Pilapiirtäjälle aukesi uusi ura – "Paikalliset aiheet ovat tulenarimpia"

Länsiväylän, Helsingin Uutisten ja Vantaan Sanomien vakituisena pilapiirtäjänä aloittava Jyrki Vainio piirsi omakuvan.

Klaus Nurmi

HUUMORI Jyrki Vainio on piirtänyt eri julkaisuihin 16-vuotiaasta, nyt kohdeyleisö laajenee entisestään.

Vantaan Sanomissa ja sisarlehdissä Helsingin Uutisissa sekä Länsiväylässä aloittaa tänä viikonloppuna uusi pilapiirtäjä, Jyrki Vainio.

Ruotuväki- ja Partio-lehtiin säännöllisesti piirtävä Vainio aloitti helmikuussa myös Turun Sanomien vakituisena pilapiirtäjänä.

Sekä Vantaan Sanomissa että Turun Sanomissa täytettävänä on Jouko Innaselta eli Jokelta jääneet saappaat. Vantaan Sanomissa sisarlehtineen Vainio täyttää ne yhdessä jo aiemmin aloittaneen Martti Hännisen kanssa.

– Pääsen kiinni ajankohtaisiin ja poliittisiin aiheisiin eri tavalla kuin Ruotuväen ja Partion vitsikuvissa, joissa on sarjakuvamaisia vakiohahmoja, Tikkurilassa asuva Vainio kertoo.

Uran käänne tuli lopulta vähän yllättäen, vaikka Vainio on tähdännyt poliittiseksi pilapiirtäjäksi jo yli kymmenen vuotta. Päätyökseen hän on tehnyt pila- ja sarjakuvia sekä kuvituksia useille tahoille, muun muassa yrityslehtiin.

– Tilaustöillä on yleensä rajattu kohdeyleisö, mutta nyt kenttä laajenee.

Ajan ilmiöihin hän aikoo tarttua laajemminkin kuin vain politiikan kautta. Aiheita riittää pääkaupunkiseudulla ja yleismaailmallisesti – vaikka Yhdysvaltain presidentinvaalista.

– Paikalliset aiheethan ovat kaikkein tulenarimpia. Isosta politiikasta voi veistellä huoletta, mutta yritäpä sanoa jotain vaikka kaavoituksesta. Mitä lähempänä asiat ovat, sitä monisyisemmin näemme ne ja sitä voimakkaampia mielipiteitä ne nostattavat.

Pilapiirtäjän työnä on nimenomaan tuottaa ideoita, myös silloin kun ei paljon tapahdu, Vainio tähdentää. Selkeällä viivalla piirrettyihin kuviinsa hän hakee amerikkalaista kerrontatapaa.

Tärkeä esikuva on Jim Borgman, pitkän linjan poliittinen pilapiirtäjä, joka Suomessa tunnetaan Jere-sarjakuvastaan. Vainio kävi hänen luonaan 2001.

–  Borgman oli hyvin kannustava ja hän avasi ovia sikäläisiin alan piireihin.

Jyrki Vainio

Syntynyt 1977.

Valmistui taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta. Tutki lopputöissään poliittisia pilapiirroksia.

Julkaissut piirroksiaan eri lehdissä säännöllisesti 16-vuotiaasta asti. On kuvittanut niin asiakaslehtiä kuin kirjojakin.

Piirtänyt Partio-lehteen jo kaksikymmentä vuotta.

Vaihto-opiskelijana Ohiossa piirsi sikäläisiin yliopistolehtiin.

Pitää itselleen luontevana lyhyttä muotoa, eli ideaa jonka saa toteutettua yhdellä istumalla.

Asuu Tikkurilassa puolisonsa, pukusuunnittelija Aurora Raiskisen kanssa.

Tunnetaan myös kovan luokan keräilijänä.

Usein suoraan tekijältä saatuja alkuperäispiirroksia Vainiolla on satoja. Hän on tavannut esimerkiksi Tenavat -sarjakuvan luojan Charles M. Schulzin ja Mustanaamion piirtäjän Sy Barryn.

Piirtää Vantaan Sanomiin kerran viikossa.

Lisää aiheesta

Suosittu pilapiirtäjä tekee tilaa nuoremmille – taival Vantaan Sanomissa päättyy
Written by:

Klaus Nurmi

Ota yhteyttä