Parkkisakkojen ajoitus herätti epäilyksiä

Lyhyellä umpiperällä Raappavuorenreunalla on pysäköintikielto. Rajoituksia pidetään tärkeinä asuntokaduilla erityisesti talvihoidon kannalta. Taloyhtiöiden parkkipaikkoja on tien molemmilla puolilla.

Jorma Rinne

Kesäloma-aikaankin Louhelassa Haltiantien 24 tunnin pysäköintipaikat kadun varressa olivat lähes täynnä.

Jorma Rinne

Kun pysäköintivirhemaksu rapsahtaa kahdesti samassa paikassa aamulla kello 8.10 ja 8.14, kuntalaisessa herää epäilys.

Kiertävätkö lappuliisat aamuisin aina samaa reittiä rauhallisen umpitien päässä Raappavuorenreunalla Länsi-Vantaalla?

– Pysäköinnintarkastajat tekevät työtään kolmessa vuorossa, eli Raappavuorenreunalla ei käydä joka päivä kello kahdeksalta. Tässä tapauksessa kuntalaisen kohdalla on siis kyse sattumasta. Ajat vaihtelevat päivien mukaan, kertoo vs. pysäköinninvalvonnan esimies Pia Kauppinen.

Kauppisen mukaan tarkastajat tekevät virkavastuulla valvontatyötä liikennemerkkimääräysten mukaan.

Harri Laaksolla on oma pysäköintipaikka, mutta hän on saanut kahdesti aamutuimaan sääntöjen mukaisen pysäköintivirhemaksun.

– En varmasti ole montaa kertaa seisottanut autoa kadun varressa kiellettyyn aikaan. Virhemaksun todennäköisyys on kohdallani ollut sadan prosentin luokkaa, arvioi Laakso.

Kadulla on aluepysäköintikielto, mutta isolla osalla Raappavuorenreunaa tien toinen laita on sallittu pysäköinnille, paitsi arkisin kello 8–16.

– Virhemaksu harmittaa, varsinkin kun molemmilla kerroilla kyseessä on ollut puhdas vahinko, ja yllättävistä tilanteista johtuva muutaman minuutin myöhästyminen. Kun asiaa miettii tarkemmin se pistää jo melkein naurattamaan.

Jotta kaupunkilainen kokee säännöt ja rajoitukset mielekkääksi, Laakson mukaan olisi hyvä ymmärtää rajoitusten perusteet.

– Umpitien pätkä, jonka varrella on vain muutama kerrostalo, sopii pysäköintiin viikonloppuisin ja arki-iltaisin, mutta arkisin kello 8–16 pysäköidyt autot aiheuttavat kadun varressa niin merkittävää haittaa, että pysäköinti on kiellettävä ympäri vuoden.

– Millä perusteella tietty kadunpätkä pistetään pysäköintikieltoon? Miksi juuri tällä kadulla määritellään tietyt pysäköintiajat? Laakso kysyy.

– Pysäköintirajoitukset asuntokaduilla ovat tärkeitä erityisesti talvihoidon kannalta, mutta myös kesällä puhtaanapidon takia, vaikkakin puutteet talvihoidossa ovat kriittisempiä. Kolmena viimeisenä runsaslumisena talvena kadunvarsipysäköinnin haitat ovat erityisesti korostuneet, toteaa va. kunnossapitopäällikkö Jorma Ranta.

– Aikanaan asuntokatujen pysäköintirajoituksiin lähdettiin myös siksi, että vapaan pysäköinnin sallivat kadunvarret keräsivät asuntovaunuja, seisontavakuutuksessa olevia autoja, autojobbarien varastoja ja niin edelleen. Tämän vuoksi asukkaat jäivät ilman autopaikkaa, kertoo Ranta.

Rannan mukaan tulevalle talvelle on liikennesuunnittelun kanssa neuvoteltu ratkaisusta, jossa asuntokadulle laitettaisiin talviaikainen pysäköintirajoitus; esimerkiksi yhtenä päivänä viikossa olisi pysäköinti kielletty muutaman tunnin ajan. Tänä aikana suoritettaisiin vaikkapa lumen poisajoa. Tämäkin ratkaisu edellyttää asukkailta tarkkaavaisuutta, että he muistavat yhtenä päivän toteutetun rajoituksen.

Written by:

Jorma Rinne

Ota yhteyttä