Venäläinen pikaruoka tuli Vantaalle

Daria Podstreshnaya ja Artemy Senko syövät lounaan lastensa Zoian ja Arhipin kanssa omistamassaan Blinit-ravintolassa Vantaalla.

Päivi Tuovinen

Daria Podstreshnaya ja Artemy Senko avasivat Vantaan Blinit-ravintolan toukokuussa. Ensimmäisen venäläisen pikaruokapaikan he perustivat Helsinkiin Sturenkadulle.

Päivi Tuovinen

Blinit paistetaan isolla pannulla.

Päivi Tuovinen

Ohuen blinin välissä tai päällä voi olla melkein mitä vain, kuten kondensoitua maitoa. Se on kaikken perinteisin versio makeista blineistä.

Päivi Tuovinen

Borssikeiton saa myös ilman lihaa.

Päivi Tuovinen

Pelmeenit syödään itse tehdyn tomaattisoseen ja smetanan kera.

Päivi Tuovinen

Vantaan Blinit-ravintola sijaitsee aivan Koivukylän aseman tuntumassa. Artemy Senko tekee ravintolassaan ruokaa, mutta myös kaikkea muuta niin kuin yrittäjät usein.

Päivi Tuovinen

UUTTA Sturenkadun Blinit avasi ravintolan Vantaalle. Lettujen lisäksi siellä syödään muun muassa pelmeenejä.

Tehdäänpä heti aluksi selväksi pari asiaa blineistä. Neuvojana toimii Blinit-ravintolan omistajapariskunta, Artemy Senko ja Daria Podstreshnaya .

Venäjänkielinen sana blin tarkoittaa lettua. Sellaista vehnäjauhoista, maidosta, kananmunista ja sokerista paistettua isoa sekä ohutta lättyä. Suomalaista bliniä muistuttaa paksumpi lettu, olad’i.

Venäläiselle pikaruualle on kysyntää.”

 

 

Meillä Suomessa ovat siis sanat ja herkut menneet sekaisin, mutta ei se mitään. Senko ja Podstreshnaya oikovat virhettä vähitellen Helsingin Alppilassa Sturenkadulla kolmisen vuotta sitten aloittaneessa Blinit-ravintolassa. Toukokuussa he avasivat toisen samannimisen ravintolan Koivukylän aseman viereen Vantaalle, Viitakuja 1:een.

 

– Venäläiselle pikaruualle on kysyntää, Podstreshnaya tietää.

Ensin toiveena oli avata toinen ravintola Helsingin keskustaan. He kyselivät tilaa muun muassa Esplanadilta, mutta kiinteistön omistajan mielestä venäläinen pikaruokaravintola ei sopinut sinne. Toisaalta vuokratkin ovat siellä niin kovat, että Vantaa alkoi houkutella.

Tilan Lidlin naapurista löysi pariskunnan Havukoskella asuva ystävä. Yrittäjäpariskunta on nyt tyytyväinen paikkaan.

Venäläisen ruuan houkuttelevuuteen voi uskoa, sillä venäjänkieliset ovat pääkaupunkiseudulla suurin ulkomaalaistaustainen väestöryhmä. Ja maistuuhan venäläinen ruoka muillekin. Eikä kilpailua ole. Vanhojen venäläisravintoloiden seuraksi mahtuu oikein hyvin erilaisella konseptilla toimiva pikaruokapaikka.

Senko ei malta olla huomauttamatta, että Suomen venäläiset ravintolat eivät ole kovin ”oikeaoppisen venäläisiä”.

– Venäläistä ruokaa osaa laittaa vain venäläinen!

Ennen kuin Senko ja Podstreshnaya avasivat ensimmäistä ravintolaansa, he kehittelivät ja kokeilivat sopivaa blinireseptiä puoli vuotta.

– Sinä aikana söimme joka päivä blinejä, Podstreshnaya nauraa.

– Jotkut olivat liian pehmeitä tai liian kuivia. Blinin pitää maistua ilman täytettäkin.

Blinit-ravintoloissa tehdään ruoka alusta alkaen itse. Hiljattain niissä tehtiin myös omat hillot mansikoista ja kirsikoista.

Suolaisilla ja makeilla täytteillä ryyditettyjen blinien lisäksi ruokalistalta löytyy muun muassa tomaattisoseen ja smetanan kanssa tarjottavia pelmeenejä erilaisilla täytteillä, keittoja, kuten borssia, piirakoita ja donitseja.

Pariskunta Blinitin takana

Daria Podstreshnaya ja Artemy Senko ovat kotoisin Pietarista.

He muuttivat Suomeen noin neljä vuotta sitten. Pariskunta työskenteli ensin venäläisen rakennusyhtiön tytäryhtiössä Suomessa, kunnes he puolen vuoden kuluttua ostivat yhtiön. Siitä puolen vuoden kuluttua he avasivat Alppilan Blinit-ravintolan.

Podstreshnaya on koulutukseltaan ekonomi, mutta hän on suunnitellut mm. Dmitri Medvedevin Moskovan lähellä sijaitsevan kesähuvilan sisustuksen. Medvedev oli silloin Venäjän presidentti.

Yrittäjäperhe asuu Vuosaaressa ja siihen kuuluvat myös lapset Zoia, 4, ja Arhip, 14 kk.

Lisää aiheesta

Pikaruokatarjonta kasvaa - Perinteiset nakkikioskit kovillaUusi pikaruokaketju luottaa uudenlaiseen pizzaanArmas toi luovuuden pikaruokaanKun alkaa viluttaa, on blinien aikaErikoiskalakauppias: Mäti ei ole vain blinikauden herkkuLänsimäessä maistellaan miedon lempeää ja polttavan tulistaHimnadi hurmasi mummotkinAasialaista ilman upporasvan käryäRipaus minttua, öljyä ja sitruunaa - näin syntyvät syyrialaiset mautPeltolan torilta saa kreikkalaista jälkiruokaaAthanasios Georgopoulos tarjoilee lähes aitoja kreikkalaismakujaV is for victory! Oklahoma voitti kisan
Written by:

Armi Suojanen

Ota yhteyttä