Antti Rinne paalutti kuntavaalien tavoitteet – "Kysymys on koko Suomen suunnasta"

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnettä kuunteli Virkkalan työväenyhdistyksen työväentalo Tietolassa lähes 50 tuulta ja tuiskua uhmannutta. Rinne loi henkeä kuntavaalitaisteluun.

Jukka Nurmilaakso

SDP:n oppositiojohtaja Rinteen mukaan kuntavaaleissa ei kamppailla vain valtuustopaikoista, vaan myös valtakunnan politiikan suunnasta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne valmistautuu helmikuisessa puoluekokouksessa varmistamaan jatkokautensa, mutta samalla hän linjaa kiivaasti puoluetta jo seuraaviin eduskuntavaaleihin tähtäimenä pääministeriys.

– Tulevissa kuntavaaleissa ei ole kysymys vain siitä, mitä tapahtuu Lohjalla tai ketkä tulevat valituiksi. Nyt on kysymys paljon isommasta asiasta eli siitä, mikä on Suomen suunta tulevaisuudessa, Rinne sanoi puhuessaan Lohjalla tällä viikolla.

– Jos SDP on kuntavaalien jälkeen selkeä ykköspuolue selvällä marginaalilla seuraaviin, meidän sanavaltamme kasvaa myös eduskunnassa. Hallituspuolueiden on pakko alkaa kuunnella myös meitä, sillä maakunta- ja eduskuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia.

Rinne keräsi Virkkalan työväenyhdistyksen tilaisuuteen työväentalo Tietolaan lähes 50 kuulijaa.

Joukossa oli runsaasti puolueen lohjalaista ydinjoukkoa, ja myös Antti Rinteen vanhemmat Juhani ja Pirkko Rinne olivat paikalla.

Rinne loi henkeä SDP:n kuntavaalitaisteluun haukkumalla kunnon oppositiojohtajan tavoin hallituksen tekemiset mennen tullen: kunniansa kuulivat koulutusleikkaukset, lapsiperheiden asema, eläkeläisten kurittaminen ja tietysti sote maakuntamalleineen, valinnanvapauksineen ja pakkoyhtiöittämisineen.

Kaikkein köyhimpiin kohdistuneet leikkaukset saivat tuomion. Tosin Rinne muisti sentään myöntää, että viime vaalikaudella myös demarit syyllistyivät kohtuuttomiin koulutusleikkauksiin, ja Rinne itsekin käytti leikkauskirvestä valtiovarainministerinä ollessaan parin miljardin edestä.

Rinne tunnusti, että jälkeenpäin ajatellen koulutuksesta tehtiin jo silloin aivan liian rajuja leikkauksia ja keskeisiin perusedellytyksiin koskettiin.

– Mutta tämä linja on tällä vaalikaudella jatkunut puoluejohtajien vaalien alla tekemistä koulutuslupauksista huolimatta.

– Nykyisin pelkästään joka kahdeksas 15-vuotias mies ei Suomessa osaa lukea niin, että pääsisi toisen asteen opiskelupaikkaan, hän heitti esimerkkinä.

Rinne sanoi olevansa huolestunut siitä, että ihmisten sosioekonominen tausta vaikuttaa myös lasten koulumenestykseen.

Nykyhallitus toimineen on Rinteen mielestä kääntänyt tuloerot taas kasvuun ja ajanut lapsiperheet sekä työttömät ahdinkoon: ostovoima on heikentynyt ja lisäksi köyhillä tai edes keskituloisilla perheillä ei ole enää varaa harrastuksiin.

Antti Rinne

Antti Rinne on syntynyt 1962 Helsingissä.

Pitkä ura ay-liikkeessä. Toimi viimeksi ennen SDP:n puheenjohtajaksi valintaansa ammattiliitto Pron puheenjohtajana.

Valtiovarainministerinä Kataisen ja myöhemmin myös Stubbin hallituksissa.

Lohjan entisen kaupunginjohtajan Juhani Rinteen ja tämän Pirkko-vaimon poika.

Lohjan kaupunginvaltuutettu ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja vuoden 1989 alusta aina 1992 syyskuuhun.

Written by:

Jukka Nurmilaakso

Ota yhteyttä
 

Kuntavaalit järjestetään
9. huhtikuuta 2017

 

Tärkeät päivät:

 

1. Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 9.3.

2. Ennakkoäänestys kotimaassa 29.3.-4.4.

3. Vaalipäivä sunnuntai 9.4.