Somessa leviää nyt todella rajua tekstiä pakolaisista – Supo: Viharikosten uhka kohonnut

Suojelupoliisi arvioi, että viharikosten uhka on kasvanut Suomessa.

Johanna Erjonsalo

Suojelupoliisi arvioi, että väkivaltaisten viharikosten uhka on kohonnut turvapaikanhakijoiden määrän huomattavan kasvun ja sen nostattaman maahanmuuttovastaisen ilmapiirin vuoksi.

– Eurooppaan suuntautuvan suuren pakolaisvirran vaikutukset ovat ulottuneet merkittävällä tavalla myös Suomeen. Tilanne on herättänyt vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Mielipiteitä on ilmaistu ja tunteita purettu ajoittain myös laittomin keinoin. Mielenosoituksia on syksyn aikana nähty poikkeuksellisen paljon. Internetissä maahanmuuttovastainen kommentointi ja suoranainen vihapuhe ovat lisääntyneet, Supon tiistaina julkaisemassa arviossa todetaan.

Rajua tekstiä turvapaikanhakijoista kirjoitetaan myös omalla nimellä. Sosiaalisessa mediassa jaetaan nyt muun muassa tumblr-blogia, johon on koottu Facebookissa pakolaisista lauottuja, usein todella väkivaltaisia kommentteja.

Blogissa julkaistuissa kuvakaappauksissa omalla nimellään sosiaalisessa mediassa kirjoittavat uhkailevat tulijoita esimerkiksi ”9 millisellä buranalla” ja sukupuolielinten silpomisella. Kirjoittajat esittävät useaan otteeseen, että pakolaisia tulisi saada metsästää luvan kanssa.

Kommenttien aitoutta on hankala varmistaa. Blogissa listatut Facebook-profiilit ovat aitoja, mutta ainakaan ulkopuolisen niitä selatessa kyseisiä kommentteja ei löydy.

Facebookin yksityisasetukset mahdollistavat esimerkiksi statuspäivitysten piilottamisen niiltä, jotka eivät ole kirjoittajan kavereita.

Supo toteaa tuoreessa arviossaan, että vaikka laittomin keinoin tapahtuvaan mielenilmaisuun ja vihapuheeseen yhtyy vain pieni vähemmistö, voimistunut kriittinen ja jopa vihamielinen keskustelu luo aiempaa suotuisampaa ilmapiiriä väkivaltaiselle toiminnalle ja kasvupohjaa ääri-ideologioille.

SVL on käynnistänyt kampanjan turvapaikanhakijoita ja vastaanottokeskuksia vastaan."

Supon mukaan esimerkiksi avoimesti kansallissosialistinen Suomen vastarintaliike (SVL) on käynnistänyt kampanjan Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita ja uusia vastaanottokeskuksia vastaan. Kampanjassaan järjestö levittää yksipuolisia ja kärjistettyjä näkemyksiään turvapaikanhakijoista.

Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu on lisännyt Supon arvion mukaan myös muuta protestiliikehdintää, jonka yhteydessä on noussut esiin joidenkin – sekä aiemmin tunnettujen että täysin uusien –äärioikeistoryhmien tunnuksia käyttäviä henkilöitä.

Suojelupoliisi toteaa, että myös anarkistit ovat viime aikoina osallistuneet rasisminvastaisiin mielenosoituksiin, joita on järjestetty vastareaktiona turvapaikkakriittisille protesteille.

– Vaikka nämä eri näkemyksiä esiintuovat mielenosoitukset ovat pääosin maltillisten kansalaisten järjestämiä rauhanomaisia tapahtumia, kahden ideologisen ääripään osallistuminen niihin saattaa kärjistää vastakkainasettelua ja johtaa yhteenottoihin.

Lisää aiheesta

Epäily heräsi: Nämäkö olivat Supon tiedotustilaisuuden syynäSupo: Terrorismin uhka lisääntynyt – turvapaikanhakijoiden mukana tulee ääriaineksia
Written by:

Ota yhteyttä