”Nuorisotyöttömyyden syynä pitkälti laiskuus”

Työttömyydestä koituu nuorelle helposti ikäviä seurauksia. Se voi aiheuttaa köyhyyttä, passivoitumista, päihde- ja mielenterveysongelmia ja elämänhallinnan vaikeuksia.

Terhi Marttinen

– Ei töitä ole vaikea saada, kyse on enemmänkin omasta asenteesta. Nuorisotyöttömyyden syynä on pitkälti laiskuus, väittää korsolainen Anniina Punkkinen, 21.

Vaikka nuorisotyöttömyys on vähenemään päin, tuoreimman, maaliskuun tilaston mukaan työttömiä 17–24-vuotiaita vantaalaisia on yhä huolestuttavan paljon: noin 850.

 

Heidän kannattaa istua mieluummin kotona kuin tehdä töitä.”

– Nuoret saavat niin hyvin rahallisia tukia, että heidän kannattaa istua mieluummin kotona kuin tehdä töitä. Jos annettavia tukia laskettaisiin, on varmaa, että nuoret hakisivat aktiivisemmin töitä, Punkkinen lataa.

 

Anniina Punkkisen kommentit yllättävät hieman, sillä hän on itsekin työtön nuori. Tosin Punkkista itseään ei voi syyttää laiskuudesta: hän on etsinyt keikkatöitä aktiivisesti helmikuusta lähtien, kun hänet lomautettiin Myyrmäen Subwaysta.

– Yritän saada väliaikaisia hommia lastenhoidon alalta, Punkkinen kertoo.

Pikaruokaravintola pitää vantaalaisnaisen lomautettuna suunnilleen elokuun puoliväliin asti.

Punkkinen on käynyt vain peruskoulun. Hän on silti onnistunut saamaan itselleen vakituisen työn ravintola-alalta.

– En ole viitsinyt koulun penkillä istua. Työkokemus on hyödyllisempää kuin koulutus.

Helsingistä alun perin kotoisin oleva Punkkinen kävi lähihoitajakoulua, mutta jätti sen kesken vuoden jälkeen.

Hän opiskeli myös maa- ja metsätaloutta Kouvolan ammattiopistossa muutaman kuukauden. Hän lopetti opiskelun pari vuotta sitten huomattuaan, ettei maanviljely olekaan häntä varten.

– Olin tosi kiinnostunut alasta, ja olin yrittänyt sitä opiskelemaan kolme vuotta. Ei minua kaduta, että lopetin.

Sitten Punkkinen teki hetken töitä päiväkodissa ja haki Subwaylle hommiin – hyvin tuloksin. Ensin hän työskenteli ketjun ravintolassa Tikkurilassa neljä kuukautta, ja Myyrmäessä hän ehti olla ennen lomautusta vuoden.

– En tiedä vielä, mihin työhön haluaisin asettua. Ei minulla ole unelma-ammattia. Haluaisin kokeilla vielä monia eri töitä.

Punkkinen etsii nyt keikkatöitä Petra-hankkeen toimiston, työ- ja elinkeinotoimiston nettisivujen ja henkilöstöpalveluyritys Seuren verkkosivujen kautta. Punkkinen kertoo pärjäävänsä, mutta hän halajaa takaisin työelämään.

Nuorisotyöttömyyteen puuttuvan Petra-hankkeen palveluohjaaja Asko Johanson arvioi, että kolmanneksella työttömistä vantaalaisnuorista on koulutus ja ammatti. Toiselta kolmasosalta puuttuu koulutusta ja rohkeutta. Viimeisellä kolmanneksella on synkin tilanne: he kärsivät päihde- tai terveysongelmista, ja he ovat jo hyvää vauhtia syrjäytymässä.

Johansonin mukaan kaupungin Petra-hanke pystyy auttamaan valtaosaa nuorista.

– En haukkuisi työttömiä nuoria laiskoiksi. Heitä pitää vain vähän ”potkia” eteenpäin.

Noin 850 työtöntä nuorta

Tuoreimman tilaston mukaan vantaalaisnuorten työttömyysaste oli maaliskuun lopussa 7,2 %. Työttömiä 17–24-vuotiaita oli 847. Maaliskuussa 2011 heitä oli 849.

Keskeinen syy korkeaan nuorisotyöttömyyteen on työttömien alle 25-vuotiaiden matala koulutustaso. Noin puolet heistä on ilman ammatillista koulutusta. Taustalla vaikuttavat mm. heikko koulumenestys, päihde- ja mielenterveysongelmat ja kilpailu opiskelupaikoista.

Vantaa palkkaa tänä vuonna 450 nuorta kesätöihin. Kaupunki myös tarjoaa yrityksille ja järjestöille 300 euron kesätyöseteleitä.

Kommentit

Kuten edellinen tarniakin kertoo, suurin ongelma työttömyyteen on työpaikkojen puute. Hirveä määrä työpaikkoja on siirtynyt kaukomaihin. Paikallinen rationalisointi, koneellistuminen syö loputkin. -No dementia-hoitajille on aina töitä, mutta eiköhän sitäkin alaa pitäisi osata.
Ja sitten toimeentulo. Palkka pitää olla sellainen, että sillä tulee toimeen.

Heikki K

Kaupunginvaltuutettu Sodhi teki joku vuosi sitten aloitteen, että kaupunki avittaisi perustamaan nuorille työosuuskunnan. Olletikin aloite on hautautunut byrokratian rattaisiin. Aikuisten apu työosuuskunnan perustamisessa vaatii aloitteellisuutta ja reippautta. Virkamiehet eivät aina ole aloitteellisia eivätkä reippaita. Helpompi vetäytyä lausunnon antajana jonkun tekosyyn taakse.

Työosuuskunta ei ole ihmekonsti eikä nopea taikatemppu. Monialaosuuskunta kuitenkin voisi olla monelle nuorelle aloituspaikka ja ponnahduslauta uralla eteenpäin. Siinä voisi tienata vaikka vanhusten pihoja kunnostamalla, ikkunoita pesemällä ja siivoamalla.

Jossain päin maata eläkeläiset ovat perustaneet osuuskuntia. Hankkivat lisätienestejä auttamalla vanhempia huonokuntoisia eläkeläisiä ja hoitamalla sairastuneita lapsia yms.

asiaihminen

"Anniina Punkkisen kommentit yllättävät hieman, sillä hän on itsekin työtön nuori. Tosin Punkkista itseään ei voi syyttää laiskuudesta: hän on etsinyt keikkatöitä aktiivisesti helmikuusta lähtien, kun hänet lomautettiin Myyrmäen Subwaysta."

Ahaa. Eli tässä Punkkisessa itsessään ei ole mitään vikaa, mutta kaikki muut työttömät nuoret sen sijaan ovat vain laiskoja. Hoh-hoijaa vaan, Anniina.

nuori työtön

lisäksi kuulostaa kummalliselta, että tämän tytön mukaan töitä on vaikka kuinka, mutta silti tämä ahkeruuden perikuva itse ei ole löytänyt töitä kolmeen kuukauteen.....

juttu haiskahtaa

Aniina saa esille ilmiön, joka on kovin tavallinen Suomessa: mikään tilastotieto, uutinen tai edes elävä todellisuus ei pysty muuttamaan ennakkoasennetta, jonka on joskus sattunut itselleen ympäristöstään imemään.

On käsittämätöntä, miten ihmiset pystyvät seuraamaan uutisia jatkuvasti sadoittain lakkautettavista työpaikoista, ilman että tajuavat työpaikkojen vähevän käytännössä. Työministerin mukaan työpaikkoja katoaa 400 päivässä.

Tukien suuruudella ei ole merkitystä: jos työtä ei ole, ei voi työllistyä, vaikka tuet lakkautettaisiin kokonaan. Tukien pienuudella sen sijaan on merkitystä - ne aiheuttavat terveyspulmia ja myös nuorisorikollisuuden yhtenä syynä nähdään rahan tarvitseminen.

Työtön ja kouluttamaton nuori ei tunne tilastoja, mutta valtionhallinnossa ne pitäisi tuntea. Siellä ei saa jäädä samojen ennakkoasenteiden varaan, vaan on ihan oikeasti saatava yritykset lopettamaan tehostaminen ja pitämään ihmiset töissä. Ei se tuottavuuskaan muuten nouse.

satunnainen vastaantulija

Kyllä Anniina nuoret tuntee paremmin, kun on itse nuori ja palveluammatissa. Virkamiehet eivät nykyään uskalla kertoa totuuksia lusmuilijoista.

Hallitus yrittää saada ensi vuodesta alkaen kaikille nuorille joko työ-, harjoittelu- tai koulutuspaikan. Tulokset jäävät melko vaatimattomiksi mutta yritettävä on. Työhaluttomuudelle ei mahdeta mitään.

setä Kalossi

Ei työttömyys ole nuorten syytä, vaan ahneiden pörssipelurien.
On osa syynsä myös nuorilla, ei oteta työtä vastaan normaalilla palkalla vaan pyydetää heti 3000 euroa kuussa.

eläkkeellä X-yrittäjä

ON Muotia palkata maahanmuuttajia koska niistä saa moraalisia pluspisteitä ainakin näin yritetään todistaa.Yks päivä menin Korsosta bussilla Stadiin.Matka alkoi venäläisen kuskin ohjaamana.Koskelassa hyppäsi yönmusta kikkurapää rattiin.Ajattelin että kohta alkaa Banaanitarjoilu mutta en saanut edes kookospähkinää matkaevääksi.Kerran pimeässä katsoin että bussia ajaa päätön kuski kun näky vaan valkoinen paita kunnes bussi tuli lähelle ja näin siellä oli joku Kongolainen ratissa.

Vinkkarit Ruttuun

Setä Kalossi tietää vain sen, mitä Anniina sattuu kirjoittamaan.

Ne, jotka itse ovat tekemisissä nuorten kanssa tai vastaanottavat työhakemuksia, tietävät, että yritykset eivät esim laita kesätyöpaikkoja auki, koska hukkuisivat satoihin hakemuksiin ja vaatimattomimpiinkin parin viikon pesteihin tulee kymmenittäin hakemuksia. Jokaiseen tehtävään valitaan hakijoista vain yksi ainoa, ja ne kaikki muut kymmenet ja sadat jäävät ilman töitä.

Myös vakituisia työpaikkoja on vähemmän kuin työnhakijoita. Maasta on lakkautettu 70000 työpaikkaa muutamassa vuodessa, ja valtio kadottaa parhaillaan yli 13 ooo työpaikkaa - työhaluisilta henkilöiltä. Kun uusia ei synny tilalle, työttömyys on väistämätöntä.

Kun nuori on hakenut lukemattomia kertoja työpaikkaa saamatta sitä, se alkaa nakertaa itsetuntoa. Nuori alkaa uskoa olevansa kelpaamaton, vaikka kyse on vain siitä, että yhtä hyviä on sadoittain yhtä työpaikkaa kohden.

Jos työllisyystilannetta ei haluta korjata, vaan sijoittajien annetaan jatkaa omaisuuksiensa kasvattamista irtisanomisvaatimuksilla, pitää jatkossa hyväksyä tilanne, että työttömiä tulee olemaan se neljäsosa työikäisistä vähintään. Silloin on vain onnellistä, jos edes jotkut heistä osaavat elää tyytyväisinä niukkaan toimeentuloon, eivätkä kärsi tai masennu tilanteesta. Suurin osa työttömyyteen joutuvista nimittäin kokee niin.

satunnainen vastaantulija

Voin sanoa, että olen viisaampi, kuin monet aikuiset, mutta selvästi tyhmempi muutamaa yksilöä. Olen myös toisia enemmän fokusoituneempi, vaikka taas toisia vähemmän. Laiskuutta ei ole olemassa. On vain niitä, jotka tekevät enemmän ja niitä jotka tekevät vähemmän. Niitä jotka ajattelevat enemmän ja niitä, jotka ajattelevat vähemmän. Jokaisella olemassa olevalla asialla on vastakohtansa. Yöllä on päivänsä ja aamulla iltansa. Näe näkymätön linkki näiden välillä. Näe se kolikko. Raha ratkaisee vaan asenne korjaa. Älykkyys ratkaisee ongelmia. Viisaus korjaa ne pois.

"Ole se muutos, jonka tahdot nähdä maailmassa." ~Mahatma Gandhi

Terveisin: ~ 26-vuotias työtön työnhakija, sekä sivutoiminen elinkeinonharjoittaja, vapaaehtoistyöntekijä, että visionäärinen kehityksen pioneeri Turusta

tonii-chan

Töiden saaminen on vaikeaa kaikenikäisille. Todella harvoin työttömyyden syynä on laiskuus niin kuin tuossa väitetään. Kun töitä ei ole saatavilla tai vapaat työt ovat huonosti palkattuja, kannattaa miettiä meneekö pilaamaan elämänsä semmoisessa työssä missä menee terveys. Pitkäaikainen työttömyys ei ole mukavaa, mutta ei sekään ole mukavaa jos on hampaat irvessä masentuneena siivoamassa muiden paskoja huonosti palkattuna siivoojana.

Jotkut yritykset myös toimivat varsin härskisti palkatessaan nuoria työhön. Tiedän yrityksen jonka palkkalistoilla on kymmenkunta nuorta kesätöissä. Työ on kuitenkin semmoista että sitä kutsutaan paikalle vain tarvittaessa ja nopein vastaaja noista kymmenestä saa työvuoron. Muut joutuvat päivystämään palkatta. Tämmöinen toiminta on ihan todellisuutta nykypäivän Suomessa.

Pelleilyyn kyllästynyt

Tuo kuulostaa täysin naurettavalta, että todella harvoin työttömyyden syynä on laiskuus. Kyllä aika usein yhtenä keskeisenä syynä on nimenomaan ihmisen oma passiivisuus ja mitäänsaamattomuus. On totta, että ns. hyviä töitä on vähän saatavilla, mutta jostain se on leipä saatava ja jostain on nuorenkin aloitettava. Parempi tehdä edes jotain pienempipalkkasta duunia kuin vain olla möllöttää kotona. Monenlaisia töitä olisi kyllä tarjolla kun vain aktiivisesti etsisi, mutta mukavuudenhaluinen kaikki-mulle-heti-nyt-asenteella varustettu moderni ihminen ei haluakaan tehdä mitään epämukavaa ruumiillista duunia.

Mikke

Laiskojahan ne ovat jos niitä täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevia nulikoita pitää potkia työnhakuun!

Anniina toteaa aivan oikein että "Ei töitä ole vaikea saada, kyse on enemmänkin omasta asenteesta. Nuorisotyöttömyyden syynä on pitkälti laiskuus." Toki niitä poikkeuksiakin on, mutta totuus on se, että kuka hullu siihen työelämän orvanpyörään haluaa lähteä, kun rahaa saa ilmankin?

2000-luvulla koulutus ei takaa enää työpaikkaa. Osa ääliöistä kouluttautuu vuosia koko ajan yhteiskunnan laskuun, ja ovat niin nirsoja sitten tekemään mitään työtä mikä ei vastaa koulusta.

Osa saa vakipaikan kouluttautumatta, kuten Punkkinen, mutta lomautusuhkan tullessa sijaispaikkaa on vaikeaa löytää.

FAKTA: Suomessa kannattaa olla työtön! Olen itse äitiysvapaalla, jonka jälkeen aijon hoitaa lapsiani kotona. Nyt kun minulla on vakituinen työ, joudun jäämään vanhenpainrahakauden jälkeen hoitovapaalle, josta maksetaan vain 327,46 €/kk (brutto). Esikoisen kohdalla olin onnellisesti työtön äitiysloman loppuessa ja sain työttömänä kotona ansiosidonnaista päivärahaa 1789 €/kk (brutto). Hullu olin vissiin kun hankin vakituisen työn tässä työttömiä paasaavassa hyvinvointivaltiossa!

Ja Punkkisen sanoin, omasta asenteesta se työllistyminen todellakin on kiinni. Ei minuakaan kukaan kotoa töihin hakenut mutta heti kun hain töitä, sain merkonomina vakituisen, täysiaikaisen (37,5h/vko) myyjän työn.

suomityöttömyys on pop!

"FAKTA: Suomessa kannattaa olla työtön!"

Olen itse työtön. Kerrotko mulle nyt seuraavaksi, että miksi se kannattaa? Mikä siinä on parempaa kuin olla töissä tienaamassa rahaa elämiseen ja vaikkapa matkustamiseen, josta pidän? Kerro, oi, kerro, sinä puupäinen, ansiosidonnaisella leveilevä yleistäjä. Sinä tiedät sen, koska täällä reteästi väität, että on hyvä olla työttömänä. Ja meillä työmarkkinatuella elävillä tuki on muuten 501 euroa kuukaudessa. Kauaksi jää sinun ilmeisen normaalina pitämästäsi 1800 e/kk -tuista...

kerro kerro

Maksatko siitä 501 eurosta ihan kaiken?? Täyden vuokran, sähkön, ruoan, vakuutukset? vai saatko lisäksi muita etuuksia, kuten lapsille ilmaisen päivähoitopaikan, kun olet työtön?! Tai maksaako sossu osan vuokrasta tai sähkölaskun?

Jos tarjoan sinulle myyjän töitä, vaikka alkuun osa-aikaisena. Saat tunteja 30h/vko. Ei haittaa, ettei siunulla ole työkokemusta, voin palkata sinut havimmalla, 10,62 €/h. Tulet joka arkipäivä töihin 10-16. Saat kuukaudessa n. 1100 € käteen. Sen verran teet kuitenkin töitä, ettet ole enää oikeutettu mihinkään avustuksiin tai tukiaisiin. Maksa siitä sitten vuokra, vakuutukset, työmatkakustannukset, täydet päivähoitomaksut, jne, niin huomaat ettei siunulle jää käteen juuri yhtään enempää rahaa, kuin jos olisit työttömänä ja nautit etuuksistasi. Tai jos käteesi jääkin joku kuukausi 200 euroa enemmän, niin onko se sopiva korvaus menettämästäsi vapaa-ajasta? Toki olet työelämän oravanpyörässä ja voit säästää lomamatkaasi varten. Muistathan, että lomapäiviä kertyy alkuun vähän vähemmän, mutta täyden viikon (6pv+sunnuntai) talviloman saat pitää jo öö, et ensi talvena, vaan sitä seuraavana...oisko vaikka tammikuu 2014 hyvä? Siihen mennessä olet säästänyt jo paljon rahaa!

Kyllä se vaan niin on, että SIN Ä jäisit vapaaehtoisesti kotiin...ei millään pahalla, kun en sinua tunne, mutta yleensä siihen on syynsä, miksei tietyt henkilöt koskaan työllisty. tämä on peliä! En minäkään merkonomina hakenut vain kivoja sihteerin töitä, vaan perusmyyjän hommia, jossa paska palkka ja vielä paksemmat työajat. Ja kyllä se niin on että työtä tekevä aina saa töitä, eri asia kannattako lähteä esim. osa-aikaiseen tai keikkatyöhön, koska se tulee työttömälle kalliimmaksi!

Työkkärin sivuilla on nytkin esimerkiksi aika monta myyjän paikkaa, olethan muistanut hakea, kun työttömyys ei mielestäsi ole kivaa. (Kotoa kukaan ei sinua töihin tule hakemaan)

http://www.mol.fi/paikat/Search.do?lang=fi&searchExecute=true&AreaB1=3&A...

Toivon sinulle ja kaikille muillekin onnea työnhakuun jos todella töitä haluatte tehdä. Suomessa vaan on tehty liian helpoksi myös vaihtoehto jäädä kotiin.

Tämä puupää pysyy kannassaan, Suomityöttömyys on pop! ...Eikö kotiäitiyttä voitaisi arvostaa edes työttömien tasolle? Miksi minä saan syksyllä enää reilu 300 euroa ja sinä työtön saat yli 500? ;) SUOMI RAKASTAA TUKEA TYÖTTÖMIÄ <3

suomityöttömyys on pop!

miten ihmeessä muut pohjoismaat ja saksa pyörivät, kun kaikissa niissä on sosiaalituet huomattavasti suomea suurempia? silti muissa pohjoismaissa on työttömyys suomea pienempää ja työllistyneiden määrä suurempi.

faktat hukassa

Saan työmarkkinatukea 501 e/kk. Sen lisäksi asumistukea 260 e/kk. Siinä kaikki tuloni. Toimeentulotukea en hae, koska avoliitossa eläville sen saaminen on tehty mahdollisimman vaikeaksi. Eli tuloni ovat n. 750 e/kk, josta maksan kaiken; vuokran, laskut, ruuan, julkisilla liikkumisen, jne.. Avovaimoni on opiskelija, joten tulomme ovat yhteensäkin todella pienet, vaikka vaimoni saakin välillä keikkatöistä pientä ylimääräistä. Juuri sen verran, ettemme luultavasti edes saisi toimeentulotukea, vaikka sitä hakisimme. Yhteensähän meille ei saa jäädä yli 700 e/kk asumisen jälkeen, jos haluaisimme saada toimeentulotukea edes vähäsen. Itsekin teen välillä keikkatyötä, vaikka se ei tulotasoani käytännössä nostakaan ja aiheuttaa aina valtavan paperirumban työkkärin suuntaan ja suunnalta. Niin kovan, että eräässä työpaikassa luulivat mun olevan ehdonalaisella, kun työkkäri niin kiivaasti soitteli omia ohjeistuksiaan ja valvontamääräyksiään työnantajalle.. Pimeänähän tässä olisi fiksuinta ja helpointa tehdä työnsä...

Mutta mua huvittaa kyllä sun asenne :) Ihan kuin sä olisit ainoa ihminen maailmassa, joka tietää mistä hakea työpaikkoja tai joka ylipäänsä on ollut ikinä töissä. Luuletko sä todella, ettei joku MOLin sivu ole mulle jo tuttu? Töitä haen jatkuvasti. Sekä omalta alalta, että alani ulkopuolelta. Kaupan kassaltakin kahteen kertaan, mutta molemmilla kerroilla töihin otettiin joku muu. Itsellänihän ei ole minkäänlaista työkokemusta asiakaspalveluhommista tai kassajärjestelmistä, joten ei ihmekään, että niiden kymmenien hakijoiden joukosta löyty joku jolla niitä oli jo valmiiksi...

Siitä oon kyllä samaa mieltä, että tuen rakenne tulisi olla toinen. Nyt tosiaan osa-aikatyö ei esimerkiksi nosta tulotasoa käytännössä ollenkaan. Jokaisesta tienatusta eurosta työkkäri vähentää tukia 0,50 euroa. Kansalaispalkka olisi hyvä ratkaisu tai sitten työttömän ansiotulorajoja pitäisi nostaa tuntuvasti. Tai muuttaa työttömyystuki verottomaksi. Se jo pelkästään saattaisi auttaa hyvin monia. Silloin saisi sentään hieman nostettua elintasoa osa-aikaisen työnteon avulla.

Ja jos sä saat kotiäitinä olemisesta vain 300 e/kk, tarkoittaa se vain sitä, että miehesi tienaa sen verran kivasti, ettet ole oikeutettu isompiin tukiin. Eli tilanteenne on ihan hyvä. Turha valittaa. Tuskin maksat asumisestakaan mitään vaan miehesi maksaa senkin. Eikö?

kerro kerro

Työtä tekevälle aina löytyy työtä! Tästä asiasta olen aivan täysin samaa mieltä! Kunhan et ole liian vaativa heti akuun. Mutta tässäpä kysymys, kannattaako työnteko? Kyllä toisaalta kannattaakin monen miettii onko järkevää lähtee työelämään jos "pelkällä makaamisella" saa lähes saman, siis jos rahallisesti miettii. Sossu maksaa vuokran, sähkön ja viel leipääki jää rahaa, eikä mitään tarvitse tehdä.. ainii, paitsi ne lomakkeet täyttää. Senkun kuukauden alussa käy nostamassa tililtä rahaa ja lähtee ostamaan viikonloppu juomat kylmenemään jääkaappiin saunailtaa varten. Työ on se että kävelet sinne kauppaan ja kannat kotiin ne juomiset, kyllä kannattaa! kaikki tämä kuitenkin on sinulle ilmaista! vaimitä? myös kannattaa sauna laittaa lämpeämään hyvissä ajoin, koska ethän sinä sähkölaskujakaan joudu maksamaan ;)

Suurinosa ihmisistä kuitenkin on työelämässä, tekee oikeasti töitä sen eteen että saa sen leivänpöytään ja viel maksaa verot. Näilläkin kyseisillä verorahoilla maksetaan niille laiskoille ihmisille nämä saunaillan huvit. Nyt moni työtön varmastikkin miettii että kyllä minunkin tuistani lähtee vero, mutta haittaako se? sinähän saat veronpalautuksissa takaisin nekin, niillä voit sitten harkita sitä etelän matkaa, ja kuka maksaa? mietippäs sitä.

Tätä kaikkea en kirjoita mielikuvituksella, vain täydellä kokemuksella! tämä kaikki todellakin on totista totta! JÄRKYTTÄVÄÄ!

Jokainen ihminen kuitenkin rakentaa oman elämänsä polun ja kulkee sitä niinkuin haluaa. Kaikilla on myös oikeus omiin mielipiteisiin ja näkemyksiin.. tämä on minun.
www.mol.fi voit vaikka heti alkuun mennä töitä hakemaan ja kyllä aivan varmasti löytyy myös sinulle töitä. Jos sinulta ei löydy koulutusta, se harvemmin haittaa. Itselläni ei ole myöskään muuta kuin työkokemus ja voin kertoa että töitä on riittänyt! :)

Ps. Suomessa todellakin on tehty liian helpoksi myös vaihtoehto jäädä kotiin.

Kokemusta löytyy

Kokemusta löytyy wrote: "Senkun kuukauden alussa käy nostamassa tililtä rahaa ja lähtee ostamaan viikonloppu juomat kylmenemään jääkaappiin saunailtaa varten. Työ on se että kävelet sinne kauppaan ja kannat kotiin ne juomiset, kyllä kannattaa!"

Just tuo käypäs kertomassa naapurirapussa asuvalle 50+ yksinelävälle naisihmiselle, joka kera kolleegoittensa saneerattiin vantaalaisesta firmasta ulos pari vuotta sitten. Ei ole rouva sen jälkeen saanut mitään työtä. On uskovainen ja raivoraitis, mutta liian vanha. Varmaan jollekin valefirmalle pääsisi siivoojaksi, vaan ei hänellä selkä enää kestä.

asiaihminen

Asiaihminen, eikös tässä jutussa ole nyt kyse NUORISOTYÖTTÖMYYDESTÄ ja nuorten omasta laiskuudesta ja aikaansaamattomuudesta oman työllistymisensä suhteen?

Hän (50+) on kuitenkin tehnyt pitkän uran ja ansiosidonnaisella työttömyystuella saa muutaman vuoden varmasti elellä ilman, että taloudellisesti on tiukkaa. Kuitenkin vielä 15 vuotta työelämää edessä, olisiko voinut vaikka uudelleen kouluttautua tänä aikana?

reippautta kehiin!

Ko. rouvan ansiosidonnainen on kuulemma mennyttä aikaa, ja niin on monen muunkin. Ei se kestä kuin ne 500 pv kenelläkään. Ja näkisipäs sen yli 50-v, joka hyväksyttäisiin työkkärin uudelleenkoulutukseen. Toki itse omalla kustannuksellaan voi kouluttautua, mutta näyttää sille, että työkkärin korvauksella eläjän arki kuluu halvan ruuan etsimisessä ja laittamisessa. Leipäjonoon rouva ei alennu eikä almuja ota, mutta jättää särky- ja verenpainelääkkeet silloin tällöin ostamatta.

Kyse oli alunperin nuorisotyöttömyydestä, mutta laiskan stigma on täällä pläjäytetty kaikkien työttömien otsaan. Olipa nuori tai vanha, niin työttömyys koettelee nimenomaan työtöntä ja lähiympäristöä myös. Viimeistään siinä vaiheessa, kun joku sairaus iskee tai kasaantuu erilaisia tarpeita hankkia kestokulutushyödykkeitä. Ja eläke jää pieneksi...

asiaihminen

Kerro kerro:
Ymmärrän sinua täysin! Toivottavasti saat pian töitä, kuten avovaimosikin valmistumisensa jälkeen. Kyllähän se helpottaa!
En missään nimessä toivo jo olemassa olevien tukien pienentämistä, vaan sitä, että työntekijä saisi minimissään samat edut, kuin työtön, jolloin työn arvostus nousisi ja osa-aikaisiakin töitä jopa kannattaisi tehdä.

Olet oikeassa myös siinä, että ilman työkokemusta on vaikea saada paikkoja. Itse aloitin työkkärin työelämävalmennuksesta (tai mikä se nyt olikaan?!) yhdessä kaupassa. Olin työnantajalle ilmainen työntekijä, työkkäri maksoi minulle "palkan"....eli saman verran sain rahaa, kuin päivärahaa kotona ollessakin. No sieltä sitten alkoi muutaman mutkan kautta minun "ura" tavismyyjänä.

Yks kaveri sanoi että se ei lähe mihinkää plusmiinusnolla tekee töitä, ja työtön se on vieläkin. Laiskuutta vai ei...mutta on se työllistyminen paljon itsestä kiinni :) Kyllä itsestäkin välillä tuntui siellä "harjoittelussa", että teen jotain hyväntekeväisyyttä, kun yhtään ei tilipussi paksune, vaikka aamulla joudun heräämään kellon soittoon!

Ja nyt: Kyllä minä oman osuuteni asunnosta maksan. Yhteinen on asuntolaina, lapset ja avioliitto. Omat on tilit ja säästöjä ei ole, eikä tullut kun lapset haluttiin nuorina tehdä. Palkasta kun maksaa pelkästään kahden lapsen päivähoitokuluja n. 500 euroa kuukaudessa, niin muistaa taas miksi töissä käy...TOSIN, työttömänä voisin hoitaa lapset kotona ja ei haittaisi vaikka saisinkin 500 euroa vähemmän päivärahaa, kuin ansiotyöstä palkkaa :)

Sitä sain mitä tilasin?

suomityöttömyys on pop!

Pitkään työttömänä ollut Tero oli 28-vuotias, valmistunut aikaisemmin tradenomiksi 24-vuotiaana, mutta ei ollut saanut koskaan koulutusta vastaavia töitä. Tero oli tehnyt muutaman lyhyen työpätkän raksalla, kaupan kassalla, ja sitten apupoikana varustamolla. Taas tuli pitkä työttömyysjakso ja jostakin syystä mitään työtä ei oikein tahtonut löytyä. Työkkärissä huomattiin pian Teron olevan ns. "vaikeasti työllistettävä tapaus" ja Tero siirrettiinkin pian työvoiman palvelukeskukseen, jossa hänellä oli mahdollisuus saada pitkäaikaistyöttömien ongelmiin perehtyneiden erikoisasiantuntijoiden apua.

TYP:issä Tero tapasi työvoimaneuvojia, joiden kanssa päätettiin, että Tero ohjattaisiin kuntouttavaan työtoimintaan. Se olisi ollut työkoneiden pesua painepesurilla ynnä muuta työtä, jossa Tero olisi oppinut ahkeruutta ja työelämän perusteita.

Mutta Terolla oli kiero loispummityöttömän luonne. Hän halusi mielummin pelata kotona pleikkaria ja runkata sen sijaan, että olisi mennyt kuntouttavaan työtoimintaan ja tehnyt töitä. Kun tuli aika pistää nimikirjoitus työnhakusuunnitelmaan, Tero sähähti työvoimaneuvojalle: "minähän en mihinkään orjatyöhön mene". Tero lähti virastolta ovet paukkuen.

Päättäväinen virkailija näki, että kyseessä oli ns. "työtön lusmu", ja hän pistikin e-mailin KELA:an, jotta nämä lähestyisivät Teroa omilla kirjeillään. KELA lähetti Terolle kirjeen, jossa ilmoitettiin, että työttömyyskorvauksen maksu loppuu.

Vasta nyt Tero tajusi, että tuli tehtyä virhe. Tero meni paniikkiin. Terolla oli velkoja. Asunto menisi. Hän soitti hätääntyneenä TYP:piin ja pyysi saada tavata työvoimaneuvojaa. Virkailija ilmoitti, että yleensä hän ei tällaisiin pyyntöihin suostu, mutta jos Tero osoittaa nöyryyttä, niin ehkäpä tämän kerran.

Sovittuna ajankohtana Tero meni taas TYP:piin, ja sanoi työvoimavirkailijalle:

"antakaa anteeksi, haluan sittenkin osallistua kuntouttavaan työtoimintaan"

Virkailija mietti pitkään ja sanoi sitten vakaasti:

"olen päättänyt antaa sinulle karenssin lisäksi muutaman muun mahdollisuuden."

"Minkä mahdollisuuden?", kysyi Tero.

Virkailija asetti verkkaisesti pöydälle kolme esinettä:
1) saunakauha (jossa puinen kahva),
2) puinen hillosurvin, ja
3) puinen viestikapula.

Hän sanoi "Karenssin lisäksi sinä voit valita näistä kolmesta pöydällä olevasta esineestä yhden. Tai sitten valitse karenssi, jos mikään näistä vaihtoehdoista ei miellytä."

Virkailija käski myös Teron vetää housut kinttuun ja mennä polvilleen lattialle ja kumartua eteenpäin. Tällä kertaa Teron ei parannut kiukutella. Tero teki työtä käskettyä, sillä nyt ei ollut varaa ottaa rangaistuskarenssia. Tero ajatteli, ettei voinut mitenkään ottaa karenssia, joten hän totteli.

Virkailija kysyi: "Minkä esineen valitset?"

Tero oli housut kintuissa kontallaan lattialla. Hän alkoi miettimään, minkä esineen valitsisi.

Tero valitsi puisen saunakauhan. Työvoimavirkailija kuvasi videolle, kun Tero työnsi saunakauhan persereikäänsä. Myöhemmin virkailija lähetti videon kaikille työkavereilleen sähköpostin liitteenä.

PS.
Samassa virastossa on töissä erittäin hyvä tuttavani, Sirpa. Hänkin on työvoimavirkailija. Hän kertoi minulle, että oli kuullut Teron vierailun aikana viereisestä huoneesta litinää, rutinaa, huutoja ja parahduksia. Parahduksista ilmeni sekä tuskaa että nautintoa. Hän oli myös kuullut, kuinka virkailija komensi asiakasta: "ponnista!, ponnista!". Hän oli silloin vaan ajatellut jotain hörhöä siellä opastetaan ja että outoa meininkiä, mutta ei ollut mennyt katsomaan, eikä ollut reagoinut sen enempää.

Vasta kun kaksi viikkoa myöhemmin muut työvoimavirkailijat saivat videon, jossa Tero työnsi saunakauhan persereikäänsä, kaikki tajusivat, mitä oli tapahtunut. Työvoimavirkailijat saivat todella makeat naurut TYP: in kahvipöydässä, kun alkoivat puhua Teron tapauksesta. Kun Sirpa näytti minulle ja yhteisille ystävillemme tuon Terosta kuvatun videon, saimme kaikki todella makeat naurut.

metaIIimuija

Pitkään työttömänä ollut Tero oli 28-vuotias, valmistunut aikaisemmin tradenomiksi 24-vuotiaana, mutta ei ollut saanut koskaan koulutusta vastaavia töitä. Tero oli tehnyt muutaman lyhyen työpätkän raksalla, kaupan kassalla, ja sitten apupoikana varustamolla. Taas tuli pitkä työttömyysjakso ja jostakin syystä mitään työtä ei oikein tahtonut löytyä. Työkkärissä huomattiin pian Teron olevan ns. "vaikeasti työllistettävä tapaus" ja Tero siirrettiinkin pian työvoiman palvelukeskukseen, jossa hänellä oli mahdollisuus saada pitkäaikaistyöttömien ongelmiin perehtyneiden erikoisasiantuntijoiden apua.

TYP:issä Tero tapasi työvoimaneuvojia, joiden kanssa päätettiin, että Tero ohjattaisiin kuntouttavaan työtoimintaan. Se olisi ollut työkoneiden pesua painepesurilla ynnä muuta työtä, jossa Tero olisi oppinut ahkeruutta ja työelämän perusteita.

Mutta Terolla oli kiero loispummityöttömän luonne. Hän halusi mielummin pelata kotona pleikkaria ja runkata sen sijaan, että olisi mennyt kuntouttavaan työtoimintaan ja tehnyt töitä. Kun tuli aika pistää nimikirjoitus työnhakusuunnitelmaan, Tero sähähti työvoimaneuvojalle: "minähän en mihinkään orjatyöhön mene". Tero lähti virastolta ovet paukkuen.

Päättäväinen virkailija näki, että kyseessä oli ns. "työtön lusmu", ja hän pistikin e-mailin KELA:an, jotta nämä lähestyisivät Teroa omilla kirjeillään. KELA lähetti Terolle kirjeen, jossa ilmoitettiin, että työttömyyskorvauksen maksu loppuu.

Vasta nyt Tero tajusi, että tuli tehtyä virhe. Tero meni paniikkiin. Terolla oli velkoja. Asunto menisi. Hän soitti hätääntyneenä TYP:piin ja pyysi saada tavata työvoimaneuvojaa. Virkailija ilmoitti, että yleensä hän ei tällaisiin pyyntöihin suostu, mutta jos Tero osoittaa nöyryyttä, niin ehkäpä tämän kerran.

Sovittuna ajankohtana Tero meni taas TYP:piin, ja sanoi työvoimavirkailijalle:

"antakaa anteeksi, haluan sittenkin osallistua kuntouttavaan työtoimintaan"

Virkailija mietti pitkään ja sanoi sitten vakaasti:

"olen päättänyt antaa sinulle karenssin lisäksi muutaman muun mahdollisuuden."

"Minkä mahdollisuuden?", kysyi Tero.

Virkailija asetti verkkaisesti pöydälle kolme esinettä:
1) saunakauha (jossa puinen kahva),
2) puinen hillosurvin, ja
3) puinen viestikapula.

Hän sanoi "Karenssin lisäksi sinä voit valita näistä kolmesta pöydällä olevasta esineestä yhden. Tai sitten valitse karenssi, jos mikään näistä vaihtoehdoista ei miellytä."

Virkailija käski myös Teron vetää housut kinttuun ja mennä polvilleen lattialle ja kumartua eteenpäin. Tällä kertaa Teron ei parannut kiukutella. Tero teki työtä käskettyä, sillä nyt ei ollut varaa ottaa rangaistuskarenssia. Tero ajatteli, ettei voinut mitenkään ottaa karenssia, joten hän totteli.

Virkailija kysyi: "Minkä esineen valitset?"

Tero oli housut kintuissa kontallaan lattialla. Hän alkoi miettimään, minkä esineen valitsisi.

Tero valitsi puisen saunakauhan. Työvoimavirkailija kuvasi videolle, kun Tero työnsi saunakauhan persereikäänsä. Myöhemmin virkailija lähetti videon kaikille työkavereilleen sähköpostin liitteenä.

PS.
Samassa virastossa on töissä erittäin hyvä tuttavani, Sirpa. Hänkin on työvoimavirkailija. Hän kertoi minulle, että oli kuullut Teron vierailun aikana viereisestä huoneesta litinää, rutinaa, huutoja ja parahduksia. Parahduksista ilmeni sekä tuskaa että nautintoa. Hän oli myös kuullut, kuinka virkailija komensi asiakasta: "ponnista!, ponnista!". Hän oli silloin vaan ajatellut jotain hörhöä siellä opastetaan ja että outoa meininkiä, mutta ei ollut mennyt katsomaan, eikä ollut reagoinut sen enempää.

Vasta kun kaksi viikkoa myöhemmin muut työvoimavirkailijat saivat videon, jossa Tero työnsi saunakauhan persereikäänsä, kaikki tajusivat, mitä oli tapahtunut. Työvoimavirkailijat saivat todella makeat naurut TYP: in kahvipöydässä, kun alkoivat puhua Teron tapauksesta. Kun Sirpa näytti minulle ja yhteisille ystävillemme tuon Terosta kuvatun videon, saimme kaikki todella makeat naurut.

metallimuija