Tablettikokeilu mennyt hyvin Vantaan ammattiopistossa

Vantaan ammattiopisto Variassa on testattu tabletteja toukokuusta lähtien.

Armi Suojanen

KOKEILU Tabletti-tietokoneita on käytetty toukokuusta lähtien Vantaan ammattiopiston OPPImobiili-hankkeessa.

Vantaan koulut saavat tabletti-tietokoneet käyttöönsä tänä syksynä, mutta Vantaan ammattiopisto Variassa tabletteja on jo kokeiltu.

Tabletteja on käytetty toukokuusta lähtien opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa OPPImobiili-hankkeessa. Projektissa testataan ja kehitetään sähköisiin ratkaisuihin perustuvia toimintamalleja ja välineitä opiskelijoiden työssäoppimisen ohjaukseen.

– Viralliset testaukset tehdään pääosin ensi talven ja kevään aikana, mutta nyt on jo saatu alustavia kokemuksia opetuskäytöstä. Toistaiseksi suunnitteluosuus on mennyt hyvin, kertoo projektipäällikkö Ulriikka Savela-Huovinen .

Ensi vuoden loppuun kestävä OPPImobiili kehittää tieto- ja viestintätekniikka -avusteisen opiskelun, työssäoppimisen ja ohjaamisen uusia ratkaisuja.

– Tässä testataan tehtävien avulla opiskelijoiden ohjauskäytäntöjä monissa erilaisissa digitaalisissa oppimisympäristöissä ja sovelluksissa. Tällaisia ovat muun muassa WhatsApp-pikaviestinpalvelu, Facebook ja erilaiset Google-työkalut.

Tähän mennessä tabletteja ovat testanneet opettajat ja muutamat oppilaat. Muilla hankkeeseen osallistuvilla oppilailla tulee olemaan omat puhelimet tai koulun atk-laitteet. Virallisissa testauksissa kaikkien opiskelijoiden on tarkoitus käyttää tabletteja.

– Tabletilla opiskelun suurin hyöty on se, että opiskelijoita voidaan ohjata uudella tavalla ja he pääsevät oppimaan uusia käytännön taitoja digitaalisessa ympäristössä, Savela-Huovinen sanoo.

Yli 16 000 tablettia

Vantaan koululaisille ja opiskelijoille hankitaan syksyn aikana 16 200 tehokasta tablettia (Samsung Galaxy Tab 4 10.1).

Kertahankinta on veronmaksajille edullinen, sisältäen mm. koulutuksen, laitehallinnan ja lisätarvikkeet.

Oppimateriaalikustannuksissa tulee säästöä.

Kukin tulosalue ja -yksikkö suunnittelee käyttötapansa itse.

Vuoden loppuun mennessä rakennetaan kaikille kouluille avoimet langattomat verkot, myös asukkaiden käyttöön.

Kun olemassa olevat laitteet lasketaan mukaan, Vantaan kouluissa ja oppilaitoksissa on 1,2 oppilasta tietokonetta kohden.

Helsingissä on tällä hetkellä noin 2,3 oppilasta per kone, Turussa suhdeluku on 1,8, Tampereella 3,4 ja Espoossa 5,1.

Written by:

Tuomas Massinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Vantaan opetus harppaa digiaikaan - oppikirjat pois, tabletit tilalleAvoin verkko tarjolla pian koululaisille ja kuntalaisille Vantaalla