Jäämies ei toivo hellettä kisaviikoille

Engo-jäänhoitokoneita on Hartwall-areenalla ollut viime lokakuusta lähtien yksi. Kisoja varten niitä tuli muutama lisää. Hallimesatri Jani Tiisala vakuuttaa, ettei jäänhoito tyssää ainakaan kokemuksen puutteeseen.

Aleksi Riikonen

Tänään käynnistyvien jääkiekon MM-kisojen pelialusta on kovassa käytössä seuraavat pari viikkoa. Pelejä hallissa on yhteensä 34.

Jos sää yltyy kovin kesäiseksi, saattaa se heikentää Hartwall-areenan jään kuntoa.

Kun SM-liigan kausi päättyi, ei Hartwall-areenalla jääty aikailemaan ja haikailemaan. Areenan jää sulatettiin ja tehtiin MM-kisoja varten kokonaan uusiksi.

Suurin ero SM-liigan jäähän on mainosten puuttuminen. MM-kisoissa vain keskiympyrässä on mainos.

– Ei kisojen aikana sitten enää ole juuri muuta hoitoa jäälle. Pääsponsori Skoda on tuo ainoa mainos keskiympyrässä, se joudutaan varmaan pari kertaa kisojen aikana kirkastamaan, kertoo hallimestari Jani Tiisala.

Kisojen aikana jää joutuu suurelle kuormitukselle. Kaikkiaan 17 päivää kestävän tapahtuman jokaisena päivänä kahta välipäivää lukuun ottamatta pelataan vähintään kaksi ottelua.

Neljänä päivänä Hartwall-areenan jäällä pelataan jopa kolme ottelua.

Oman mausteensa keitokseen tuo lämpenevä kevätilma, joka vaikeuttaa hallin jäähdytystä. Tiisalan mukaan jään pitäisi kuitenkin kestää hyvänä koko kisojen ajan.

– Varmasti jää tulee olemaan kovilla. Koneet ja kaikki muukin tulee olemaan kovemmalla kuormituksella kuin SM-liigakauden aikana.

– Täällä hallissa ei ole oikein ilmastointia, joten me vedämme peleissä sisälle raakaa ulkoilmaa. Nyt keväällä ulkoilma on tietysti lämmintä ja kosteaa. Se tulee vaikuttamaan jäähän, mutta toivon mukaan ei niin paljoa, että siitä olisi suurta haittaa.

Tiisala on erityisen iloinen siitä, että heillä on kisoissa käytössä uudet Italiasta tuodut jäänhoitokoneet.

Yksi vastaavanlainen jäänhoitokone Hartwall-areenalta löytyy ennestään omasta takaa.

– Meillä on harjoitushallissa yksi Engo, jolla on siellä ajettu jäätä. Se on laitteena kaikille tuttu, mutta pelissä ei olla päästy kokeilemaan kahdella Engolla.

– Uudet koneet ovat sen verran leveämpiä, että vähän pitää harjoitella kahdella koneella ajamista. Pitää yrittää saada ajettua siten, että ajetaan jää tasaisesti, ettei se näytä ihan tyhmältä, kun tuolla pyörii.

Jääkoneenkuljettajat eivät ota mitään paineita erikoislaatuisesta tapahtumasta.

Tiisala itse, joka ajaa toista konetta useimmissa otteluissa kuten myös finaalissa, myöntää kuitenkin tällaisen tapahtuman olevan astetta hienompi paikka tehdä töitä.

Hartwall-areenan henkilökunta oli mukana jo 2003 kisoissa ja osalla kokemusta on myös vuoden 1997 kisoista.