Kokoomus Vantaan ykkönen, perussuomalaiset Sdp:n perässä

Kokoomuksen Tapani Mäkinen tuuletti vaimonsa Päivin kanssa Sauli Niinistön menestystä Niinistön presidentinvaalivalvojaisissa tammikuussa. Gallupit lupaavat kokoomukselle menestystä myös kuntavaaleissa.

Päivi Tuovinen

Vajaan kahden kuukauden päästä järjestettävät kunnallisvaalit muuttavat Vantaan päätöselinten puoluerakennetta, mikäli juuri valmistuneen mielipidemittauksen luvut toteutuvat äänestysuurnilla. Kokoomus on edelleen selvä ykkönen (27,4 %) ja sosialidemokraatit kakkonen (23,3 %), mutta heti perässä hengittää perussuomalaiset (19,7 %)

Perussuomalaisten suuri nousu näyttäisi toteutuvan, mikäli puolueen vaalityö onnistuu. Edellisissä kunnallisvaaleissa neljä vuotta sitten perussuomalaiset saivat vain puolet (9,8 %) nyt luvassa olevista äänistä. Sen sijaan viime vuoden eduskuntavaaleista (22,7 %) kannatus näyttäisi Vantaalla tulevan hieman alas.

Puoluekannatusmittauksen teki TNS Gallup Vantaan kokoomuksen toimeksiannosta. Tutkimukseen osallistui 500 äänestysikäistä vantaalaista. Virhemarginaali on neljä prosenttiyksikköä suuntaansa.

Sekä kokoomuksen että sosialidemokraattien kannatus näyttäisi hivenen laskevan vuoden 2008 kunnallisvaaleista. Viime vuoden eduskuntavaaleista molempien kannatus sen sijaan nousisi.

Merkittävää tutkimuksessa on myös se, että joka neljäs vastaaja (25 %) ei osannut vielä sanoa, mitä puoluetta aikoo äänestää.

Vihreät näyttäisivät tulevan alaspäin edellisistä kuntavaaleista, jolloin vihreät saivat lähes joka seitsemännen vantaalaisen äänen (13,9 %). Nyt luvassa on vain joka kymmenes ääni (9,8 %). Vasemmistoliiton kannatus (7,5 %) näyttäisi säilyvän entisellä tasolla.

Written by:

Risto Hietanen

Ota yhteyttä