Piilota X Palauta

Yle teki Mannerheimista toisenlaisen sankaritarinan - katso video!

Viihde 15 Kommentoi

Ylen Suomen Marsalkka -elokuvan tuotantoryhmä toteutti Gustaf Mannerheimin elämästä kertovan elokuvan tarinankerronnan alkulähteillä Kenian Suuressa hautavajoamassa.

Lopputuloksena on ainutlaatuinen elokuva suomalaisesta sankaritarinasta toisen kulttuurin silmin.

The Marshal of Finland saa ensi-iltansa 28. syyskuuta 2012 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.
Elokuva ja dokumenttisarja muodostavat ohjelmistollisen kokonaisuuden: Operaatio Mannerheim esitetään Yle Teemalla joka ilta 30.9.–5.10. ja elokuva Suomen Marsalkka niin ikään Yle Teemalla lauantaina 6.10.
Elokuva ja dokumenttisarja uusitaan Yle TV1:ssä.

Elokuva Suomen Marsalkka (The Marshal of Finland) kuvattiin Nairobin ympäristössä touko-kesäkuun aikana kansainvälisen työryhmän voimin. Kenialainen Telley Savalas Otieno esittää elokuvassa Gustaf Mannerheimia. Elokuvan on ohjannut Gilbert Lukalia, ja sen ovat tuottaneet yhteistyössä Ylen kanssa kenialainen tuotantoyhtiö Savane Productions ja virolainen Filmistuudio Kalevipojad. 

Ennen elokuvan tv-esitystä nähdään Yle Teemalla kuusiosainen dokumentaarinen sarja Operaatio Mannerheim, joka kertoo siitä, miten ja miksi The Marshal of Finland valmistui. TV-sarja on ennennäkemätön seikkailu globaalissa elokuvateollisuudessa: kuinka meidän myytistämme muokataan kansainvälinen elokuva?

Elokuvassa kerrotaan Gustaf Mannerheimin tarina kenialaisen tarinankerronnan keinoin. Keskiössä on Mannerheimin tuntemattomampi yksityinen puoli: epäonnistunut avioliitto Anastasia Arapovan kanssa ja intohimoinen rakkaussuhde nuoren Kitty Linderin kanssa vapaussodan jälkeen.

– Kyseessä on universaali kertomus miehestä, jolla on vaikeuksia sovittaa yhteen perhe-elämä ja ura, kiteyttää ohjaaja Gilbert Lukalia.

– Elokuva perustuu minun ja virolaistuottaja Ken Saanin alkuperäisideaan. Kun meille avautui ainutlaatuinen mahdollisuus toteuttaa elokuva yhdessä Afrikan nopeimmin kasvavista elokuvakeskuksista, tartuimme siihen heti. Kyseessä on ensimmäinen suomalais-virolais-kenialainen fiktiotuotanto, kertoo elokuvan  tuottaja Erkko Lyytinen.

– Halusimme elokuvan avulla tutkia sankarimyyttiämme tuoreesta näkökulmasta, kohdetta kunnioittaen ja faktoissa pitäytyen. Elokuva on kuitenkin fiktiivinen tulkinta Mannerheimin elämästä.

Ohjaaja Lukalia ja näyttelijä Savalas Otieno ovat molemmat tehneet pitkän ja monipuolisen uran elokuva-alalla. Savalas Otieno on esiintynyt lukuisissa elokuva- ja teatterituotannoissa Keniassa ja Euroopassa. Lukalia puolestaan on ohjannut niin elokuvia, tv-sarjoja kuin teatteriesityksiäkin.

 

15 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

19.8.2012 12:16

Taiteen tehtävä on herättää. Emeritus prof. Matti Klinge aamuteleviisiossa käsitteli etäännyttämistä, jossa mustan miehen esiintyminen valkoisen sankarin roolissa saattaa herättää ihmiset ajattelemaan asiaa an sich. Ei tarvitse tuijottaa, onko näyttelijä yhtä paljon marskin näköinen kuin Petelius on Assangen näköinen jne.

Vaan kuulkaapas. Joku persujen nuorista kansanedustajista kiirehti jo ilmoittamaan, että asianomainen musta mies tuo hänen mieleensä jonkun verisen diktaattorin kuten Idi Aminin tai vastaavan. Kerrankin joku persu osui oikeaan. Marskin jäljet Hennalassa ja muiden joukkohautojen yllä ovat yhtä verisiä kuin vastaavat Afrikan viidakoissa ja tasangoilla.

Ei ole mies siittänyt eikä nainen synnyttänyt Tellukselle ensimmäistäkään ihmistä, joka ansaitsisi rikkumatonta ylistystä ja henkilöpalvontaa. Kaikilla on virheensä ja pimeät puolensa.

19.8.2012 12:58

Enpä heti oivaltanut yhdistää Idi Aminiin, mutta näihän se menee.

19.8.2012 13:28

Eiköhän nyt ala lipsumaan yhdellä ja toisella "aus liebe zur kunst"...
Olisi hyvä vähän miettiä etukäteen mitä kirjoittaa ettei kirjoitta sitä mitä
miettii. Ehkä niitä muitakin maita olisi näitä taideprojekteja toteuttamaan
mutta tuskin suomalaisten tavisten rahoilla. Nerot tehkööt mitä lystää.
Kuten donnerit aikoinaan eikä siitä ihan kaikki Afrikassa tykänneet.

19.8.2012 13:39

Donnerhan teki aikanaan elokuvan Perkele, kuvia Suomesta. Nyt saman elokuvan toisinnon voisi tehdä Afrikassa, no problem. Itse voisin esittää vaikka Muhammedia...

19.8.2012 16:58

"Kun meille avautui ainutlaatuinen mahdollisuus toteuttaa elokuva yhdessä Afrikan nopeimmin kasvavista elokuvakeskuksista, tartuimme siihen heti. Kyseessä on ensimmäinen suomalais-virolais-kenialainen fiktiotuotanto, kertoo elokuvan tuottaja Erkko Lyytinen."

Onko kyseessä halvin elokuvatuotantomaa? Joka tapauksessa kyseessä on halpatuotantomaa. - Mutta tässä vain otetaan esimerkkiä muista toimialoista, jotka ovat siirtäneet tuotantoa Euroopasta Aasiaan ja Brasiliaan halvempien tuotantokustannusten takia.

Elokuvien aihepiireistä iso osa on yleismaailmallista, joka voidaan valmistaa melkein missä tahansa maassa. Esim. saippuaoopperat ja poliisisarjat. Mutta niissäkin tuntuu paikallinen kulttuuri jonkin verran.
Mutta jotkin aihepiirit ovat kulttuurisidonnaisia, esim. maan historiaa ja kulttuuria koskevat. Niistä on vaativaa tehdä elokuvia vieraan kulttuurin maassa.

Ilmeisesti jonkin ajan päästä paljastuu, että kenialaiset kehittyvät tai ovat jo eurooppalaisten tasolla elokuvatuotannossa. - Vastaavan ovat jo osoittaneet kiinalaiset tehdastuotannossa, intialaiset ohjelmistotuotannossa, eteläkorealaiset elektroniikka-alan yhtiöitten johtamisessa ja tuotesuunnittelussa. Jne. Jne. Jne.

19.8.2012 17:01

Fazer joutui aikana uusimaan Neekerinpusut ja lakritsit, jotteivat ne loukkaa mustaa miestä. Nyt sellaista ollaan sovittamassa Marskin saappaisiin. Mitä siis halutaan?

19.8.2012 17:15

Tuo Fazerin esimerkki oli väärä tapa käsitellä heikon itsetunnon omaavaa ihmisryhmää.
Oikea tapa käsitellä heikon itsetunnon omaavaa, on antaa hänelle onnistumisen ja menestymisen mahdollisuus.
Tummilla afrikkalaisilla on ollut varsin vähän tilaisuuksia menestyä teknologian, talouden tai kulttuurin alalla. - Elokuvien teettäminen Keniassa antaa mahdollisuuden tälläiseen.
Viime vuosikymmenien aikana aasialaiset ovat menestyneet teollisuustuotannossa, teknologiassa, taloudessa ja viime vuosina myös kulttuurin puolella (elokuvat, sarjakuvat). - Niinpä aasialaisilla on vahva itsetunto, kun he vertaavat itseään eurooppalaisiin. - Niinpä he eivät ole kiinnostuneita edellä mainituista ns. Fazer -jutuista.

19.8.2012 18:42

Eiköhän itsetuntoa pyrkineet kohottamaan elokuvan tekijät. Kun luovuus loppuu turvaudutaan sensaatioon.

19.8.2012 18:18

En tiedä pitäisikö elokuvalle itkeä vai nauraa. Nykyisellään kyse on pelkästä rienauselokuvasta jolla halveerataan sotaveteraaneja ja pannaan suomalaisuutta halvalla. Näyttelijäsuoritukset voivat kyllä olla ihan hyviä eikä minulla ole mitään näyttelijöitä vastaan, mutta elokuvan nimi pitäisi kyllä vaihtaa joksikin toiseksi koska tuolla levitetään valheellista kuvaa Mannerheimista joka ei todellisuudessa ollut afrikkalainen. Taide-elokuvana filmi varmaan menettelee jos sitä yrittää ajatella siltä kantilta, mutta en ymmärrä nykytaidetta ja sitä että siihen käytetään veronmaksajien rahoja.

19.8.2012 18:49

Keskisuomalaisesta löytyi mielenkiintoinen näkökulma tähän keskusteluun:

http://www.ksml.fi/yhteiso/blogit/markolla/mannerheim-neekerina/1235944

19.8.2012 19:00

Ajatellaanpa suurta afrikkalaista valtiomiestä Jomo Keniettaa - Palavaa keihästä - ja kuka suomalainen voisi taide-elokuvassa näytellä häntä. Mieleeni
tulee kaksi: Martti Ahtisaari tai Vesa-Matti Loiri. Tässä ilmainen vinkki YLE:lle -
tuolle Pohjolan BBC:lle. Ars longa, vita brevis. Julian Assangea ja Pussy Riotia
kunnioittaen.

20.8.2012 10:09

Eikö se nimi kuulu kirjoittaa Jomo Keniatta? Mitä näihin mainitsemiisi suuriin suomalaisiin näyttelijöihin tulee, eiköhän se fraasi ole: Vita longa, pers levis?

19.8.2012 22:09

Paras palaute on olla katsomatta koko elokuvaa.

20.8.2012 10:37

Ensimmäisessä kommentissa viitattu emiritus professori Matti Klinge on oikeassa. Etäännyttämistekniikka on hyvä keino pyrkiä tekijöiden kulloinkin haluaman asian ytitmeen. Eiköhän kannattaisi siis kuitenkin odottaa ja vasta näkemisen jälkeen yrittää arvioida miten hyvin tekijät ovat omassa tarkoituksissaan, keinojensa valinnassa ja käytössä sen suhteen onnistuneet. Vai onko niin, että Mannerheim-faneilla on ainoina oikeus määritellä mistä näkölulma, miten ja kukaa heidän ikoniaan saa kuvata?

20.8.2012 16:25

Nimim. Wirzantipa on oikeassa, nimi kirjoitetaan todella Jomo Kenyatta. Maanosa ja
maa oli oikein.

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu