Tilakeskus hyvästelee pian keittäjät ja siivoojat

Koulujen keittiöissä on kiirettä riittänyt. Millainen on työtahti uudessa yhtiössä, sitä ei vielä tiedä.

Pekka Salonen

Vantaan säästötoimet jatkuvat. Ateriapalvelu- ja laitoshuollon henkilöstö sekä vahtimestarit työskentelevät ensi vuoden alusta uuden palveluyhtiön lukuun.

Muutos koskee noin tuhatta työntekijää, eli kymmenesosaa koko kaupungin henkilöstöstä. Moni siirtyjistä työskentelee kouluissa ja päiväkodeissa.

Työntekijät siirtyvät yhtiöön kaupungin tilakeskuksen johtajan Mika Savolaisen mukaan vanhoina työntekijöinä. Todennäköisimmässä, eli Palvelulaitosten työnantajayhdistyksen PTY:n työehtosopimuksessa, he säilyttäisivät suurin piirtein palkka- ja lomaetunsa.

– Yhtiötä koskevat kaupungin linjaukset turvatusta työsuhteesta. Ketään ei siis lomauteta tai irtisanota, Savolainen sanoo.

Yhtiön omistaa sataprosenttisesti Vantaan kaupunki. Se tuottaa ainakin alkuvaiheessa 80 prosenttia alansa palveluista.

Yhtiöittämiseen mennään Savolaisen mukaan tehostamisen ja vertailtavuuden takia.

Yhtiöittämisestä sovittiin kuuluisassa Vantaa-sopimuksessa pari vuotta sitten. Kyseessä oli säästöpaketti, jonka puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta allekirjoittivat.

– Näin tehdään, koska päättäjät vaativat meiltä yhä suurempaa tehokkuutta, Savolainen perustelee.

Jos oma yhtiö tuottaa palvelut kalliimmalla kuin muut, silloin kaupungin on hänen mukaansa päätettävä, halutaanko yhtiö omistaa.

– Jos halutaan omistaa, kyse olisi siinä tapauksessa tukityöllistämisestä.

Uusi yhtiö saa jo huomenlahjaksi rajoitteen, joka haittaa kilpailukykyä. Yhtiö ei nimittäin saa tarjota palveluja muualle kuin Vantaan kaupungille – päinvastoin kuin esimerkiksi Helsingin Palmia.

– Otamme tämän tekijän huomioon kustannusvertailussa, Savolainen lupaa.

Kaikesta huolimatta henkilöstö suhtautuu muutokseen luottavaisella odotuksella.

– Olemme tyytyväisiä, jos työehtosopimukseksi tulee palvelutyönantajien sopimus, niin kuin Savolainen näyttää lupaavan, toteaa Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n Vantaan yhteisjärjestön pääluottamusmies Marjo Alander.

– Mitään sopimusneuvotteluja henkilökunnan kanssa ei ole kuitenkaan vielä käyty, hän huomauttaa.

Neuvottelut eivät voi Alanderin mukaan käynnistyäkään ennen kuin uusi yhtiö on saanut toimitusjohtajan, josta tulee työntekijöiden vastaneuvottelija.

– Neuvoteltavana on iso paketti, johon kuuluvat palkkojen ja lomien lisäksi irtisanomissuoja, eläke-edut, työterveys ja virkistys aina uimahallilippuja myöten.

Written by:

Jukka Hämäläinen

Ota yhteyttä