Paikalliset

Yhä useampi vantaalainen on luottokelvoton

Talous- ja velkaneuvonnan päällikkö Jyrki Tuominen ei syytä vantaalaisten maksuhäiriömerkinnöistä yksin pikavippejä. -Pikavipit ovat usein vain jäävuoren huippu, hän sanoo.

Hemmo Rättyä

Maksuhäiriömerkinnästä johtuva luottokelvottomuus on Vantaalla lähes joka kymmenennen aikuisen riippakivi.

Vantaalaisten maksuhäiriöiden määrä on Uudenmaan kärkeä. Vain Lapinjärvellä ja Karkkilassa asuvilla on suhteessa enemmän maksuhäiriömerkintöjä.

Suomen Asiakastiedon tuoreen tilaston mukaan maksuhäiriömerkintä on tällä hetkellä jo yli 14 000 täysi-ikäisellä vantaalaisella. Luottokelvottomien osuus on jatkuvasti kasvanut.

Vantaan Talous- ja velkaneuvonnan päällikkö Jyrki Tuominen arvioi syitä siihen, miksi vantaalaisilla on suhteessa enemmän maksuhäiriömerkintöjä kuin muilla pääkaupunkiseutulaisilla.

– Vantaalla on paljon työttömyyttä, on nuorisotyöttömyyttä ja pitkäaikaistyöttömyyttä. Myös työssäkäyvien ansiotaso on Vantaalla pienempi kuin esimerkiksi Espoossa.

Tuominen ei syytä maksuhäiriömerkinnöistä yksinomaan pikavippejä.

– Pikavipit ovat usein vain jäävuoren huippu, joita otetaan, kun muut keinot ovat käytetty loppuun.

Vantaan kaupungin sosiaalisen luototuksen esimies Pirkko-Liisa Luotonen muistuttaa, että yhden henkilön maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa koko perheen arkeen.

– Ilman kunnossa olevia luottotietoja ei irtoa vuokra-asuntoa eikä teleliittymää. Hankinnat osamaksulla voi unohtaa, eikä saa vakuutusta.

Luotonen kertoo tavanneensa työssään Vantaalla paljon nuoria aikuisia, joilla on ongelmia rahatilanteen hallinnassa.

– Ennen kodin hankinnat tehtiin vähitellen. Ostettiin uutta, kun edellinen hankinta oli maksettu. Nyt halutaan kaikki kerralla.

Nuorten velkaantuminen ei ole vain vantaalainen ongelma. Koko Suomea tarkasteltaessa eniten maksuhäiriömerkintöjä on 25–29-vuotiailla nuorilla aikuisilla.

Tuominen antaa vastuuta myös luotonantajille.

– Luotonantajat eivät tarkista riittävästi luotonhakijan takaisinmaksukykyä. Ihmiset eivät usein osaa itse arvioida takaisinmaksukykyään.

Odotusaika Vantaan talous- ja velkaneuvontaan on Tuomisen mukaan kasvanut huolestuttavasti erittäin kovan kysynnän vuoksi.

– Odotusaika on tällä hetkellä noin kaksi ja puoli kuukautta ja koko ajan kasvamaan päin.

Moni salaa tilanteensa

Tuore taloustutkimus paljastaa, että jopa 17 prosenttia on salannut taloudellisen tilanteensa puolisoltaan.

Samaisen tutkimuksen mukaan oman talouden suunnittelua pitää helppona alle puolet (47%) pääkaupunkiseutulaisista.

Yli puolet (51%) pääkaupunkiseutulaisista uskoo, että he olisivat onnellisempia, jos rahaa olisi käytettävissä enemmän. Muualla maassa samoin uskoi alle puolet eli 45 prosenttia vastaajista.

Lähde: Op-Pohjolan taloustaitotutkimus

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu