Ammattilaiset varoittavat: Käytetyistä vanteista osa on susia

Test-Tec Oy:n Marko Törrösen mukaan isommat vanteet ovat yleistymässä. Törrösen käsissä 20-tuumainen vanne.

Heli Kurimo

Käytettyjen vanteiden kaupassa kannattaa säilyttää maltti. Liikkeellä on sekä hyviä että huonoja vanteita.

Auton vanteita löytyy erilaisilla kuvioilla ja eri värisiäkin. Mikäli kesärenkaita vaihtaessa mielii saada autonsa alle jotakin erikoisempaa, se onnistuu näppärästi rengasliikkeessä.

– Tavalliset 16 tuuman vanteet saa noin 300–400 euron hintaan. Kun siihen laittaa vaikka satasen lisää, valikoima kasvaa jo huomattavasti, sanoo yrittäjä Panu Tiililä Test-Tec Oy:stä

Mikäli haluaa kasvattaa vanneleveyttä, rahaa saa varata vanteen koosta riippuen vielä hieman enemmän.

Suurin osa asiakkaista hakee yrittäjän mukaan aivan tavallisia vanteita. Osa käyttää liikkeessä vanteen valintaan vain muutamia minuutteja, joku useamman tunnin.

– Nuoret panostavat usein vanteiden ulkonäköön. Toinen ryhmä ovat renkaitten kokoon panostavat maastoautojen omistajat. He etsivät vanteen ja renkaan yhdistelmää, jossa rengas näyttäisi muhkeammalta, kertoo Tiililä.

Vanteita on eri hintaluokkaa, ja osa kestää paremmin kuin toiset. Vanteita on erikseen kesä- ja talvikäyttöön. Laadun huomaa usein vasta ajan kuluessa siitä, miten vanne kestää.

– Suosittelen asiantuntevaa rengasliikettä, jotta epämukavilta yllätyksiltä vältytään, sanoo Jari-Heikki Laine Fennolink Oy:stä.

Talouden vaihtelut vaikuttavat myös siihen, millaisia rengas- ja vannekauppoja asiakkaat tekevät.

– Huomaan asian enemmän renkaitten kohdalla. Talouden ollessa huonompi, asiakkaat tyytyvät edullisimpiin renkaisiin, kertoo Tiililä.

Jari-Heikki Laine on myös huomannut taloudellisen tilanteen merkityksen vannekaupassa.

– Kun on parempi taloustilanne, etsitään näyttävämpiä vanteita, hän sanoo.

Silti aina löytyy joukko, joka on valmis panostamaan vanteisiin talouden vaihteluista riippumatta. Vanteissa on jopa muoti-ilmiöitä.

– Mustia vanteita on kysytty nyt hieman enemmän kuin ennen, kertoo Tiililä.

Osa vanteisiin panostavista asiakkaista etsii kiinnostavia vanteita jo valmiiksi netistä ja saapuu sen jälkeen liikkeeseen keskustelemaan lisää ja vaihtamaan ne alle. Vanteita ostaessa tärkeää on kuitenkin pitää mielessä vanteen sopivuus ja sen vaikutukset ajo-ominaisuuksiin.

– Aina kannattaa noudattaa auton valmistajan suosituksia ja vaihteluväliä, sillä pienetkin muutokset siihen vaikuttavat auton ajo-ominaisuuksiin, sanoo Laine.

Ikävimpiä tilanteita kauppiaat kertovat kuitenkin sattuneen, kun netistä on tilattu yksityishenkilöiltä käytetyt vanteet.

– Kun vanne myydään, yleensä siihen on joku syy. Kannattaa tarkistaa, onko vanne jo valmiiksi rikki, kehottaa Laine.

Molemmat yrittäjät kertovat törmänneensä tilanteisiin, jossa netistä käytetyt vanteet ostanut luulee tehneensä hyvät kaupat, mutta asennettaessa selviää, että yksi vanteista on soikea.

– Tällaisia vanteita ei tietenkään voi asentaa autoon. Joskus vanteita on myös yritetty suoristaa itse, mikä on turvallisuusriski, Tiililä sanoo.

Lumen alta paljastuneissa teissä voi olla tällä hetkellä roudan tekemiä vaurioita, jotka kannattaa huomioida ajaessa ja suojella rengasta sekä vannetta.

– Mikäli vanne vioittuu, sen havaitsee tärinänä renkaissa. Tällöin vanne tulee tarkistaa, kertoo Laine.

Teksti: Noora Palola

Huomioi nämä vinkit vanteita hankkiessa

Vannekoot ilmoitetaan tuumissa. Vanteita vaihtaessa tulee ottaa huomioon monta muuttujaa.

Huomioi vanteiden kiinnitystapa, esimerkiksi hex. Lisäksi pitää huomioida vanteen offset, eli kuinka ulos tai sisään vanne kiinnittyy auton etu- tai taka-akselilla. Mikäli vanne kiinnittyy liian syvälle, se saattaa osua auton muihin rakenteisiin rattia käännettäessä.

Auto on muutoskatsastettava, jos vanteen nimellishalkaisija poikkeaa alkuperäisestä yli 26 mm tai renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä yli 30 mm. Renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa enempää kuin 51 mm ja renkaan leveyttä ei saa suurentaa enempää kuin 102 mm renkaan ilmoitetusta alkuperäiskoosta.

Lisää aiheesta

Huomio, autoilija – tämän takia auton vakuutukset kannattaa kilpailuttaa juuri nytAiotko ostaa käytetyn turvaistuimen? – Tarkista nämä asiatTiesitkö? Käytetyn auton huoltosopimusta voi usein jatkaa
Written by:

Ota yhteyttä