Piilota X Palauta

Verisuonikirurgi: Karppaajien pelottelu täysin mielivaltaista

Paikalliset 14 Kommentoi

Tamperelainen yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi sanoo Tamperelainen-lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL syyllistää perusteetta karppaajia infarktikuolemista.

Sompin mukaan sekä Pekka Puska THL:n pääjohtajana että Erkki Vartiainen THL:n ylijohtajana puhuivat palturia Ylen TV-uutisissa 31. elokuuta. Myös Lääkärilehdessä (35/2012) juuri julkaistu alkuperäistutkimus yksinkertaistaa ja vääristelee asioita pahasti.

Tutkimuksen mukaan kolesterolitaso on vuosikymmenien laskun jälkeen kääntynyt nousuun.

– Tutkimus on ns. nollatutkimus, eikä kerro asiasta todellakaan muuta kuin että kokonaiskolesteroliarvot ovat nousseet. Nyt asiasta vouhkataan kuitenkin kuin suurestakin tiedesensaatiosta, vaikka asia ei ole millään lailla merkityksellinen. Absurdia on myös se, mitä Vartiainen ja Puska kertoivat tv-uutisissa. He liittävät kyseisen asian karppaukseen ja sydäninfarktikuolemiin vailla perusteita, Somppi kirjoittaa.

Somppi painottaa, että kokonaiskolesteroli ei kerro yhtään mitään ihmisen sairastumisesta sydäninfarktiin.

– THL:n mukaan karppaajia on Suomessa noin 17 prosenttia, jolloin ei-karppaajia on 83 prosenttia väestöstä. Tämänhetkinen suomalaisten kokonaiskolesteroli on siis pääasiallisesti mitattu ei-karppaajista. Kuitenkin Puska ja Vartiainen uskovat, että karppaus olisi syynä kokonaiskolesterolitasojen nousuun, ihmettelee Somppi kirjoituksessaan.

Hänen mukaansa ammattilaisen näkökulmasta ihmisiä pelotellaan nyt täysin mielivaltaisella hypoteesilla.

Lue Sompin koko kirjoitus tästä: www.tamperelainen.fi/blogit/lukijalta/136300-thl-ja-pekka-puska-pelottel...

14 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

10.9.2012 16:02

Tunnen lukuisia ihmisiä, jotka eivät karppaa eivätkä pahemmin skarppaa ja niinpä vain heillä on kolesterolilääkitys.

Itse asiassa tiedän vain yhden karppaajan. Tämä karppaaja on pudottanut habituksestaan yhden normipainoisen ihmisen verran ja voisi jäännöstä nyt luonnehtia solakaksi vaan ei laihaksi. Hän ei ole kertonut, onko hänellä korkea kolesteri vaiko ei, mutta kehuu hyvää oloaan, minkä kehumattakin huomaa.

11.9.2012 13:54

Hienoa että näistä asioista kerrotaan. Ja että myös asiantuntijat uskaltavat tulla julkisuuteen ja kertoa asiantuntijan näkemyksen asioista.

Jos THL oikean tutkimuksen haluaa niin käskeköön ottaa kaikista sydän- ja verisuonitauteihin kuolleista kolesteroliarvot tarkasti ERITELTYNÄ. Vuodessa varmaan olisi riittävä otos josta näkyisi todelliset korrelaatiot - JOS sellaiset olisi olemassa. Sekään ei vielä SYYTÄ kertoisi, mutta antaisi tutkitut perusteet tieteeliselle tutkimukselle.

Ymmärrän kyllä `ettei yksi pääsky kesää tee`. Oma(kin) kokemukseni on vuodesta 2003 alkaen kolesteroliarvot kuntoon karppauksen myötä 3 kk:ssa. Viimeisin tarkistus osana THL:n Terveys 2011 tutkimusta - edelleen hyvät arvot.

Valtamedia ei tietenkään näihin puutu. Suomi on "yhden virallisen totuuden maa" niin monessa asiassa että välillä hirvittää. Siinä välillä yritän olla ajattelematta kaikkia yksityiskohtia ettei menisi usko "Hyvinvointi-Suomeen".

11.9.2012 14:09

Olen karpannut kolmisen vuotta. Paino on tippunut vajaat 20 kiloa, kolesteriarvot ovat tippuneet yli seitsemästä hiukan yli neljään, hyvän kolesterolin määrä on lähes kolme. Verenpaine laski ensimmäisten kuukausien aikana alle suosituslukemien.

Ja mikä tärkeintä, olen voinut luopua lääkkeistä ja voin erinomaisen hyvin! Jaksan tehdä fyysisesti töitä ja liikkua, olen myös mieleltäni virkeä ja kiinnostunut erilaisista asioista.

Syön paljon ja monipuolisesti vihanneksia ja kalaa, lihaa, kanaa, sieniä ym. vähähiilarisia ruokia. Mutta EN syö sokeria, EN riisiä, EN perunaa, EN vaaleita jauhoja missään muodossa ENKÄ mätä voita tai muuta rasvaa tolkuttomia määriä.

En ole ainoa, joka on karppaamalla löytänyt hyvän fyysisen ja henkisen olotilan. Enkä aio luopua tästä jonkun hourupään Pekka Puskan takia. Onneksi minun kroppani tuntee itsensä paremmin kuin Pekka Puska!

11.9.2012 15:25

Hyvä Kaapro, meidän suvussa kaks karpaajaa ja karpanneet alle vuoden ja tuloksia myös nähty. Kaikki okki vokki ja paino putoo ja jaksaa.
Sitä paitsi moneen kertaan Pekka Puskan puheet jo mitätöity.
Karppaaja tietää itse paremmin.
Hyvää karppausjatkoa, toivoo karppaajan kaveri.

11.9.2012 17:33

Kerro yksinkertaiselle, Kaapro, mitä eroa on sinun karppaamisellasi ja yleisillä ravintosuosituksilla? Myös ravintosuositukset kehottavat välttämään sokeria ja valkoista leipää (siis runsaita nopeita hiilareita) ja suosimaan sen sijasta täysjyvätuotteita (hitaan hiilarit). Ravintosuosituksiin kuuluu myös nimenomaan runsas kasvisten syönti.

12.9.2012 00:06

Taija Sompin kirjoitus oli tosi hyvä. Harvoin näkee niin hatarin perustein tehtyjä johtopäätöksiä kuin tässä Puskan haastattatelussa. Ei mitään todisteita moisille väitteille kolesterolista ja karppaamisesta. Karppaajat eivät juurikaan syö leipää eli levitteitä ei tarvita. Voi on luonnon tuote ja parasta paistamiseen. Onkohan hänellä nyt kiire saada kolesterolilääkkeiden myynti kasvuun, kun monet ovat luopuneet niistä turhina ja haitallisia sivuvaikutuksia saaneina.
Tuntuu pahalta, kun oikein viralliselta taholta suodetaan moista soopaa. Toimittajatkin ovat täysin kritiikittä julkaisseet Puskan aatoksia. Eikö kellään kellot soi, kun laaditaan isoja lööppejä paikkaansapitämättömistä asioista. Hesari on pahimpia tässä mielessä.

12.9.2012 08:38

Hurahtaahan sitä korkeasti koulutetutkin milloin mihinkin. Jehovissa löytyy, samoin muodikkaasti karppaavissa. Kukapa sitä tahtoisi myöntää, että on rasvansyönnin puolestapuhujana ollut väärässä? Kasvothan siinä menettää.

Voisiko nyt verisuonikirurgi tulkita meille talliaisille, että miksi kolesteroliarvot ovat tasaisesti laskeneet, kunnes karppausmuoti kasvoi ilmiöksi? Mikä sitten oli arvojen yhtäaikaisen nousun syy?

Karppaus tehoaa siinä, missä muutkin ihmedietit. Kiinnitetään huomiota siihen mitä ja varsinkin kuinkapaljon syö. Kas! Ihme on koettu. Koekaniini laihtuu.

12.9.2012 11:58

Myy, mä en oikein ymmärtänyt mitä halusit sanoa, mutta meidän yksi läheinen jostain kumman syystä lihoo helposti ja yrittänyt, vaikka mitä, eikä mikään ole tuottanut tulosta.
Hänen Äitinsä samanlainen, muut ovat hoikkia elleivät suorastaan kukkakeppejä.
Sitten tämä nykyinen karppaaja aloitti tämän "ihmekarppauksen" ja on jaksanut jatkaa sitä jo vuoden. Ja on todellakin on hoikistunut paljon ja mieliala virkistynyt, kun jaksaa paremmin.
Itse en ymmärrä tästä karppauksesta oikeastaan mitään, mutta kysyin karppaajaltamme hänen menyytänsä ja olinkin yllättynyt, kun siihen kuuluikin paljon kasviksia, hedelmiä ja joitakin juureksia.
Tuli mieleeni, että olkoon dieettinsä mihin hän jo tottunut, minkä niminen tahansa, niin terveelliseltä ruoalta se vaikuttaa, nimestään huolimatta.

14.9.2012 22:30

Asiallista tietoa siitä kuinka v'hähiilihydraattinen ruokavalio topimii, ja se toimii, saat täältä:
http://lchf3356.blogit.fi/

18.9.2012 16:17

Karppaaminen on yksi muotioikku muiden joukossa, jonka hyödyllisyydestä tai haitallisuudesta on yhtä vähän faktaa kuin kolesterolilääkityksestä.
Ihmiset hulluina kokeilee mitä tahansa päästäkseen kiloistaan eroon. Ainoa keino pysyä terveenä ja hoikkana on syödä sen verran mitä kuluttaa. Mikähän siinä on niin vaikea tajuta? Terveyttä ei saa sillä, että laitetaan eri ruoka-aineiden saannin tasapaino poskelleen, kuten karppauksessa. Näiden kaikenmaailman elintarvikehypetyksien keskellä tarkoitushakuisesti unohdetaan, että ihminen tarvitsee elääkseen suolaa, sokeria kuin rasvaakin. Voihan noita ilmankin olla, mutta toivottavasti niin tekevä maksaa itse siitä itselleen aiheutuvat viulut, kuten turhat sairaslomat jne.

21.9.2012 10:12

Syö paljon huonoja hiilareita->insuliintasosi nousee huippuun ja kohtaa laskee ja taas on nälkä->paino nousee->kaikki muutkin kansanterveydelliset ongelmat kohtaavat Sinut. Ja sehän on nähty....Insuliini lihottaa ....

21.9.2012 11:56

Ymm. "Normaaleja" ihmisiä tai "normaalia" ruokaa ei tahdo enää löytyä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Nyt kovasti tutkimuksen alla ovat entsyymit. Mistä niitä tulee, miksi niitä ei erity, mihin kaikkeen vaikuttavat? Haima erittää entsyymejä (samoin kuin insuliiniä). Mikä sitten vaikuttaa siihen, että entsyymitasapaino heittää? Ravinnon sisältämät saasteet? Veden ylimääräiset hormoonit?

Ilman entsyymejä ei ruoka sula ja imeydy. Jos ihminen on kokoajan ripulilla ja silti lihoo, mistä kyse? Anemiasta ainakin, koska ravintoaineet eivät ehdi suolistosta imeytyä. Nälkä on, koska vatsa on aina tyhjä. Oma vika ja omassa päätösvallassa? Ei ole.

Koko lihavuus-/laihuuskysymys on liikaa framilla. Tie hyvään oloon on itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on ja ulkopuolisten irvimisen/vainon täydellinen mitätöinti. Joka ikinen iikka tietää kyllä, että syömällä sopivasti ja liikkumalla pysyy terveenä. Mikä se sopiva kellekkin on, on itse määriteltävä oman kokemuksen ja aineenvaihdunnan mukaan.

Se on varma, ettei karppaukset, lörppäykset tai hörppäykset pitkän päälle auta. Kehittävät vaan vakavampia ongelmia ihmiselle.

28.9.2012 22:16

Myy

Olet varma että karppaus aiheuttaa ongelmia. Onko sinulla jotain asiallista perustetta varmuudellesi?
Itse olen pitänyt lääkitykseni (D2) poissa jo neljättä vuotta LVJF (VHH) ruokavaliolla ja painoni pysyy kurissa ilman nälkää. Lääkärintarkastukset säännöllisesti ja kaikki OK.

28.9.2012 22:18

Pieni näppivika iski edellisessä:

LVJF tulee tietenkin olla LCHF.

terv Veijo

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.