Piilota X Palauta

Tiesitkö tätä? Perinteinen hernekeitto on oikeaa superruokaa

Ruoka 77 Kommentoi

Erikoistutkija Iris Erlund Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoo, että todellista superruokaa löytyy lähempää kuin moni huomaakaan.

– Kaikki Suomessa kasvavat marjat ovat superterveellisiä. Ja tänä vuonnahan on ollut erinomainen marjasato, Erlund sanoo.

Mustikka päihittää ravintoarvoiltaan mennen tullen kaukaa tuodun goji-marjan, tyrnillä ja karpalolla arvellaan olevan suorastaan huikeita terveysvaikutuksia. Erlund muistuttaa, että ei pidä unohtaa kotimaisia kasviksia ja hedelmiä. Vanha sanonta omena päivässä pitää lääkärin loitolla ei ole lainkaan tuulesta temmattu.

– Myös kaikki vihreät kasvikset ovat superruokaa, samoin ruisleipä, kaurapuuro ja hernekeitto, Erlund sanoo.

Mika superfood?

Superfood ja superruoka ovat markkinointitermejä, joilla tarkoitetaan yleensä tavallisen ruoan ja lääkinnällisempien yrttien välimaastoon asettuvia, luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia, joilla on vahva kulttuurihistoria ja poikkeuksellisen korkea sekä monipuolinen ravinnepitoisuus.

Superruoka sisältää luonnon raaka-aineita, jotka ovat varastoineet itseensä mm. mineraaleja, vitamiineja ja antioksididantteja.

Esimerkiksi karpalo, mustaherukka tai mustikka ovat superruokaa.

Superruuassa ei ole E-koodeja, lisäaineita tai muita ruoka-aineita.

Suomen luonto on superruuan aarreaitta marjoineen ja villivihanneksineen. Esimerkiksi kotimainen nokkonen sisältää C-vitamiinia viisinkertaisen määrän appelsiiniin verrattuna.

Oiva esimerkki superfoodista on kotimaisissa metsissä kasvava koivun lahottajasieniin kuuluva pakurikääpä.

Maailman ravinnerikkaimpia ruokia ovat mm. spirulina, chlorella, kasviplanktoni, maca, raaka kaakao, goji-marja, aloe vera, noni, emomaito ja mehiläisten siitepöly.

Hernekeitto?

– Kyllä. Se on monelle yllätys. Mutta hernekeitto sisältää todella paljon liukoista kuitua, joka tasaa verensokeria ja pitää kylläisenä. Monet perinteiset ruuat ovat tietyllä tavalla superruokaa juuri tästä syystä. Pulla ja hampurilaiset sen sijaan nostavat verensokerin nopeasti, mutta se myös laskee yhtä nopeasti ja taas pitää napostella jotain, Erlund selittää.

 

Super-pulvereilla ei voi korvata epäterveellisen ruokavalion puutteita.”

 

Erlund korostaa päivittäisten valintojen tärkeyttä. Hän muistuttaa, etteivät superfoodit edistä terveyttä, elleivät ravinnon muut osat ole kohdillaan.

– Superpulvereilla ei voi korvata epäterveellisen ruokavalion puutteita, hän muistuttaa.

Erlund uskoo kotimaiseen ruokaan ja siihen, että siinä on tarpeeksi superia sellaisenaan.

– Kun syö paljon kotimaisia marjoja ja kasviksia, ei tarvita erikoisen kuuloisia jauheita ja vieraita marjoja.

– Kotimainen marja on helpompi ottaa pysyväksi osaksi omaa ruokavaliota, kuin sen vieras serkku, sillä se on tunnetasolla tuttu vaikka ei olisi aikaisemmin sitä syönytkään. Vieraat ruoka-aineet jäävät helpommin vain lyhyeksi kokeiluksi, Erlund sanoo.

 

Kotimainen rypsiöljy on aivan mahtava tuote, joka ei häviä lainkaan oliiviöljylle.”

 

Marjoista Erlundin omia suosikkeja ovat mustikka ja mustaviinimarja, jotka kumpikin ovat todellisia vitamiinipommeja.

– Lisäksi kala on oikeaa superruokaa ja sitä pitäisikin syödä vähintään kaksi tai kolme kertaa viikossa erilaisia kalalaatuja vaihdellen. Kirjolohi ja siika ovat rasvojensa puolesta parasta superruokaa, samoin silakka.

– Myös kotimainen rypsiöljy on aivan mahtava tuote, joka ei häviä lainkaan oliiviöljylle. Pehmeät rasvat ylipäätään ovat hyviä, mutta nimenomaan rypsiöljy on erityisen hyvää sellaiselle, joka ei syö kalaa, sillä se muodostaa elimistössä samanlaisia pitkäketjuisia rasvahappoja kuin kala, Erlund sanoo

Erlund nostaa superruokien pitkälle listalle myös erilaiset yrtit, pähkinät ja siemenet, jotka sisältävät huomattavan määrän eri ravintoaineita.

– Lisäksi niillä saadaan ruokaan vaihtelua, mikä vaikuttaa syömisen mielekkyyteen, Erlund muistuttaa.

Älä unohta mustikkaa

Mustikassa on runsaasti A-, B- ja C-vitamiinia, mangaania, magnesiumia, kalsiumia, kuituja sekä flavonoideja. Mustikan marjoissa on myös runsaasti sakkaroideja ja mustikanlehti on oivallinen teeaines.

Mustikat sisältävät merkittäviä määriä antosyaniini-väriaineita, joiden käytön on kokeissa havaittu pienentävän useiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, silmäsairauksien ja syövän riskejä.

Antosyaanien lisäksi mustikoissa on protoantosyanideja, flavonoleja ja tanniineja, jotka toimivat antioksidantteina, ja niiden on havaittu laboratoriokokeissa vähentävän tulehduksia.

Mustikanlehtiä on käytetty perinteisessä kansanlääkinnässä ruoansulatusvaivojen hoitoon, joko ulkoisesti tai lehdistä uutettuna teenä. Näitä vaikutuksia ei ole todistettu tieteellisesti.

Kuivatut mustikat sisältävät runsaasti parkkihappoa, jota on hyödynnetty lääketieteessä. Parkkihapon ansiosta mustikalla on ripulia hillitsevä vaikutus. Toisaalta suuri määrä tuoreita mustikoita kerralla nautittuna voi aiheuttaa ripulia.

77 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Inka Töyrylä kuva
Inka Töyrylä

Kommentit

23.8.2012 08:46

hyvää on ja pierettää ihan mahottomasti :)

26.8.2012 20:25

Niin tekee juuri hernekeitto ja meikäläiselle aiheuttaa ripulin, joten en syö, koska ei huvita ottaa ripulilääkettä, ellei ole hengen meno kyseessä.

23.8.2012 11:49

Nimim. täytyy malttaa hauduttaa herneet yön yli. Niitä ei kannata syödä
kovina keitosta. Niin ikään keitettäessä täytyy varata aikaa useita tunteja.
Haudutus on avainsana. Sama pätee mm. karjalanpaistin valmistukseen.
Kolmekaan tuntia ei ole liikaa, mutta voi toki hauduttaa kauemminkin.
Riippuu myös lämpötilasta. Itse haudutan miedolla lämmöllä isomman annoksen kerralla.

23.8.2012 14:10

Hernesopan keittoaika lyhenee, kun muistaa että suola lisätään vasta keittämisen loppuvaiheessa. Suola pitää herneet koossa, ja ruotsalaisen hernekeiton, jota suomalaiset luulevat suomalaiseksi ruuaksi, perusidea on herneiden soseutuminen.

23.8.2012 14:20

Japen suolaohje on otettava onkeen.

Ruåttalainen hernekeitto on himpun verran suomalaista houkuttelevamman näköistä, koska se keitellään keltaisista herneistä. Punssilla terästettynä se on miesten, erityisesti merimiesten mieleen.

Hernesopasta taitaa olla lähes kaikilla mailla omanlaisensa versiot. Parempi puolisko truuttaa keittoon Turun sinappia, joskus salotti- tai valkosipulia ja jotain maustetta. Niin tai näin, niin tolokun ruokaa se on ja hyvä etenkin pakkasella puolipäivän aikaan niin, että outputit ehtii tuulettaa ennen sänkykamariin siirtymistä.

23.8.2012 14:24

Olet oikeassa Jape. Itse suosin pitkiä haudutusia. Vasta-alkajien kannattaa
seurat mm. nestemääriä ja mausteita. Mielellään suolalisäys loppuvaiheessa.
Makuluu mukaan! Sisäelimiä kehiin karjalanpaistiin ja pala läskiä, niin on myös
"sydänystävällistä=maukasta".Pala lammasta luineen ei haittaa.

23.8.2012 14:29

Mutta kun mainoksissa sanotaa et hamppis ja pizza ja ranskalaiset on superruokaa.Ainakin amerikkalaiset on elokuvis hoikkia niin miten muka entisajan suomalais ruuat olis muka terveellistä.Ihmisethän kuali silloin todella nuarina niinku.

24.8.2012 08:58

Turun sinaapin sijasta suosin suomalaista Aura sinappia ja tietysti raakaa sipulia ensin lautaselle, ennekuin keitto siihen.

24.8.2012 09:02

Vatsaystävällistä (jos propleemaa - joillakin) on punasipuli. Maukasta!

24.8.2012 09:07

Mitä mieltä läskisoosista? Se suurta herkkua mutta närästää niin maan perusteellisesti.

Mutta kunnon itse keitetty hernerokka se vasta on jotakin!!

24.8.2012 10:58

Mihin on unohtunut THL:n listalta risitan liha.. se vasta on super ruokaa, ei ole kyllästetty antibiooteilla ja on muutenkin eetistä, puhdasta jne.. kuten marjatkin..
Ihmettelen myös lausetta ..
"Mustikka päihittää ravintoarvoiltaan mennen tullen kaukaa tuodun goji-marjan, tyrnillä ja karpalolla ARVELLAAN olevan suorastaan huikeita terveysvaikutuksia. ""
Tuntuu että arvelun perusteella kirjoitetaan tosijuttuja..

24.8.2012 14:09

Hernekeitto on myös yksi halvimmista ruuista. Kilosta kuivaherneitä tekee ison kattilan. Sitä voi sitten pakastaa pakastepusseihin tai -rasioihin ja nopeaa ruokaa on pakastimesta heti sulatettavissa. Eli superruuan lisäksi se on myös pikaruokaa!

24.8.2012 14:25

"Pulla ja hampurilaiset sen sijaan nostavat verensokerin nopeasti, mutta se myös laskee yhtä nopeasti ja taas pitää napostella jotain, Erlund selittää."

Millä perusteella hampurilainen nostaa ja laskee verensokeria nopeasti???
Hampurilaisen voi tehdä kokojyväsämpylän väliin, jolloin sämpylän kuidut ja proteiinipitoinen pihvi pitävät veren sokerin tasaisena pitkään.

24.8.2012 18:01

Kaikki terveellinen on vain hiiskatin kallista kaupassa, eikä kaikki pääse metsään. Ei meillä kaikilla ole puutarhoja, ei autoja marjapikkojen etsintään, eikä muiden maille ole juuri asiaa, vaikka sinne omin avuin pääsisikin.

Maanomistajat ovat nuukia "omistaan", siis yhteisen luontomme antimista!!

Ne kaikki maukkaat, terveelliset, kotimaiset superruoat maksavat ihan liikaa pienituloiselle. Hyvä siellä on ohjeita antaa, kun hinnoista ei tarvitse välittää.

Jokainen meistä tietää, että kotimaiset marjat, sienet, kasvikset ja vihannekset ovat parasta ihmisen ravintoa, mutta läheskään kaikilla niihin ei ole varaa.

Purkkihernekeittoon on vielä varaa, mutta se ei taida superruoan vaatimuksia täyttää.

25.8.2012 08:41

Purkkirokkaa puolustan viimeiseen hengenvetoon! Sehän on kuin armeijan soppatykistä, eikä ne ravintoarvot mihkään häviä, jos ei purkkia aukaistuna tuuleta päivätolkulla ennen kattilaan kaatamista. Sitä paitsi 1-2 hengen hernesopan turaaminen on kustannustehotonta. Purkki kunniaan!

Kaurapuuro on super, tekee hyvää verenkierrolle ja vatsalle, samoin nämä uudet keittämättä valmistettavat ohrapuurot. Silakat ja muikut ovat edullisia, ja viikon kala-annoksen saa kun ostaa leivän päälle maanantaina paistetun silakkapihvin ja torstaina hiillostetun silakkapihvin. Porkkanat, lantut, punajuuret ja kassler maksavat maltaita hienostofrouvien kaupoista ostettuina, mutta korttelikaupoissa ovat ihan normihintaista.

Siitä vaan kasviskeitoja ja pataruokia tekemään, superia!

25.8.2012 09:01

Kyllähän kunnon perinteinen kotikutoinen hernevelli on superia.
Mutta jos hieman lintsaa tosta keittohommasta,
eikä tarvitse 10 litraa keittää,niin seuraavakin käy.

Perus-satsi.

2 purkkia hernekeittoa.
1 L vettä.
2 sipulia.
1 pussi pizza suikaleita n,250 gr
Hieman pakasteporkkana viipaleita.
Ripaus suolaa ja jauhettua maustepippuria.

Hernekeitot kattilaan,vettä perään,sekoitetaan hyvin.
Paistetaan sipulit ja samassa pannussa kypsyy porkkanat.
Myös pizzasuikaleet voi myöhemmin laittaa pannuun lämpiämään.

Sitten pannu tyhjennetään kattilaan,sekoitetaan hyvin,
ei keitetä vaan jätetään liedelle hautumaan.

Syömään..

25.8.2012 10:54

Olen yksinelävä ihminen, mutta joka kesä useampaan otteeseen keitän 10 litran kattilallisen herkkua, jota kutsun nimellä Noitakeitto.
Se tarkoittaa sitä, että pilkotaan sesonkikasviksia, -juureksia ja kaikelaisia sipuleita kattila täyteen ja sitten varataan tarpeeksi kypsymisaikaa.

Tuntien hommahan siinä on kuoriessa, pilkkoessa, silputessa ja keitellessä, mutta sitten kun valmiin keitoksen jakaa sopiviin annoksiin ja pistää pakkaseen, siitä syö monena, monena päivänä - aina silloin kun huvittaa.
Siinä on sapuska, joka vain maustuu ja paranee lämmitettäessä!

Marjat ja muut herkut kun ovat todella superkalliita, onneksi vielä kaalit, porkkanat, lantut, sipulit ja muut tuoreet raaka-aineet ovat ihmisten hinnoissa.

Noitakeitto puhdistaa ja piristää ja on hyvin maustuneena NAMIA!

25.8.2012 11:33

Ehkä jos olisi päässyt liikkumaan, eiköhän olisi kannattanut mennä metsään poimimaan superkalliita marjoja.

27.8.2012 11:48

onko Uudellamaalla jossain muka metsiäkin? Asun ns. maalaisidyllissä, josta on metsät kaadettu ja pellot rakennettu täyteen ökylatoja (anteeks taloja). Pitää autolla lähteä tosi kauas, jos kaluaa ilmaisia marjoja ja sieniä poimia.... Oliskin jossain metsä, jossa ei joka toisella aseleella astu koiranjätökseen ja josta löytyisi jotain poimittavaa.

25.8.2012 11:43

Niin, kenen metsään??
Jokaisella on omat konstinsa tulla toimeen, eikä toisen keino ole sen parempi kuin toisen.
Turha tulla naljailemaan mistään kunnon kohotuksesta kun ei tunne toista laisinkaan.
Poimi sinä hyväkuntoisena ne marjasi! Tuntenet metsät, maat ja mannut, ehkä omistat marjametsää... Paikkakuntatuntemusta ei myöskään kaikilla ole!

25.8.2012 12:12

Jokamiehen oikeudet vielä voimassa, löytyy karttoja jos osaa lukea, eikun vaan lähimetsään.

25.8.2012 12:20

Jokamiehenoikeudella minä menen marjastamaan. Tässä vähän lisätietoa aiheesta:

www.ymparisto.fi/jokamiehenoikeudet

"Jokamiehenoikeudet

Ajankohtaista

Opas jokamiehenoikeuksista valmistuu syyskuussa

Ympäristöministeriö julkaisee syyskuussa jokamiehenoikeuksia käsittelevän oppaan. Opas ei tuo muutoksia jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen kootaan tietoa oikeuksia koskevasta nykyisestä lainsäädännöstä. Julkaisussa esitellään myös hyviä käytäntöjä ristiriitatilanteiden välttämiseksi.

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija.

Jokamiehenoikeuksista nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä siitä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä.

Jokamiehenoikeudet ovat yleisesti hyväksytty maan tapa, ja ne perustuvat eri lakeihin. Jokamiehenoikeudet koskevat myös ulkomaalaisia.

Jokamiehenoikeudet lyhyesti

Saat:

liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa muualla kuin pihamaalla sekä muilla kuin sellaisilla pelloilla, niityillä tai istutuksilla, jotka voivat vahingoittua kulkemisesta;
oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua - voit esimerkiksi telttailla suhteellisen vapaasti, kunhan pidät huolen riittävästä etäisyydestä asumuksiin;
poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia;
onkia ja pilkkiä sekä
veneillä, uida ja peseytyä vesistössä sekä kulkea jäällä

Et saa:

aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille;
häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia;
häiritä poroja ja riistaeläimiä;
kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta, varpuja, sammalta tms. toisen maalta;
tehdä avotulta toisen maalle ilman pakottavaa tarvetta;
häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähelle asumuksia tai meluamalla;
roskata ympäristöä;
ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa ja
kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia."

25.8.2012 13:15

Niitä sieniä on nyt hyvin metsässä joten kannattaa ottaa välineet mukaan reppuun myös
marjametsään. Ainakin sipoonkorpeen pääsee julkisilla ja jos ei saa "saalista", niin tulee
ainakin semmonen nälkä että hernekeitto maistuu myös valmisruokana. Vähän yli euron
maksaa semmonen puolenkilon muovipötikkä eikä se tuunattuna ole hassumpaa. Riittää
kahdelle hengelle.

26.8.2012 17:19

Kotimaiset marjat? Hiton nationalistit! Ulkomainen ruoka on ihan yhtä hyvää.

30.8.2012 10:26

Rohkenen olla erimieltä, esim. espanjassa ja hollannissa tuotettujen kasvisten maku on aivan erilainen. Kun ruoka tulee lähempää on se kestävämpi ratkaisu, myös ruoan ostaminen suomesta auttaa suomalaisia ruoan tuottajia jatkamaan toimintaansa.
Suomessa on säädetty tarkat lait kuinka esim lannoitus ja tuholaistorjunta tapahtuu, myös esim Espanjan pelloilla työvoimana käytetään usein afrikasta tulleita siirtolaisia joille ei makseta lainmukaisia korvauksia työstä, voidaan siis puhua melkein (huom melkein) orjuudesta.

Tässäpä siis muutama hyvä syy ostaa suomalaista :/

26.8.2012 17:36

Siitä vaan norjalaista fisua pöytään.
On viimeisenpäälle kemikaaleilla & antibiooteilla höystettyä.
Ei enään tarvitse muita mausteita.

Bon-Apetit.

http://areena.yle.fi/tv/765977

27.8.2012 06:48

Kun ei jaksa eikä ole motivoitunut tekemään mitään ruokansa eteen, pääsee helpommalla kun menee ruokajonoon, niitähän Espoossa löytyy.

27.8.2012 07:07

Kirjoitat siis itsestäsi ja omasta depressiostasi - ethän muiden elämää tunne. Suosittelen kuitenkin, että ryhdistäydyt minuutti, tunti ja päivä kerrallaan. Siinä auttaa pieni puuhastelu ruuan tai jonkun muun parissa.

Kaurapuuro on superruokaa ja erittäin helppo valmistaa. Kattilan voi ladata avoimeksi jo edellisenä iltana.

3:1 eli kolme desiä vettä ja yksi kaurahiutaleita, ripaus suolaa ja jos on voinmakuista rypsiöljyä, niin sitä pieni plöräys. Levy kuutoselle, ja heti kun kiehuminen alkaa, levy nollalle. Hauduttua herkuttelemaan, ja siitä se päivä alkaa täysin vatsoin ja iloisin mielin.

Ja seuraavana päivänä keitä perunat ja syö voisirun kanssa. Hyvä ruoka, parempi mieli!

27.8.2012 07:31

Olet todella ymmärtänyt kirjoituksen väärin. Et osaa tulkita tekstiä oikein.

28.8.2012 00:48

Superfood ei voi olla mikään valmis ruoka, sori vaan. Kyse on raaka-aineista eikä herne ole mikään ihmeellinen tapaus, vaikka en sen käyttöä tai merkitystä väheksykään. Inhoan tätä, miten nykyään joku tutkija/asiantuntija lätkii vieraita termejä asioille valheellisesti- ottakaa edes selvää, mitä voi sanoa superfoodiksi ja mitä ei, ennenkuin teette näin nolon jutun.

28.8.2012 09:50

Elä elä elä hyvä ihminen leikistä suutu eläkä pelihousujasi mokomasta revi. Ei ole YK ohjannut, ei EU direktiiviä säätänyt eikä eduskunta suuressa viisaudessaan antanut lakia ei asetusta "superfoodin" käytöstä. Eipä löydy sitä Suomen sanakirjastakaan.

Saapi siis ihminen sanoa superfoodiksi ihan mitä itse haluaa. Vähän niin kuin "fantastista", jonka toiset ymmärtävät ihmeen ihanaksi ja toiset fantasiaksi ja siis puhtaaksi mielikuvituksen tuotteeksi.

Ortodoksit tietty tarkoittavat superfoodilla yhtä raaka-ainetta, joten eines kaikkine lisäaineineen ei heille ole superfoodia. Eikä siis Saarioisten äitien äideille tekemä hernerokka. Itse tykönäni kuitenkin sanoisin, että on superia ja sellaisena ihan fantastista. Samoin kuin ruisjauhosta, läskistä, ahvenista, vedestä ja suolasta valmistettu kalakukko, ja ihan ilman E-etumerkkisiä lisäaineita.

28.8.2012 07:01

Jokamiehen oikeudet vielä voimassa, löytyy karttoja jos osaa lukea, eikun vaan lähimetsään.

ÄLKÄÄ VALITTAKO (NIMIMERKKI)

Siinä vaiheessa, kun sinä istut pyörätuolissa, liikut rollaattorilla, tai olet niin heikkonäköinen, ettet saa kartoista selvää suurennuslasillakaan, minä tulen viisastelemaan ja osoittelemaan sinua, että olet vain laiska ja aikaansaamaton uusavuton kun et kehtaa mennä metsään.

28.8.2012 07:05

Jokamiehenoikeudet ovat teoreettisia. Käytännössä ne toteutuvat vaihtelevasti riippuen maanomistajasta!!

28.8.2012 08:43

Olen marjastanut, sienestänyt ja kalastanut(lupien kanssa) ympäri suomea
40 vuotta, eikä koskaan maanomistaja ole korvaansa lotkauttanut tekemisilleni. Eli Maanomistajat ovat erittäin valveutuneita ja tietävät mitä oikeuksia kansalaisilla on.

28.8.2012 13:17

Työkaveri toi aika kasan kanttarelleja länsi-uudeltamaalta. Aivan tuoreita. Premium-
laatua. Pannulle vaan ruskistumaan, sipulia niskaan suolaa ja pippuria sekä lopuksi
hiukan vehnäjauhoja ja tilkka kermaa ja maitoa ohennukseen sekä haudutus. Superruokaa vailla vertaa!

29.8.2012 23:00

Purkkihernekeittoon en koske. Herneitä saa halvalla, samoin savupotkaa. Herneet yli yön likoamaan ja seuraavana päivänä keitellään. Mausteeksi pilkottua sipulia ja meiramia sekä suolaa. Ei voi helpompaa olla.

Metsät on tällä hetkellä pullollaan ilmaista ruokaa. Mustikoita olen kerännyt 50 l pakkaseen ja syönyt tuoreeltaan monta litraa. Nyt on puolukat kypsymässä ja sieniä vaikka millä mitalla.

Ihmettelen niitä, jotka sanovat etteivät pääse metsään, lukuunottamatta liikuntarajoitteisia. Hitsi Suomi on metsää täynnä. Jos cityssä asuu, eikun bussiin vaan ja sopivassa paikassa pois. Mua ei ainakaan kukaan maanomistaja oo ikinä tullut häätämään.

30.8.2012 07:48

Parasta savupotkaa saa Palmenin veljesten kookaupasta Vantaan ja Sipoon rajalta. Veljekset roikottavat aika-ajoin myös hevosen filettä seitsemän (7) viikkoa ja voi veljet, että on murakkaa. Ei tarvitse kuin kuumalla pannulla muutaman kerran kääntää ja on herrojen herkku rahvaan nautittavaksi valmis.

30.8.2012 08:39

Erityisen sydänystävällistä ja edelleen silti maistuvaa hernekeittoa saa jättämällä keitosta lihan (so. läskin) pois. Pari porkkanaa antaa mukavasti makua. Itse lisään myös hiukan perunaa ja joskus lanttua, mutta nämä alkaa mennä omien makumieltymysten puolelle.

Mutta siis vielä kerran: lihaa ei tarvitse rokkaan lisätä. Samalla näet keiton hinta jää aivan naurettavan pieneksi, mitähän olisi, kolme litraa alle eurolla. Siitä syö perhe pari päivää ja yksinäinen monta annosta - muistaa vain laittaa pakkaseen. Ei sitä samaa apetta joka päivä viitsi syödä.

30.8.2012 10:43

Sen kun koluatte metsiä ja keräätte marjat minunkin edestäni!!

Onhan se ihan helvetin helppoa lähteä stadista ämpärien kanssa matkustamaan jonnekin korpeen ja tulla sitten takaisin suu ja sormet mustina bussilla, jos joku bussi ottaa sellaisen iljetyksen kyytiin. Siinähän istuimet ovat vaaraassa likaantua!!

Oletan, että MARJAFANI ja moni muu marjastajasankari/tar ajelee ukkonsa tai muijansa kanssa BMW:llä/Mersulla tuttuun metsän reunaan ja noukkii sieltä superruoat parempiin suihin.
Siitä vaan!!
Mutta onneksi meille muille myydään vielä PURKKIRUOKAA!!

30.8.2012 10:54

Gojimarja,Macajauhe,Spirulina jne. sisältävät paljon hyödyllisiä aineita.Minä ainakin toisinaan tankkaan myös näillä luonnonantimilla.Ravinnon kotimaisuutta suosien taas kaalikeitto on myös erittäin terveellinen suomalainen keitto hernekeiton lisäksi.Minä tykkään kaalikeitosta,vaikka muut eivät siitä niin aina tykkää.
Mieleen juolahtikin, että kannattaisiko Suomessa viljellä kasvihuoneissa esim. Gojimarjaa kotimaanmarkkinoille?Gojimarjan käyttö on lisääntynyt muiden oikeiden superruokien mukana.

30.8.2012 14:14

Olen kaalin kaveri ja kaalihan auttaa myös "kaalia" toimimaan.
Kaali on vielä edullista ruokaa ja hyvällä mielikuvituksella siitä saa monenlaisia herkkuja.

Eilen viimeksi keitin kaalia, porkkanaa ja suuren määrän sipuleita.
Nyt ne nököttävät pakkasessa ja sieltä niitä sitten oman mieleni mukaan otan käyttöön. Höystän ja lisäilen.

30.8.2012 16:12

Tää taitaa olla joku niksi-pirkka foorumi yksinhuoltajille. Ei todellakaan ole "super foodia", vaikka tehtäis ilman lihaa ja läskiä.

30.8.2012 17:32

Jotta, Bon apetit,on hyvä, vaan ja menee sinne muille foorumeille me, kun täällä niksipirkkaillaan ollaan yksin tai kaksin huoltajia tai ei huoltajia ollenkaan. Sinunlaisia myrkynnielijöitä me ei kaivata täällä rokkamarkkinoilla!

30.8.2012 16:29

Syökö Jäken kupponenkin tätä superruokaa? Kupponen ei ole ollut pitkään aikaan esillä. Missä kupponen mahtaa luurata? Jos superruoka alkaa viehättämään turhan paljon, niin ei kun vieroitukseen, johan läheistenkin vuoksi pitää vieroittaa. Hajuhaitat vaativat vieroitusta.

30.8.2012 16:31

JOTTA, BONN APETIT ! (NIMIMERKKI)
Miten niin niksipirkka YKSINHUOLTAJILLE?
Gojimarja,Macajauhe,Spirulina jne. ovat sellaisia lajikkeita, joista en tiedä mitään muuta kuin, että maksavat helvetisti!

Miksi muuten yksinhuoltajien pitäisi syödä muita huonommin, kerro se!

30.8.2012 16:42

Kyllä moni marjastaja kulkee bussilla suu mustana korvia myöten(mustikassa). Turha on hienostella, parempi naama mustikassa kuin pää koskenkorvassa. Eikä kaikki mersulla ajavat edes käy metsässä.

30.8.2012 16:50

Eivät superfoodit ole kalliita. Esimerkiksi Gojimarjan kohdalle päivittäinen suositeltu käyttömäärä on perinteisen ohjeen mukaan vain 5-12 g per päivä. Gojimarjassa on esim. runsaasti antioksidantteja ja paljon muitakin hyödyllisiä aineita, ja gojimarja on varmasti hyödyllisyydessään edullisempi ja parempi kuin kallis pulla ja kahvi.

30.8.2012 17:21

Miksi meidän täytyisi jotain eksoottista marjaa syödä, kun meidän omat metsät ovat täynnä tosi hyvää antioksidanttia ja C-vitamiinia.
Mustikkaa parempaa saa hakea, ei löydy Espanjasta, eikä muualtakaan yhtä maukasta.
Ja meidän upea erikoisuutemme saaristossa yleensäkin kasvava Tyrnimarja tai Lapin lakka!
Ei vedä vertoja Espanjalainen turha röyhistellä, kun Suomen omat marjat paljon parempia!

30.8.2012 17:42

Uskonnot ovat ihmiskunnan vitsaus ja ruoastakin on tullut uskonto.
Hurmoshenkistä superruokauskontoa, karppausta ja milloin mitäkin harppausta kaupataan ja markkioidaan.

Kaikista ruokauskonnoista huolimatta täällä on aina eletty ja ilmeisesti eletää liiankin väkilukuisina.
Monilla Afrikan alueilla kuivuus vie sadot ja aliravitsemus on kovempaa kuin koskaan, toisaalla tulvat tekevät tuhojaan, maapallon väestö näkee nälkää, mutta täällä keskitytään superruokaan!! IRVOKASTA!!

30.8.2012 18:13

Afrikan nälänhätää voisi lieventää avaamalla Saharan alla olevat vesivarastot, ja näin voitaisi rakentaa kasvihuoneviljelmät superfoodillekin, jotta afrikan väestö saisi niiltäosin tarvitsemansa ravinnon. Mielestäni kasvihuoneviljelmä on yksi järkevä viljelymuoto Afrikan kuumuudessa. Superruoka vahvistaa elimistöä ja lisää vastustuskykyä. Uskonnot eivät liity tähän ruoka-aiheeseen mitenkään.

30.8.2012 21:22

Anne... ideana loistava, mutta meillä suomalaisilla ei ole moiseen varaa ja Sahara liian kaukanakin meikäläiselle viljely-yrittäjälle.
Vie idea maailmalle YK:hon, UNICEF:iin tai johonkin maailman ruokajärjestöön turha siitä Suomessa on puhua ei meillä ole moiseen resursseja, eikä minkäänlaisia valtuuksiakaan.
Ellet itse sitten ala rakentaa ko. projektia. Onnea yritykselle.

30.8.2012 18:32

Uskonnot liittyvät aiheeseen kuin aiheeseen, niistä ei päästä ikinä mihinkään.
Uskonnot ja uskomukset ovat aina välillisesti läsnä, niiden mukaan perinteet ovat muodostuneet ja perinteistä kutoutuu tämäkin päivä.

Uskomuksia on ja niitä luodaan aina uusia, niin kuin nyt tätä superruoka-höpötystä.

31.8.2012 15:31

Kaikki vaikuttaa kaikkeen, kyllä uskomuksia täytyy olla, meilläkin on sellainen uskomus, ettei sisäelimiä syödä, eikä verta, eikä niskaa, eikä päätä, eikä häntää, eikä sorkkia, koska ne ovat koiran ruokaa ei ihmisen!
Sitten ovat vielä kaikki matelijat ja muut selkärangattomat.
Ja voi, kun terveenä on eletty.

30.8.2012 20:44

Minä olen niin laiska, että ostan marjat kuivattuna ja jauhettuna luontaistuotekaupasta. Kaalin ostan yleensä hapankaalina ja hernesopan purkkina. Ei ole pahemmin taudit vaivanneet, kun olen jo useamman vuoden lisänyt aamiaismuroihin ruokalusikallisen marjajauhoja. Marjoja voi olla kuuttakin eriä ja vihreän komponentin saan leväjauheesta. Sienessä käyn pari kertaa vuodessa, mutta ne käytetään heti, talvelle ei jää mitään.

30.8.2012 21:03

Itse olen tosi köyhän kodin lapsi, sotien jälkeen syntynyt.
Ruoka oli pelkkää perunaa, leipää ja sianläskiä. Tietysti voita ja maitoa myös.
En koskaan oppinut juomaan maitoa, se oli inhokkini.

Olen nyt yli 60v.
Enole sairastanut muuta kuin hinkuyskän, vesirokon, tuhkarokon, yhden angiinan ja sikotaudin.
Terveyskeskusta en ole vielä tarvinnut vaivata.
Hampaani olen hoidattanut, mutta muuta vaivaa ei ole ollut.

Ravintoni on mitä sattuu, ihmiselle sopivaa ja maistuvaa sapuskaa.
Ruoasta on tehty BUSINESTA , raakaa rahastamista ja ihan turhanpäiväistä tärkeilyä!!

IHMINEN ON ELÄIN, nisäkäs, jonka ruokavalioon kuuluu kaikki saalistettava.
En syö mielelläni lihaa, mutta tiedän että kaikki kuuluu luonnon kiertokulkuun ja ruohokin muuttuu ruhoksi.

30.8.2012 21:14

Ruohosta ruhoksi: näin on asian laita. Kaikkea olemme syöneet ja niukkuuttakin on ollut
sodanaikuisilla ja sodanjälkeisillä suurilla ikäluokilla.
Olemme yleisesti ottaen terveimpiä sukupolvia, kautta aikojen ja ruoka on ollut meille ravinnon lähde, eikä keikarointia ruoka-aineilla.
Täyttä asiaa!

31.8.2012 07:35

Pepperonipitsa on hyvää

31.8.2012 11:22

Justus: syöppä sinä, vaan sitä pepperonia oikein mahan täydeltä.
Otan osaa sitten, kun saat vatsahaavan, ei ole kivuton vaiva ja pepperonit ynnä muut väkevyydet ja rasvaiset pitsat eivät silloin enää maistu!

1.9.2012 08:36

Toisin kuin Nokinenä & kni luulee, ei helikobakteeri asu pepperonissa.

2.9.2012 18:13

Asiaihminen, en minä luule minkään bakteerin asuvan peperonissa eikä missään muussakaan väkevässä mausteessa, siinä on, vaan se, kun tarpeeksi paljon väkeviä syö, niin vatsan limakalvot eivät välttämättä kestäkään, vaan ärtyvät ja tulehtuvat, seurauksena on mahalaukun limakalvojen vaurioituminen ja vatsahaava.

31.8.2012 10:48

Uskon, että geenit, ravinto ja pään sisältö (ajatukset) vaikuttavat terveyteemme. Oletteko nähneet tosi vanhoja terveitä ihmisiä, jotka suhtautuvat elämään negatiivisesti? Aivan varmasti ravinto vaikuttaa myös paljon. Itse koen oloni tukkoiseksi, jos syön vaikka vain pari päivää raskasta ruokaa, jossa ei ole vihanneksia.

31.8.2012 14:03

Tunnen erään satavuotiaan, joka syö leipää, läskiä, perunoita, voita, kuohukermaa ja täysmaitoa.

Olin jonkin aikaa sitten auttelemassa häntä kotiaskareissa ja kauhistelin mielessäni hänen ruokavaliotaan.
Kun kysyin, mitäs tänään haluat syödä, hyvin usein kuului vastaus: Paisettua sianlihaa ja perunoita!
Niin läskistä sianlihaa ei enää saa mistään, jota hän kaipasi.

Kaikki piti paistaa voissa, se läskikin - ja kuohukerma oli jokapäiväisessä käytössä!

Hän söi todella kaikkien terveystietojen vastaisesti, mutta elää ja hengittää edelleen, nyt jo sata vuotta täyttäneenä!!

Hän on sata vuotta syönyt nykyisten ravinto-ohjeiden vastaisesti ja voi ikäänsä nähden hyvin! Mitäs tähän sanotte?

31.8.2012 15:23

Tosihan se on. Luonnon omia antimia kaikki, näin ovat syöneet meidänkin suvun matriarkat ja patriarkat, sekä itse ilmoittaneet, kun sata tulee mittariin, sen enempää ei ihmisen ole väliä elelläkkään, kun kaikki on jo nähty.
Voita ja oikeata kuohukermaa meilläkin käytetään tänäkin päivänä.
Margariinit ja muut tekoruoat saa jäädä kaupan hyllylle.
Kurkut, tomaatit ja hedelmät kelpaavat, kunhan ovat kunnollisia.
Kolestroleja ei ole ja infarktista meidän suku ei tiedä mitään, sekä sata tai melkein kaikilla mittarissa ennenkuin viheriäisille niityille lähdetään.

31.8.2012 14:10

Optimismi on yliarvostettua. En usko tuohon hokemaan, että optimistinen elämän asenne pidentää ikää. Itse olen jo iäkäs - täysin terve - ja peruspessimisti, skeptikko, ateisti ja aika kyyninen, ainakin hyvin kriittinen.
Myöskin erakko, koska en pidä ihmisistä.

Geenitkään eivät ole erityisen hyvät.
Kaiken järjen ja tiedon mukaan minun olisi pitänyt kuolla jo kauan sitten, tai ainakin saada muutama infarkti, mutta en ole sairastanut edes flunssaa vuosikymmeniin.

Ei ole mitään sääntöjä, millä täällä mennään. Elämä on sattumaa niin kuin usein kuolemakin!

31.8.2012 14:16

Eräs yli 90 v. sotaveteraani söi joka päivä silliä ja ja joi pullon portteria sekoitettuna ykkösolueeseen. Yöpöydällä oli lonkero juomana. Napsia otti
silloin tällöin ja konjakkihömpsyn. Ruokavalio muuten normaali. Joutui aikanaan vanhainkotiin ja pärjäili kunnes tuli uskovainen ylihoitaja joka kielsi
alkoholin. Sitä papan terveys ei sitten kestänyt.

31.8.2012 14:42

Ei se minun tuntemani 100-vuotiaskaan lasiin sylkenyt!
Alkoholi oikein annosteltuna poistaa pintajännitystä ja tekee elämästä viihtyisää.

31.8.2012 15:16

Olen yleensä kaikkiruokainen.
Nirsoiluun ei ole ollut juurikaan syytä, eikä mahdollisuutta, mutta hernekeitto on yksi niitä harvoja ruokia, joka saa minut jättämään ruokailun väliin.
En vain pidä siitä.
Olen saanut kakarana syödä ihan maalaisittain valmistettua hernekeittoa savupotkista ja omista herneistä, mutta ei se mitään herkkua ole ollut sekään.

Hernekeitto on ruoka siinä missä joku muukin ja makuasioista on turha kiistellä.

31.8.2012 16:57

Pieni täsmennys lienee paikallaan: pappa käytti näitä alkoholipitoisia aineita
särkylääkkeitten sijasta eikä tarvinnut myöskään unilääkkeitä. Tässäkin mielessä oli varmaan nykyisten oppien ja "uskovaisten" lääkäreiden kauhistus.
Jos tämmöinen yleistyisi jäisi lääkäreitten bonusmatkat toiselle puolelle maailmaa seminaareihin tekemättä.

31.8.2012 17:40

Voe tokkiisa!
Jos tätä ylenpalttista terveysvouhotusta ei olisi, jäisi moni terapeutti ja lääkiksen käynyt terveyden ammattilainen nuolemaan näppejään.
Ihmiset kun olisivat terveempiä ilman kuvitteellisia sairauksia!!

En tietenkään kritisoi oikeata ja aitoa avunantoa, jossa koululääketiede on se ainut oikea ja ehdottoman tarpeellinen, ensisijainen, mutta paljon sen ympärille on kehittynyt hörhöä, turhaa ja tarpeetonta, RAAKAA RAHASTAMISTA hädänalaisten kustannuksella.

Lääkärin hommat perustuvat perinteisesti etiikkaan, mutta nykykäytäntö, jossa busines pyörii sairauksia luoden ja niitä muka hoitaen on osiltaan täysin tuomittavaa ja epäeettistä!!

Vaihtoehtohoidot ja muut lumehöpötykset ovat pelkkää rahastusta hyväuskoisten ja epätoivoisten kustannuksella. Saattahan siitä sadan euron pikku painelusta ja juttutuokiosta tulla hetkeksi hyvä mieli, mutta kyllä se on kalliisti hankittua mielihyvää.

Ihmiset on nyt saatu uskomaan, että jokainen ihan elämään kuuluva apatia ja mielialan vaihtelu on MASENNUSTA , diagnoitavissa ja LÄÄKITTÄVISSÄ, sekä TERAPOITAVISSA.

HUOM! En vähättele oikeasti masentuneita, enkä muita mielenterveysongelmista

kärsiviä, vaan arvostelen yhteiskunnan taholta tulevaa medikalisointia.

Jos ihmiset kuuntelisivat enemmän itseään kuin lääkäriä tai muita viranomaisia, saattaisi olla helpompi tunnistaa itsessä ne tarpeet, jotka ovat jääneet tyydyttämättä.

Sehän voi olla vaikka HERNEKEITTO, jota keho kaipaa!! Tai sitten ei.

HYVÄÄ ONNEA ENSI KERRALLA (NIMIMERKKI) Papparainen tiesi itse paremmin, mikä sopi juuri hänelle, mutta viranhoitajan taholta hänen itsemääräämisoikeutensa evättiin ja siinä meni sitten henki.

1.9.2012 07:39

"Marjoista Erlundin omia suosikkeja ovat mustikka ja mustaviinimarja, jotka kumpikin ovat todellisia vitamiinipommeja." Alkaa pikkuhiljaa kyrsiä tuo naistoimittajien tapa käyttää sanaa "pommi", sitä kun on jauhettu jo ainakin 30 vuotta. Miestoimittajathan sitä eivät käytä muutoin kuin oikean pommin ollessa kysessä, mutta naisten mielestä on olemassa mm. vitamiinipommeja, terveyspommeja, kolesterolipommeja ja povipommeja. Koettakaa nyt ymmärtää, että te teette itsestänne naurettavia hokemalla noita "pommejanne". Pommi on ihan puhtaasti aseisiin liittyvä termi. Vitamiinipommi ei räjähdä, ei myöskään povipommi.

1.9.2012 08:05

Miehet kyllä käyttävät SEKSIPOMMEJA muutekin kuin sanallisesti!!
Turha syyllistää naisia, miesten keskimiä kai nuo termit alaunperin ovat, koskapa liittyvät aseisiin. Ja naisiin!!

Hernekeittokin kuulunee miehiseen sanavarastoon, sitä kun syödään armeijassa!

1.9.2012 18:52

Perkele, eikös keskustelu pitänyt olla hernekeitosta. Joulun jälkeen kinkun jämistä 1-2 kg +luu tulee se paras hernekeitto kevään koitoksiin.

viiden litran kattilaan pari litraa herneitä likoamaan yön yli. seuraavana päivävänä kinkunjämät, sipulia, palvia ym.. mitä vain keksit.Haudutus vähintään 4 tuntia mitä pidempään sen parempi soppa. Maustaminen maistelun mukaan esim laakerinlehteä. mustaapippuria, sinappia ,meiramia Lihaliemikuutioita etc. Aterian jälkeen loput 4 liytraa pakkaseen.
et voi epä onnistua

2.9.2012 11:04

Pakko vielä kommentoida, että luin Tieteen kuvalehdestä (heinäkuun 2012 numero), että sillä jäätikkömuumio "Ötzillä" oli todettu tutkimuksissa valtimokovettumatautia siis verisuonten kalkkeumaa. Häneltä löytyi myös borrelia. Tyyppi on 3500 vuotta vanha, joten jo silloin oli tuollaiset nykyaikaisena pidetytyt "kansan"taudit yleisiä. Mikään ei ole siis muuttunut, edes ruokavalio, tyypin vatsasta löytyi lihaa ja eläinrasvaa, jonka arvellaan olevan peräisin juustosta. Toki sieltä löytyi muutakin.

2.9.2012 11:28

Piereksijä veti jo herneet nenään ja rupesi kiroilemaan ihan niinkuin se joatin auttaisi!
Ei tuosta hernekeitostakaan ikuisesti riitä uutta sanottavaa, eikä diktaattoreita kunnioiteta, jokainen puhuu omaan hernepussiinsa.

2.9.2012 16:59

Jees papusoppaa,sanoi Vääpeli Ryhmy.

http://www.ruokala.net/reseptit/haku/ruokala?words=hernekeitto

2.9.2012 17:31

Sotaisaa ruokaa. Lottien ja sotilaiden sapuskaa.

3.9.2012 09:34

En ole vielä lotta enkä sotilas, mutta olen syönyt Porin Prikaatissa vierailupäivänä parasta hernekeittoa ja näkkileipää.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.