tomusokeri ja vaniljasokeria ja loppuvaiheessa vispikerma. Lisää liivatelehtiä pakkauksen tuoteselosteen mukaisessa suhteessa. Huomioi, että rahka ja tuorejuusto ovat kiinteämpiä, joten vähennä liivatteen määrää hiukan.

Liota liivatteet ensin kylmässä vedessä noin 10 minuutin ajan. Purista ylimääräinen neste pois ja liota lehdet pieneen määrään kuumaa nestettä, kuten vettä, maitoa, kermaa tai mehua. Lisää liivateliuos lopuksi juustomassaan, ja levitä massa tasaisesti murupohjan päälle.

Lisää hiukan jo hyytyneen kakkumassan päälle tuoreita punaherukoita reilusti. Herukat pysyvät pinnalla paremmin, jos valmistat niiden päälle esimerkiksi hyytelösokerista ja herukkamehusta hyytelösokeripaketin ohjeen mukaisessa suhteessa liemen.

Kakku hyytyy muutamassa tunnissa jääkaapissa sopivan kiinteäksi.

230 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

13.8.2012 13:05

Aaamupala olisi kyllä välttämätön koulussa, moni ei saa sitä kotonaan. Välipalat taasen väsyttävät.

16.8.2012 21:07

Isukki ja äityli ovat niin kiirteisiä, ettei lapsensa saa edes aaamupalaa kotonaan. Ainut lämmin ruoka on koulussa! Aviopuolisoille pitäisi vaatia ajokorttia vastaava tutkinto, ennenkuin saavat tehdä lapsia. Nyt sellaiset, joiden ei missään tapauksessa pitäisi saada lapsia l.isääntyvät kuin kanit. Huonoa omaatuntoaan rauhottaaakseen sekunda vanhemmat kuvauttavat itseään Keskarissa lapsensa koulutien varrella ja vaativat tien turvallisuutta lisättäväksi. Yleensä tien varrella menee kevytväylä, harvoin autot ajavat kevytväylällä. Koulun jälkeen aamulla vaarallinen tie onkin turvallinen kun lapset pörräävät nälisssään tiellä ja odottavat josko vanhemmat tulisivat kotiin ja lapset saisivat ruokaa. Syyllissyyttään nämä vanhemmat yrittävät paikata, kun ovat niin huolestuneita heitteillä olevin lastensa puolesta. Kaikki ei ole vielä menetetty, jos vanhemmat sentään tuntevat syyllisyyttä heitteillä olevista lapsistaan.

14.8.2012 11:26

Itse pystyn syömään aamulla jotain vasta n. kahden tunnin päästä heräämisestä. Jos katsotaan taaksepäin, ei tilanne ole ollut sen kummempi alakoulussakaan.
Mietin myös taaksepäin, ja ns. pitkät päivät, jolloin kouluun sai tuoda omia välipaloja eivät poikenneet rauhallisuudellaan sen kummemmin muista. Mitä pidemmälle päivä venyi, sitä rauhattomampaa luokassa oli. Pidennetyt tauot vain pidentäisivät päivää entisestään.

Aamiaistarjoilu koulussa sen sijaan on hyvä idea, kunhan muistetaan, etteivät kaikki oikeasti kykene syömään, tai edes halua syödä aamulla. Jos koulu alkaa kahdeksalta, ja aamiainen 7.30, niin aamiaista voitaisiin tarjota halukkaille maksua vastaan, mutta haluttomia ei pitäsi velvottaa osallistumaan siihen. Maksullinen aamiaisen tulee olla siksi, että pääpaino kouluruuassa tulee olla lounaalla.

14.8.2012 11:37

vanhemmat voisivat katsoa peiliin, aamiainen syödään ennen kouluun lähtöä kotona. Totuttuna tapana jää terveelliseksi tavaksi myös aikuisiällä.

14.8.2012 12:16

Aamupala on jokaisen kodin hoidettava ihan itse. En tajua vanhempia, jotka synnäriltä kotiintulon jälkeen kuvittelevat, että nyt ne hoitaa itse itsensä ja mä pääsen tekemään sitä, mikä on mun mielestä inqua. Ei ole liikaa vaatia vanhempia olemaan aikuisia ja huolehtimaan kouluikäiselle lapselleen edes kunnon aamiaista pöytään!

Aamupala kyllä maittaa, jos ei ole illalla mähkinyt itseään ylitäyteen rasvalöllösapuskoista. Koulupäivän aikaistaminen kahdeksasta ei ole järjellistä.

Lämmin kouluruoka lisukkeineen on kansainvälinen ihme. Tai oli, ennenkuin ryhdyttiin säästämään. Yritetään kehitellä "terveellisiä" limasössöjä, jotka haisevat ja maistuvat kamalalle. Ruokaa käydään vain sorkkimassa, ja yllättäen onkin hirveä nälkä! Jos palattaisi takaisin ihan tavallisiin perusruokiin, lapset söisivät vatsansa täyteen ja jaksaisivat sillä pitkälle iltapäivään.

Välipalatarjoilu olisi nykysapuskoilla hyvä juttu. Kotona ei pikkukoululaisillakaan ole ketään, ja valmiiksi laitettu välipala jääkaapista voi jäädä syömättä.

Ensisijaisen tärkeää olisi kuitenkin se, että lounas olisi hyvä, monipuolinen ja maittava. Siihen pitäisi upottaa huomattavasti enemmän rahaa, ja silloin aamu- ja välipalaideat kouluilta voisi unohtaa kokonaan.

Koulupäivä on pitkä täysin syömättömälle, päätä särkee, kiukuttaa. Nyt olisi syytä laittaa se maailmankuulu Suomalainen kouluruokailu taas hyvään jamaan. Näitä sössöjä ei koulun aikuiset suostu syömään, miksi sitten lapset söisivät?

14.8.2012 12:57

"Erityisen ymmällään ovat päiväkodeista kouluun siirtyvien lasten vanhemmat, jotka vähitellen havahtuvat päiväkodin ylellisten ruokaperinteiden katkeamiseen.

– Yhtäkkiä vanhempien on tehtävä aamupalat ja parhaimmillaan myös välipalat lapsilleen."

Voi voi sentään... että ihan yhtäkkiä pitää vanhempien alkaa hoitamaan lastensa ruokailut... Herätkää jo! Mitä ihmeen avutonta sakkia? Laiskuutta sanon minä. Miten lie sitten näiden kotien muut ruokailut sujuu?

Jos on pitkät koulupäivät, omat välipalat mukaan ellei koulusta saa niitä ostaa, ei se sen vaikeampaa ole.

14.8.2012 13:26

Kouluruokailut vois laittaa ennen pitkää maksullisiksi niin paljon menee haaskuuseen , kun eivät syö vaikka ruoka on varsin hyvää ja ravitsevaa?

14.8.2012 14:27

Kyllä Porvoossa on suuri ongelma varsinkin yläasteella nuorilla jotka urheilevat kovaa ja paljon kun välipala automaatit ovat onnettomia ja ei voi tuoda eväitä joita voisi säilyttää jääkaapissa ja saisi vaikka koulupäivän jälkeen tai/ja viimeisellä välitunnilla koska monilla alkaa harjoitukset niin lähellä koulun päättymistä että ei ehdi tankata siinä välissä. Mutta koska humanistit ovat tarvinneet 5000-7500 kaloria päivässä.

14.8.2012 16:16

Ihan hyvä idea tuo välipala koulussa. Aamiaisen kyllä voisi syödä kotosalla. Koulupäivien alkamista ei tule aikaistaa vaan myöhentää. Se lisäisi lasten jaksamista. Jos aamupala ei maistukaan lapselle (kun ei kovin monelle aikuisellekaan) ihan aamusta, maistuisi se jo 8 aikaan.

Koulupäivät voisivat ihan hyvin alkaa aikaisintaan klo 9 ja päättyä vastaavasti nykyistä myöhemmin. Päivään tulisi lisätä (varsinaisten opintojen keskelle ja jälkeen) kerhomaista toimintaa (liikunta, biologia, taiteet, käden taidot) jolla saataisiin lisättyä koulunkäynnin mielekkyyttä lapsille ja lasten tietoisuutta asioista, joita mm. euroopan ja amerikan lapset koulussa oppivat. Näin poistuisi myös aivan pienimpien koululaisten osalta erillinen iltapäivähoidon tarve. Tähän on hyvä lisätä, että joka tapauksessa vain harvan pikkukoululaisen päivä päättyy siihen kun koulupäivä päättyy tällä hetkellä, vaan se kestää siihen asti kunnes vanhemmat hakevat lapsen hoidosta/ip-kerhosta). Joten siltä osin asia päivät eivät pitenisi lapsen osalta. Tuo kerhomainen opiskelu koulupäivään yhdistettynä ei rasita lasta niin paljon kuin esim meluisa ip-ryhmä vailla järkevää ohjattua toimintaa. Se voisi lisätä mm. lasten liikunnallisuutta sekä heidän kiinnostusta koulunkäyntiin. Nykyisellään koulussa on aivan liian vähän liikunnallista toimintaa.

17.8.2012 11:51

Onpa valitettavaa että kunnassanne ip-ryhmä rasittaa lasta ja on vielä vailla järkevää ohjattua toimintaa :(. Järvenpäässä on ainakin joka ainoassa ip:ssä suunniteltua ja ammattimaisesti toteutettua toimintaa. Ja kaikenlisäksi monipuolinen välipala. Vanhemmat ovat myös tervetulleita osallistumaan aktiivisesti toiminnan suunnitteluun ja aktiivisimmat vanhemmat myös jopa tarjoutuvat osallistumaan joihinkin toimintoihinkin jos mahdollisuuksia on. Paitsi ohjattua toimintaa, lapset tarvitsevat myös lepoa ja kavereiden kanssa oleilua ja lasten keskinäisiä juttuja, mikä on ihan parasta sosiaalisten taitojen harjoittelua (vapautta valvovan silmän alla). En tiedä mihin Tiin faktat siitä että koulussa on liian vähän liikkumista perustuu mutta itse näkisin koulumaailmassa elävänä asian aivan toisin. Ajatus lasten koulupäivien pidentämisestä on suorastaan pelottava, vaikea kuvitella lasten vireystason riittävän iltapäivällä koulumaiseen opiskeluun. Ip:ssä tutkimme ja havainnoimme maailmaa leikin , kokeilemisen ja draaman kautta, enkä usko että lapsistamme tulee amerikkalaislapsia sivistymättömämpiä tai vähemmän taiteellisia.

14.8.2012 16:36

Sokeripitoisia mehuja ja energiajuomia monet lipittävät pitkin päivää niin ettei edes sapuska maistu.

Kannatan myös maksullisia ruokailuja, jätteeseen menee aivan tolkuton määrä esim. jopa täysin koskemattomia uunivuoallisia ja keittiöhenkilökunta niitä ei saa ottaa saatikka edes ostaa kotiinsa pientä korvausta vastaan, vaan mielummin nakataan kaikki roskiin!
Törkeätä haaskausta!

15.8.2012 12:30

Maksullinen kouluruoka toisi ehkä kustannussäästöjä, mutta kaikki ne lapset, joiden vanhempia ei kiinnosta ruokkia ja kasvattaa lapsiaan, jäisivät ruokaa vaille. Nääs kun huono-osaisuus kasautuu. Jokainen yhteiskunnan syrjäytynyt aiheuttaa vuositasolla kymmenientuhansien tappiot menetettyinä verotuloina. Maksutonta ruokaa on pidetty vuosia yhtenä koululaistemme kansainvälisissä vertailuissa menestymisen salaisuutena.

Ihmettelen, millä tavoin ruokaa haaskuuseen heittävät lapset on kasvatettu. Jollakin mystisellä tavalla ihan eri menetelmin kuin minun lapseni, jotka ottavat ruokaa vain tarpeeseen ja syövät kaiken .

15.8.2012 16:16

"Ihmettelen, millä tavoin ruokaa haaskuuseen heittävät lapset on kasvatettu."

Samaa olen ihmetellyt kuin myös montaa muuta asiaa jotka ovat tuntuneet muuttuvan tässä viime vuosien aikana.
Koulu voisi järjestää vanhemmille mahdollisuuden tutustua koulupäivään, vaikka vuorotellen muutama oppilaan vanhempi menisi koululle päiväksi seuraamaan mitä kaikkea siellä tapahtuu. Tietysti kaikilla ei ole tähän mahdollisuutta jos on päivät töissä mutta niillä kellä on mahdollisuus.

14.8.2012 17:00

Olettekohan maistaneet viime vuosina Porvoolaista kouluruokaa? Se on aivan kamalaa sontaa jossa ei ole kuin ruokahuollon päälikön mielestä kaikki joita kasvava tarvitsee. Jos ei liiku ja syö aamiaisen ja kotona on välipala ja iltaruoka en ihmettele että jätetään syömättä. Ongelmana on edelleen nämä aktiivi liikkujat ja oikeat urheilijat jotka syövät sen ns kevyen välipalan josta ei juuri mitään saa ja jota koulu ruuaksi nimitetään jolla pitäisi pärjätä. Varsinkin koulut joihin ruoka ns lämpimänä toimitetaan ja haaleana syödään.

15.8.2012 12:33

Lapsukainen Tipi! Valita koulusi ruuasta rehtorillesi tai Porvoon kaupungin ruokahuollosta vastaaville. Olet ihan väärässä paikassa täällä, ja väärällä asenteella muutenkin. Tämä on Nurmijärven kunnan sisäisen lehden keskustelu.

Ilmaista ruokaa ei haukuta, lahjahevosen suuhun ei katsota. Ole hyvä ja opiskele tapoja.

15.8.2012 15:34

Tämä on kyllä Vantaan Sanomien keskustelupalsta, eikä VS käsittääkseni ole Nurmijärven kunnan sisäinen lehti. Ilmestyy ainakin täällä Vantaalla myös.

16.8.2012 00:36

Sylvesteri on nyt kyllä ihan itse pihalla, eikä Tipi.
Tämä keskustelupalsta on sama monessakin lehdessä, ainakin Länsiväylä, Vantaan sanomat,Nurmijärven(joku lehti) ja Porvoon(jokulehti) ja voi vielä olla muitakin.
Tämä keskustelu niinkuin ei moni muukaan täällä näkyvä ole minkään kunnan sisäinen keskustelu!
Että Sylvesterille tiedoksi, olet väärässä!

16.8.2012 06:39

Edellisten lisäksi ainakin vielä Vihti ja Lohja.
Tosin artikkelista tai keskustelupalstalta ei voi huomata onko keskustelu vain paikallinen vaiko yleinen, en ainakaan ole tuollaista huomannut.
Eri sitten kun itse aloittaa uuden keskusteluaiheen, niin se voi valita paikalliseksi.

Lehtiyhtymä voisi selkeyttää keskustelupalstaansa muutenkin.
Uskoisin kunnon foorumisoftalle olevan käyttöä.

16.8.2012 14:53

Keskustelupalsta ihan hyvä, on oikein, että naapurikkunnat saavat tämänkin palstan välitykseellä, myöskin tietoa miten muualla mennään ja ollaan!
Ja näitä voimmekin, sitten puntaroida keskenämme usean kunnan asukkaiden kanssa.
Ja hyvä jos ilmoittaakin mistä kunnasta on kyse, niinkuin täälläkin moni kertoo juuri oman kuntansa kouluruokailusta.

16.8.2012 15:56

Ai ihan hyvä, no ehkä riittävä joillekin.
Kovin selkeäksi ei tätä yksikertaista kyhäelmää voi sanoa.
Ihan vain esimerkkinä yhdestä keskustelupalstasta jollainen siis olisi helppo toteuttaa myös Lehtiyhtymällä:
http://www.dvdplaza.fi/forums/index.php?

16.8.2012 21:26

Foorumeiden... kuule tämä on ihan hyvä "kotoinen" palsta, jos ei sunulle kelpaa, niin ainavoi siirtyä muualle.
Ja, kun noin hyvin olet perillä mitä palstalta toivoisit, niin eikun toimitukseen ehdotuksia.
Hyviä ehdotuksia sinulle!

16.8.2012 22:12

Ehdotuksia on mennyt muutamaan otteeseen tässä parin viime vuoden varrella, mutta eivät ole edes vaivautuneet vastaamaan.

16.8.2012 20:29

Itse luen tätä palstaa tamperelaisen sivuilta.

16.8.2012 21:22

Fidess, olen huomannut, myöskin Tampereelta kommentteja.
Aivan varmasti vielä on muitakin etelä Suomen alueita jonka aluelehtien palstat ovat tässä samassa. Ja se on hyvä asia saadaan laajempaa näköalaa, kun useamman kunnan asukkaat ovat mukana.
Ja samalla koko valtakuntaa koskeva tieto kulkee alueelta toiselle.

14.8.2012 17:00

Olettekohan maistaneet viime vuosina Porvoolaista kouluruokaa? Se on aivan kamalaa sontaa jossa ei ole kuin ruokahuollon päälikön mielestä kaikki joita kasvava tarvitsee. Jos ei liiku ja syö aamiaisen ja kotona on välipala ja iltaruoka en ihmettele että jätetään syömättä. Ongelmana on edelleen nämä aktiivi liikkujat ja oikeat urheilijat jotka syövät sen ns kevyen välipalan josta ei juuri mitään saa ja jota koulu ruuaksi nimitetään jolla pitäisi pärjätä. Varsinkin koulut joihin ruoka ns lämpimänä toimitetaan ja haaleana syödään.

14.8.2012 17:09

Kyllä vanhemmilla pitäisi olla enemmän järkeä lastensa kasvatuksen ja ruokailun suhteen. Omat kolme lastani ovat syöneet kotona aamupalat ennen kouluun lähtöä ja jos on pitkä päivä niin vaikka välipalapatukkaa mukaan, jos ei muuta. Ja ennen kaikkea joka ikinen päivä kotona laitettu ruoka koko perheen kanssa nautittuna... ei kipollinen jotain murkinaa tietsikan vieressä... vaan jutellaan päivän jutuista... mielestäni näin opetetaan lapset oikein syömään ja arvostamaankin sitä ruokaa. Veikkaan, että eriäviä mielipiteitä tulee roimasti ;)

15.8.2012 12:18

En ole mistään eri mieltä, mutta väitän, että kun koulumatkaa on 40 kilometriä mennen tullen, kun reppu on lähes kymmenkiloinen, kun koululounas syödään reilusti ennen puoltapäivää ja koulupäivä on 8.00 - 16.00 (+ matkat lisää kolme tuntia yhteensä, näin Nurmijärvellä) , banaani ei riitä saati edes kestä hengissä kirjojen seassa, eikä jostain hiivatin välipalapatukasta ole mihinkään.

Meillä syödään sekä aamupala että yhteinen päivällinen joka päivä, mutta siitä huolimatta lapset ovat huutavan nälkäisiä, pahoinvoivia ja jopa pyörtyneet koulusta tultua, kun verensokeri on laskenut liian alas. Kaikki oppilaat eivät asu kävelymatkan päässä koulusta, vaan lampsivat kilometritolkulla maantietä vielä sen 40 km:n bussimatkan jälkeen.

Eikö oppilaat voitaisi ruokkia inhimilliseen aikaan, puolivälissä koulupäivää tai hiukan sen jälkeen? Koulussamme on erinomainen ruoka, mutta se ei maistu vielä yhdeltätoista, vaikka oppilas on herännyt jo kuudelta.

14.8.2012 19:59

Eikö koulun ruokalat sitten voisi olla kahvilamaisesti auki koko päivän ajan 8-14? Myynnissä sämpylää, pirtelöitä ym. Ihan niin kuin työpaikkaruokalatkin?

Ymmärtäähän sen, että kun äiskä ja iskä mässää siellä työpaikalla, niin äkkiä unohtuu, että jotkut näkee kotona nälkää...

15.8.2012 12:23

On varmasti koteja, joissa jääkaapissa on vain valo, etenkin näin lama-aikana. On kuitenkin myös koteja, joissa syödään yhdessä ja kokataan yhdessä, joten minäminäminä voisi hiukan miettiä, ennekuin päästelee aivopierujaan.

Köksän tädit kai tahtovat aikaisin keittiön ja ruokalan siistiksi ja himaan kahdelta. Ymmärtäähän sen, töihin on tultu kuudeksi tai seitsemäksi ja oppilaat vasta kahdeksaksi. Vaan kun ne koululaiset pääsevät vasta neljältä tai viideltä, niin välipala olisi tarpeen etenkin kun koulun vieressä sijainnut kauppa lopetti eikä hedelmää tai jugurttia saa enää mistään. Älkää yrittäkö esittää, että ne kuljetettaisiin kotoa laukussa; ette ole tainneet nähdä saati punnita yläasteen ja lukion oppilaiden laukkuja. Kirjojen seassa hajoaa kaikki eväät kookospähkinää lukuunottamatta.

14.8.2012 21:11

Laitan lapselleni välipalan mukaan kouluun... banaanin tai jotain vastaavaa joka säilyy repussa. Porvoon kaupungin kouluruokailu on todella epäonnistunut enkä yhtään ihmettele jos oppilaat eivät kyseistä ruokaa syö, kamalaa teollista lämmitettyä mössöä!!! lapseni syö lounaan koulussa, koska on tottunut lämpimään lounaaseen!!! Mikäli kouluruoka laitetaan maksulliseksi tulisi sen olla edes maukkaampaa tai edes tavallisen rakenteen omaavaa perusruokaa!!!

15.8.2012 09:57

Ainakin Etelä-Tuusulan kouluissa ruoka on huonontunut merkittävästi parin viimeisen vuoden aikana. Olen valmis maksamaan ruoasta sillä edellytyksellä, että laatu paranee. Nykyään meno on sellaista, että lapset oksentavat lautaselle, kun opettaja pakottaa syömään. Maistaminen ei riitä! Välipalaa (esim hedelmän) laittaisin lapseni reppuun, mutta ei voi, koska hän ei uskalla syödä sitä jos opettaja huomaa ...

15.8.2012 12:15

Ettei vain lapsi ällyyttäisi äitiään ;)

15.8.2012 12:12

Aamupalan ehtii kyllä napata, ei sen tarvitse olla iso, kun se ei enää minkään suositusten mukaan ole edes päivän tärkein ateria.

Huolestuttavat kuitenkin teini-ikäiset, joiden koulupäivä alkaa kävelyllä bussille klo 6.25, joiden lounas on klo 11.00 ja koulusta kotiin saavutaan klo 16.00 tai 17.00 jälkeen, jos on lukiolainen.

Kasva siinä sitten ja kävele se neljä kilometriä, joka on jaksettava bussilta kävellä säässä kuin säässä.

Eväät voisi kotoa ottaa, mutta kun ne eivät mahdu laukkuun ja pilaantuvat päivän aikana. Laukku kirjoineen ja muine pakollisine tarvikkeineen painaa pahimmillaan seitsemän kiloa.

15.8.2012 12:51

Kouluruoka on todella, ihan totta, kamalaa. Se oli hyvää viellä 10v sitten (Vantaalla), ei ole enää. Ruuasta yritetään säästää aivan älyttömästi ja "terveellisyys" on sitä, että lilluvia mauttomia tuntemattomiksi sössättyjä vihanneksia tuupataan jokapaikkaan.

Väittäisin, että terveellisempää olisi se, että lapsi tunnistaa mitä lautasella on ja syö sen hyvin mielin. Esim pottu on pottu, sen lisukkeeksi vaikka puoli kauhaa jauhelihakastiketta ja porkkanaraastetta. Mikä sitten estää? Raha. Jos jokaisen lapsen ruokaan käytetään päivässä alle euro rahaa, ei voi kuvitella saavansa mitään syömäkelpoista ruokaa.

Epäilijöiden kotien läheltä löytyy varmaankin jostain koulu. Kävelkääpä joku päivä 11-12 ovesta sisälle ja nauttikaa siitä tajuttomasta lemusta, mikä ruuasta lähtee. Se ei todellakaan ole syömäkelpoista, ja nälkäiset lapset yökkien yrittävät jotain alas saada.
Suosittelen kokeilemaan Vantaalaiskoululaisen arkiruokaa. Keittäjäkin voi heltyä antamaan maistiaiset, jos oikein nätisti pyydätte.

15.8.2012 12:56

Ex-avustaja (eikö työsuhde jatku?) wrote: "Jos jokaisen lapsen ruokaan käytetään päivässä alle euro rahaa, ei voi kuvitella saavansa mitään syömäkelpoista ruokaa."

Muistaako kuka milloin viimeksi jossain Vantaan koulussa puhkesi ruokahuoltoon liittyvänä ripuli tai oksennustautiepidemia?

15.8.2012 14:17

Hei
Nummi-Pusulan koululla tarjotaan yläkoululaisille aamupalaa pientä maksua(euron paikkeilla) vastaan 9.15 välitunnilla. Suosio on ollut hyvä. Jopa 50 oppilasta tarjoilua käyttää hyväkseen joka aamu.

15.8.2012 16:30

Ei, Asiaihminen. En saanut fuduja. Olin vuoden työsuhteessa, josta on jo aikaa.
Ei kai siitä töhnästä mahatauteja tartu, kun ei sitä kukaan juuri syö! En usko, että hygieniassa on mitään moitteen sijaa, ruuan maittavuudessa on.

Ennenkuin kukaan ehtii vedota sodan jälkeiseen puuroon ja kalanmaksaöljyyn, niin tiedoksi ilmoitettakoon, että puuropäivänä lapsilla on mahat pullollaan ja hymy huulilla. Perusruokaa, ilman mitään tiukkoja rajoja keittäjille.

15.8.2012 16:42

Minun koulussani on oppilaille osoitettu iso jääkaappi, johon omat evaat voi tuoda aamulla. Iltapäivällä, pari tuntia koululounaan jälkeen iso porukka kokoontuu ruokasalin baaripöydille evästelemään ja juttelemaan. Näyttää kivalta ja oppilaat jaksavat hyvin loppupäivän.

15.8.2012 16:42

Kotonahan saa sen aamupalan ja kouluun voi oottaa mukaan välipalan.
Tälläset pitäisi hoitoa ihan ilman kouluakin mutta se sitten
että koulussa pitäisi olla selkeesti tauko välipalan kohdalla ja sillä nimellä juuri
koska muuten se ei sitten taas toimi.

Ideahan tässä uutisessa on se terveelliset elämäntavat, elimistölle ei ole
hyväksi suuret verensokerin vaihtelut, siitä voi pitkässä juoksussa saa
sitten II tyypin diabeteksen kun se tapa jatkuu pitkin aikuisikääkin sitten ja
sen päälle vielä muutenkin epäterveelliset ruuat.

Työelämässäkin on pääsääntöisesti joka paikassa pielessä se että
on vain se "ruokatunti" ja jona aikana pitäisi työmaaruokalaan
maksaa 7 euroa ja syödä pitäisi koko rahan edestä. Siinä saa valtavat
verensokeritasapainon vaihtelut aikaan ja syönnin jälkeen olet
ähky, väsynyt, ahdistunut jne. Parempi vaihtoehto on olla omat eväät
jos se on mahdollista ja kellä nyt ei olisi, että ei aina olisi se että
syö vain kerran päivässä, hinta on aika kova silloin yhdelle ruokailulle.
Ruuan määrää pitäisi jakaa taisesti koko vuorokaudelle.

15.8.2012 19:40

Aikoinaan Moskovan suomalaisessa koulussa ei ollut koulun puolesta järjestettyä ruokaa, vaan jokainen toi kotoa mukanaan omat eväänsä ja välipalansa kouluun. Myöhemmin homma kehittyi hieman niin, että saksalaisesta keittiöstä tuli kaikille suomalaisille koululaisille lämmin ruoka. Lapset tykästyivät kuitenkin eniten omiin eväisiinsä joihin olivat tottuneet, joten se saksalainen keittiö ei sittenkään selättänyt suomalaista ruokaa. Kannatan Suomeen kouluihin omia välipaloja nykyisen kouluruoan lisäksi.

15.8.2012 23:45

Just, jo ja, kun meidän lapset kävi Ranskassa englantilaista koulua, niin ei ollut niilläkään kouluruokaa, kaikilla lapsilla oli omat eväät, vaikka siihen aikaan oli tapana Ranskassa, että tullaan ruokatunnilla kotiin syömään lämmin ruoka ja eväät olivatkin, vain välipalana.
Sisareni perhe joka asuu Yhdysvalloissa ja heidän lapsensa käyvät amerikkalaista koulua, joka heidän katolisuutensa vuoksi on nunnien pitämä koulu, hekin menivät kouluun aina ruokapakki kainalossa.
Itse olisimme kaivanneet kouluruokaa, joka oli meidän koulu aikanamme vielä hyvää.

16.8.2012 08:32

Minä, asuessani Sveitsissä, kävin lasteni kanssa päivällä kotona lounaalla... ja niin tekivät "kaikki" muutkin... kysyessäni eikö työpaikka- ja kouluruokailua ole edes suunniteltu ja/tai harkittu minua katsottiin kuin "moilasta" naistentansseissa.

16.8.2012 08:34

Jännä juttu, että on haettava esimerkit ulkomailta. Omatkin perilliset toisessa polvessa kulkevat kotimaissaan eväät repussa eivätkä kaipaa kouluun jääkaappia eväilleen. Peräti omituinen on väite, että eväät menevät pilalle päivän mittaan, etenkin kun on tiiviitä kaikenmuotoisia muovirasioita kaupanhyllyllä tyrkyllä.

Mitenkä sitä elettiinkään ennen ilman jääkaappeja? Voipaperikääreessä oli ruisleivät ja jos isällä oli ollut lähellä palkkapäivä niin välissä saattoi olla venäläistä meetwurstia, hampinlenkkiä tai paksu emmentalviipale. Vettä tuli koulun käytävässä juottopallukasta.

1970-luvulla tulivat sekä rehuperunat että kumiperunat perheessä arvostelluiksi, mutta niistä kun päästiin niin kaikki oli kuulemma hyvää. Ihan ilman pitsoja ja patsoja.

16.8.2012 08:43

Kun meidän lapset kävi Kiinassa koulua niin heillä oli kouluruokana mannavelliä.
Syödä piti puupuikoilla. Maassa maan tavalla....

16.8.2012 11:39

Tarkkailija 1, eiks ole kauheeta, että mannavelliä piti syödä puikoilla.
Tälläistä se on ditktatuuri valtiossa!
Tästä tuli mieleeni, kun aikoinaan naapurini lähettiperhe asuivat ja tekivät työtänsä myöskin Kiinassa, jossain Kantonin alueella, niin heidän lapsensa olivat niin kyllästyneitä ainaiseen riisiin ja kysyivätkin, että eiks meille koskaan tarjota mitään muuta, kun tätä riisiä.
Äiti siihen, että riisi on terveellistä syö, syö puikoilla vaan ja keitti mannavelliä!
He eivät syöneet velliä puikoilla oli ihan posliiniset lusikat!

16.8.2012 12:02

Ja siinä ne meni alas maitoon sotketut melamiinit ja nitriitit samalla. Olis Kiinassakin paree tehdä lapsille eväät niistä pahvinmakuisista riisikakkusista ja jättää puupuikot syömäti.

16.8.2012 12:22

Ei ne niitä puikkoja syöneet, mutta jos Maon aikana Mao määräs, että puikot on syötävä, eikä muuta, sitten tulekaan!
Niin nälissäänhän kansa jyrsi puikkojakin ja joku kansanviholliseksi julistettu orja sai urakalla tehdä kaiken aikaa lisää puikkoja.

16.8.2012 12:37

Joo, niin se on,että maassa maan tavalla, kun vielä noi Suomeenkin maahanmuuttajat tietäisivät sen, tai joku muuttotäti virastossaan vaivauituisi heille sen kertomaan.
Jos Kiinassa tarvitsi syödä puikoilla, niin toinen naapurimme Jonka mies oli kotoisin Burmasta ja asuivatkin siellä jonkin aikaa, niin aivan kauheeta, kun he näkivät lasten syövän ihan pelkillä sormilla ja viela sellaisessa maassa jossa kaikkia tauteja on liikkeellä ihan hirveästi. Että on lapsilla vaikeata maailmalla, eiks ookki!

16.8.2012 08:45

Kohta kyllä jää koko ruokkiminen ja kasvatus koulun harteille.Hei hallo missä on järki tälläisissä ehdotuksissa ja rahoitus.Seuraavaksi kait ehdotetaan 24 tuntia vuorokaudessa olevaa koulua missä lapset on aina ,palautetaan opintojen loppussa vanhemille.

16.8.2012 08:47

Ei pullamössövanhemmat ota niitä vastaan... kun pitää ehtiä tzumbaamaan ja golffaamaan.

16.8.2012 08:52

Näin Tampereella. Kun Rellussa oli kehnoa ruokaa (harvoin!), mentiin poikajoukolla Pyynikintorin Lihaan hillo- tai berliininmunkeille tai läheiseen einesmyymälään lihapiirakalle. Tuoppiin ei rahat riittänyt. Keskiolutta sai Uimahallin ravintolasta. Siellä kävi myös TYK:n ja TYL:n porukat.

16.8.2012 09:38

Eikö nykyvanhemmat osaa keittää aamulla lapsille aamupuuroa ja tehdä heille eväät
mukaan kouluun. Sitäpaitsi kun lapset ovat pieniä niin äidin paikka on kotona.

16.8.2012 09:49

Osaa. Ei osaa. Ei ole näin mustavalkoista.
Puurot osataan keittää. Siksi onkin syytä kiinnittää huomiota ja varoja huonosti maistuvaan koulun lounaaseen, eikä aamu- ja välipaloihin.

16.8.2012 10:33

EI missään nimessä,olisi hyvä että vanhemmat opettavat lapset syömään kouluruoka mikä on hyvä ja tervellistä,eikä vain hampurilasia baareissa.Muistakaa ett tämä etu yhteiskunta maksaa,tämä ilmainen kouluruoka ei tarjota monessa maassa.

16.8.2012 11:20

Hei Generalissimus: missä niin sanotaan että äidin paikka on kotona kun lapset ovat pieniä? Miksei samalla lailla määrä isiä kotiin? Ja mitä tekemistä tällä asialla oli kouluruokailun tai välipalan kanssa???

16.8.2012 12:08

Jos kouluissa olisikin konstailematonta perusruokaa, lapset tykkäisivät ja söisivät sitä. Ihmekikkailut esim. wokkipannut ja kaikki einekset voisi vetää vessanpytystä samantien alas ilman edes yritystä tarjoilla niitä lapsille. Olenkin ihmetellyt montako keittiötyöntekijää oikein tarvitaan lämmittämään Saarioisten äitien tekemää ruokaa koulujen keittiöillä....

16.8.2012 12:14

"Olenkin ihmetellyt montako keittiötyöntekijää oikein tarvitaan lämmittämään Saarioisten äitien tekemää ruokaa koulujen keittiöillä...."

Jotenkinhan ne sadat - turhaa - koulutetut laitoskeittäjät pitää työllistää... ja hölmöt kuntapomot työllistävät... mutta edessä olevien kuntien valtionapujen leikkausten myötä tolkku tule... pakolla... kun se ei muuten tule.

16.8.2012 12:44

Mistä muuten niitä ylipainoisia pikku pullukoita sikiää? Meikäläisen kouluruoka koostui hiilareista eli keitinperunoista, perunavellista, perunapuurosta, mannavellistä ja ruisleivistä. Silti 40 oppilaan luokassa oli vain pari ylipainoista, joilla taisi molemmilla olla joku sairaus, imeläntauti tai vastaava. Muut oltiin laihoja räkänokkia ja rimppakinttuja ja läskit on hankittu vasta keski-iällä.

16.8.2012 13:42

Asiaihminen hei, pullukoita tulee kun ei liiku ja syö pelkkää moskaa. Vanhemmat kuskaavat lapsiaan joka paikkaan autolla, ei ne lapset opi edes liikkumaan. Ja jos kotona syödään paljon eineksiä niin kyllä alkaa läskit kertyä.

16.8.2012 13:50

Hei Tarkkailija. Miten perustelet tämän: "nuo sadat turhat laitoskeittäjät?" Kenen
ruokaa olet syönyt vuosia työpaikallasi? Hölmöjen kuntapomojen tarjoilusta tuskin
olet koskaan kieltäytynyt. Monkolan ruokalassa olet syönyt jatkuvasti. Hyvin on kel-
vannut toisten tarjoamana. Ja tekemänä.

16.8.2012 14:31

Olen syönyt Monkolassa yhden kerran, kutsuttuna vieraana. Tarjoilu oli aivan kerrassaan erinomaista... mutta olen melkoisen varma, että tarjolla ei tuolloin ollut henkilöstön lounasruokaa.

16.8.2012 20:37

Mikä on Monkola?

16.8.2012 23:59

Tiedäkö muuten kuka hoitaa Monkolan ravintolaa? Ja miten kutsuvierasruoka liittyy henkilöstön lounasruokaan? Ja miten se liittyy kouluruokaan?

17.8.2012 08:53

En tiedä.

16.8.2012 14:35

Kaikki te jotka kehutte kouluruoan hyvyyttä ja terveellisyyttä - milloinka olette viimeksi käyneet koululla maistamassa sitä??? Aivan kamalaa, mautonta, lihasattumat ovat jänteisiä purkkapaloja, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Vika ei ole keittäjissä vaan säästöissä - se rahamäärä mikä on varattu per oppilas - ei sillä yksinkertaisesti voi tehdä laadukasta ja hyvää ruokaa.

Meillä tehdään joka päivä itse lämmin ruoka illalla kotona - emme syö eineksiä kuin todella harvoin. Lapseni ovat tottuneet syömään terveellistä, laadukasta sekä myös asiallisesti maustettua ruokaa. En ikinä syöttäisi lapsilleni sitä moskaa mitä koulussa nykyään lapsille tarjotaan.

Mielelläni maksan ylimääräistä jos sillä voi ostaa esim. välipalan koulussa kuten ainakin Tuusulassa on mahdollista. Itse olen sellainen etten pysty syömään aampalaa ennen kuin tunnin kuluttua heräämisestä - samoin ovat poikani. Osaan keittää heille puuroa joka kelpaa viikonloppuisin kun ovat olleet ensin tunnin hereillä.

16.8.2012 15:18

Kouluruoka on ehdottoman hyvä asia! Kuinkahan moni vanhempi oikeasti haluaisi joka aamu vuodesta toiseen tehdä eväitä jälkipolvelleen ? Minä en ainakaan!

Anttilan koulussa on ollut maksullinen välipala iltapäivisin ja se myös on ollut tosi hyvä asia. Antaa energiaa pitkiin päiviin, eikä maksa paljoa.

Kannattaa olla tyytyväinen niihin hyviin asioihin, mitä meillä Suomessa on! Kouluruoka ja äitiyspakkaus ovat niitä. Niin ja kieltämättä asuminen ulkomailla nostaa näidenkin asioiden arvoa. Ei siis valiteta ihan kaikesta :)

16.8.2012 18:28

Minä aikoinaan otin eväät kouluun ja vasta myöhemmin tuli ilmainen ruoka , nyt vois laittaa maksun kun rahasta on kunnissa tiukkaa!Veronmaksajana olen kyllä sitä mieltä että nykyinen ruoka on hyvää ja siihen ei ole syytä rahaa lisätä , ellei se tule maksulliseksi!

16.8.2012 23:22

Persut, montako kertaa olet syönyt nykyistä kouluruokaa, joka ollut jo yli kymmenen vuotta ala-arvoista mössöä, ihan niinkuin lapset ja koulukeittiön henkilökunta ovat sanoneet.
Näkeehän sen jo se sokee reettakin, kun lapset ei kerran syö sitä niin ruoka ei ole hyvän makuista. Ei aina voida mennä sanomaan, että joka koululainen muka valehtelisi ruoan olevan pahaa. Lapsiakin olisi joskus kuunneltava.
Ja se, jos mikä on haaskausta, että tehdään niin halvalla, ettei saada ruokaa maukkaaksi ja se mieluimmin heitetään pois, kun sille tehtäisiin jotain.
Kouluaikanani Helsingissä 50-luvulla ruoka oli edullista ellei peräti halpaa kouluissa, mutta kyllä se oli maukasta. Ei ollut kumiperunoita. Keittoja, puuroja ja vellejä ne ruoat olivat ja niiden kanssa sämpylä, juustoa tai nakki ja maitoa päälle.
Kyllä silloin kelpasi ja jos ruoka tehtäisiin tänäpäivänä samallalailla keskuskeittiössä, kuin siihen aikaan olisi se maukasta.

16.8.2012 23:04

Juu juu ja kohta kansa kyselee voisko kunta järjestää synnytyksen jälkeen 24x7 hoidon lapsilleen, jotta aikuiset voisivat rauhassa harjoitella sitä elämää niinkuin olivat suunnitelleet ilman lapsia.

Jotain rajaa tässä holhoamisessa....

17.8.2012 08:56

Eihän tuolla ole mitään tekemistä holhoamisen kanssa. Se on pullamössösukupolven tolkuttomuutta ymmärtää, että heidän ääliömäisiä sekoilujaan ja vaatimuksiaan eivät maksa ketkään muut kuin he itse... on se kuinka kamalaa ja väärin tahansa.

17.8.2012 08:02

Kuinka upeaa olisikaan, jos voisimme investoida ratkaisuihin, joilla lisätään koululaisten hyvinvointia ainakin osittain yhä enemmän pahoinvoivassa maailmassa? Mutta koska elämme rahataloudessa, valinnat on tehtävä harkiten. Yhden välipalan hinta espoolaisessa iltapäivätoiminnassa on noin 2 €. Yhteensä aamupala + välipala maksaisivat siis 300 oppilaan koulussa 1200 €/päivä. Vuodessa se tekee 228 000 €. Ja peruskoulun aikana jo yli 2 miljoonaa. Vertailun vuoksi: yhden koulunkäyntiavustajan palkka koulutuntien osalta on noin 1200 €/kk. Joskus esitetty ajatus ilmaisesta aamupalasta ja välipalasta koulusta maksaisi siis saman verran kuin 19 koulunkäyntiavustajan palkkaaminen auttamaan oppilaita. Samalla rahalla tuon kokoiseen kouluun voitaisiin palkata päätoiminen kouluterveydenhoitaja + koulupsykologi + koulukuraattori + kolme opettajaa lisää.

3.9.2012 10:30

Entäpä jos aamupalana olisi lautasellinen puuroa, tai pari leipäpalaa ja lasi maitoa? Toki henkilöstökulut tulevat päälle mutta ei 2 € menisi kuitenkaan, reilusti alle euron.

17.8.2012 09:54

Etelä-Tuusulan kouluissa ruoan laatu ja maittavuus ovat heikentyneet. Onkohan taannoinen Kebab-kastike, johon vaihdettiin välillä nakkeja, välillä jauhelihaa, kanaa tms. yhä olemssa? Oppilaat laskivat erään uutisoinnin jälkeen, kuinka paljon enemmän vankien ruokaan laitetaan rahaa ja miettivät, mitä pahaa ovat tehneet, kun kouluruokailun kustannukset ovat niin alhaiset. Välipalojen syöminen on ainakin joissain kouluissa kielletty ja hankalaksi koettu. Turvallisuuskysymys, kun oppilas voi tukehtua porkkanaan tai omenaan.

17.8.2012 10:46

Näkkäri - olen aivan samaa mieltä kanssasi. Tässä yhteiskunnassa ei lapsista ja nuorista välitetä. He ovat kuitenkin meidän tulevaisuutemme ja tarvitsevat tukea nyt. Eläkeikää nostetaan ja nuoret menevät kortistoon kun ei ole töitä. Moni vanhus on tehnyt töitä koko ikänsä ja ansaitsevat eläkkeelle pääsyn sekä nuorten pitäisi oppia tekemään töitä. Mutta Suomessa maksetaan mieluummin työttömyysrahaa kuin eläkettä. Tosin jos ei tässä maassa saada edes ruokaa kouluissa syötävälle tasolle niin millä sitä voikaan vaatia enempää...

18.8.2012 07:42

Eu pidä. Vanhempien tehtävä on hoitaa jälkikasvuaan ja sen ruokkiminen. Jo nyt ollaan "höösäysyhteiskunnassa", jossa kohta koko lasten kasvatus ja opetus kuuluu yhteiskunnan harteille. Ja kouluruoan saisi laittaa maksulliseksi - niin täälläkin nämä napisisijat rupeasivat syömään eikä vain kitisemään täällä. Jo nyt perheet saavat tulonsiirtoina hirvittäviä määriä - eivät vaan koskaan muista sitä. Esimerkiksi subjektiivinen lastenhoito-oikeus on yksi kalleimmista järjestelmistä, jossa taataan lapselle oikeus hoitopaikkaan, vaikka lapsen vanhemmat eivät töitä teekään. Halvempiakin ratkaisuja virikkeelliseen ympäristöön olisi, jos vain laiskat vanhemmat niitä yrittäisivät edes keksiä. Subjektiivisen lastenhoito-oikeuden poistamisen myötä riittäisi rahaa vanhusten parempaan hoitoon ja kotihoidon tukemiseen. Vanhemmat ruvetkoon lastensa vanhemmiksi ja ruoan kustantajiksi. EN haluaisi maksaa siitä, että useat vanhemmat senkun lorvii päiväkaudet ja minä ja muut veronmaksajat maksamme heidän lasten hoidon. On näitä välistävetäjiä Suomessakin .

18.8.2012 10:06

Alkaen historiasta, tämä kouluruokailu ja sen maksuttomuus alkoi jo vuonna 1948 ja jo silloin, heti sotien jälkeen päättäjillä oli järkeä ja vastuuntuntoa auttaa oikeasti lapsiperheitä ja nimenomaan perheiden lapsia, joiden vanhempien oli oltava töissä, muistan tämän kouluruokailun tarpeellisuuden hyvin omalta kouluajaltani 1950 luvulta.

Tämä ilmainen kouluruokailu tuli 1977 kaikille peruskoululaisille, ja samalla se oikeus laajennettiin lukioihin ja ammattikouluihin.

Olisikin syytä palauttaa ja laajentaa kouluruokailun mahdollisuuksia nykykoululaisile ja opiskelijoillekin, siihen on mahdollisuuksia ja varaa.

18.8.2012 10:32

Kannatan tehtyä esitystä... etenkin jos jollain saataisiin systeemi mulkattua sellaiseksi, että haaskiin menisi mahdollisimman vähän... eli jonkunlainen sitouttaminen - eiks ookki hieno sana - että ruokaa tehdään vain niille jotka syövät, ei niille jotka ovat "oikeutettuja" mutta eivät käytä tuota oikeuttaan.

18.8.2012 12:11

Se vain on niin että omille lapsille ei ole ongelma maksaako ruoka vai ei kunhan se olisi maukasta ja siinä olisi edes vähän ravintoarvoja jäljellä. Ja samalla kun koulut antaisivat viedä eväät kylmään jonka voisi noutaa viimeisellä välitunnilla tai koulun jälkeen mutta eihän sitä suomen heikoin ammattikunta uudenmalliset "opettajat" ymmärrä.

18.8.2012 13:40

Jos todella halutaan kouluruuan laatua parantaa olisi yksinkertaisin keino asettaa sille pieni hinta. Ei tänäpäivänä tarvitse kaiken olla ilmaista, samalla myös hukkaan menevä osuus saataisiin pienemmäksi. Tuskinpa se kaikilla on kotonakaan nyky ruoka aina paremman makuista kun näkyy että kaupoista ostellaan kaikenlaisia eineksiä ynnä muuta joissa ei makua ollenkaan.

18.8.2012 15:59

Milläs valvot pentujen aamupalan syöntiä, jos omat työ alkaa aamukuudelta tai iltapäivän välipalaa, kun on kotona itse vasta neljän maissa?

Ei kouluruuan maksullisuus mitenkään takaa laadun parantuvuutta ja lisäksi maksullisuus lisäisi paineita tuoda omat eväät, joka voi tarkoittaa ihan mitä vain. Niin ja jos otetaan Espanjasta mallia, niin omien eväiden syönnistäkin voisi laskuttaa kouluissa.

Kunnon nälkä pistää kyllä syömään koululounaankin, ainakin itselleni maistui, kun kotonani oli sen verran köyhää, että nälkä ole erittäin yleinen vieras ja nän 80-luvun Suomessa vielä. Kesälomat olivat kamalinta aikaa minulle, kun oli vain yksi kunnon ateria päivässä kotona illalla, päivällä vedettiin makaronivelliä ja aamupalana oli pieni leipäviipale ja lasillinen maitoa. Välipaloista tai iltapaloista ei ollut puhettakaan. Kyllä se koulun runsas lämmin ateria oli vaan juhlaherkkua noissa olosuhteissa.

18.8.2012 17:17

Kovasti Tarkkailijan mielipiteet vaihtelee. Viimeisin asiallinen.

18.8.2012 19:44

"Kovasti Tarkkailijan mielipiteet vaihtelee."

Hölöhölö!!! Se, että joku on eri mieltä kuin sinä, ei todellakaan tee mielipiteestä asiatonta.

18.8.2012 17:20

Itse syön kouluissa silloin tällöin työn ohessaa ja ei ole mitään moittimista.
En tiedä minkälaisia gourmet ruokia jotkut kotonaan syö, mutta väittäisin että monessakin perheessä on monena päivänä viikossa jotain teollista kaupan valmissapuskaa mikä ei ainakaan sen parempaa ole kuin kouluissa.
Toki ruoan maksullisuudella voidaan vaikuttaa myös laatuun, tiukat tuntuu olevan rajat kuinka paljon ruokaan saa rahaa mennä joten kaikki mikä tulee näiden rajojen lisäksi parantaa raaka-aineita.

Yksi mitä olen ihmetellyt, niin miksi valmiiksi kuorittuja perunoita pitää tuoda ulkomailta, eikö Suomessa enää viljellä tarpeeksi perunaa että sitä riittäisi kouluihinkin?

18.8.2012 19:09

Kelpaa ainakin minulle, valehtelet huomaamattasi tai tarkoituksella. Et ole vuosikymmeniin syönyt koulu ruokaa ja itsekin möläytät moittien näistä perunoista ja raaka-aineista joiden laatua täytyisi parantaa.
Mitään gourmet ruokaa kukaan ei ole pyytänyt tai vaatinut, vaan ihan kunnollista perusruokaa, joka tehty suomalaisista raaka-aineista paikanpäällä tai kunnollisessa keskuskeittiössä, eikä misssään äitientekemääruokaa tehdas laitoksessa.
Ja missähän koulussa se trolli on käynyt syömässä, kun kehuu ruokaa hyväksi, sinne sitten kaikki Suomen pennut kouluun, että saa kunnon ruokaa!!
Tuleepa paikkakunnalle tungosta!

18.8.2012 19:21

Kelpaa..... syöt kouluissa työn ohessa? Mitä, mitä, mitä. Mikäs se semmoinen työpaikka on, että voi käydä syömässä eri kouluissa silloin tällöin???
Minun tietääkseni kouluruokala ei ole yleisessä käytössä, niinkuin syöttöruokalat, jossa voi maksua vastaan syödä kuka tahansa.
Taisitpa keksiä tarinan??

18.8.2012 19:52

Et ole tullut ajatelleeksi että kunnilla on olemassa myös työpaikkoja joissa ei olla saman katon alla?
Esim. rakennusmiehet, sähkärit, kiinteistönhoitajat jne.
Kyllä täällä ainakin työnantajalta ostettavat lounasliput käyvät myös kouluihin ja koulujen lippuhinnat ovat niistä edullisimpia. Toki välillä käyn syömässä palvelutaloissa ja milloin missäkin mihin liput käyvät.

Sanoin siis että kouluruoka kelpaa minulle, viimeksi söin sitä tällä viikolla ja ei moittimista.
Perunoiden osalta kyllä ihmettelen miksi ne pitää ostaa valmiina kuorittuina ulkomailta vakumipakattuna, ehkä siksi kun nykyään oppilailla ei saa enää teettää töitä.
Silloin kun itse kävin peruskoulua -80 luvulla kävimme aika ajoin perunateatterissa eli kuorimassa perunoita koulun keittiössä.

Itse en täällä trollaa vaan ihmettelen teidän nykypäivän vanhempien niiskuttamista miltei joka asiassa.

18.8.2012 19:58

"Itse en täällä trollaa vaan ihmettelen teidän nykypäivän vanhempien niiskuttamista miltei joka asiassa."

:-))))))))))) ...pullamössösukupolvi edellyttää saavansa kaiken valmiina ja ilmaiseksi.

18.8.2012 20:22

Kelpaa... että rakennusmiehet ja sähkömiehet saavat syödä kouluissa?
Tuo oli minulle uutta. Onko se laillista? Koulu saisi myydä ruokaa raksamiehille?
Mä kävin koulua 50-60 luvuilla eikä me olla ikinä käyty missään keittiössä perunoita kuorimassa, eikä ole meidän kakaratkaan kuorineet perunoita koulussa, ne hommat, kun kuuluivat keittäjän apulaiselle! Ettet, vaan nyt muistelisi armeija aikojasi, siellähän se oikea perunateatteri oli!
Ja muuten 50-luvulla oli kouluruoka ainakin Helsingissä hyvää! Vieläkin muistan sen ruismarjapuuron, miten hyvin se oli tehty ja haudutettu kunnolla ja tuoreista (tai talvella survotuista) puolukoista ja kunnon ruisjauhoista!
Taatusti ei sen ajan koulu ruoka ollut kallista, mutta aineksia ei pilattu missään einestehtaalla, niin ruoka maistui ruoalle!
Eikä täälläkään kukaan vaadi mitään gourmeeta, vaan kunnon perusruokaa, jolla jaksaa ja maistuu ruoalle!

18.8.2012 20:34

En usko että kaupunki rikkoo lakia, kyllä siellä saa käydä kuka tahansa kaupungin yli 2500:sta työntekijästä.
Tämä ei kylläkään koske ihan jokaista koulua.
Täällä kouluissa on edelleen oppilaita apulaisina, lähinnä tiskien kerääminen yms.
Kyllä meillä ylä-asteella oppilaat kävivät vuorotellen kuorimassa keittiön perunoita, taisi olla kotitaloustunnilla jos oikein muistan.

Laskekaa annoksen hinta sille kotona syömällennen hyvälle perusruoalle, kouluissa sapuska on tehtävä sillä hinnalla mitä siihen on varattu ja ihme kyllä se on ihan hyvää vielä.
Jos te tyytymättömät maksaisitte vaikkapa kaksi euroa omasta pussista päivittäin, niin ehkä sika-naudan sijaan lapsenne saisi naudan paistijauhelihaa.

Joka kouluun hampurilaisbaari niin loppuu se kitiseminen, sehän se on terveellistä perusruokaa.

18.8.2012 21:42

Kelpaa.... Täällä joku koulun keittiöhenkilö kuntaan kuuluva kertoi, että ruokaa, joka jää yli täytyy heittää pois, eikä sitä saa edes henkilökunnalle myydä??
Siksi tätä asiaa ihmettelinkin?
Kotitaloustunneilla ei meillä eikä lapsillamme pelkästään perunoita kuorittu, eikä varsinkaan missään koulun keittiössä, vaan opeteltiin tekemään oikeata ruokaa kotitaloustunneille varatuissa omissa kotitalous luokissa ja se on eri asia, kuin että lapset kuorisivat perunoita koulun keittiössä koululaisia varten ja näin olisivat ilmaisia apulaisia keittäjälle.

Aivan hyvin kouluruoka voisi olla maksullinen ja ruokaliput jotka kelpaisivat aina eivätkä olisi sidottu johonkin määräaikaan, silloin nähtäisiin mitä ruokia lapset syövät.
Ja työttömien tai muuten vähävaraisten lapsille kunta jakaisi ruokaliput ilmaiseksi.
Osan ruoan hinnasta voisivat vanhemmat maksaa ja osan kunta, näin se ei tulisi kenellekkään liian kalliiksi.

Ja edelleenkin olen sitä mieltä, että kunnon perusruokaa, joka varmasti maistuisi koululaisille.
Kukaanhan täällä ei ole pyytänyt hampurilaisbaaria, ei päinvastoin vanhemmat haluavat lapsilleen terveellistä arki- perusruokaa!
Ei sen kummempaa.

19.8.2012 08:46

Kuin myös teimme ruokaa kotitaloustunnilla ja opettelimme kodinhoitoa yms.
Kenties perunankuorinta oli yksi osa opetusta, ei sinne suuressa koulussa joutunut kuin pari kertaa samat oppilaat.

Tosiaan ylimääräinen ruoka on heitettävä pois eli sitä ei saa myydä tai henkilökunta viedä kotiinsa. Toki osan voi pakastaa koulun pakkasessa minkä voi sitten lämmittämällä käyttää myöhemmin.
Miksi näin on, niin en todellakaan tiedä, täysin järjen vastaista!
Kenties syynä on kateus että ruokaa tehtäisiin mukamas ylimääräistä että henkilökunta saisi sitä ilmaiseksi perheelleen kotiin vietäväksi tms.
Itse jos olisi keittiössä töissä, niin veisin silti ruokaa kotiin jos vaihtoehtoisesti se olisi heitettävä roskiin.

Kunnon perusruokaa tosiaan, sitä se on nyt sillä hinnalla tehtynä mitä siihen on varattu.

Ei sen kummempaa, turha tätä samaa asiaa on pyöritellä ja jankata.

19.8.2012 09:48

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/kouluaterian-hinta-vaihtelee-alle-15sta-yli-8-euroon/2010/0...

Tuossa parin vuoden takaa hintaeroja eri paikkakunnilla kouluruokaan.
Hintaa toki saadaan alemmas valmistamalla se suurissa valmistuskeittiöissä ja jakamalla muihin kouluihin, joten ykistään €/annos ei välttämättä kerro koko totuutta.

Jostainhan ne rahat on saatava jos halutaan lisätä kouluruokaan käytettäviä euroja, köyhillä perheillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta itse maksaa kouluruoasta joten sen pitää sitten painottua hyvätuloisten maksettavaksi kuten monessa maassa esim. Ranska, IsoBritannia, USA jne.
Yksi mistä voitaisiin omasta mielestä nipistää on suurituloisten lapsilisät, lisätään ne suoraan kouluruokaan.

19.8.2012 09:52

"Yksi mistä voitaisiin omasta mielestä nipistää on suurituloisten lapsilisät, lisätään ne suoraan kouluruokaan."

"Korvamerkittykään" raha ei koskaan - siis ei koskaan - päädy sinne minne sen on sovittu päätyvän. Esimerkiksi kelvatkoon merkatut €urot luokkakokojen pienentämiseksi.

19.8.2012 13:33

Tarkkailija, olet niin tasan tarkkaan oikeassa. Suurituloiset eivät tarvitse lapsilisää, jonka he jättävät lasten tileille odottamaan, että lapsi kasvaa ja nuori saa, sitten hummata rahat pois.
Yleensäkin ihmettelen sitä, koska lapsilisäkin on anottava, että suurituloinen edes kehtaa hakea lapsilisää.
He vetoavat siihen, että se on järjestetty kaikille, mutta siltä osin lakia voitaisiin soveltaa, etteivät multimijönääri saa lapsilisää, joka olisi tarpeen yhteiskunnassa lasten ja nuorten koulunkäyntiä varten.

19.8.2012 13:54

Lakia ei toki voi "soveltaa"... mutta mainiosti lapsilisään voitaisiin säätää absoluuttinen tuloraja - verotettavat vuositulot - jonka ylittävät eivät saa lapsilisää. Asiasta tuskin tulisi metakkaa... isoa ainakaan:-)))
+
Samoin voitaisiin päivähoidon ns. subjektiivista oikeutta justeerata... merkittävä säästö olisi jo se, että oikeus on vain perheellä jossa molemmat vanhemmat - samassa taloudessa asuvat - käyvät kokopäivätyössä.

19.8.2012 14:37

Jos lapsilisään säädetään ilman porrastusta tuloraja, jonka myötä lapsilisää ei enää myönnetä, niin opintotuen osalta vanhempien tulorajat tulee poistaa kokonaan.
Vaikkakin osa niistä tapauksista, joilla lapsilisä menee suoraan omalle tilille "hummaa" rahat pois, niin ei se tarkoita sitä, etteikö osa käyttäisi niitä rahoja johonkin järkevään - kuten esim. jatko-opitojen rahoittamiseen. Mikä tälläinen tuloraja olisi, millä määritellään nykypäivänä suurituloinen? Lasketaanko mukaan asuntolainaa, autolainaa - elämistä? Ei tarvitse ihan liikaa tienata, kun palkasta viedään kolmannes veroina pois. Samalla katsot paikallisen s-marketin pihalla, kun laitapuolen kulkija vetää parkkipaikalla kossua, joka on ostettu meidän kaikkien yhteisillä rahoilla. Sitten kuulet, että sinulta viedään etuuksia pois, koska olet hoitanut asiasi hyvin? Viedäänkö etuuksien mukana myös velollisuus elättää niitä, joita ei vaan kinosta?

Subjektiivinen päivähoito-oikeus... Perheessä toinen vanhemmista saa potkut työstään syystä tai toisesta. Oikeus päivähoitoon katkeaa? Työpaikka löytyy ja työt pitäisi aloittaa viikon varoajalla...

19.8.2012 14:45

"Vaikkakin osa niistä tapauksista, joilla lapsilisä menee suoraan omalle tilille "hummaa" rahat pois, niin ei se tarkoita sitä, etteikö osa käyttäisi niitä rahoja johonkin järkevään - kuten esim. jatko-opitojen rahoittamiseen. Mikä tälläinen tuloraja olisi, millä määritellään nykypäivänä suurituloinen? Lasketaanko mukaan asuntolainaa, autolainaa - elämistä?"

Älä viitsi esittää tyhmempää kuin olet. Mitä hemmettiä rahojen käytöllä on verotettavien tulojen kanssa... vastaan itse = ei mitään, ei tietenkään yhtään mitään.

19.8.2012 15:31

Ja siihen takerruit?

20.8.2012 06:44

"Mikä tälläinen tuloraja olisi, millä määritellään nykypäivänä suurituloinen?"

Vedetään raja vaikka siihen että reaaliansio ei pudo joka vuosi kuten monella.
Inflaatio on suurempi kuin palkan korotukset ja viivan alle jää vuosi vuodelta aina vaan vähemmän, näin on tapahtunut jo pitkän aikaa.
Kiitos alipalkattujen töiden ja prosentuaalisten palkan korotusten.

Jossain keskituloiseksi sanotaan 40 000€ vuodessa ansaitsevaa, ihmettelen kuinka paljon niitä hyvin ansaitsevia oikein onkaan kun tavallinen duunari ei saa 30 000€:a enempää ja siivoojat, koulunkäyntiavsutajat, kaupan kassat yms. tästäkin huomattavasti vähemmän.

20.8.2012 08:39

"Vedetään raja vaikka siihen että reaaliansio ei pudo joka vuosi kuten monella.
Inflaatio on suurempi kuin palkan korotukset ja viivan alle jää vuosi vuodelta aina vaan vähemmän, näin on tapahtunut jo pitkän aikaa."

Ihan täyttä roskaa!!! Tästä linkistä...
=
http://www.labour.fi/pttilastohinnatpalkat.asp?KuvaID=25
+
...sopii katsoa.

"ihmettelen kuinka paljon niitä hyvin ansaitsevia oikein onkaan"

Eihän niitä olekaan paljon... mutta ei tässä nyt siitä ollut - eikä ole - kyse... oli kyse lapsilisien poistamisesta suurituloisilta.

20.8.2012 11:14

Ai köyhyydestä ja epäoikeudenmukaisuudesta ei ole lupa keskustella koska kirjoitukseni poistettiin.
Laske kuitenkin Tarkkailija vaikkapa 15 000 - 20 000 euroa vuodessa ansaitsevan (jotka näillä tuloilla eivät saa minkäänlaisia avustuksia) reaaliansioiden kehitystä viime vuosina tai jos et jaksa itse laskea niin tilastokeskuksen nettisivuilta löytyy faktaa että ne ovat tippuneet.

20.8.2012 11:23

Kannattaa noudattaa saitin sääntöjä... jotka ylläpitäjä on asettanut.

21.8.2012 06:30

Kuin myös, kirjoituksen pitäisi olla asiallista toisin kuin monesti Sinun.
Ilmeisesti se oli oikean nimesi mainitseminen jonka takia tuo poistettiin, olisi voinut sitten vain poistaa sen nimesi eikä koko kirjoitusta.

Käsittämätöntä kuitenkin että aina vedotaan noihin keskiansioihin laskettaessa reaaliansiota, totuus on kaikkein pienipalkkaisimmille jotain aivan muuta.
Ei muuta kuin lakkoon siivoojat, kaupan kassat, koulunkäyntiavustajat, hoiva-avustajat jne.

Anteeksi ohi aiheen mennyt keskustelun rönsy.

21.8.2012 08:22

"Ei muuta kuin lakkoon siivoojat, kaupan kassat, koulunkäyntiavustajat, hoiva-avustajat jne. "

Lämmin kannatukseni... voisin neuvoa... á la "Jaahas... taitaa olla parasta vähän selittää, minä meinaan kun olen ennenkin ollut...".

18.8.2012 21:40

Hei kamaan realisoidu, Tarkkailija. Käy maailmaan, älä vaihda mielipidettä, kun
sinulle sopii. Kunnallisvaalit tulossa, haetko Lohjan kunnanvaltuustoon? Joku voi
olla eri mieltä....

19.8.2012 12:34

Ei muuten olisi edelleenkään hassumpaa, jos kouluista lähdettäisiin edes yhtenä päivänä marjaan ja sieneen. Nyt, kun koulut ovat alkaneet, ovat myös marjat ja kiistatta tunnistettavat kanttarellit ja mustat torvisienet parhaimmilaan. Ne koulun keittiöön, ja siitä emännät loihtisivat ravitsevaa ja vitamiinipitoista ruuan jatketta euron annoksiin.

Ihminen etääntyy luonnosta. Katselin jonkun bulevardiläpyskän nettiversiota ja siinä joku äitirukka parahti kuolonkielissä, kun oli löytänyt kaupasta ostetun parsakaalinsa sokkeloista Oikean Kaalimadon! Sellaisen puhtaan kiiltävän vihreän, kauniin kaalimadon.

Että jos koululaiset metsään haluaisivat mennä nyt, niin ei tuolla asenteella, vaan metsäluteet, toukat, hämähäkit ja muut menninkäiset tyynesti ilman hysteriaa kopasta pois noukkien :D

19.8.2012 14:42

Tietysti voitaisiin miettiä myös sellaista, että aamiainen olis maksuton ja korvaisi ilmaisen lounaan.
Puuroannoksella ja leivällä, joka syödään kymmenen aikaa pärjää aika pitkälle iltapäivään, jolloin voisi olla maksullisen välipalatarjoilun (tai omien voileipien tms) syöntiaika. Omista alakouluajoista muistan sen, että puuro maistui aina ja satunnaisesti tarjoiltu ruisleipä ei niin hyvän pääruuan kanssa maistui myös.

19.8.2012 17:43

Vanyhempien perustehtävä on omista jälkeläisistään huolehtiminen kun ovat sellaisia päättäneet hankkia.

Sen sijaan vanhuksilla ei ole enää vanhempia ja heidät jätetään vaipoissaan nälkää näkemään.
Ja kyllä: nämä asiat ovat yhteismitallisia. Kyse on verorahojen potista, jossa päättäjät voivat ohjata verorahoja sinne mihin haluavat.

Vanhemmat maksakoon lapsensa ruokailut ja yhteiskunta hoitakoon vanhusten asiat kuntoon.

19.8.2012 18:08

Että mitenkä? Kun nykyvanhemmat eivät enää kasvata lapsiaan niin nytkö ne eivät edes ruoki niitä? Nyt tulee raja vastaan. Ei kaikkea voi laittaa koulun vastuulle. Vanhempien aika alkaa seurata omiensa perään! Kyllä on niin passattua porukkaa nykyvanhemmat. Kyllä näkee miten moni 40-50 vuotias tuskailee teiniensä kanssa, kun eivät uskalla puuttua mihinkään... Tästä nuorempi porukka ottaa vaan mallia noista laiskureista.

19.8.2012 18:41

Kaikenlaisia mielipiteitä löytyy.

Mielipide on kuin persereikä, kaikilla on sellainen.

19.8.2012 18:57

Tähän sitä on tultu, kun vanhemmuus on monilta aivan hukassa. Nyt kannetaan
sitä vapaankasvatuksen hedelmää, joka aikoinaan kylvettiin. Kyllä se on vaikeaa, jos nyky vanhempain ei ole tarvinnut laittaa kotonaan ruokaa, niin miten he osaisivat sitä laittaa nyt omille lapsilleen? Näi se vain ketju jatkuu.
Ei yhteiskunnan päättäjäin tule suostua tälläisten perheiden ruokkimiseen monella aterialla. Kyllä nälkä opettaa kovapäisenkin kokkaamaan.

20.8.2012 09:31

Voi pyhä isä... Jos haluaa, että lapsella olisi koulussa aivan normali, maistuva perusruoka joka on syömäkelpoista niin heti joku älypää vetää siitä johtopäätöksen, että vanhemmat haluavat vastuun kouluihin ja ruoaksi hampurilaisia. Huh-huh...

80-luvulla koulunsa käyneet itkevät, että ruoka oli hyvää ja eivät ymmärrä miksi ihmeessä kouluruoasta valitetaan. Herätkää jo... Kävin kouluni samalla vuosikymmenellä ja kyllä - ruoka oli SILLOIN hyvää, jollei suorastaan gourmeeta verrattuna tämän päivän mauttomaan "Etsi liha makaronin seasta" ruokaa. Käykää koululla syömässä- vasta sitten tiedätte mistä puhutte.

Minä kannan kasvatusvastuuni lapsistani- se ei todellakaan ole koulun tehtävä. Mutta haluan, että maksamillani verovaroilla lapseni saavat kunnon ruoan koulussa jotta jaksavat oppia opettavia asioita. Poistetaan muutama turha paperinpyörittäjä kunnan palkkalistoilta ja laitetaan se raha kouluruokaan. Olen myöskin valmis siihen, että kerätään lisää rahaa suoraan koulunkeittiöihin, jotta voidaan laittaa ruokiin mausteita ja muutakin kuin tunnistamattomia sattumia.

20.8.2012 09:57

Lapsen kuuluu syödä ja saada aamupala kotona! Jotain vastuuta hei vanhemmillekin! Mutta välipala olisi tarpeen koulussa, koska koulupäivä voi olla pitkä ja lounaasta jo usempi tunti. Olen kuullut, että joissain koulussa osa oppilaista joutuu lounaalle jo 10 jälkeen - mikä on kyllä aivan liian aikainen aika lounaalle.

20.8.2012 11:26

Onkohan nyt vaan niin että ilmaisjakelun aika alkaa olla ohi.Kunnilla ei riitä rahaa kaikkeen.Vanhemmat, ryhtykää itse tekemään asian hyväksi jotain,sopikaa summasta ja maksakaa itse lisämausteet.Sillä asia hoituu,eikö. Tarjoudun tällä viikolla maistajaksi muutaman kouluun jos ottavat vastaan.

20.8.2012 13:30

Olisi viisasta antaa aamupala koulussa.Joissain kouluissa sitä tapaa on kokeiltu, ja todettu, että koulujen työrauha parani merkittävästi. Säästyy aikaa ja rahaa muuta kautta, ja ehkä inhimillistä kärsimystäkin. Pienellä rahalla iso vaikutus!

20.8.2012 14:45

Eiköhän oteta koko kouluruokailu pois! Kouluruokailun tavoite lienee alunperin ollut pitkälti terveyskasvatuksellinen, mutta nykyään kilpaillaan sillä, mikä ruoka saadaan halvimmin tuotettua siten, että se lapsille maistuu. Eikä useimmiten maistu. Eikä se mikä maistuu ole useinkaan niin kovin terveellistä. Käykääpä tutustumassa siihen ruoan määrään, joka heitetään joka päivä roskiin kun ei lapsille kelpaa.

Vanhemmilta rahaa riittää epäterveellisiin roskaruokiin, nameihin ja limuauto0maatteihin, mutta sitten yks kaks pitäisi kuitenkin yhteiskunnan kantaa vastuu ihan kaikista perheen kuluista.

Käykääpä myös koulujen parkkipaikoilla katsastamassa millä kulkupeleillä nuoriso tänä päivänä liikkuu, monella on hienommat ja kalliimmat kulkupelit kuin useimmalla aikuisella veronmaksajalla - ja aika harva mopoiän ohittanut enää kulkee jalan, mikä olisi terveellisin tapa kasvavassa iässä olevalle lapselle jo luuston ja lihasten vahvistumisen kannalta. Siinä ei voi olla miettimättä, että tuleekohan tässä lapsilisien ja ilmaiskoulujen maassa tuettua Kreikan lisäksi rikkaiden vesojen mopo- ja autoiluharrastusta, sillä ylimääräistä rahaa tuntuisi olevan ja rutkasti, mutta silti tuet, ilmaiset koulut ja kouluruoat tulevat kuin manulle illallinen. Silloin kun kouluruoasta vielä perittiin maksu sitä myös arvostettiin ja hyödynnettiin.

Ei ole ahneudella mitään rajaa. Lapsia on kiva tehdä, mutta kyllähän niistä pitäisi myös vastuuta kantaa.

20.8.2012 15:05

"Eiköhän oteta koko kouluruokailu pois!"

Tuostahan viriäisi riemastuttava keskustelu... mutta vain jos esityksen tekisi joku joka voisi sen käytännössä toteuttaa - joku ministeri siis... eipä taida löytyä moisen ehdottajaa:-)))

20.8.2012 18:19

Kerronpa omalta kohdaltani esimerkin. Lapseni (10 v) joutuu esim. maanantaiaamuna olemaan kilometrin päässä sijaitsevalla koulukuljetuspysäkillä jo klo 7.20. Matkan kulkemiseen kuluu noin 15-20 minuuttia raskas reppu selässä, riippuen siitä onko hyvä vai huono keli, löytyykö taskulamppua pimeään aikaan tuolle vaaralliselle reitille. Sängystä on noustava siis jo puoli seitsemän aikaan. Kuinka monelle oikeasti maistuu aamupala tuohon aikaan juuri herättyään? Kouluruoka tarjoillaan kuitenkin vasta noin klo 11.
Edellisenä vuonna kouluun sai (piti) viedä eväitä. Kuitenkaan näille eväille ei ollut mitään jääkaappia tai muuta kylmää säilytyspaikkaa. En halua ruokkia lastani ns. välipalapatukoilla vaan mielummin voileivillä tms. oikeilla välipaloilla. Vihdin kunnassa koulukuljetuksissa ilmeisesti säästetään todella suuria summia, kun kävelytetään niitä onnettomia lapsiriepuja, jotka eivät satu asumaan lähellä ns. keräilypaikkaa. Tuo vaivaiselta kuulostava puoli tuntia joka kävelemiseen/siihen valmistautumiseen menee, on itse asiassa aika pitkä aika kun puhutaan aamupalan maittavuudesta. Asiasta (koulukuljetusten kävelyosuuksista) ei tiedotettu mitään ennen koulun alkua.

20.8.2012 21:06

Asuinpaikan valinta on kunkin oma valinta.

21.8.2012 07:00

Klo 21 nukkumaan ja klo 5 ylös, koko perhe solidaarisuuden nimissä ja yhteistä aamupalaa laittamaan puoli seitsemäksi.
Sitten se kilometrin matka taittuu mukavasti kun vatsassa puuroa ja voileipää.

Itse kävelin tai poljin fillarilla kouluun 12 vuotta oli keli mikä tahansa, matkaa ei tosin ollut kuin 3-4km.

20.8.2012 21:27

Reppuun juotava jugurttia,banaani,omena tai voikkarit,mahdollisuuksia on monta.Varmasti löytyy joku hetki milloin voi syödä aamupala.Varaa fikkari jo nyt ja katso että on paristoja varalle,elämä on.

20.8.2012 21:43

On valitettavaa, mutta Nummelan keskustaan ei mahdu kaikki. Ja jotkut ovat asuneet täällä jo pidemmän aikaa, kuin koko Nummelan suurta keskustaa on ollutkaan. Miksi pitäisi ostaa fikkari, kun muualla on katuvalot?

20.8.2012 22:26

No kuules... esimerkiks vaik siks et siel on pimeetä ku ei oo katuvaloja... oliks vaikee kekata tota:-)))

20.8.2012 21:55

Itsehän peräänkuulutit taskulamppua.....relaa vähän...

20.8.2012 22:26

Aamuseitsemältä pimeässä marraskuun aamussa ei aina kuu paista. Pirullista kulkea pimeässä, kun kouluvelvollisuus odottaa kuitenkin.

20.8.2012 22:28

Sähä sait jo neuvoja... ku et niitä ite kekannu.

21.8.2012 08:18

Viime syksynä lähetin perheen kuopusta säkkipimeälle koulutien alulle täällä Vantaan periferiassa. Ding! -ilmiö syttyi kaupan urheiluosastolla.

Pyöriin on myytävänä kahden lampun pakkauksissa pikkiriikkisiä etu- ja takavaloja. Siitä ostaa napsautin paketin. Ompelin silikonilenkeistä lamput kiinni koulurepun etu- ja takaremeliin. Terävät pienet valot näkyivät kauas ja olivat huomattavasti tehokkaammat kuin heijastimet.

Patterit kestivät ainakin sen yhden talven. Nyt, syksyn pimetessä ompelen jälleen muutamalla pistolla samat lamput paikoilleen. Kaahareilta lamput eivät suojaa, mutta näin monien autoilijoiden jarruttavan varmaankin siitä syystä, että jäivät ihmettelemään mikä kumma valo tuolla keikkuu?

21.8.2012 08:25

Lämmin onnitteluni!!!!!!!!!! Noin toimii kekseliäs - ja vastuullinen - äiti!!!!!!!!!!!! ...ja tulos on taatusti "parempi" kuin jonninjoutava kirjoittelu yleisönosastoihin.

21.8.2012 10:03

Minusta on hyvä, että rakentavaa keskustelua syntyy keskustelupalstoilla. Kekseliäs ja vastuullinen äiti on keksinyt hienon ratkaisuun näkyvyyspulmaan pimeillä teillä. Auttoivatko lamput myös siihen, että lapsi näki kävellä, vai toimivatko ainoastaan "heijastimina"? Aamuseitsemän aikaan voi olla todella pimeä, varsinkin jos sataa.

21.8.2012 12:15

Voi uusavuttomuus hyvää päivää! Miksi lapsia tehdään, jos heitä ei saada edes ruokittua?! Pian vanhemmat istuvat tenavan vieressä pulpetin ääressä, kun eihän häntä voi kouluun yksin jättää, opettajan armoille. Onneksi kävin oman kouluni 80-luvulla, jolloin oli vielä maalaisjärki olemassa.

21.8.2012 13:05

"Pian vanhemmat istuvat tenavan vieressä pulpetin ääressä, kun eihän häntä voi kouluun yksin jättää, opettajan armoille. "

Miten niin pian... johan ne pullamössöämmät ramppaa siellä vahtimassa, että meidän janipetteri saa ensimmäisenä - ja kahteen kertaan - kaiken mikä "sille kuuluu".

21.8.2012 12:36

Kiitos kiitoksista. Sydämellä ja vastuullisesti olen yrittänyt tätä minulle annettua äidin virkaa hoitaa. Kirkas valo eteenpäin auttoi myös lasta näkemään, mihin kuoppaisella reitillä astuu.

21.8.2012 12:47

Ja Tarkkailija ei sitten ole jonninjoutava yleisöpalstoille kirjoittelija????? Ja "Kyllä, olen lapseton" - kiitos, että olet...

21.8.2012 13:06

Koulu voisi vielä järjestää lapsille majoituksen yöksi, niin sitten voisi iltapäiväkerhosta siirtyä suoraan muihin harrastuksiin koulun tiloissa ja iltapalan jälkeen liikuntasalin lattialle nukkumaan. Näin vanhemmat vapautuisivat kaikista kiusallisista ruoanlaitto-, kasvatus-, läksyjenvalvonta- ym. velvollisuuksista ja voisivat keskittyä rauhassa töiden tekoon, parisuhteen hoitoon, matkailuun ja monipuolisiin harrastuksiin. Kukas sitä nyt nykypäivänä enää mitään ruokia ehtii tai osaa laittaa ja lasten huolto sekä kasvatushan kuuluu muutenkin yhteiskunnalle.

21.8.2012 13:10

Unohdit yhden tärkeen jutskan = kaikille on sit lämättävä käteen tismalleen samanlainen spettari... ettei ne joudu eriarvoiseen asemaan osaamisistaan riippumatta/huolimatta.

21.8.2012 13:36

Joku kyseli miten raksa- ja sähkömiehet voivat syödä kouluilla. Vantaan kaupungin työntekijöillä on ruokailuun tarkoitetut kaupunkiliput, joilla voi käydä kouluissa, päiväkodeissa ja sopimusravintoloissa syömässä. Se on kuin pankkikortti , jossa on myös oma tunnusluku. Se syötetään ruokailupaikalla olevaan koneeseen ja siitä saa myös kuitin. Kaupungilla on omia rakennusmiehiä, sähkömiehiä ja yms....

Maksu otetaan palkasta pois.

21.8.2012 14:29

No jo "tärkeää johtajaa" lapsettaa! Tästä pitäisi nyt varmaan provosoitua, ja ryhtyä puolustelemaan lapsiperheitä. Sorry - en viitti. Lapsiperheissä on niin paljon puuhaa ja ajateltavaa, ettei viitsi yhtään lapsellista aikuista rökittää.

Väittäisin, että 99,9% vanhemmista hoitaa lapsensa tyylillä tai toisella, mutta rakkaudella ja luovasti. Lapsettomien ja katkeroituneiden sinkkujen on ihan turha inistä mitään muuta.
Keskustelun aiheena on se, lisääntyisikö kouluissa oppimisrauha ja -kyky lisäämällä aamupala- ja välipalamahdollisuuksia?

Itse, kolmen pojan äitinä, olen sitä mieltä, että maittava ja runsas lounas on se tärkein juttu. Aamu- ja välipalat on hoidettu mallikkaasti kotoa käsin tähänkin asti.

21.8.2012 16:52

Tuleeko sinulle mieleen paljonko on jo tänävuonna tehty huostaanottoja.Minulla on sellainen muistikuva että liki neljätuhatta hyvinhoidettua lasta jostain syystä on huostaanotettu.

21.8.2012 17:01

Huostaanottoja tehdään - tai oikeammin joudutaan tekemään - vuosittain yli 10.000:-(((

21.8.2012 16:32

Ilmaisen lounaan annoshinta tulisi olla vain viitteellinen, viikon a-hinta tasoittuen. Jonain päivänä satsattaisiin parempiin (kalliimpiin) aineksiin, toisinaan tarjolla olisi tuoretta puuroa/leipää leikkeleellä tai juustolla, keittoja tai laatikkoruokia. Usein lisänä vihanneksia, erilaisia salaattiaineksia kauden mukaan sekä pieni annos jälkiruokaa. Ruoka-ainekset tulisi saada läheltä, vähintään lähimaakunnista. Suomesta! Annoskoot kohtuullisia ja keittäjän kauniista ja kohteliaasti annostelemia. Ruoka tulisi olla sopivan kuumaa, ei haileaa. Välillä tummaa täysjyvämakaronia tai vain muutama herkullinen peruna liharuoan kera. Kuntien tulisi tehdä yhteistyötä järjestämällä ruokahuoltoa kilpailuttamalla eri ruokatoimittajia/tekijöitä (= alan ammattilaisten työllistämistä). Oppilailla, opettajilla ja muilla ruokailijoilla tulisi olla mahdollisuus arvioida päivän annoksia sähköisen lomakkeen avulla, josta tulokset syntyisivät automaattisesti palautteena ruoan tekijöille. Tuloksia käsiteltäisiin esim. joka 3. kk ruokatoimikunnassa, johon kuuluisi koulun rehtori, valitut edustajat opettajista/muusta henkilökunnasta ja oppilaista sekä vanhempainyhdistyksistä. Koulurakennukset tulisi suunnitella niin, että ruokaa on mahdollista tehdä ja säilöä terveellisesti paikan päällä ja niin, että ruokailu/kahvilatilat soveltuisivat sekä esikouluryhmien aamiaisiin, ip-ryhmien välipaloihin että normaaliin lämpimään kouluruokailuun. Tilassa voisi olla mahdollista järjestää myös muita koulun ulkopuolisia tapahtumia, jossa ruokalan/kahvilanpitäjä yrittäjänä olisi mukana edellyttäen, että tämä kouluarkena järjestäisi aina edullisia mutta maittavia pieniä välipaloja niitä iltapäivän välitunneilla ostaville (jogurtit, viilit, kiisselit, välipalaleivät, vohvelit, hedelmät). Näitä voisivat lapset myös varata etukäteen vanhempien sähköpostitse tekemillä varauksella viikoittain, jolloin ruokalanpitäjä tietäisi miten paljon välipaloja menisi päivittäin. Lapset oppisivat rahankäyttöä ja arvostamaan ostamaansa ruokaa. Ruoka/välipalalistat tulisi näkyä koulun/kunnan nettisivuilla. Alihankkijoitakin hän voisi käyttää, kunhan ruoan alkuperä olisi aina tiedossa ja jäljitettävissä. Kannatan "ranskalaista" ruokakulttuuria: hyvää ja laadukasta säännöllisesti, mutta kohtuudella kerralla. Tämä takaa hyvän jaksamisen. Vanhempien velvollisuus olisi taasen huolehtia terveellisestä aamiaisesta, välipala-aineksista ja perheen yhteisestä illallisesta ja iltapalasta (kaikki kohtuudella, vähän - mutta hyvää). Välipalaesimerkkejä esim. http://www.jarkipalaa.fi/

21.8.2012 16:34

Kiva litania. En lukenu... mut ei kai se ollu tarkotuskaa... kuha puhalsit...

22.8.2012 15:41

Mukava, että on noin fiksuja äitejä. No ajatuksena oikein sievää ja kivaa sinun ehdotuksesi. Lasten ruokiin käytetään alle euro per annos/pv. Sillä ei kummoista lähiruokaa saa, tietenkin jos kaikki vanhemmat kirmailisivat yhdessä metsissä ja puutarhoissa palstoilla touhuamassa omien pienten mukavien ja aurinkoisten lasten kanssa punaiset posket hehkuen ja toisivat sitten omaan "pikku" kouluun kaiken valmiiksi säilöttynä ja pakstettuna jne, vielä niin, että terveystarkastajat tämän kaiken hyväksyvät voisi jotain säästöjä tulla paremman laadun puolesta;).

Ihanaa, että jollakin on nuo vaaleanpunaiset lasit vielä päässä!

22.8.2012 15:41

Mukava, että on noin fiksuja äitejä. No ajatuksena oikein sievää ja kivaa sinun ehdotuksesi. Lasten ruokiin käytetään alle euro per annos/pv. Sillä ei kummoista lähiruokaa saa, tietenkin jos kaikki vanhemmat kirmailisivat yhdessä metsissä ja puutarhoissa palstoilla touhuamassa omien pienten mukavien ja aurinkoisten lasten kanssa punaiset posket hehkuen ja toisivat sitten omaan "pikku" kouluun kaiken valmiiksi säilöttynä ja pakstettuna jne, vielä niin, että terveystarkastajat tämän kaiken hyväksyvät voisi jotain säästöjä tulla paremman laadun puolesta;).

Ihanaa, että jollakin on nuo vaaleanpunaiset lasit vielä päässä!

21.8.2012 17:00

Kiitos kommentistas. Olen vielä kuitenkin harjoittelija (siis tuon ruokapuolen). Mutta ylipäätään veronmaksajana kannatan ilmaista koululounasta - senkin jälkeen kun omat lapseni eivät ole enää sen piirissä. Ja MLL, marttaliitot yms. voisivat enemmän järjestää/mainostaa perusruoan ja välipalojen kursseja nuorille ja aikuisille - kuten minulle, sillä aina on vara oppia uutta, vaikka aihepiiri tuntuukin tutulta.

21.8.2012 19:36

Näin yläkoulun opettajana jäin miettimään tuota uutisen kohtaa "Aamiaisten yhteydessä lasten, vanhempien ja opettajien välinen keskustelu sujuu luontevasti." Minulla kun olisi omat lapset aamuisin hoidettavana. Lisäksi olen saanut koulutuksen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi, en seuranpitäjäksi. Syön työpaikallani, mutta mielummin aikuisten työtoverieni kanssa, en muksujen pöydässä.

Ja ennen kuin kukaan ehtii älähtää, että tällaisia ne miesopettajat ovat; eivät yhtään välitä lapsista, vastaan että ei pidä paikkaansa. Minä pidän työstäni, pidän teineistä ja olen kyllä kiinnostunut heidän elämästään. Minua ei vaan kiinnosta jakaa ruokahetkiä, niitä ainoita 'aikuisten hetkiä' heidän kanssaan. En minä osaa olla aamiaispöydässä isä kenellekään muulle muksulle. Jospa jokainen syöttäisi ja juttelututtaisi omat lapsensa kotona ja antaisi minun syödä aamupalaa kotona omien lasteni kanssa.

21.8.2012 19:59

" En minä osaa olla aamiaispöydässä isä kenellekään muulle muksulle. Jospa jokainen syöttäisi ja juttelututtaisi omat lapsensa kotona ja antaisi minun syödä aamupalaa kotona omien lasteni kanssa."

Nyt saat pullamössöämmät kimppuusi... kukas heidän lastensa kanssa seurustelee jos ei opettaja... kyllä pullamössöjen on päästävä zumbaamaan eikä jorisemaan kakaroidensaa kanssa... sitä vartenhan on koulu ja opettajat:-)))

21.8.2012 20:03

Tokkopa kukaan kimppuun hyökkää. Mutta harva ajattelee, että opekin ihan oikeasti on ihminen, jolla on omaa elämää myös muualla. Enkä minä tahtoisi olla hoitotäti enkä seuranpitäjä, vaan asioita opettava opettaja..!

21.8.2012 20:06

Ymmärrän... enemmän kuin hyvin.

21.8.2012 21:43

Tarkkailija taitaa olla lapsienvihaaja, ainakin yksinhuoltajien. Miten lienee omat
lapset, jos niitä? Kirjoitukset ainakin perin negatiivisia lapsista ja huoltajista. Elämme moniarvoisessa yhteiskunnassa. Pitää ymmärtää myös eri lailla ajattelevia. Kirjoituksesi
kuin inkvisition ajalta. MINÄ olen oikeassa. Onneksi Kokoomuksen kannatus laskee...

21.8.2012 22:35

Jos alkoholisteille,rikollisille ja narkomaaneille rakennetaan upouudet asunnot,niin todella tyhmä kysymys tuosta koululaisten aamiaisista ja välipaloista!
Ehkä joku poliitikko voi olla erimieltä,tuokoon hän asian selvästi esille ja omalla nimellä.
Ps. Syksyllä uurnilla tavataan :)

21.8.2012 22:40

Ei kaikkia kunnan rahoja kakaroihin voi hassata... niitä on riitettävä... ties mihin... ja kohta siihen 0,7 hoitsuunkin:-)))

22.8.2012 07:33

Suomen kouluruokailun entisajoissa oli viisauttakin mukana. Poimittiin oppilasvoimin puolukoitakin koulun keittäjälle. Keittäjä teki niistä puolukoista koko koululle puolukkapuuroa. Pienissä kouluissa ei ollut ruokasalia joten oman puupulpetin päälle levitimme pienen pöytäliinamme ja ruoka haettiin ruokakärrystä.
Vanhat kyläkoulut pitäisi sittenkin säilyttää toimivana Suomessa, jottei maaseutu autioidu.Kannatan kyläkoulujen uudelleen käyttöönottoa.

22.8.2012 07:41

Minä kannatan sitä, että sinä kerrot mistä rahat moiseen hullutukseen otetaan.

22.8.2012 08:07

Ehdotan, että haemme EU:lta pohjoisen alueen kyläkoulujen henkiinherättämis- ja ylläpitorahaa. Kyse on siis vanhan pohjoisen kulttuurin suojelemisesta. Euroopassa tämän luulisi onnistuvan, sillä osana muuta Eurooppaa Suomella on oikeus vaatia omaa suojelurahaa, ettemme ajaudu kriisitasolle oman kulttuurinsäilyttämisohjelmassamme.

22.8.2012 08:18

Kannatan... pane hakemus vetämään... siihen haetaan ESR-rahaa... sitä voi hakea yksityishenkilökin... ja rahaa saa osoitettuaan, että puolet kustannusarviosta on etukäteen katettu... todistettavasti.

22.8.2012 16:00

Anne K...... Katainen ja Urpilainen mitään rahaa EU:lta voi hakea, kun menisi maine.
Kun on lähdetty esittämmään Euroopalle ja koko maailmalle, kuinka rikas ja vauras Suomi on. On rahaa ja hyvinvointia.
Jo kouluruoka on niin halpaa euron, kun annos niin kasvonsa siinäkin menettävät jos vielä sillä elvistelevät.
Voisivat kutsua EU:jengin tänne syömään kouluruokaa, niin saisivat sääliä ja muutama miljardi Euroa tukirahaa.
Eikä se ole hullu, joka pyytää, mutta se on hullu, joka antaa, sillä seurauksella, että oman maan asiat menee täysin hunningolle ja koululaiset jäävät nälkäiseksi.

22.8.2012 08:51

Kyläkoulujen henkiinherättäminen on nostalgista haaveilua. Oli varmasti inhimillinen, pieni yksikkö ja lähiruokaakin oli tarjolla. Silloin, kun kaikkia lapsia osui aivopesemään esim kova uskonkiihkoilija, ei tilanne ollut positiivinen kenellekkään.

Joka tapauksessa pienyksiköiden pyöritys maksaa maltaita. Niillä maltailla voisi laittaa, jopa näissä maan lapsirikkaimmissa kunnissa, kunnollisen maittavan lounaan. Jos nämä kaupunkilaislapset viedään sieni- ja marjametsään, niin puolet katoaa pöpelikköön. Ne etsinnät maksavat enemmän, kuin ostetut puolukat.

22.8.2012 08:51

Kannatan minäkin vanhojen suomalaisten kyläkoulujen kunnostamista ja käyttöönottoa. Emme siis puhu suomalaisten kyläkoulujen osalta hullutuksesta, vaan pohjoisen kulttuurin suojelemisesta.

22.8.2012 09:40

Arvatkaa vaan, miten Ranskassa, Italiassa ja Saksassa mm. Alppien rinteillä mutta myös tasangoilla kylät ja kyläkoulut ovat taistelleet olemassaolonsa oikeutuksesta. Vaan ei mahda mitään, kun nuoret eivät kyliin jää eivätkä sieltä pois lähteneet palaa.

Sinänsä minäkin kannatan rakennuskulttuurin muistomerkkien säilyttämistä ja siis kyläkoulujen kunnossapitämistä. Säilyneet maamiesseurojen ja työväenyhdistysten talot ovat hyvä esimerkki kulttuurin arvostamisesta, ja purkamiset ja hävittämiset olkoot häpeällinen muisto vain.

Voihan niitä kyläkouluja pitää yllä kesäjuhlien pitopaikkana, jos talvella vaikka ei lämmittäisikään täydellä teholla. Ja kyllä ne muutamat vanhukset, jotka kyliin jäävät, tarvitsevat hekin kokoontumispaikan ja paikan harjoitella ohjauksessa vaikka tuolijumppaa.

22.8.2012 16:06

Anne... Suomi Oy, Ab, on myyty jo aikoja sitten Saksalaisille pankeille.
Niin hieno ajatus, kun pohjolan oma kulttuuri onkin, niin nykyisellä ajattelumallilla täällä ajatellaan, vaan ja ainoastaan aurinkorantojen säilyttämistä ja etelä Euroopan kulttuuria turistin näkökulmasta.

22.8.2012 10:25

Nyt toiminnassa olevat koulut (jumppasalit) ovat melkoisessa tehokäytössä iltaisin - ja hyvä näin. Tuon ilmaisen kouluruokailun järjestämisen osalta tarvitaan vielä runsaasti tehokkuutta, rakentavaa yhteistyötä yli kuntarajojen, oikeaa tietoa! ja sitä kautta tarvittaessa toiminnan muutosta, jotta jokaiselle koululaiselle läpi maan pystyttäisiin tarjoamaan laadukas ja riittävä lounas - tarvittava tauko koulutyöskentelyyn. Kyllä me aikuisetkin äänestämme jaloillamme, jos omassa lounaspaikassamme ei lounassetelillä saa sillä kertaa laadukasta pöperöä.

22.8.2012 11:52

Eikö artikkelissa selvästi sanota ettei vanhemmat osaa ruokkia lapsiaan?

"Koulujen syyslukukauden käynnistyessä moni vanhempi pohtii jälleen, miten selviää arjen pyörityksestä ja pitää lapsensa ravittuna."

"– Yhtäkkiä vanhempien on tehtävä aamupalat ja parhaimmillaan myös välipalat lapsilleen."

Ja kotikasvatuksesta se on kiinni, syökö lapset koululounasta vai ei.

22.8.2012 16:10

Kyllä..... Onneksi sulla ei ole niitä lapsia, kun tolla ajattelu menetelmällä varmasti kaataisit kaikki valmistamasi moskat lasten kurkusta ruutalla alas.
Tosin ei menisi kauaakaan, kun sun pentus olis huostaan otettu ja tulis vielä kalliimmaksi yhteiskunnalle!

22.8.2012 18:39

Huostaan pitisi ottaa näiden ylisuojelevien ja paapovien vanhempien lapset, eivät niiden jotka osaavat lapsensa kasvattaa yhteiskuntakelpoiseksi.

Pistäkää ne kakaranne ensin kuriin ja katsotaan sitten josko koululla olisi mahdollista tarjota aamupuuroa ja lanttua välipalaksi.

22.8.2012 23:34

Lämmin kannatukseni... mut ennen huostaanottoo pari kunnon selkäsaunaa... ni kyl se siitä...:-)))

23.8.2012 12:24

Kurinpalautus, katsos, kun on vapaa kasvatus jo toisessa polvessa.
Aina, vaan vapaammaksi menee, jos nyky-yhteiskunnassa menet lapsiasi kurittelemaan saat poliisit kimppuusi, lapset opetettu jo kantelemaan vanhempiensa päälle ja oikein kysellään: että onks ne tukistanut sua ja onko läpsäisty.
Ja kakarathan kertoo tarinaa, vaikka mitä ja sitten vanhemmat oikeudessa, jossa määrätään maksamaan omalle lapselle kipurahoja, kun on tullut läpsästyä.
En tarkoita, että lapsia täytyisi tai saisikaan hakata, mutta kuri on kylläkin sitä, että lapset tottelee, kun vanhemmat käskee! Ja kaikkihan lähtee vanhempien ihmisten kunnioittamisesta, jota eivät taida osata tämän päivän vanhemmat itsekään!
Sananalasku, joka kuritta kasvaa se kunniatta kuolee, pitää edelleenkin paikkansa!

24.8.2012 06:36

Ennen tarkoituksenmukainen vapaakasvatus oli sellainen outous ja harvinaisuus että muut ihmettelivät etteikö tuo osaa pitää kuria ja rajoja lapsilleen.
Nykyään koko järjestelmä on rakennettu tuon vapaan kasvatuksen ympärille, käsittämätöntä!
Onneksi sentään nyt alkavat ainakin kouluissa muuttaa lakia jotta saadaan edes jonkinlaista kuria kun vanhemmat eivät sitä osaa, ehdi tai halua kotona lapsilleen pitää.
Vihdoin huomataan että antamalla täysi vapaus ja sen lisäksi täysi suojelu ei toimi lapsilla ja nuorilla joilla sitä järkeä ei kuitenkaan vielä ole niin paljoa päässä, poikkeuksiakin toki löytyy.

Kusessa ollaan kohta jos sama meno jatkuu ja pahenee, alaikäiset tekevät juuri kuten haluavat ja kukaan ei heille mahda yhtään mitään!

24.8.2012 07:52

Olen tainnut kertoakin, että tein myöhäisellä:-))) aikuisiälläni yhden 3kk:n viransijaisuusjakson yläasteella aineenopettajana. Tein heti kättelyssä selväksi kuinka toimitaan minun tunneillani. Sain rehtorilta runsaat ja vuolassanaiset moitteet... mutta yksikään kakara ei tohtinut kokeilla olenko tosissani:-)))

22.8.2012 13:17

Huoli on varmaankin yhteinen. Näin koulujen taasen alkaessa on hyvä pohtia peruskysymyksiä. On kaikkien yhteinen etu - ennen kaikkea sen pienen koululaisen tai yläasteikäisen, kun vanhemmat huolehtivat perheen perusasioista kuten päivittäisestä ravinnosta. Eli aamiaiset, iltapäivän välipala-aineikset, illalliset ja iltapalat. Koulun perustehtävä on antaa tarpeellista yleissivistävää peruskoulutusta. Ja kyllä olen samaa mieltä: vanhempien tulee rohkaista lapsiaan osallistumaan kouluruokailuun ja myös arvostaa sitä.

22.8.2012 15:33

Kirjoitin illallinen mutta päivän toista pääateriaa: päivällistä tarkoitin

22.8.2012 16:52

Joo, ei oo mulla aina jalat maassa ja tietoakin välistä liian vähän. Mutta vaikuttaa haluan. Nytkin toivoisin, että opetushallituksessa käynnistettäisiin projekti, jonka kerrannaisvaikutuksena suomalaiskansallisen ilmaisen koululounaan laadullinen taso viedään hieman korkeammalle tasolle ja pidetään se siellä. Muutetaan tarvittaessa Eu- tai kansallista lainsäädäntöä ja jaetaan rahaa uudella tavalla. Valjastetaan kaikki ruoasta jotain tietäviä jakamaan sitä tietoa eteenpäin ja viemään se koulukeittiötasolle. Vaikka ruoka-annosten jakomäärä olisikin suuri, ruoka-aineksia voidaan silti käsitellä oikein ja niistä voidaan tehdä ihan hyvää ruokaa. Kouluissakin voisi olla siihen liittyviä teemoja. Marjoja ja muuta ei voi suoraan viedä koulukeittiöön, mutta jollakin tasolla olisi marjat hyvä saada poimittua Suomen metsistä.

22.8.2012 18:28

Kuulkaas nyt Komentoora. Ei ole vielä kirkossa kuulutettu, että Suomen omistaisi Saksan Pankki. Suomi on vahva Pohjolan maa. On maisteltu koko nykyistä Eurooppaa ja jälkimaku on , miten sen nyt sanoisi ... mahan täydeltä muutoksia. Eurooppa muuttuu ja tulevaa köyhyyttä riittää kaikille jäsenmaille. Suomen maaseudun autioituminen myös huolettaa, ja nälkävuosi on ennustettu Baltian maihin jo ensivuodelle. Ja tähän lopuksi jälkiruoaksi sopiva ilmastonmuutos. Osa väestöstä muuttaa pois Pohjolasta sitten kun ilmasto jäähtyy riittävästi. Jos olisin pappi, niin saattaisin jopa kuuluttaa tämän kirkossa.

22.8.2012 21:11

Kuulkaas nyt Kilpeläisen Anne, Kun se on niin, että Suomen pääpolitiikot haluais näyttää Suomen olevan vahva ja niin rikas maa ja sillälailla tulisi heille enemmän valtaa EU:ssa.
Asia on, vaan niin, että Suomi tulee aina olemaan Saksan takamaa jota saksalainen käyttää hyväkseen. Näin suunnitteli jo aikoinaan natsi himmler joka sanoikin : kun olemme (Saksa) voittaneet sodan, sen jälkeen meillä ei ole mitään velvollisuuksia Suomea kohtaan ja Suomi tulee olemaan Saksan takamaa ja Saksan kansan työvoima, jonka tuloksista saksalainen saa nauttia!
Näin samalla tavalla Suomea yritetään taaskin kusettaa "veljasvelvollisuudella" takaamaan ja maksamaan. Sekä näin turvaamaan Saksan pankit ja sen jälkeen ei ole enää väliä muista maista. Baltian maat saavat aivan rauhassa kuolla nälkään, Suomi mukaanlukien, kunhan Saksa pysyy ja voi hyvin!
Uusi nimi, vaan on Merkkel.
Ja meidän suuruudenhullut päättäjät taas kerran menevät tähän lankaan.
Älkää luulko kenenkään saksalaisen koskaan tulevan Suomen avuksi, ilman taka-ajatuksia.
Eikä sekään ole kirkossa kuulutettu, ettei tätä asiaa kirkossa kuuluteta!

22.8.2012 20:06

Tottakai Aamupala ja välipala pitäisi olla, jaksaa paremmin! Energiajuomaa vielä siihen päälle, niin hyvä on!

23.8.2012 10:32

Joillakin työpaikoilla tuo aamupala-asiakin toimii. Aikuisille kun on järjestynyt niin paljon paremmat päivittäiset elinolosuhteet. Tuskin itse edes huomaavat sitä. Kokouslounaista tai -kahveista puhumattakaan. Mitä nyt lapsista... Itse toivoisin kuitenkin todella, että ilmaisen koululounaan laatu saataisiin hivenen paremmalle tasolle. Ne päättäjät ja vaikuttajat, jotka siihen kansallisella tasolla voivat vaikuttaa, ottakaa koppi.

23.8.2012 10:37

Komentooralle tiedoksi, että menetin ainokaiseni liikenneonnettomuudessa ja mieheni istuu vakavasti vammautuneena pyörätuolissa. Sinun mielestä kohtalo varmaan kohteli minua oikeudenmukaisesti mielipiteideni vuoksi. Päälle ajanut humalainen huumekuski selvisi tietenkin vammoitta.

23.8.2012 11:58

Kyllä, olen lapseton, olen hyvin pahoillani teidän perhettänne koskeneesta onnettomuudesta, syvä osanottoni suureen ja lohduttomaan suruusi.
Olen itse kohtalotoverisi ja tiedän tämän tilanteen kauheuden, jota vain aika parantaa ehkä vähän kivuttomammaksi.

Siksi puolustankin toisten lapsia, joiden ei tarvitsisi olla huonon ruoan tähden koulupäiväänsä syömättä, jos ruoka niin epäkelpoa, ettei se millään alas putoa.
Ja lapsenlasteni kertomuksista ja kokemuksista tämänpäivän kouluruokailuun on minulla jotain tietoa ruoan laadusta.
Koteja ja kasvatuksia on monenlaisia, muttei hyvälläkään kotikasvatuksella ole merkitystä, jos kouluruoka ei ole syömäkelpoista, se ei silloin, vaan yksinkertaisesti mene kurkusta alas.
Ja toivotan voimia vammautuneen hoitamisen jaksamiseen, sitä me kumpikin tarvitsemme, niinkuin lapsetkin ruokaa jolla jaksavat. Jaksamisiin!

23.8.2012 11:22

Minust parasta lapsille olis et koulu alkais 8-9 välillä. Ja sit 12-14 olis lounastauko niinku suurimmassa osassa maailmaa on. Iltapäivällä jatkuis oppitunnit normaalisti. Ja kaikki ruokailu hoituis kotona.
Tähän mielipiteeseen on sit turha yrittää sorkkia sitä, et mites ne tenavat sitten kulkis ees-ja-taas. Ihan niinkuin muuallakin maailmassa.
Koulun keittolan väki ja ruokahuoltoporukka vapautuis vanhustenhoitoon. Lapset sais jokaiselle 'omanlaisen' terveellisen annoksen. Ja vastuun kantais ne joille vastuun kantaminen kuuluu.

23.8.2012 11:41

Keskieuroopassa mummot ja papat asuu vissiin kotona ja valmistelevat perheen yhteisen ruoan valmiiksi? Koulun, kodin ja työpaikkojen etäisyydet Suomenniemellä vaihtelevat. Eli tuo malli ei toimi täällä.

23.8.2012 11:46

Olen asunun Sveitsissä. Siellä vaimot olivat silloin - ja ovat edelleen - pääsääntöisesti kotirouvia. Tämä tietysti koski, ja koskee, vain sveitsiläisiä vaimoja:-))) Minulle alivuokralaisena on enemmän kuin miellyttävää mennä päivällä talon isännän kanssa lounaalle... kotiin:-)))

23.8.2012 12:55

Voi sissus sentään "kirveenvarsi"! Oletatko, että nainen kun on, niin soveltuu/haluaa työskennellä joko lasten keittäjänä tai vanhusten auttajana? Muita vaihtoehtoja ei ole ja joka ikinen sopii joko keittäjäksi tai hoitajaksi? Mistäköhän naftaliinista sinutkin on repäisty tietokoneen ääreen?

Eteläeuroopassa ja paljon myös keskieuroopassa äidit ovat kotona. Suomessa naisen pitää olla sekä äiti että tuottava yksilö työmaailmassa. Tähän yhtälöön ei sovi se, että lapset jätetään heitteille myös ruuan suhteen.

Jos viitsit lukea alkuperäisen artikkelin, niin siinä kysellään voisiko olla hyvä idea tarjota lapsille myös aamu- ja välipalaa. Surkeaa lounasta parantamalla ongelma poistuu. Jos on pienillä pitkiä päiviä, voi sujauttaa vaikka banskun iltapäivällä syötäväksi.

Vastuu kyllä kannetaan ja hyvin kannetaankin. Sinunlaisetkin kitisevät vanhatpojat saavat vanhainkodissa hyvää hoitoa näiltä meidän lapsilta. Jos itse ei ole viitsinyt vaivautua lapsia tekemään, niin olet kai itse joskus ollut lapsi ja voisit pikkaisen eläytyä myös lapsen maailmaan?

24.8.2012 21:51

MYY, sisso, voisko tätä paremmin sanoa.
Miks kaiki kirvesvarret yleensä osallistuu, jos ei mitään sanottavaa.
Olemme luoneet yhteiskunnan jossa kouluissa tarjoillaan ruoka ja se on hyvä asia, mutta mitä varten sekin täytyisi jonkun mielestä romuttaa jos muualla maailmassa ei ole tätäkään etua.
Suomalaiset ei osaa "rakentaa", jos parannuksista on kyse, kateelisuuksissan aukovat päätään, kun täytyisi keskustella millä tavalla saataisiin nykyinen kouluruoka hyvän makuiseksi ja terveelliseksi jota kasvavat lapset tarvitsevat.
Vanhemmilla on jo huoli miten lapsi koulumatkastaan ehjänä selviää, niin kirveenvarsi menee ehdottelemaan, että lapset joutuisivat kulkemaan sen matkan neljään kertaan päivässä, kun kaksi kertaakin on jo monelle pienelle vaarallinen!
Lapset ovat kuitenkin se tuleva voimavara tässäkin maassa!

25.8.2012 08:49

"kouluissa tarjoillaan ruoka ja se on hyvä asia, mutta mitä varten sekin täytyisi jonkun mielestä romuttaa"

Erinomainen kysymys... enkä vastaa itse... kun kaikki kuitenkin arvaavat mitä vastaisin jos vastaisin:-)))

23.8.2012 14:48

Myy, puhut asiaa. Monesti hyvä ruoka antaa paremman mielen. Mikäli pikkukoululainen on alkuun hieman tiekoilla opiskeluun sopeutumisessa (esim opettaja tai lukemaan oppiminen tuntuu vielä hieman pelottavalta), maittava koululounas voi pelastaa paljon. Ruokailuhetken tulisi olla myös rauhallinen: silloin ei saisi esiintyä oppilaiden kesken kiusaamista.

23.8.2012 20:54

Olen seurannut tätä keskustelua liki kahden viikon verran. Keskusteltu on ko. asiasta, mutta paljon muustakin, mikä ei kuulu tähän aiheeseen. Haluaisin palauttaa keskustelun ko. asiaan, aliarvioimatta niitä keskusteluja mitä on käyty muista aiheesta. Porvoossa on panostettu kouluruokailuun ja päiväkotiruokailuun. Pyydän jokaista asiasta kiinnostunutta katsomaan kaupungin sivuilta päiväkodin ja koulujen LAATUKÄSIKIRJAA. Porvoossa on panostettu lasten ravitsemukseen liittyviin asioihin hyvin. Tässä laatukäsikirjassa s. 26 on hyvin kuvattu kaikki ne tahot, jotka vaikuttavat kouluruokailuun liittyvissä asioissa. Siitä saa myös tiedon, miten voi vaikuttaa siihen, jos koulussa ei olla tyytyväisiä ruuan laatuun. Otan itsekin mielelläni suoraan mielipiteitänne vastaan. Olen kirjoittanut asiasta artikkelin UM:n ja lähestynyt asiasta niitä tahoja, jotka vaikuttavat tässä asiassa. Me aikuiset vaikutamme lasten ja nuorten asenteisiin ja käyttäymiseen hyvin paljon, omalla mallillamme.
Itse heitän uuden keskustelun aiheen. Kuulin eilen, että Linnajoen yläasteella on kioski, josta lapset voivat ostaa (mitä ja millä hinnalla ja kenen ylläpitämä tämä on) en ole vielä ehtinyt selvittämään. Itselleni herää kysymys, onko koulupäivän aikana tämän ikäisille lapsille tarpeellista ostaa välipaloja. Tuleeko sellainen lapsi kiusatuksi, jos vanhemmilla ei ole antaa joka päivä 5 euroa mukaan kouluun?

23.8.2012 22:57

Kuinka paljon voidaan kaikkea pelata sen mukaan, kiusataanko lasta milloin mistäkin? Tuntuu että nykyään kouluilta vaaditaan ihan kaikkea ilmaiseksi vain siksi, että saattaa olla teoreettinen mahdollisuus että joku muuten sanoo jollekulle jotakin. Lopputulema on se, ettei koulu vie lapsia teatteriin, museoihin, näyttelyihin ja muihin, joihin olisi kiva lapsen mennä ammattitaitoisen ja innostuneen opettajan kanssa, vain siksi, ettei kouluilla ole resursseja maksaa viittäsataa muksua sisään. Opettajillehan ei näistä ylimääräisistä iltahommista mitään maksettu ennenkään, mutta joistakin oli aina kivaa järjestää juttuja oppilailleen. Mutta nyt ei saa pyytää huoltajilta paria euroa sisäänpääsyyn, koska kaiken täytyy olla ilmaista. Lopputulemana kukaan ei lähde mihinkään, ja koulu saa syytöksiä siitä, että se eristäytyy yhteiskunnasta eikä vie lapsia luokkahuoneen ulkopuolelle..!

Meidän lapsen koulussa keittola on yksityistetty ja klo 13 se myy välipalaa. Hinnat eivät kyllä ole korkeita, esim. sämpylä on 40 senttiä, kaakao 30. Jos viikossa on vaikkapa koulua kolmeen asti kaksi kertaa, ei kuukaudessa 2,8 euron satsaus varmasti kaada vanhemmista ketään.

23.8.2012 23:06

"nyt ei saa pyytää huoltajilta paria euroa sisäänpääsyyn, koska kaiken täytyy olla ilmaista. Lopputulemana kukaan ei lähde mihinkään"

Juuri noin... ja sitäkään vähää lullukkasukupolven pullamössöämmät eivät ole huomanneet rääkyessään "mulle kuuluu" ja "mulle kaikki heti". Enemmistö meistä ei halua kustantaa - eikä kustanna - heidän ääliömäisiä mielihalujaan. Hoitakoot museokäyntinsä, koulutaksinsa kotiovelle ja kouluvälipalansa sun muut heidän itsensä kustannettaviksi kuuluvat menot itse, ihan itse... ihan ikiomasta lompakostaan... ja kaikki kärsivät enemmän tai vähemmän... mutta eihän se pullamössöämmiä haittaa eikä häiritse.

24.8.2012 07:54

"Kouluruokaa tonneittain roskiin. Ilmainen lounas maittaa alakoululaisille, mutta ei kelpaa yhtä hyvin yläkoululaisille eikä lukiolaisille. Keittiöiden on vaikea mitoittaa ruoan määrää oikein, koska ruokailevien oppilaiden määrä vaihtelee. Valmistettavan ruoan määrän arvioiminen koulujen keittiöissä on vaikeaa, koska nuoret jättävät usein kouluaterian väliin ja hakevat välipalansa esimerkiksi kaupasta. Tämän vuoksi osa kouluruoasta päätyy suoraan jätteeksi."
=
http://yle.fi/uutiset/kouluruokaa_tonneittain_roskiin/6265971

24.8.2012 08:58

Se on jännä, miten lapsivihamieliset jaksavat purkautua palstoilla, oli keskustelun aihe mikä hyvänsä. Nämä "mini-breiviikit" voisivat hetken miettiä mistä viha lapsia ja äitejä kohtaan johtuu. Tuliko trauma omassa lapsuudessa? Vai sekö on suurin harmi, että puhutaan jostakin asiasta, mikä ei koske teitä eikä teidän mielipiteillä ole mitään pohjaa?

Kouluruokaa menee paljon roskiin, koska se on syömäkelvotonta. Keittiöiden on vaikea mitoittaa ruuan määrää, koska niinä päivinä, kun tarjolla on normaalia perusruokaa, kulunki on kova. Voisiko pullamössötarkkailija vetää tästä jotain johtopäätöksiä?

Porvoo on pieni ja hyvätuloinen kunta Vantaaseen verrattuna. Valtionavut lasketaan koulu- ei nuppimääräkohtaisesti, siksi runsaslapsinen Vantaa tulee olemaan aina peränpitäjänä. Ei ole varaa yhtään mihinkään.

Vanhempien aktiivisuudesta on kiinni se, jaksetaanko veivata pullanmyyntiä (tämähän hyvin sopii pullamössöämmille?), koulun diskoa tai ovelta ovelle myyntejä rahaa kerätäksemme. Näin ansaitut luokan rahat saa ja pitääkin käyttää lasten teatteriin, leirikouluun, museokäynteihin.

Niin ei voi tehdä, että ilmoittaa joka kotiin, että teidän täytyy laittaa toimintarahaa luokan tilille niin ja niin paljon. Sinänsä diskot yms ovat tosi kivoja juttuja ja opettavat myös lapsille sen, että halutun eteen pitää tehdä töitä. Melkoisen suuria operaatioita ovat ja vanhempia on vaikea saada riittävästi mukaan toimintaan.

24.8.2012 09:22

Jos - ja mitä ilmeisimmin kun - tarkoitat minua niin en vihaa mitään enkä ketään. Tunnen syvää vastenmielisyyttä pullamössösukupolvea kohtaan, heitä joille kaikki kuuluu ja tietysti heti. Asiansa eteen he eivät - tietenkään - tee yhtään mitään. Minä en moisen joukkion elättämiseen suostu.

3.9.2012 10:28

Valtionavut lasketaan nuppikohtaisesti. Porvoossa on ilmeisesti varaa, kun on tuettu yksityiskouluakin, jolla ei ollut opetutuksen järjestämislupaa, ja oppilaat siis kotiopetuksen statuksella. Pari miljoonaa muistini mukaan hupsahti tässä kuviossa rahaa sivu suun. Nykyisin valtionosuus maksetaan kaikista lapsista ei vain kouluissa olevista.

24.8.2012 12:08

Älä huoli, tarkkailija, elätä ihan rauhassa vain itse itseäsi. Me perheelliset aikuiset elätämme itsemme, lapsemme, luomme tulevaa Suomen kansaa siinä sivussa ja vielä maksamme omat sairauden ja vanhuudenhoidot omasta pussista.

Ei minullakaan ole mitään halua elättää kiukkusia vanhoja poikia, jotka eivät elämässään ole saaneet mitään hyvää aikaiseksi yhteiskunnan tai tulevan hyväksi. Tasoissa ollaan.

24.8.2012 12:18

Ei olla... eikä tulla:-)))

24.8.2012 21:19

Pikku Myy eleilee ihan esikuvansa mukaan , kiukkuisena , varsinkin sinkkuihmisille ja lapsettomille.Luuletko sinä tosiaan että suurin osaa yksineläjistä ei elätä itsensä,luulenpa että niin tekee ja elättää vähän perheellisiä vielä siinä sivussa.Ei ole eka kerta kun Pikku Myy tuo esille omaa erinomaisuutta ja vihamielisyytensä sinkkuja kohtaan.Pitää muistaa että kaikki vanhemmat ei ole esimerkillisiä , muistamalla vaikka huostaanotettujen lasten määrä

25.8.2012 08:53

Musta tuntuu et mun tarttee vastata tähän sekoiluun - omasta puolestani - jotain... noin ja niinku neljän lapsen toisena tekijänä ja kolmen lapsenlapsen sivustaseuraajana... ja eiköhän se siinä jo ollukki:-)))

24.8.2012 12:30

Iloinen ja toivottava asia on, että Suomen väkiluku kasvaa. Kunnioittakaamme myös ahkeria ja rehellisiä vanhojapoikia jotka tekevät työtä isänmaalleen ja rakentavat omalla tavallaan yhteistä tulevaisuuttamme. Puolustusvoimissakin on lukuisa joukko niitä perheettömiä miehiä ja naisia jotka kantavat tunnollisesti suurta vastuuta koko maastamme.

24.8.2012 12:36

Mielestäni aamupalan kaikki voi syödä kotona, oli ikäluokka mikä tahansa.
Välipalat ovat aiheellisia, mikäli koulupäivät ovat kovin pitkiä esim. 8-16 on mielestäni pitkä päivä. Mikäli ruokatunnilla ahmii itsensä täyteen on muutama seuraava tunti todella jaksamisen suhteen työtakana. Pieni välipala hedelmä tms. ei olisi pahitteeksi.

24.8.2012 15:14

Eila Korhonen sanoit satsattu ja laatukäsikirja kuten alussa laitoin minulla ei ole rahasta kiinni mutta kyllä kouluruoka on onnetonta ja aivan liian kevyttä kasvavalle liikkuvalle nuorelle. Mainitsemassasi linnajoen yläkoulussa ruoka sellaista että alkaa miettimään pitäisikö lapseni käydä oikeasti joka päivä muualla syömässä koska siellä ei voi eväitä säilyttää kylmässä ja kun syö niin paljon kun voi niin ravintoa ei tule ainoastaan vasta täyteen.

26.8.2012 09:29

Mahtaa ahdistaa korkeamman elintason perheitä kun lapsenne joutuu syömään chateaubriandin sijasta kalapuikkoja.

Nille monelle jotka täällä kirjoittavat ettei saa aamulla syötyä, niin kokeilkaa vaikkapa sitä että lopettaa sen syömisen hieman aiemmin illalla esim. klo 18 jälkeen ei syö, sitten klo 21-22 nukkumaan ja aamulla aikaisemmin ylös, voi se aamupalakin upota vähän paremmin.
Illalla kun ahtaa itsensä täyteen niin onhan se selvää ettei aamulla ruoka maita.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.