Verisuonikirurgi: Karppaajien pelottelu täysin mielivaltaista

Karppaus on saanut monen suomalaisen vähentämään hiilihydraatteja ja lisäämään proteiinin ja rasvan määrää. Verisuonikirurgin mukaan oikein toteutettuna karppaus laskee kolesterolitasoja.

Heli Koivuniemi

Tamperelainen yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi sanoo Tamperelainen-lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL syyllistää perusteetta karppaajia infarktikuolemista.

Sompin mukaan sekä Pekka Puska THL:n pääjohtajana että Erkki Vartiainen THL:n ylijohtajana puhuivat palturia Ylen TV-uutisissa 31. elokuuta. Myös Lääkärilehdessä (35/2012) juuri julkaistu alkuperäistutkimus yksinkertaistaa ja vääristelee asioita pahasti.

Tutkimuksen mukaan kolesterolitaso on vuosikymmenien laskun jälkeen kääntynyt nousuun.

– Tutkimus on ns. nollatutkimus, eikä kerro asiasta todellakaan muuta kuin että kokonaiskolesteroliarvot ovat nousseet. Nyt asiasta vouhkataan kuitenkin kuin suurestakin tiedesensaatiosta, vaikka asia ei ole millään lailla merkityksellinen. Absurdia on myös se, mitä Vartiainen ja Puska kertoivat tv-uutisissa. He liittävät kyseisen asian karppaukseen ja sydäninfarktikuolemiin vailla perusteita, Somppi kirjoittaa.

Somppi painottaa, että kokonaiskolesteroli ei kerro yhtään mitään ihmisen sairastumisesta sydäninfarktiin.

– THL:n mukaan karppaajia on Suomessa noin 17 prosenttia, jolloin ei-karppaajia on 83 prosenttia väestöstä. Tämänhetkinen suomalaisten kokonaiskolesteroli on siis pääasiallisesti mitattu ei-karppaajista. Kuitenkin Puska ja Vartiainen uskovat, että karppaus olisi syynä kokonaiskolesterolitasojen nousuun, ihmettelee Somppi kirjoituksessaan.

Hänen mukaansa ammattilaisen näkökulmasta ihmisiä pelotellaan nyt täysin mielivaltaisella hypoteesilla.

Lue Sompin koko kirjoitus tästä: www.tamperelainen.fi/blogit/lukijalta/136300-thl-ja-pekka-puska-pelottel...

Written by:

Ota yhteyttä