Vantaan opetus harppaa digiaikaan - oppikirjat pois, tabletit tilalle

Ada Niinikoski (vas.), Binta Diallo (takana vas.), Ann-Sofie Gussander, Camilla Jussila ja Pinja Pennanen ovat jo tutustuneet tabletin tarjoamiin mahdollisuuksiin Veromäen koulun oppitunneilla.

Johanna Erjonsalo

HARPPAUS Kouluihin tulee 16 000 uutta tablettia, opetusmateriaalit siirtyvät verkkoon.

Vantaan kaupunki siirtyy digitaaliselle opintielle poikkeuksellisen laajassa uudistuksessa, joka lienee ainutlaatuinen kansainvälisessäkin vertailussa.

Ensi vuoden aikana kaupungin kaikissa opinahjoissa otetaan käyttöön mobiilit päätelaitteet ja sähköiset oppimateriaalit. Käytännössä jokaisella koululaisella on uudistuksen jälkeen oma tabletti.

Tiedonhakua tuetaan koulujen käyttöön otettavilla avoimilla langattomilla verkoilla.

– Vantaa on ensimmäinen suomalainen kaupunki, jossa opiskelu digitalisoidaan kokonaisuudessaan. Me tarjoamme jotakin sellaista, jota kukaan muu ei tarjoa, sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth tiivistää.

Muutos alkaa jo kuluvan syyslukukauden aikana. Marraskuussa kaupunki jakaa kouluihin peräti 16 000 tuliterää tablettia.

Laitteet eivät ole henkilökohtaisia. Niitä käytetään päivittäisen koulutyön tukena, eikä niitä viedä kotiin.

Tulevaisuudessa tablettia näpelöivät oppitunneilla kaikki esikoululaisista lukiolaisiin. Yhteensä 3,5 miljoonan investoinnilla on selvä tavoite.

– Lukiolaisille on luotava valmiuksia silmällä pitäen työelämää, mutta meillä on kehitetty esikouluikäisille oma leikkipedagogiikkansa, Lehto-Häggroth sanoo.

Hän pitää keskeisenä jokaisen oppilaan tasavertaista pääsyä laitteiden ääreen. Digitaalinen murros näkyy myös oppimateriaaleissa.

– Luovumme kirjoista pikku hiljaa. Samalla joudumme miettimään, miten opetusmateriaali digitalisoidaan.

Mobiililaitteiden käyttöä opetustyössä tutkinut professori Kati Mäkitalo-Siegl muistuttaa, että laitteet eivät itsessään takaa opetustuloksia. Olennaista on, miten opettajat kykenevät hyödyntämään uusia mahdollisuuksia.

– Oppilaat voidaan aktivoida tiedontuottajiksi ja -luojiksi. Eräs oppilas sanoi, että kun tabletti ja verkko on käytössä, oppimisympäristönä on koko maailma.

Kirjat pois

Vantaa jakaa koululaisilleen 16 000 uutta tablettia, hinnaltaan 223 euroa kappale.Tableteilla on kahden vuoden takuu.

Laitehankintojen ansiosta jokaisella Vantaan 30 000 koululaisella on käytössään sähköinen päätelaite.

Avoin verkko valmistuu joulukuussa. Verkko laajenee myös kirjastoihin.

Kouluilla on tarkoitus siirtyä kokonaisuudessaan digiaikaan.Samalla oppikirjoista luovutaan asteittain.

Lisää aiheesta

Lukio siirtyy digiaikaan – kirjat halpenevatDigiaika opettaa tutkivaan oppimiseenTabletit soivat Sibelius-AkatemiassaHavukosken tyttökoodarit tekivät oman tietokonepelinVantaan sivistysjohtaja palkittiin: ”Vähälläkin rahalla voi saada hyviä tuloksia”Avoin tietoverkko aukeaa pian koululaisille ja kuntalaisille Vantaalla
Written by:

Juha Salonen

Ota yhteyttä