Piilota X Palauta

Galleria Saima avaa ovia nuorille taiteilijoille

Kulttuuri Kommentoi

Galleria Saima on Lea Karttusen pitkäaikainen unelma taiteen olohuoneesta, jossa tapahtuu ja jonka kynnys on matalalla. Helsingissä Neitsytpolku 9:ssä olevassa tilassa ovat aiemmin toimineet Galleria Hanna-Kaarina ja sitä ennen Galleria Krista Mikkola. Tila on Karttuselle ennestään tuttu, sillä hänellä on ollut siellä omia näyttelyitä.

– Olen tykästynyt tähän tilaan. Se on lempeä ja monitahoinen. Täällä voi esitellä taidetta monipuolisesti, Karttunen sanoo.

Taiteella on aina ystävänsä.”
Tuoreen galleristin sydäntä lähellä ovat erityisesti nuoret taiteilijat.

– Pyrin löytämään lahjakkaita nuoria ja tuomaan heidän töitään esille. Nuorissa on mieletöntä voimaa. Kun heille avaa ovia ja ikkunoita, se voi johtaa mihin tahansa.

Galleristin haaveena on saada esille myös videotaidetta. Karttunen suunnittelee, että gallerian ikkunassa pyörivä video voisi esitellä kulloisenkin näyttelyn taiteilijan työskentelyä ja töitä. Näin taiteilijaan voisi tutustua silloinkin kun galleria ei ole auki.

Ensimmäisessä näyttelyssä Galleria Saima esittelee Italiassa asuvan, vantaalaissyntyisen taiteilijan Mari Vuolannon töitä.

Taiteilija on nimennyt teoksensa varjoiksi. Varjoissa ihminen on olemassa olevan ja kuvitteellisen rajalla, ne ilmentävät kaksiulotteisuutta ja värittömyyttä.

– Varjoista-näyttelyn teoksia toteuttaessani olen ajatellut ihmisen kuvaamisen historiaa ja kuvien käyttämistä inhimillisen ja ei-inhimillisen välikappaleena. Varjo on kosketuksissa elävään, mutta sillä ei ole omaa identiteettiä tai aineellisuutta, Mari Vuolanto miettii.

Naiset kohtasivat toisensa Italiassa. Lea Karttunen ja muutamat muut suomalaiset olivat keväällä maalaamassa Vuolannon kotikylässä Mazzano Romanossa. Ryhmä kävi tutustumassa Vuolannon ateljeehen ja he maalasivat hänen kattoterassillaan ikivanhaan kylään avautuvia maisemia.

Galleria Saiman seuraavassa näyttelyssä nähdäänkin Lea Karttusen omia, Italian matkalla syntyneitä akvarelleja ja kotimaassakin maalattuja töitä.

Lea Karttunen luottaa siihen, että taiteella on aina ystävänsä.

– Uskon, että taidealalla lama on ohitettu. Ihmiset ovat sijoittaneet osakkeisiin, mutta odotan, että he alkavat sijoittaa taiteeseen.

Suomessa kuka tahansa voi ostaa taidetta kotiinsa. Italiassa taiteeseen sijoittavat vain keräilijät.

– Italiassa on taidekaupassa paha lama. Siihen verrattuna Suomessa menee hyvin. Suomessa arvostetaan nykytaidetta ja sitä on helppo ostaa, Mari Vuolanto sanoo.

Myyntikokoelmaan tulee Johanna Rytkölän keramiikkaa ja Päivi Kekäläisen lasitaidetta.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.