Paikalliset

Mika Niikon avustaja vaihtoon – ”tehtävät eivät sujuneet”

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Mika Niikko (ps) laittoi avustajansa vaihtoon. Niikko on myös Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen.

Vesa Marttinen

Vantaalainen kansanedustaja Mika Niikko (ps) vaihtaa eduskunta-avustajaansa. Ensimmäinen avustaja ei Niikon mukaan koskaan pysynyt hänen vauhdissaan mukana.

– Annoin hänelle mahdollisuuden ja selkeät tavoitteet. Esimerkiksi kirjalliset tehtävät eivät sujuneet tavoitteiden mukaisesti. Tarvitsen avustajan, jolla on terävämpi kynä ja kokemusta monien asioiden hallitsemisesta samanaikaisesti.

Avustajalla oli tehtävään vuoden määräaikainen sopimus. Nyt mies on palkannut tehtävään järvenpääläisen Henna Saarisen, joka aloittaa toukokuun lopulla.

Kahden avustajan välisenä aikana Niikolla on meneillään erikoisempi järjestely. Väliajalla avustajan työtä tekee Niikon vaimon sisko, joka on Niikon mukaan eduskunnassa työharjoittelussa kuuden viikon ajan.

– Hän on työelämään tutustumisjaksolla harjoittelijana eikä saa tehtävästään palkkaa. Minulle on itsestäänselvyys tarjota työharjoittelua nuorille jotka ovat työttömiä, varsinkin jos se ehkäisee syrjäytymistä. Hän on 19-vuotias työtön, joka aloittaa syksyllä nuoriso-ohjaajan opinnot. Koska hän aktiivisesti työharjoittelupaikkaa haki, annoin mahdollisuuden.

Niikon mukaan harjoittelijan tehtävä ei ole toimia virallisena avustajana. Kuitenkin samaan aikaan häneltä puuttuu virallinen avustaja.

– Tässä vaiheessa virallista avustajaa ei ole. Ekat kaksi viikkoa harjoittelun alussa tehtävää hoiti vielä edellinen avustajani.

Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan kansanedustajan avustajan täytyy olla täysi-ikäinen ja tehtävään soveltuva, mutta muodollisia pätevyysvaatimuksia tehtävään ei ole.

Avustajan valitsee kansanedustaja itse, ja työsopimuksen vahvistaa eduskunnan kanslian hallinto-osasto.

Rauhion mukaan lähisukulaisen tai tuttavan käyttämistä avustajana ei ole erikseen rajoitettu.

– Ei ole olemassa mitään rajoituksia lähisukulaisten käyttämisestä tehtävässä. Se on ainoastaan poliittinen tai julkisuudenhallintakysymys.

Eduskunnan riveihin rekrytoitu työharjoittelija ei voi varsinaisia avustajan tehtäviä hoitaa.

– Meillä ei ole harjoittelijapaikkoja avustajille. Jos kyseessä ei ole kanslian palveluksessa oleva kansanedustajan avustaja, vaan edustaja itse maksaa palkan, kuvio on täysin ongelmaton.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu