Paikoista kova kisa – Näillä annoksilla nuoret suomalaiskokit ponnistivat mukaan kansainväliseen kilpailuun

Mikael Mihailov Hilton Airportin ravintolassa. Lautasella naudan sisäfileestä tehtyä tartaria.

Jenni Nissi

Mikael Mihailovin kilpailuannos "Luonto".

-

Jussi Piiroisen kilpailuannos "Suomalaisen metsän maut".

-

Nuoret huippukokit Jussi Piiroinen ja Mikael Mihailov edustavat Suomea S.Pellegrino Young Chef 2018 kilpailussa. Mukana alle 30-vuotiaiden kokkien kisassa on myös ravintolakoulu Perhon kasvatti InaNiiniketo, joka nykyisin työskentelee Tukholmassa. Aiemmin Niiniketo on ollut muun muassa Askissa, Sassossa ja Olossa.

Maailmanlaajuiseen nuorten kokkien kilpailuun oli tänä vuonna yli 30 prosenttia enemmän hakijoita kuin viime vuonna.

Lokakuussa Tukholmassa järjestettävään Skandinavian ja Baltian maiden osakilpailuun valittiin Suomesta Jussi Piiroinen ja nyt toista vuotta peräkkäin kilpailuun osallistuva Mikael Mihailov.

Kymmenen semifinalistia jokaiselta kahdeltakymmeneltäyhdeltä alueelta on valittu tuhansien hakijoiden joukosta, joita oli kaikkiaan yli 90 maasta. Asiantuntijat arvioivat kaikki Young Chef -kilpailun hakijat ruokalajeineen Italialaisen keittiön koulutus- ja opetuskeskus ALMA:ssa. Hakemusten arvioinnissa noudatettiin "Viittä kultaista sääntöä": ainesosat, taito, nerous, kauneus ja viesti.

– Valitsimme nyt kolmannen kerran osakilpailuihin pääsevät nuoret kokit. Hämmästymme joka kerta, kuinka paljon ymmärrystä ja osaamista näillä nuorilla lahjakkuuksilla on, ALMA:n toimitusjohtaja Andrea Sinigaglia sanoo.

– On haastavaa valita niin monien mielenkiintoisten hakemusten joukosta kymmenen semifinalistia kullekin alueelle. Velvollisuutemme on myös tukea kaikkia kandidaatteja. Kilpailu on erittäin opetuksellinen. S. Pellegrino Young Chef ei ola vain mahdollisuus nousta esiin, vaan myös mahdollisuus kansainväliseen kohtaamiseen, tiedon vaihtoon ja jakamiseen, hän arvioi.

Paikalliset kilpailut järjestetään kesä–joulukuussa. Jokaisella alueella on johtavista kokeista koostuva tuomaristo, joka arvostelee semifinalistien ruokalajit ja valitsee parhaan.

Suomen tuomariston jäsenenä toimii Muru- ja Finnjävel -ravintoloistaan tunnettu huippukokki Henri Alén, jonka oma ura alkoi tasan 20 vuotta sitten. Vuonna 2004 hän voitti Vuoden nuori kokki -tittelin ja oli neljäs nuorten kokkien maailmanmestaruus-kisoissa. Hänen ensimmäinen ravintolansa Muru valittiin 2012 vuoden ravintolaksi ja nykyään hän on Murun ja Finnjävelin lisäksi omistajana Pastis- ja Bystro -ravintoloissa.

– Olen ylpeä saadessani olla mukana kilpailussa tuomarina ja mentorina. Nuorten kokkien käsissä on ruoan tulevaisuus ja meidän vanhempien kokkien käsissä on ruokkia muutosta, Alén sanoo.

21 kilpailijaa eri puolilta maailmaa kohtaa Grand Finalessa kesäkuussa 2018.

Viime vuonna kisaan haki mukaan yli 3 000 kokkia, joista voittajaksi valikoitui amerikkalainen Mitch Lienhard. Suomea kisassa edusti Mikael Mihailov ja hänen mentorinaan sekä Suomen tuomariston edustajana toimi Michelin-kokki Pekka Terävä. Skandinaavian alueen viime vuoden finalisti oli tanskalainen Nikolaj Schmidt Skadborg.

Kilpailuun liittyvää sisältöä julkaistaan säännöllisesti osoitteessa www.finedininglovers.com.

Scandinavia-Baltian -osakilpailun semifinalistit

Andrea Miacola (Era Ora, Kööpenhamina) ruokalajillaan Paahdettua viiriäistä, hasselpähkinä kreemiä ja Polignano porkkana Boullionia.

Michal Slawik (Kong Hans Kaelder, Kööpenhamina) ruokalajillaan Punajuurta ostereiden, piikkikampelan ja savustetun luuytimen kanssa.

Anton Husa (Upper House Dining, Göteborg) ruokalajillaan Purjolla päällystettyä turskaa, karamellisoitua selleriä, täytettyjä sipuleita savustetulla tilliemulsiolla.

Ina Niiniketo (Mister French, Tukholma) ruokalajillaan Köyhän miehen Hanhenmaksa & Tryffeli.

Odd Ivar Haglund (Brasserie Fengselet, Hønefoss) Norja ruokalajillaan Norjalaiset Vuonot.

Tomasz Rochon (Oset Høyfjellshotell, Gol) ruokalajillaan Ankkaa nauriilla, männyllä ja hapatetulla sellerillä.

Jussi Piiroinen (Dining 26 by Arto Rastas, Tampere) ruokalajillaan Suomalaisen metsän maut.

Mikael Mihailov (Ravintola GUI/ Hilton Helsinki Airport, Vantaa) ruokalajillaan Luonto.

Alar Aksalu (Georg Ots Spa Hotel, Kuressaare) ruokalajillaan Itämeri – Lohenpoikanen & kuha merilevärulla.

Jegors Porulevs (Ravintola DOM, Tallinna) ruokalajillaan Peura ja Metsä.

Written by:

Marketta Karjalainen

Ota yhteyttä