Viihde

Minipuutarha ikkunalle? Näin se käy

Viherpeukalolle koittaa kevät säästä riippumatta.

Heli Koivuniemi

Kaipaatko jo puutarhatöihin vai haaveiletko omasta kasvimaasta kerrostalossa? Kokeile kotipuutarhan rakentamista ikkunalaudalle. Ympäristöjärjestö Dodon kaupunkiviljelyprojektien ohjeilla pääset alkuun, vaikka et olisikaan synnynnäinen viherpeukalo.

Valitse sopiva paikka

Ikkunan ilmansuunta vaikuttaa valonsaantiin: eteläikkuna on paras, sillä voit aloittaa viljelyn aikaisimmin.

Itä- tai länsi-ikkuna toimii myös, kun taas pohjoiseen päin suuntautuva ikkuna ei saa tarpeeksi valoa.

Muista, että eteläikkunalla kasvavat kasvit kuivuvat kuitenkin helposti, ja niitä täytyy kastella usein.

Valitse sopivat kasvit

Vihanneskrassi on helppo kasvattaa, se pärjää jopa kostutetulla talouspaperilla. Vihanneskrassista saat raikasta leivänpäällistä vuoden ympäri.

Vehnänorasta voit kasvattaa läpi vuoden, siitä saat puristettua terveellistä mehua, tai korsia, joita voit pureskella.

Valkosipulia voit viljellä sisällä ruukussa: saat hyvänmakuista vihreää versoa, hautaamalla yksittäiset valkosipulinkynnet lähes kokonaan multaan.

Useimmat yrtit tuoksuvat hyvälle, ja siksi niitä on mukava kasvattaa esimerkiksi keittiön ikkunalla. Yrttejä voit säilyttää varsineen vedessä, aivan kuten leikkokukkia. Ruohosipuli tekee veteen juuret, ja pukkaa uusia versoja.

Kaupasta ostetun ruukkuyrtin tai -salaatin voit istuttaa kotona kukkamultaan. Käytä versot tai uloimmat lehdet, mutta jätä muutama lehtipari ja istuta kasvi ripeästi oston jälkeen.

Yrttejä voit kasvattaa taimista, joita saat keväällä kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä. Istuta taimi hieman taimenkasvatusruukkua suurempaan ruukkuun. Siemenmausteita ei kannata kasvattaa sisätiloissa, koska niiden kehittyminen siemenasteelle on hidasta ja sadon saaminen epävarmaa.

Ikkunalaudalla voit kokeilla pienten vihannesten, kuten retiisien, salaatin tai pinaatin kasvatusta.

Valitse sopiva ruukku

Mausteyrtit kasvavat parhaiten suurehkoissa ruukuissa; juuret täyttävät helposti pienemmät ruukut ja kasvi alkaa tehdä vain rentoja varsia. Käytä vähintään 1,5 litran ruukkuja, jotka ovat läpimitaltaan 15–20 senttiä.

Käsittelemättömät saviruukut on liotettava vedessä ennen käyttöönottoa, jotta ne eivät vedä mullasta kosteutta. Ruukun pohjalle on hyvä laittaa ruukunpaloja, kiviä tai soraa, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan salaojiin.

Kasvualustana voit käyttää kaupasta saatavia multaseoksia, joista sopivimpia ovat hiekansekaiset ja vähäravinteiset seokset.

Lisää kalkkia tai tuhkaa pieneen ruukkuun 1 rkl ja isoon 2 rkl. Voit käyttää myös altakasteluruukkuja. Kasvukautena lisätään lannoitetta, esimerkiksi kananlantarakeita 3–5 viikon välein.

Kylvä yrtit siemenpussin ohjeiden mukaan, yleensä pari siementä pintakylvönä. On viisasta merkitä ruukkuihin, mitä olet niihin kylvänyt.

Kaikki sisällä kasvatettavat yrtit pitävät jatkuvasta suihkuttelusta. Voit myös huuhdella lehtiä silloin tällöin estääksesi tuholaiset.

Lähde: Kaupunkiviljely.fi
 

Kirjavinkki: Oma opas kaupunkiviljelyyn

Salla Kuuluvainen ja Rosemarie Särkkä:
Kaupunkiviljelijän opas,
WSOY, 22.3.2013

Kaupunkiviljelijän opas innostaa kaupunkilaista työntämään kätensä multaan ja kasvattamaan omaa ruokaa.

Uutuuskirjassa pohditaan, mitä kasveja kannattaa kasvattaa ja miten puutarha selviää loman yli. Entä voiko kaupungissa pitää kanoja? Tai miten tunnistaa puistojen marjapensaat ja hedelmäpuut ja miten kasvien siemenet saa talteen syksyllä?

Mittakaavan voi valita itse: puuhailla itsekseen tai perustaa porukalla oman pellon tai ruokapiirin. Aina ei tarvita omaa palstaa eikä isoa tilaa: viljelmän voi perustaa katolle, parvekkeelle tai vaikka kaupungin joutomaalle. Kerrostalopihalle voi pystyttää yhteisen viljelylaarin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu