Miten välttää ongelmat vuokralaisen kanssa? – näin vinkkaa asiantuntija

Vuokranantajan kannattaa käyttää aikaa vuokralaiseen tutustumiseen ennen vuokrasuhteen aloittamista.

Marketta Karjalainen

Haastattele mahdollinen vuokralainen perusteellisesti ja tarkista hänen luottotietonsa. Nämä ovat keinoja välttää ongelmat vuokralaisen kanssa jo ennalta, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

– En suosittele yleisiä näyttöjä vuokralaisille, koska niissä harvoin pystyy tutustumaan mahdolliseen vuokralaiseen riittävästi. Haastatteluun ei tarvitse käyttää tuntikausia, vaan 10–15 minuuttia voi riittää, kun sen tekee keskittyneesti, Koro-Kanerva sanoo.

Koro-Kanerva neuvoo lisäksi kysymään vuokralaiselta opiskeluista tai työpaikasta, jotta selviäisi, millaiset edellytykset vuokralaisella on maksaa vuokrat.

– Vuokralaiselle kannattaa myös antaa mahdollisuus kertoa itse itsestään. Se avaa aika paljon vuokralaisen sielunmaisemaa, Koro-Kanerva jatkaa.

Ongelmien välttämiseksi vuokranantajan kannattaa pitää yhteyttä vuokralaiseen.

Kun haastattelu on tehty ja luottotiedot tarkistettu, vuokralaisen kanssa kannattaa käydä läpi vuokrasopimus ja toimintaperiaatteet, kuten vuokranmaksu. Ongelmien välttämiseksi vuokranantajan kannattaa lisäksi pitää yhteyttä vuokralaiseen pitkin matkaa.

– Yhteydenpito on tärkeää etenkin, jos itsellä on aluksi yhtään epäilyksiä vuokralaisen suhteen. Vuokralaiselta kannattaa kysyä, ovatko asiat kunnossa, Koro-Kanerva neuvoo.

Vuokranantajan kohtaamat ongelmat vuokralaisten kanssa nousivat puheenaiheeksi, kun muusikko Sami Saaren ikävät kokemukset tulivat julkisuuteen. Saari kertoi MTV:lle vuokranneensa Helsingin Laajasalossa sijaitsevan asuntonsa kuukausia sitten luotettavan oloiselle naiselle, mutta ei ollut ymmärtänyt kysyä naisen luottotietoja. Myös paperityöt olivat Saaren mukaan jääneet kiireessä tekemättä vuokrasuhteen alussa.

Naiselta jäi vuokria rästiin, ja kun Saari meni tarkastamaan asuntoa, sen lattioilta löytyi MTV:n mukaan ulostetta ja seiniäkin oli sotkettu.

Vuokralaiseksi esittäytynyt nainen on sittemmin kiistänyt Saaren väitteitä MTV:lle. Naisen mukaan Saari olisi esimerkiksi tarkistanut hänen luottotietonsa ja sotkuisuus olisi johtunut kesken olleesta muutosta.

MTV:n mukaan Saaren vuokralaisena ollut nainen lähti asunnosta pois itse. Aina näin ei kuitenkaan käy, vaan vuokria rästiin jättänyt vuokralainen voi yhä asua huonoon kuntoon saattamassaan asunnossa.

– Häätöä ei voi tehdä itse, sillä se on rikos. Vaihtoehtoina ovat joko asiasta sopiminen tai oikeustie, Koro-Kanerva kertoo.

Koro-Kanerva pitää sopimista oikeusprosessia fiksumpana vaihtoehtona, sillä oikeusprosessi ja häätö voivat kestää kuukausia. Sopimalla asiat vuokralaisen kanssa asunnon voi saada uudestaan vuokralle nopeammin.

Written by:

Sirkku Aalto

Ota yhteyttä