VAV purkaa neljä kerrostaloa Mikkolasta – tilalle rakennetaan uudet

Eino Viitanen on asunut Mikkolassa lähes 30 vuotta.

Armi Suojanen

Marsinkujan talot ovat päässeet huonoon kuntoon. Korjaamisen on laskettu tulevan yhtä kalliiksi kuin uuden rakentaminen. Siksi talot puretaan ja niiden tilalle rakennetaan uudet.

Armi Suojanen

Marsinkuja 1:n rykelmään kuuluu neljä vuokrataloa.

Armi Suojanen

Mikkolan purettavat talot sijaitsevat Venuksentien vieressä.

Armi Suojanen

Osa asukkaista on jo muuttanut pois Marsinkujalta.

Armi Suojanen

Talojen purku alkaa syksyllä.

Armi Suojanen

Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiö VAV Asunnot Oy aloittaa syksyllä mittavan urakan, kun se purkaa neljän vuokratalon rykelmän Mikkolan Marsinkujalta ja rakentaa tilalle uudet asuintalot.

Yhtiö päätyi purkamiseen, koska 1970-luvun alussa rakennetut neljä lamellitaloa tarvitsevat isoa peruskorjausta ja siitä olisi tullut lähes yhtä kallista kuin uuden rakentamisesta.

– Hissittömät talot ovat surkeassa kunnossa, sanoo VAV Asuntojen toimitusjohtaja Teija Ojankoski .

Purku- ja rakennustöiden tarjouksia ei ole vielä saatu, mutta Ojankoski heittää karkean arvion urakkahinnasta, se on noin 17 miljoonaa euroa ilman 24 prosentin arvonlisäveroa.

– Uusia rakennuksia tulee olemaan viisi, joista yhden rakennuksen tontti on lohkottu, ja se myydään asumisoikeustuotantoon, Ojankoski kertoo.

Taloihin tehdään hissit ja alimpaan kerrokseen, jossa ei ole asuntoja, tulevat talon oma sauna ja pesulatilat.

Uusia asuntoja ei rakenneta yksi yhteen vanhojen kanssa.

– Mikkolan taloissa on nyt isoja huoneistoja. Huoneistokokoa pienennetään, koska VAV:lla on eniten kysyntää pienistä asunnoista, Ojankoski sanoo.

Uusiin taloihin tulee yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. VAV:n asuntoja taloihin tehdään yhteensä 147, kun nykyisissä taloissa on 105. Asumisoikeustaloon lohkotulle tontille valmistuu 37 asuntoa.

Tontin myymisestä VAV saa rahaa rakentamiskustannuksiin ja samalla alueen asumismuodot monipuolistuvat. Sitä kaupunkikin toivoo.

Purettavien talojen asukkaat on irtisanottu joulukuussa ja viimeiset muuttavat pois kesäkuun loppuun mennessä. Asukkailla ei Ojankosken mukaan ole oikeutta päästä samaan taloon takaisin, mutta kaikille vuokransa hoitaneille järjestyy VAV:n asunto.

– Suurin osa asukkaista ei pysty muuttamaan takaisin, koska asuntojen koko pienenee ja Marsinkujalla asuu isoja perheitä. Heille löytyy asunto muualta, Ojankoski lupaa.

VAV purkaa
ensi kertaa

Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiö tekee historiaa, kun se ensimmäistä kertaa purkaa ja rakentaa uudet talot tilalle. Aiemmin ainakin yksi asunto-osakeyhtiö on Tikkurilassa purkanut talon ja rakentanut tilalle uuden.

Helsingissä vastaavanlainen hanke on jo aloitettu Jakomäessä ja Espoossa sellaista mietitään.

VAV:lla on jo kaksi seuraavakin purkukohdetta suunnitteilla. Ne ovat Tikkurilan Orvokkirinteessä ja Veturitiellä.

Lisää aiheesta

VAV rakentaa huipputahtiaAsukkaat suivaantuivat VAV:n johtoon – ryhtyivät talkoolakkoonYli 50 VAV:n asuntoa asunnottomille – vuokralaisia irtisanotaanTältä näyttää kohutussa miniyksiössä – katso kuvatNouseeko pk-seudun ensimmäinen konttitalo sittenkin Vantaalle? – Halpoja minitaloja suunnitellaan nyt KivistöönArkkitehtiopiskelijan 50 neliön minitalo Korsossa pian muuttovalmis
Written by:

Armi Suojanen

Ota yhteyttä