Varastoista löytyi kohulaitosten siipikarjanlihaa – nyt selvitetään, kelpaako ruoaksi

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran selvitysten mukaan Suomessa markkinoilla ei ole kolmesta brasilialaisesta vientikieltoon asetetusta laitoksesta tuotua naudanlihaa. Pakastettua siipikarjanlihaa on maahantuojien varastoissa vähän.

Evira on pyytänyt kunnallisia valvontaviranomaisia ottamaan niistä näytteet, jotta selviää, sopiiko liha elintarvikkeeksi. Markkinoilla voi olla elintarvikkeita, joihin on käytetty vientikieltoon asetetuista laitoksista tullutta lihaa. 

Eviran tietoon ei ole tullut sellaista elintarviketurvallisuutta vaarantavaa asiaa, jonka vuoksi tuotteet pitäisi määrätä vedettäväksi markkinoilta. 

Evira on ollut yhteydessä noin 400:aan lihan ja lihatuotteiden maahantuontiyritykseen runsaan viikon aikana. Maahantuojilta saatujen tietojen mukaan vientikieltoon asetetuista laitoksista on tuotu lihaa Suomeen noin 50 000 kiloa heinäkuun 2016 alusta helmikuun 2017 loppuun mennessä. 

– Yritysten omavalvonnassa tai viranomaisvalvonnassa ei ole havaittu eikä saatu asiakkailta tietoa näitä eriä koskevista laatu- tai muista ongelmista. Brasilialaisen lihan aiheuttamia ruokamyrkytyksiä ei ole raportoitu viranomaisille, Evira tiedotti keskiviikkona.

Brasiliasta tuodaan Suomeen pääasiassa tuoretta ja pakastettua naudanlihaa sekä pakastettua siipikarjanlihaa. Tuoreliha menee etenkin ravintoloihin ja vähittäismyyntiin ja pakastettu liha teollisuuteen ja suurkeittiöihin.

Euroopan komissio on pyytänyt jäsenmaita lisäämään brasilialaisen lihan tarkastuksia ja näytteenottoa EU:n ulkorajoilla. Brasilialaista lihaa saa edelleen tuoda EU-maihin muista kuin tuontikieltoon asetetuista laitoksista.

Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n mukaan Suomessa kulutettiin 434,5 miljoonaa kiloa lihaa viime vuonna. Siitä 81,2 prosenttia oli kotimaista. Tullin tilastojen mukaan Brasiliasta tuotiin Suomeen viime vuonna lihaa ja muita syötäviä eläimen osia noin kaksi miljoonaa kiloa eli noin 0,5 prosenttia kaikesta Suomessa käytetystä lihasta.

– Brasilian tapaus osoittaa jälleen kerran, että jokaisen maan elintarvikevalvonnan luotettavuus määrittyy heikoimman lenkin mukaan. Brasilian lähes 5 000 lihalaitoksesta 21 ja 11 000 elintarvikevalvojasta 33 on tutkinnan alla valvonnan luotettavuuteen liittyvien ongelmien vuoksi. Brasilialle tämä pieni joukko aiheuttaa päivittäin lähes 60 miljoonan euron vientitulojen menetykset, kertoi Eviran johtaja Leena Räsänen tiedotteessa.

Lisää aiheesta

Kohutun brassilihan tuonnin selvittely jatkuu – "Määrä todennäköisesti pieni"
Written by:

Anu Vertanen

Ota yhteyttä