”Wilmasta on tehty lasten rikosrekisteri”

Pääkaupunkiseudun koululaisten huoltajat ovat käärmeissään Wilma-järjestelmän kautta koulusta tulevan kielteisen palautteen vuoksi.

Wilman alkuperäisenä tarkoituksena on ollut helpottaa kodin ja koulun välistä yhteistyötä sekä antaa opettajille kanava kertoa koulun tulevista tapahtumista.

– Näin varmasti on edelleenkin. Se kuitenkin on surullista huomata, että Wilma on myös lapsen tai nuoren rikosrekisteri, pahoittelee espoolaisen koululaisen äiti.

Hänen mukaansa lukuvuoden aikana tulevat merkinnät myöhästymisistä tai kotitehtävien unohtamisesta ovat arkipäivää, eivätkä opettajat juuri muusta viestittelekään.

– En mitenkään voi uskoa, että kodin ja koulun välinen yhteistyö paranee vain virheisiin, unohduksiin ja myöhästelyihin puuttumalla.

– Aivan varmasti lasteni koulupäivissä on ollut edes joskus jotakin hyvää, josta olisi voinut mainita, harmittelee koululaisen äiti.

Ongelma harmittaa myös koululaisia itseään. Erään seitsemäsluokkalaisen pojan koulutyön innon Wilma on vienyt kokonaan.

– Wilma aiheuttaa stressiä ja pilaa osittain oppilaan ja opettajan välisen suhteen. Ei ihme, että oppilaiden keskiarvo Suomessa on alta kahdeksan, koska joka asiasta pitää valittaa, rankaista ja muistuttaa, pahoittelee poika Opettaja.tv:n keskustelusivuilla.

Wilma aiheuttaa stressiä ja pilaa oppilaan ja opettajan välisen suhteen.”
Vantaan OAY:n puheenjohtaja Sami Markkanen myöntää, että vanhempien huomio pitää paikkansa.

– On selvää, että jos negatiivista palautetta saavat aina samat oppilaat, se koetaan kodeissa ikävänä ja myös kodin ja koulun välinen yhteistyö voi saada kolhuja, arvioi Markkanen.

– Aivan varmasti kouluissa on Wilman suhteen koulutuksen tarvetta, mutta toki myös arjen realiteetit pitää huomioida.

Markkanen muistuttaa, että esimerkiksi aineopettajalla voi päivän mittaan olla jopa 150 oppilasta.

– Silloin on selvää, että kovin yksilölliseen palautteeseen ei yksinkertaisesti ole voimavaroja, korostaa Markkanen.

Hän peräänkuuluttaa myös vanhempia avoimeen keskusteluun lastensa kanssa, jotta Wilma ei olisi ainoa viestikanava koulusta kotiin.

Mikä on Wilma?

Wilma on oppilaitoksen hallinto-ohjelman www-liittymä, joka on käytössä useissa kunnissa ympäri maata.

Opiskelijat valitsevat Wilmassa kursseja, seuraavat suorituksiaan, lukevat tiedotteita ja viestivät opettajien kanssa.

Opettajat syöttävät Wilman kautta arvioinnit ja poissaolot, päivittävät henkilötietojaan ja viestivät opiskelijoiden ja huoltajien kanssa.

Huoltajat seuraavat ja selvittävät Wilman kautta opiskelijan poissaoloja, viestivät opettajien kanssa ja lukevat koulun tiedotteita.

Wilmaa käyttävät myös oppilaitoksen henkilökunta, johto sekä työpaikkaohjaajat.

Lähde: Helsingin kaupunki

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä