Muokkaa

Vantaan Kamarikuoron juhlavuoden huipennus

Vantaan Kamarikuoron 30-vuotisjuhlavuosi huipentuu 8.4.2017 Martinus-salissa pidettävään juhlakonserttiin. Juhlakonsertissa kuoro esittää kuorolle tärkeitä teoksia vuosien varrelta sekä aivan uusia sekakuoromusiikin helmiä.

Hannele Sädelahti-Lassila

Juhlavuosi huipentuu juhlakonserttiin

 

Vantaan Kamarikuoron 30-vuotisjuhlavuosi huipentuu 8.4.2017 Martinus-salissa pidettävään juhlakonserttiin. Juhlakonsertissa kuoro esittää kuorolle tärkeitä teoksia vuosien varrelta sekä aivan uusia sekakuoromusiikin helmiä.

 

Kuoron taiteellinen johtaja musiikin tohtori Ilona Korhonen kertoo konsertin muodostuvan kahdesta eri osasta. Ensimmäisessä osassa kuoro esittää perinteistä kotimaista kuoromusiikkia ja uusia sekakuorohittejä. Väliajan ja kakkukahvien jälkeen pääsemme tutustumaan Vantaan Kamarikuoron persoonalliseen ja omimpaan alueeseen: kansanmusiikkiin pohjaavaan nykymusiikkiin.

 

Suomalaisia sekakuoroteoksia

 

Sibelius, Madetoja - kultakauden rakastetut suomalaiset säveltäjämestarit – myös heidän sekakuorokappaleensa kuuluvat Vantaan Kamarikuoron juhlavuoteen. Kappaleiden valinta kertoo aina jotakin kuoron historiasta: juuri näihin teoksiin kuorolla on jokin erityinen suhde. Tietyn säveltäjämestarin teoksia kuoro on myös muuten esittänyt ja juhlakonserttiin on valikoitunut näistä jokin esimerkki.

 

Uudempaa suomalaista sävellystaidetta edustavat konsertissa Ilkka Kuusiston vanhoilla lastenlaululla flirttaileva hauska Koululaulurondo sekä Juhani Komulaisen Four Ballads of Shakespeare. Ilona Korhosen mukaan neljä Shakespearen teksteihin laadittua laulua sopivat Vantaan Kamarikuoron saundille erityisen hyvin. Kuoro on esittänyt lauluja aikaisemminkin esim. kuorokilpailuissa, joissa Korhosen mukaan on tärkeää olla kuoron laulajien rakastamaa ohjelmistoa, jotta sitä jaksetaan harjoitella huolellisesti.

 

Juhani Komulainen on vuonna 1953 syntynyt, nykyisin Helsingissä asuva klassisen nykymusiikin säveltäjä. Hän säveltää erityisesti kuoromusiikkia ja hänen musiikkinsa kuvataan yhdistävän lyyristä melodiaa vapaaseen tonaalisuuteen ja hänen tyyliään ei voi lokeroida mihinkään tiettyyn muottiin. Ballads of Shakespeare voitti SULASOLin sävellyskilpailun vuonna 1994. Hamletin kysymys "To be or not to be" saa Komulaisen käsittelyssä jos ei suoraa vastausta niin ainakin koskettavan tulkinnan.

 

Eriks Esenvalds

 

Juhlakonsertin ensimmäisen puoliajan päättää latvialaisen säveltäjä Eriks Esenvaldsin (s.1977-) kaksi kuoroteosta. Esenvaldsin kuulaan kauniit sävellykset ovat Ilona Korhosen mukaan kuoromaailmaan kuuminta hottia. Tämä ei ole ihme, sillä niin upeasti soivia, koskettavia ja viihdyttäviäkin ovat nämä sävellykset. Esenvaldsin teoksia ovat esittäneet mm. State Choir of Latvija sekä Cambridgen yliopiston Trinity-collegen kuoro ja hän on voittanut sävellyksillään useita kilpailuja. Eriks Esenvalds on myös tunnettu musiikkivaikuttaja työskennellen sävellyksen opettajana, musiikkikilpailujen tuomarina sekä puhujana kertoen musiikistaan ja vaikuttimistaan. Vantaan Kamarikuoro esittää juhlakonsertissaan Esenvaldsin teokset This Is My Fathers World sekä Long Road. Viimeisessä kappaleessa eteeristä tunnelmaa siivittävät kahden kuorolaiset nokkahuilusoolot. Esenvalds on kirjoittanut soolot joko puupuhaltimille tai okariinoille.

 

Kansanmusiikki

 

Ilona Korhonen on kansanmuusikko. Johtajan intohimonäkyy myös kuoron ohjelmistossa. Kansanmusiikki tai ennemminkin vanhoihin teksteihin ja kansanmusiikin perinteisiin pohjaava nykymusiikki muodostaa toisen osan juhlakonsertista. Puoliajan aloittaa Ilona Korhosen kuorolle säveltämät Intro sekä Join olutta ostin mettä. Vantaan Kamarikuoro on esittänyt teoksen Tampereen Sävelen kuorokilpailujen radioidussa loppukonsertissa. Solistina oli tällöin Antti Koivula, joka saapuu lavalle myös juhlakonsertissa.

 

Jukka Kankaisen Verensulkusanat jatkaa nykymusiikin ja kalevalaisen kansanperinteen liittoa. Vuonna 1983 sävelletyssä teoksessa voi kuulla taustalla muinaisen noitarummun sykkeen kuoron laulajien hypnoottisesti manatessa haavoittunutta potilasta paranemaan ja verenvuotoa tyrehtymään.

 

Iloveet (I Metsä, II Kultatammi, III Huolet) on säveltäjä Pekka Jalkasen Vantaan Kamarikuorolle säveltämä teos. Iloveet oli Suomalaisen Kirjallisuuden Seura tilannut Larin Parasken juhlavuoden kunniaksi. Vantaan Kamarikuoro kantaesitti Iloveet vuonna 2004. Kuoro on esittänyt teoksesta sekä naiskuoroversiota, että nyt juhlakonsertissa kuultavaa sekakuoroversiota. Teoksessa esiintyy runonlaulaja Larin Paraske, jota on esittänyt kuoron kanssa Sanna Kurki-Suonio. Juhlakonsertissa johtaja Ilona eläytyy Paraskeksi.

 

Larin Paraske

 

Runonlaulaja Larin Paraske (1833-1904) eli elämänsä Pohjois-Inkerin ja Itä-Kannaksen rajakylissä. Hän kuului alkuperältään karjalaisperäisiin inkeroisiin uskonnoltaan ortodoksisiin kanta-asukkaisiin. Parasken aikana kalevalainen laulanta eli vielä varsin vahvana etenkin naisten keskuudessa molemmin puolin rajaa. Larin Paraske oli lukutaidoton, mutta omien sanojensa mukaan hän ei kuitenkaan muistanut ulkoa, vaan lauloi "päämuistista" ja "korvakuulolta". Nykykielellä tämä voisi tarkoittaa muistamisen ja improvisoinnin yhdistymistä.

Parasken rooli 1890-luvun ja myöhempienkin aikojen kansallisessa kulttuurissamme on kiinnostava ilmiö. Siinä havainnollistuu suomalaisuuden historiassa tyypillinen prosessi: virallisen ja epävirallisen, kirjallisen ja ei-kirjallisen, itäisen ja läntisen kulttuurin kohtaaminen ja vaikutus toisiinsa.

Jalkasen teoksen tekstissä kyläläiset pilkkaavat Paraskea kun tämä on saavuttanut nimeä runonlaulajana ja päässyt kotikyliltä suureen kaupunkiinkin laulamaan.

 

Vantaan Kamarikuoron 30-vuotisjuhlakonsertti

Kulttuuritalo Martinus (Martinlaaksontie 36, Vantaa)

Lauantaina 8.4.2017 klo 18

Liput ticketmaster.fi tai ovelta

 

Lähteet

Ilona Korhosen haastattelu 30.3.2017

https://en.wikipedia.org/wiki/Juhani_Komulainen

https://www.eriksesenvalds.com/about/biography

http://www.kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/3581

Vantaan kamarikuoro

Vantaan kamarikuoro on rohkeiden ja taitavien, nuorten ja nuorekkaiden laulajien joukko, jonka tekemisiä sävyttää musikaalinen pelisilmä ja yhteen hiileen puhaltamisen tahto. Meiltä löytyvät kauneimmat sopraanot, möreimmät kakkosaltot, tiukimmat tenorit ja böhisevimmät bassot. Olemme hervottomin, rehevin, vallattomin, moniäänisin ja -sävyisin poppoo. Näytämme, että Vantaalta tulee muutakin kuin Vantaanjoen vettä hanoihin; hurmaavaa, huumaavaa, tajutonta, huumorin- ja kansantajuista musiikkia.

Lue lisää kotisivuiltamme!