Piilota X Palauta

”Perusopetuslaki on arjesta vieraantunut”

Paikalliset 2 Kommentoi

Opetusalan järjestöjen ja Vanhempainliiton mielestä perusopetuslaki vaatii muutoksia. Opettajat tarvitsevat lisää keinoja puuttua häiriköintiin, ja koulun ja vanhempien yhteistyötä on lisättävä.

Viime viikot kansalaisten oikeustajua on koetellut tapaus, jossa rehtori antoi tupakoineelle oppilaalle rangaistukseksi tupakkatutkielman kirjoittamisen. Apulaisoikeuskanslerin mukaan kyseessä oli lakiin perustumaton kurinpitoseuraamus, jota rehtorilla ei ollut oikeutta määrätä. Vanhempainliiton mukaan suurin osa vanhemmista pitää rehtorin toimintaa asiallisena.

– Jälki-istunnon aika on ohi, nyt tarvitaan uusia keinoja. 84 prosenttia vanhemmista on sitä mieltä, että työpalvelujen teettäminen on hyvä rangaistus. Kyselyyn osallistui 1500 vanhempaa, kertoo Tuomas Kurttila Vanhempainliitosta.

– Rehtorin saama huomautus ei palvele kenenkään etua, ei lapsen, eikä opettajien. Laki on arjesta vieraantunut, jatkaa Kurttila.

Samaa mieltä ovat opettajat. Kesäkuussa OAJ ja Vanhempainliitto jättivät opetusministeri Jukka Gustafssonille (sd) esityksen, jossa he vaativat perusopetuslakiin muutoksia. Esityksessä toivotaan opettajille muun muassa oikeutta ottaa oppilaalta pois turvallisuutta vaarantava esine tai evätä opetus kolmen päivän ajaksi.

Mitä opettaja saa tehdä?

Hän saa poistaa oppilaan luokasta lopputunnin ajaksi.

Hän saa antaa korkeintaan kaksi tuntia jälki-istuntoa.

Hän voi antaa kirjallisen varoituksen.

Hän voi erottaa oppilaan määräajaksi koulusta.

Mitä opettaja ei saa tehdä?
Ottaa oppilaalta pois veistä.
Jättää häiriköinyttä oppilasta pois luokkaretkeltä.
Katsoa oppilaan reppuun.
Evätä oppilaalta oikeutta seuraavan päivän opetukseen.
Jättää häiriköinyttä oppilasta yksin luokkahuoneen ulkopuolelle. Oppilaan tulee olla valvonnan alaisena.

Yksi ehdotuksista on oikeus teettää yleishyödyllisiä tehtäviä jälki-istunnon aikana.

– Jos esitys menee läpi, tämä kohta mahdollistaisi esimerkiksi Sastamalan rehtorin käyttämän rangaistuksen, sanoo OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen.

Edelleenkään opettajat eivät voisi antaa rangaistuksia koulumatkoilla tapahtuvista rikkeistä, mikä ei tarkoita, etteivätkö he voi yksityishenkilöinä puuttua esimerkiksi koulukiusaamiseen.

– Jokaisella aikuisella on velvollisuus puuttua kiusaamiseen, mikäli he sitä näkevät. Olisi hienoa, jos lakiin saataisiin kirjattua, että opettajilla on oikeus puuttua kiusaamiseen. Emme kuitenkaan halua velvoittaa opettajia, sillä koulu ei voi olla ainoa kurinpitoa hoitava paikka, myös kodin täytyy olla mukana, Lahtinen toteaa.

Vanhempainliitto ja OAJ haluaisivatkin lisätä koulun ja vanhempien välistä yhteistyötä.

– Lähtökohta pitää olla yhteinen kasvatustyö. Vanhemmat pitää saada osaksi kouluarkea, koska opettajat ovat työssään hyvin yksin, sanoo Kurttila.

Kurttila ehdottaa työrauhaongelmien ratkaisuun vanhempien aktiivista osallistumista.

– Opettaja voisi tarvittaessa ottaa vanhemmat koolle, ja kertoa, että meillä on yhteinen ongelma, joka pitäisi saada ratkaistua. Pitäisi päästä irti sellaisesta, että heti aletaan arvostella, että oletpa huono opettaja, kun et saa pidettyä kuria.

Yksi ratkaisu luokassa häiriköintiin on Kurttilan mukaan vanhempien vastuuviikko.

– Vanhemmat olisivat vuorotellen luokassa tunnin tai kaksi. Mikään ei ole murrosikäiselle niin noloa, kuin oma vanhempi luokassa, Kurttila sanoo.

Kahden koululaisen äiti ja opettaja Anne Leppäkoski on OAJ:n ja Vanhempainliiton kanssa samoilla linjoilla.

– Rehtorin saama tuomio oli ylilyönti. Jälki-istunto on aikansa elänyt, ei se merkitse samaa nykylapselle kuin ennen.

– Vaikka työ ei saa olla rangaistus, kannatan sitä, että oppilas laitetaan tekemään yleishyödyllisiä tehtäviä. Jos nuori esimerkiksi kaataa roskiksen, on hän tehnyt sen tarkoituksella ja kyllä hänet pitää voida laittaa se myös siivoamaan.

Leppäkosken mukaan lakiin pitää saada muutos, niin että myös koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen saa puuttua.

– Kun lapsi lähtee koulusta kotiin on hän vielä koulun piirissä. Hänellä pitää olla oikeus päästä turvallisesti kotiin.

Suojelkaa lapsia ei lakia
Kommentti

Kävelin kerran Irlannissa illalla kauppaan. Kaupan oven vieressä notkui teinejä, niin kuin teinejä notkuu Suomessakin. Varauduin jo huoritteluun tai syljeskelyyn, kun eräs teineistä nousi ylös.

Hän sanoi minulle iltaa ja avasi oven. Olin niin järkyttynyt, että tuskin sain vastattua takaisin.

Irlannissa opettajien oikeudet puuttua koululaisten häiriköintiin ovat nykyisin aivan yhtä surkeat kuin Suomessakin, joten heitä ei ole piiskattu ruotuun. Tästä huolimatta suurin osa nuorista käyttäytyy paremmin kuin suomalaisnuoret. Yksi syy voi olla Vanhempainliiton peräänkuuluttama yhteisöllisyys. Kun koululaisten vanhemmat tuntevat toisensa, on naapurin nuoren häiriköimiseen tai kiusaamiseen helpompi puuttua.

Yhteisössä myös aikuisten on helpompi toteuttaa tehtäväänsä, joka on suojella lasta. Samalla tavalla lain täytyy olla sellainen, että se suojelee lasta, ei lain kirjainta.

Jonna Hovi-Horkan

2 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Jonna Hovi-Horkan kuva
Jonna Hovi-Horkan

Kommentit

28.8.2012 09:54

Apulaisoikeuskansleri on täysin tästä maailmasta vieraantunut. Kaikkia asioita varten ei tarvitse säätää lakeja, koska tervettä järkeäkin voi käyttää. Valitettavasti sitä ei näytä olevan kanslereilla kovinkaan paljon jos tämmöisiä päätöksiä tekee. Jos nuoret häiriköivät koulussa ja uhkaavat muita oppilaita ja opettajia veitsellä tai jollakin, niin kyllä sen aseen saa ottaa pois oppilaalta. Ainakin ennen vanhaan oli väkivaltaisia opettajia, oikeita yhteiskunnan saatania, jotka käyttäytyivät täysin asiattomasti, mutta jos edes asiallisesti ei saa laittaa väkivaltaisia oppilaita kuriin on asiat pielessä. Nykyäänkin taitaa kouluissa olla niin että kiusaajia/häiriköitä suojellaan ja ymmärretään, mutta kunnolliset oppilaat jäävät täysin huomiotta. Kiusatut oppilaat joutuvat kärsimään kun pahimmassa tapauksessa käyvät läpi 10-vuotisen helvetin kun ei kiusaajista tai häiriköistä pääse eroon. Väkivaltaisimmat nuoret pitää laittaa vankilaan eristykseen.

28.8.2012 21:00

entä sellainen yleisjannu mikä voisi olla myös vaksina ja hoitaa myös vaikka teräaseetpois oppikoulun käytäviltä.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.