Hakunilan juoksusuora ollut liki vuoden käyttökiellossa – "Meille ei kerrota yhtään, missä mennään"

Hakunilan kalliosuojan juoksusuora sai viime huhtikuussa uuden polyuretaanipinnoitteen. Tila on kuitenkin ollut käyttökiellossa, sillä kemikaalit aiheuttivat tilaan voimakkaan kitkerän hajun.

Ville Heinonen

URHEILU Juoksurata on ollut liki vuoden suljettuna.

Noin vuoden käyttökiellossa ollut Hakunilan kalliosuojan juoksurata pysyy edelleen suljettuna. Radan pinnoitusremontin jälkeen havaitut ilmanlaatuongelmat ja hajuhaitat ovat vähentyneet, mutta tilan avaamisaika on vielä täysi mysteeri.

Remontista vastanneen Jäämestarit Oy:n toimitusjohtajan Osmo Rajalan mukaan ongelmat tulivat heille täytenä yllätyksenä.

– Käyttämämme materiaali on hyväksi todettu ja sitä löytyy sadoilta, ellei tuhansilta radoilta ympäri maailman. Juoksusuoran vanha pinnoitekin oli samanlainen, eikä sen asentamisen jälkeen havaittu vastaavanlaisia kemikaalihöyryjä.

Rajala sulkee pois myös mahdollisen valmistusvirheen materiaalissa.

– Juoksurata ei kovetu normaalisti, vaan rakoilee, jos pinnoitteessa on laatuvika. Tässä tapauksessa rata kovettui hyvin, vaikka teimme kaupungin pyynnöstä sen pinnasta normaalia paksumman, hän perustelee.

– Tuollaisessa vanhassa kalliosuojassa voi toki olla muitakin sisäilmaongelmia. Asiaa olisi ehkä hyvä tutkia siltäkin kantilta, Rajala lisää.

Hakunilassa vakituisesti harjoitteleville urheiluseuroille koko talven jatkunut evakko on aiheuttanut suuria hankaluuksia. Vantaalta ei löydy korvaavia paikkoja vakituiseen talviharjoitteluun.

– Olemme joutuneet siirtämään harjoitukset Myllypuron Liikuntamyllyyn, vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n johtoryhmään kuuluva Hannu Nurmi kertoo.

Naapurikaupungissa harjoittelu ei ole ihanteellinen järjestely seuralle, jonka urheilijoista suurin osa on vantaalaisia. Pidempien matkojen lisäksi Helsingissä harjoitteleminen käy myös lompakon päälle.

– Mennyt talvi on ollut hankala ja tullut todella kalliiksi seuralle. Meiltä peritään suurehkoja maksuja Liikuntamyllyn vuoroista, koska olemme Helsingin ulkopuolelta tuleva seura.

Nurmea korpeaa erityisesti se, ettei seuroille tiedoteta tilanteen kehittymisestä tarpeeksi.

– Sen verran osaan sanoa, että ilmanlaatua on mitattu viimeksi kuukauden sisällä. Myös uusi ilmanvaihtokoneisto oli tuloillaan viime vuoden puolella. Muuta infoa ei ole kuulunut. Vantaan Tilakeskus tai liikuntapuoli ei kerro meille yhtään missä mennään.

Asioiden hidas eteneminen saa myös moitteita:

– Tässä on suoraan sanottuna jäänyt sellainen kuva, että asioista vastaavat eivät istu yhteisen pöydän ääreen suunnittelemaan keinoja asian ratkaisemiseksi. Odotellaan vain, että aika korjaa ongelmat.

Vantaan Tilakeskus ei useista yhteydenottopyynnöistä huolimatta vastannut Vantaan Sanomien kysymyksiin juoksusuoran tilanteesta.

Teksti: Tero Vähämäki

Tästä on kyse:

Hakunilan kalliosuojan juoksusuora suljettiin viime vuoden huhtikuussa, pian remontin valmistumisen jälkeen.

Tilassa havaittiin haihtumiskaasuja, jotka voivat olla haitallisia terveydelle.

Voimakas, kitkerä haju aiheutti tiloissa urheileville pahoinvointia ja hengitysvaikeuksia.

Hajuhaittoja on pyritty poistamaan parantamalla tuuletusta.

Kalliosuojassa on juoksusuoran lisäksi muun muassa salibandykaukalo, iso ja pieni tatami sekä tilat painonnostolle.

Muut tilat ovat käytössä normaalisti.

Lisää aiheesta

Joko nyt saadaan höyryt kuriin? Hakunilan kalliosuojaan pohditaan vaihtoehtoisratkaisuaHakunilan juoksusuora yhä käyttökiellossa – kemikaalikatku liian voimakastaHakunilan kalliosuojan juoksurata aiheutti pahoinvointia mutta suojaa nyt huippu-urheilijoiden jalkojaHakunilan kalliosuojassa avataan muut tilat paitsi juoksurata
Written by:

Ota yhteyttä