Paikalliset

Johanna Jurva aloitti matalalla profiililla

Ennen kansanedustajuuttaan Johanna Jurva työskenteli lähihoitajana Helsingin kaupungilla. Siihen työhön hän aikoo myös palata, jos ei äänestäjiltä heru jatkoaikaa edustajantyölle.

Vesa Marttinen

Johanna Jurvan työhuoneessa eduskunnan pikkuparlamentissa vallitsee iloinen sekamelska. Papereita, julkaisuja ja lehtiä on pöydällä ja sohvalla vinot pinot. Jurvan mukaan luettavaa riittää enemmän kuin siihen on aikaa.

– Kiinnostavia julkaisuja ja tekstejä tulee koko ajan nenän eteen. Osa niistä vaatii aikaa, varsinkin kun lähihoitajalle ei jäykkä lakiteksti tahdo aina ihan helposti taipua.

Vielä viime vuoden alussa Jurva oli hieman päälle kolmekymppinen yksinhuoltaja Vantaanlaaksosta, joka työskenteli lähihoitajana Helsingin kaupungilla. Sitten jymähti jytky ja eduskunnan ovet aukesivat ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutetulle.

Ensimmäinen vuosi on mennyt istuntosalissa matalalla profiililla: Jurva on käyttänyt puheenvuoron täysistunnoissa vain yhdeksän kertaa, lähinnä omaishoidon tukea sekä poliisin määrärahoja koskevissa asioissa.

– Tietysti olisin voinut vaikkapa puolustusvoimistakin paasata, hän sanoo.

– Tärkein työ tehdään kuitenkin salin ulkopuolella, esimerkiksi valiokunnissa.

Kun puheeksi tulee ensimmäisen vuoden suurin pettymys, Jurva miettii pitkään. Lopulta vastaus löytyy pitkäksi venyneiden hallitusneuvotteluiden lopputuloksesta.

– Oppositiossa vaikuttaminen on lopulta aika nihkeää. Lakialoitteita voisi tilastojen valossa tehdä, mutta jos ei ole mitään hallituksen esityksiä, jotka kulkisivat aloitteen kanssa rinnan, karu totuus on, että sinnehän ne hautautuvat.

Uusi työpaikka on tuonut Jurvalle joukon uusia ystäviä, joista erityisen läheisiä ovat puoluetoveri Hanna Mäntylä sekä vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen. Kansalaisilta hän sanoo saavansa yhteydenottoja jatkuvasti: sähköposteja tulee 5–10 päivässä ja puhelujakin päivittäin.

– Moni kuvittelee, että me kansanedustajat pystymme muuttamaan vaikkapa jotain Kelan antamaa päätöstä. Näin ei tietenkään ole, mutta kuitenkin voimme auttaa esimerkiksi selvittämään, miksi näin on käynyt, ja jo siitä on monelle apua.

Tuleviksi tavoitteikseen hän nimeää itselleen tärkeiden teemojen, kuten köyhien lapsiperheiden ja yksinhuoltajien parempien olojen eteenpäin ajamisen. Tavoitteena on myös jatkokausi sekä Vantaan valtuustossa että eduskunnassa, vaikka aina työ ei olekaan maistunut niin makealta.

– Joinain päivinä tämä tuntuu tosi hienolta, mutta välillä työ on kovin epäkiitollista. Onneksi työstä löytää paljon enemmän positiivisia kuin negatiivisia puolia.

Vuosi jytkystä

Vuoden 2011 eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä oli sunnuntai 17.4.

Vantaalta eduskuntaan valittiin kuusi edustajaa, joista kolme oli ensikertalaisia. Yksi heistä oli Johanna Jurva.

Jurva sai vaaleissa kaikkiaan 2 970 ääntä.

Hän kuuluu lakivaliokuntaan sekä Vantaan kaupunginvaltuustoon ja ympäristölautakuntaan. Hän on myös Kansaneläkelaitoksen valtuutettu sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan varajäsen.

Vantaan Sanomien pienoisjuttusarjan seuraavissa osissa esitellään Antti Lindtman (sd) sekä Mika Niikko (ps).

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu