Paikalliset

Imaami Anas Hajjar sai sijaistaa lääkäriä

Imaami Anas Hajjar on monen toimen mies. Hän opiskelee lääkäriksi, toimii atk-asiantuntijana, kaitsee islamilaista seurakuntaa ja suomentaa koraania.

Päivi Tuovinen

Joitakin Vantaan Sanomien lukijoita hätkähdytti tieto siitä, että Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamiksi valittu Anas Hajjar toimii Katriinan sairaalassa atk-asiantuntijana (VS 27.11.). Hajjar on myös hoitanut potilaita lääkärin sijaisena ja harjoittelijana.

Katriinan sairaalan johtava ylilääkäri Juha Jolkkonen vahvistaa, että Hajjar on toiminut sekä lääkärin sijaisena, lääkäriharjoittelijana että atk-asiantuntijana.

– Hajjarilla on takanaan niin merkittävä määrä lääketieteen opintoja, että hän on voinut aiemmin myös sijaistaa lääkäriä.

Enää Hajjar ei kuitenkaan saa toimia lääkärin sijaisena.

Hajjar menetti oikeutensa sijaisuuksiin, koska hänen alkupään opintonsa vanhenivat. Taannoin voimaan tullut asetus määrää, että sijaisena toimivan lääketieteen opiskelijan opintojen aloittamisesta ei saa olla yli kymmentä vuotta.

Lääkäriharjoittelija pystyy Jolkkosen mukaan laillistetun lääkärin valvonnassa tutkimaan potilaan ja kirjoittamaan lähetteitä jatkohoitoon. Reseptinkin hän voi lääkärin ohjeen mukaisesti valmiiksi kirjoittaa, mutta laillistettu lääkäri allekirjoittaa sen.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mukaan lääketieteen opiskelija voi työskennellä tilapäisesti sairaalalääkärin tehtävissä suoritettuaan hyväksytysti neljän vuoden opinnot. Viiden vuoden opintojen jälkeen voi sijaistaa terveyskeskuslääkäriä.

Harjoittelussa opiskelija toimii pätevän lääkärin jatkuvassa valvonnassa. Työskennellessään erikoissairaanhoidossa hänen on täytynyt suorittaa kyseisen erikoisalan opintoja.

Lääketieteen kandidaatin titteliä opiskelija saa käyttää suoritettuaan kahden vuoden opinnot.

Harjoittelevia lääkäreitä kutsutaan sairaaloissa ja terveyskeskuksissa amanuensseiksi.

Suomalaiseen lääkäritutkintoon kuuluu aina vähintään puoli vuotta amanuenssiharjoittelua.

Katriinan sairaalassa amanuensseina on pidetty monia etenkin ulkomaalaistaustaisia lääketieteen opiskelijoita ja ulkomaisen lääkäritutkinnon suorittaneita.

– Olemme halunneet tukea heitä suorittamaan opintonsa loppuun, johtava ylilääkäri Jolkkonen kertoo.

Anas Hajjar on toiminut amanuenssina Katriinan sairaalassa marraskuusta 2005 alkaen. Lääketieteen opintonsa hän aloitti vuonna 1988 päästyään Suomeen opiskelemaan.

Opinnot ovat venyneet, mutta Hajjarilla on kova halu valmistua.

– Kyllä. Tottakai, hän vahvistaa.

– Olen suorittanut pääkurssit ja jäljellä on enää joitakin tenttejä.

Hidastaako luottamustehtävä imaamina opintojen suorittamista?

– Ei sen pitäisi vaikuttaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu