Vanhemmat ja opettajat yrittävät torpata Vantaan koulusäästöt

Vantaan perusopetukseen kaavaillaan 2,9 miljoonan säästöjä vuodelle 2013. Leikkuriin joutuu muun muassa koulunkäyntiavustajien määrä. Myös koulujen ja kotien yhteistyötä edistävät johtokunnat ollaan lakkauttamassa.

Päivi Tuovinen

Vanhemmat ja opettajat ovat ryhtyneet taisteluun Vantaan velkaohjelmassa esitettyjä koulusäästöjä vastaan.

Jos suunnitellut säästöt toteutetaan, kouluista katoaa sata koulunkäyntiavustajaa. Samanaikaisesti toteutetaan perusopetuksen toimenpideohjelma, joka tarkoittaa sitä, että suuri osa erityisoppilaista sijoitetaan lähikouluihin.

– Yhtälö on mahdoton. Erityisoppilaiden siirtämisestä lähikouluihin on nyt luovuttava, vaatii Vantaan opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Sami Markkanen.

Perusopetuksen johtajan Ilkka Kalon mukaan perusopetuksen toimenpideohjelma ei lisää säästöjen haittavaikutuksia.

– Säästöjen haittavaikutukset olisivat vähintään yhtä suuret, vaikka toimenpideohjelmaa ei toteutettaisi.

Opettaja Kai-Ari Lundell pelkää, että koulunkäyntiavustajien määrän romahtaminen joka tapauksessa vaarantaa oppilaiden turvallisuuden.

Suivaantuneet opettajat muistuttavat, että Vantaan kouluissa toimitaan jo nyt hyvin kustannustehokkaasti. Opetus maksaa Vantaan peruskouluissa ja lukioissa noin 1000 euroa vähemmän per oppilas kuin esimerkiksi Helsingissä.

Säästöohjelma kurittaa myös eka- ja tokaluokkalaisia, joiden viikkotuntimäärää ollaan laskemassa. Se on opettaja Lundellin mielestä yksi säästölistan huolestuttavimmista kohdista.

– Jokainen viikkotunti on pienille oppilaille hyvin tärkeä. Väärässä kohdassa säästäminen tulee myöhemmin maksettavaksi. Esimerkiksi opettajien lomautukset ovat näkyneet kunnissa sosiaalimenojen kasvuna.

Kevätseminaarissa kaupunginvaltuustolle esitellyssä velkaohjelmassakin todetaan, että yksi koulusäästöjen riskeistä on Vantaalle aiheutuva ”imagotappio”.

– Jos koulujen maine romahtaa, Vantaalle ei saada niitä hyviä veronmaksajia, joita tänne kaivattaisiin. Säästöt heikentäisivät myös Vantaan mainetta työnantajana sekä opetusalan henkilöstön työhyvinvointia, kuvailee Markkanen.

Säästöistä huolestuneista vanhemmat keräävät parhaillaan nimiä Näpit irti koulusta -adressiin. Vanhemmista koostuva aktiiviryhmä on järjestämässä mielenilmauksen 14. kesäkuuta.

– Vanhemmat kyllä ymmärtävät, että velkaisen kaupungin talous pitää saada kuntoon. Vantaan velka ei kuitenkaan ole syömävelkaa, vaan seurausta liian innokkaasta investoimisesta, jyrähtää Mikkolan koulun johtokunnan puheenjohtaja Vaula Norrena.

– Marja-Vantaa, Kehärata ja miksi tässä taloudellisessa tilanteessa rakennetaan niin hulppea kaupungintalo? hän kysyy.

Säästölistalla ovat myös koulujen johtokunnat ja ammatillisen koulutuksen jaosto, joiden lakkauttamisella tavoitellaan 40 000 euron vuosittaista säästöä.

– Johtokuntien lakkauttaminen heikentää demokratiaa ja kodin ja koulun yhteistyötä, toteaa Norrena.

Jos säästöt toteutuvat

Koulukuljetuskriteerit tiukentuvat.

Sijaistusten määrä yläkouluissa vähenee.

Eka- ja tokaluokkalaisten opetustunnit putoavat lain sallimaan minimiin.

Koulunkäyntiavustajien määrä vähenee sadalla.

Koulujen johtokunnat ja ammatillisen koulutuksen jaosto lakkautetaan.

Saksan, ranskan ja ruotsin kielen opetus vähenee.

Vantaan luontokoulun avustamisesta luovutaan.

Lukio-opetuksessa säästöt kohdistuvat pääosin kurssien vähentämiseen.

Lähde:Vantaan talouden tasapainoittamis- ja velkaohjelma

Kommentit

Säästökohteita:

- Opetuslautakunnan toimesta päätetty 3 aluepäällikön viran avaaminen 1.8.2012 alkaen jäihin - varat kouluavustajien palkkaamiseen

- Sivistystoimen virkamiesten lomautus heinäkuuksi - varat kouluavustajien palkkaamiseen

- Veronkorotukset (0,5-1,0 %)

- Pitkän aikavälin vaikutukset ennaltaehkäisevään toimintaan (syrjäytymisen estäminen)

- Sitoumus virkamiehiltä eettiseen ajatteluun ja toimintaan myös käytännön priorisoinneissa (ensin autetaan avun tarpeessa olevia, vasta sitten lihotetaan virkamiehistöä)

Jaakko

Vantaa tekee kaikkensa karkoittaakseen lapsiperheet muualle. Jo tällä hetkellä Vantaalaiset lapset joutuvat tyytymään vähempään kuin naapurikunnissa. On erittäin lyhytnäköistä säästää perusopetuksesta sillä jo muutama syrjäytynyt lapsi tulee maksamaan yhteiskunnalle nyt haviteltuja säästöjä enemmän. Vantaa on antamassa selkeän viestin lapsellisille kuntalaisille ja Vantaalaisiksi aikoville: Menkää muualle!

Jarmo Tuppurainen

Näpit irti koulusta Vantaa -vaatimuksen voi allekirjoittaa täällä: http://www.adressit.com/napit_irti_koulusta_vantaa_2012

Siinä ei pelkästään torpata säästöjä, vaan vaaditaan että Vantaa päinvastoin satsaa lisää lapsiin ja nuoriin niin, että syrjäytyminen puolittuu. (puhutaanhan työttämyydenkin puolittamisesta).
Nyt 8% koululaisista lasketaan valtakunnallisten testien perusteella ryhmään, joka ei omaa riittäviä luku- ja laskutaitoja pärjätäkseen tulevaisuuden tietoyhteiskunnassa. 8 % vantaalaisista opiskelijoista on n. 1600 henkilöä.
Kun Stakes on laskenut, että yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa elämänsä aikana, niin voitte laskea jo nyt tehtyjen koulusäästöjen hinnan. 1600 kertaa miljoona euroa on 1,6 miljardia. Niin isoja lukuja, että niitä ei hevin tahdo tosiksi uskoa.
Mitä sitten, jos vielä 'säästetään' lisää, ja viedään kouluista kouluavustajat samaan aikaan, kun sinne vielä tuodaan takaisin erityisoppilaat?
Ruotsissa muuten noita tietoyhteiskunnasta syrjäytyneitä on jo 18%. Ruotsi on rikas maa. Suomella ei kertakaikkiaan ole varaa tuommoiseen ihmisten haaskaukseen.

Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu

Niin se Vantaan velka muuten oli miljardin luokkaa, huomattavasti vähemmän kuin tuo säästöjen takia menetettyjen tulevien veronmaksajien aiheuttama 1,6 miljardin vaje.

Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu

Lyhytnäköistä strategiaa säästää lapsista ja nuorista ja hankaloittaa koulun ja kodin yhteistyötä. Nyt monet koulut jo tekevät työtä äärirajoillaan. Monet vantaalaiset ovat valmiita osallistumaan talkoisiin veronkorotuksilla, jos satsataan kouluihin. Miksi tätä viestiä ei haluta kuulla? Yli 20 vuotta Vantaalla asuneena tulee kyllä mieleen, että pitäisikö harkita asuinkaupungin vaihtoa.

Tiina Mehto

Täydellisen pässiä pussi päässä -politiikkaa! Näillä lapsilla ja nuorilla on edessä heidän elämänsä ainutkertaiset kouluvuodet. Erityisluokkien integrointi taviskouluihin ja reilun kolmensadan avustajan vähentäminen sadalla ei todellakaan ole hyvä yhdistelmä. Jo nyt joka ikisessä luokassa on oppilas, joka vie joko opettajan tai avustajan ajan sataprosenttisesti. Missä on ihan tavallisen oppilaan oikeudet opetukseen ja turvalliseen koulupäivään? Näitä oppilaita on luokassa kuitenkin valtaosa.

Näistä päätöksistä maksetaan sitten lastemme tulevaisuudella ja pahimmassa tapauksessa syrjäytyminen jatkuu koko loppuiän! Mitäs se sitten maksaa???

Myy

Saa nähdä miten valtuutetut äänestävät asiassa. Kunnallisvaalit ovat onneksi pian, joten kannattaa tarkkaan seurata miten kukin valtuutettu ja valtuustoryhmä asiassa äänestää ja muistaa asia kun itse on vaaliuurnalla.

Valtuutettujen äänestyskäyttäytymisestä tullaan kirjoittamaan lista joka tulee olemaan netissä esillä aika monessa paikassa kunnallisvaalien aikaan.

Jarmo Tuppurainen

Matarin asuntolahankkeesta voidaan luopua ja nekin rahat satsata kouluihin ja päiväkoteihin. Ennaltaehkäisevä työ on tärkeämpää kuin jälkien siivous. Isot säästöt kertyisi myös siitä, että asuntola sijoitetaan jonnekin parakkikylään uuden rakentamisen sijasta.

Esikoinen aloittaa syksyllä 1. luokan, mutta sitä ennen aiomme muuttaa pois Vantaalta. Emme jää odottelemaan avohoitopotilaiden rantautumista naapuriimme ja haluamme lapsillemme tasokkaampaa opetusta, mitä Vantaalla saa.

Nyt on säästöjen takia kaikki erityislapset integroitu normaaliluokkiin,. On päivänselvää, ettei tällaisissa luokissa opiskelevat normaalit lapset voi saada hyvää opetusta, koska opettajien aika menee kurinpitoon ja erityistukea tarvitsevien huomioimiseen.

muutto edessä

Hyvät ihmiset; kontaktoikaa sdp:tä ja kokoomusta. Tässä on heidän mainoslauseitaan: "Sosialidemokratia on sitä, että pidetään heikoimman puolta.
" (Antti Lindtman) ja "Nuorten syrjäytyminen on ongelma, joka koskettaa meitä kaikkia." (Tapani Mäkinen). Paitsi että ei taida nyt koskettaa, kun pitäisi olla heikoimpien puolella. Ottakaa miehiä sanoista kiinni ja pistäkää painetta niin että kouluja koskevia säästöohjelmia rukataan! Sosiaalidemokraatit ja kokoomus voivat ratkaista asian ja saada aikaan muutoksia säästökohdennuksissa.

Ja jos ei kiinnosta äänestää enää näitä puolueita ja heppuja, ottakaa Antti L:n neuvosta vaarin: "Nykyhallinto on demokraattisesti valittu ja siksi meillä onneksi mahdollisuus vaaleissa vaihtaa se parempaan!" (Antin ABC)

Jaakko

Mistä on kyse ,mitä se syrjäytyminen tarkoittaa käytännössä.Tässä maassa on niin muotia puhuu syrjäytymisestä joka asiassa missä vaaditaan aikuisilta ryhtiä ja osallistumista.Ala-aste ikäiset lapset saa iltamyöhään riehua ulkona kotipihassa tai raitilla.Oikein ihmetyttää miten vanhemmat riskeeraa lastensa turvallisuutta antamalla heidän juosta ympäri kylää klo kahdeksaa ja sen jälkeenkin iltaisin.Sama asia koti ja koulu,vanhempien vastuullahan on huolehtia siitä että lapset tekevät läksynsä ja heidän velvollisuus on opastaa lapsia tarvittaessa.Jos vanhemmat kantaisivat vastuunsa niin kyllä koulupäivä muodostuisi huomattavasti helpommaksi niin oppilaalle kun opettajalle.Nythän jauhetaan jo syrjäytyneistä ja kustannuksista vaikka mitään konkrettista ei ole vielä edes tapahtunut.Veroäyrin nosto koskee taas kaikkia kuntalaisia eli maksumiehiksi joutuisi taas kaikki niin lapsettomat kun eläkeläiset. Kyllä lapsiperheille on jo lapioitu yhteiskunnan varoja mutta mikään ei riitä ja kun oma panos on nolla niin ...hyvää olla vaatimassa.

abc

Yksi hyvä säästökohde on rehtorien kesäpäivien lyhentäminen yksipäiväiseksi tapahtumaksi. Ihan turhaa rahdata kaikki rehtorit ja apulaisrehtorit kesällä jonnekkin päin Suomea kahdeksi päiväksi, koska rehtoritapaamisia on muutenkin usein ja sielläkin on tarjoilut. Säästöä tulisi myös jos sihteerit päivittäisivät koulujen nettisivut, ylläpitäisivät tarvikevarastot ja koulukirjastot kallispalkkaisten opettajien sijaan.

kanukka

Hienoa ABC! Näitä sinkkuininöitä aina kumpuaa jostakin kallionraosta. Valtaosa vanhemmista rakastaa lapsiaan kuin kissa puuroa ja on valmis heidän eteensä tekemään mitä vaan. Vastuuta tunnetaan ja sitä kannetaan. Veroja maksetaan ihan yhtä paljon, kuin sinkutkin, mitään lapsivähennyksiä ei ole.

Opettajan auktoriteetin puute, epäpätevyys ja 34 oppilaan luokka teetti esikoisen kanssa reippaasti kotityötä. Vaikeinta oli vakuuttaa lapsi siitä, että koulunkäynnissä on ylipäätä mitään ideaa, kun päivä käytetään tappeluun ja tappeluiden selvittelyyn. Normaalijärjellä varustetulla lapsella ei ole tarvetta saada tällaisessa yhteisössä mitään opetusta tai huomiota edes sitä 1min/pv.

Mistäköhän näiden kitkerien sinkkujen hoitajat ja holhoojat kumpuaa elämän ehtoopuolelle, jos ei meidän lapsia tehneiden kupeista? (Kuve = lantio).
Olen 10 vuotta seurannut likeltä Vantaan koulumaailmaa, ollut siellä myös töissä.
Edellinen "säästöisku" humahti 9v sitten, ja sen jälkiä korjataan edelleen.

Jos ikkunasta seuraa lasten menemisiä, ja niiden perusteella päättelee, että lasten koulutuksesssa onkin reippaasti säästämistä, menee kommentit täysin penkin alle.

Myy

Jokaikisessä juhlapuheessa ollaan huolissaan syrjäytyneistä nuorista ja syrjäytymisuhan alaisista lapsista ja nuorista. Käytäntö onkin sitten ihan muuta. Päättäjien lyhytnäköisyys on suorastaan pelottavaa!

Tanja

Vanhemmilta vaaditaan joustoa ja tuottavuutta työelämässä, joka näkyy lapsiperheissä sekä sosiaaliset ongelmat lisääntyvät koko ajan.
Kouluissa lapset tarvitsevat yhä enemmän yksilöllistä huomiointia
ja kouluavustajien vähentäminen kyllä tulee kalliiksi tulevaisuudessa.
Työelämä vaatii yhä parempia koulutuksia uusilta työntekijöiltä ja silti nyt otetaan pois pienten koulujen oppilailta mahdollisuus opiskella kieliä lisää jo ala-asteella.
Onneksi on kunnallisvaalit tulossa..

Anne Syrjä

Pikku Myy ei nyt oikein ymmärtänyt sanomani.Peräänkuulutin vanhempien vastuuta omista lapsista.Auktoriteetin puute ...mikä on kotikasvatuksen osuus.Hyvän kotikasvatuksen saanut lapsi ei varmasti riehu koulussa, vai..Opettajako on syyllinen jos luokkaan ilmestyy 34 metsäläisen villiä jälkikasvua.En ole katkera sinkku vaan työssäkäyvä veroja maksava kahden lapsen yksihuoltajaäiti joka huolehtii siitä että lapset tekevät läksyt kotona ja varmistan että myös ymmärtävät tekemisiään.Kuten Anne Syrjä toteaa " Vanhemmilta vaaditaan joustoa ja tuottavuutta työelämässä, joka näkyy lapsiperheissä sekä sosiaaliset ongelmat lisääntyvät koko ajan ". Ahneet elintasohakuiset vanhemmat syyttävät työelämää lastensa koulunkäynti ongelmista sensijaan että laittaisivat lapset etusijalle ja velkarahalla hankitut ökytalot ja autot toissijaiseksi.

abc

Meillä on lapsi, jonka eteen olemme vanhempina tehneet kaiken: olemme maksaneet itse terapiat, olemme suunnilleen kouluttautuneet erityislapsen hoitamiseen, olemme pyrkineet järjestämään kotielämämme siten, että ympäristö olisi lapsellemme mahdollisimman tukeva ja rajat selvät.

Tähän saakka kouluympäristö on ollut tukeva: pieni, tarkoituksenmukainen luokka, pääasiassa yksi opettaja, joka tuntee lapsen ja opettaa liki kaikki aineet (tosin opettajat ovat vaihtuneet 2 vuoden välein). Tälläkin tuella lapsella on vaikeuksia keskittyä, mutta homma luistaa ja iltaisin teemme läksyt ja tuemme kaikin tavoin (harrastuksissa jne.).

Tuleva muutos isoon luokkaan ilman avustajaa tietää todellista hurlumheitä lapsellemme, joka kärsii impulsiivisuudesta, tarkaavuuden häiriöstä, keskittymisvaikeuksista ja melusta. Vanhempien illat menevät opettamiseen eikä jää aikaa palautua töistä saati olla 2 muun lapsemme kanssa. Lapsella ei ole entiseen tapaan voimia tärkeään kavereiden kanssa olemiseen ja rakentaviin harrastuksiin.

Vanhemman, saati sinkun, jolla ei ole tietoa ja käytännön kokemusta erityislapsen kanssa elämisestä, on hyvin vaikea kuvitella päivittäistä stressitasoa. Voin sanoa vilpittömästi, että vastaa hyvin 4 "tavallisen" (ei neurologisista ongelmista kärsivän) lapsen kanssa elämistä, eikä vertailu ole sittenkään pätevä.

Eniten vituttaa se, että yhteiskunta on viemässä kaiken avun pois ja vesittämässä sen työn, mitä vanhempina olemme tehneet. Miettikää itse aikuisina työpäivää paikassa, jossa ette tule toimeen ja jossa vaatimustaso on jatkuvasti yli sen mihin kykenette. Tämän kohtalon Vantaa tarjoaa erityisoppilailleen integroimalla heidät luokkiin, joissa ei ole avustajia kuin nimellisiksi tunneiksi / viikko.

Jaakko

Jos Vantaa haluaa säästää pitkäjänteisesti, niin parhaita keinoja on investoida lapsiin ja nuoriin. Muistetaan tämä, kun kunnallisvaaleissa ehdokasta valitsemme. - Turhia juhlapuheita on kuultu tarpeeksi.

Toisaalta virkamiesjohtokin voisi katsoa peiliin, koska budjetit ja säästöohjelmat valmistellaan kuitenkin siellä portaassa. Useinmiten politiikkojen päätös vain on sinetti huonosti valmistellulle esitykselle.

Tämäkin talouden tasapainottamisohjelma on oman nimensä irvikuva. Kun ei kyetä priorisoimaan, niin mennään metsänhoitajamenttalliteetilla 3% pois kaikesta. Olisi avoimen hallinnon hyvä esimerkki, jos tässä vaiheessa keskustelua kaupungin vastavalittu kaupunginjohtaja ja kaupungin hallitus toisivat avoimesti esiin konsultin laatiman ohjelman kaikki perusteet ja varmasti tehdyt analyysit vaikutuksista pidemmän tähtäimen talouteen, kaupungin kilpailukykyyn ja mm. Vantaan markkina-arvoon asumiskuntana. - Hyvässä hallinnossa nämä on varmasti tehty - näin uskallan olettaa. Miten muutoin kukaan voisi kaupungin hallituksessa tai valtuustossa mitään tästä asiasta päättää?

Lisäksi olisi kiinnostavaa tietää käytetyn konsultin osaaminen kunnallisen johtamisen ja päätöksenteon, kuntatalouden ja sen tervehdyttämisen näkökulmasta, tehdyn konsulttiopimuksen arvo sekä - sopimuksen mahdollisesti ylittäessä hankintalainsäädännön mukaisen kilpailutusrajan - käytetty hankintamenettely vaiheineen. - Uskon tämänkin olevan kaikella ammattitaidolla hoidetun, mutta koska on vahvaa kiistaa itse asiassa, niin hyvään hallintoon kuuluisi esittää nämäkin. Päinvastaistakin on jo keskusteluissa väitetty.

Anssi Kuusela

Hallitusohjelmassa on kirjattu huippukoulutustavoitteet. Vantaan sivistystoimen strategiassa lukee että ”monialainen kasvatuksen ja koulutuksen uudistaja ja edelläkävijä, kasvun ja oppimisen tuen vahvistaminen, perusopetuksen laadun ylläpito, kansainvälisyyden, kielitaidon ja monimuotoistuvan toimintakulttuurin kehittäminen… jne”
Mitä enemmän noita korulauseita kuulen, sitä enemmän alan toivoa takaisin 1850-luvun patruunoita, 1920-luvun eduskuntaa tai 1970-luvun koulunkehittäjiä. He sentään tekivät sen mitä sanoivat tekevänsä.
He maksoivat, he järjestivät, he kehittivät. Koulutusta paremmaksi. Eikä huonommaksi. He ymmärsivät, mikä merkitys koko kansan sivistämisellä on, sekä miten se saadaan aikaiseksi.

Investoimalla reippaasti koulutukseen he nostivat suomalaiset köyhistä ja takapajuisista torppareista muutamassa kymmenessä vuodessa korkeasti koulutetuiksi ja vauraiksi älytuotteiden keksijöiksi.

Mutta nykyiset päättäjät, yhteiskunnassa joka on vauraampi kuin koskaan, eivät vaan raski satsata rahaa koulutukseen. Luulevat että sieltä hedelmät kypsyvät ihan ilman hoitoa ja kastelua. Kuvittelevat, että ruuvia voi kiristää loputtomiin ja silti saada fantastisia tuloksia.

Laskevat, että vähentämällä opettajia ja oppitunteja saadaan parempia, jopa huipputuloksia.
Jokin tässä nyt mättää. Minulle opetettiin kyllä vähennyslaskua ihan eri tavalla. Minulle ei opetettu, että 1-1 on 2. Vaan se on nolla, valitettavasti.

Jos olet samaa mieltä, että koulusta ei saa leikata, allekirjoita Näpit irti koulusta –adressi:
http://www.adressit.com/napit_irti_koulusta_vantaa_2012

Vaula Norrena

Korulauseet on juuri niitä, miltä kuulostaakin - tyhjää helinää. Samoin se, että pitäisi kunnallisvaaleissa nostaa valtuustoon ne, jotka vastustavat koulusäästöjä. Säästöt on jo pantu toimeen, ennenkuin vaaleja edes pidetään. Ennen vaaleja voi luvata mitä vaan, mutta lupausten muuttaminen todellisiksi teoiksi onkin jo ihan eri juttu.

Pohjan vetäminen pois lapsiperheiltä jatkuvasti muuttuvien sääntöjen, varojen ja tukien muodossa on aivan kestämätöntä. Ei voi laskea perheen elämää viittä vuotta eteenpäin, ei edes puolta! Kaikissa asioissa, mitä kunta päättää, pitäisi olla viive. Tämän jälkeen tilanne pysyisi tismalleen samana esim viisi vuotta. Viisivuotiskauden jälkeen uudet neuvottelut, viive ja toteutus. Kaikki tulee yllätyksenä ja kaadetaan niskaan ihan surutta.

Myy

Minä kannatan myös sitä, että sivistystoimen tekemät laskelmat ja eri vaihtoehdot seurannaisvaikutuksineen julkaistaan avoimesti tutkittavissa olevina asiakirjoina. Valitettavasti en luota valmisteluun, joka oli Perusopetuksen toimenpideohjelmankin osalta fiasko. Koko prosessi valmisteluineen, kuulemisineen ja päätöksineen oli suuri näytelmä.

Rahaa paloi varmasti 100 000 - 150 000 e; jostakin ainakin muistan tällaisen rahasumman ohjatun hankkeen toteuttamiseen - liekö tuo summa käytetty valmisteluun, joka ei kestä ohjelmana edes siihen saakka kun ohjelma käynnistetään? "Kehittäminen maksaa" on varmasti seuraava argumentti - huh huh!

Jaakko

"Minä en petä pieniä."

Suurin osa valtuustosta pyyhittävä ulos.

Itse olen tyrkyllä: selkäranka, sydän ja korvien väli ovat siinä kunnossa, että olen valmis astumaan saliin - etuovesta.

Timo K. Perttilä
kunnallisvaaliehdokas
Vihreät

Timo K. Perttilä

Muuten voisin äänestääkin, mutta puolue on väärä. Vihreät kurjistavat jatkuvasti pienituloisten lapsiperheiden elämää keksimällä yhä uusia älyttömiä ympäristö-, energia-, auto- ja mitälieveroja.

Lakkasin äänestämästä vihreitä siinä vaiheessa, kun alettiin suunnitella tietullien käyttöönottoa pääkaupunkiseudulle. Haluan käyttää vähäisen vapaa-aikani mielummin lasteni kanssa kuin julkisissa istumalla työmatkoilla. Julkisilla meno pidentäisi työpäivääni tunnilla, enkä pystyisi samalla reissulla hoitamaan ruokaostoksia.

Pakolliset elämisen kustannukset on em. verojen takia nousseet niin paljon, että elämä on jatkuvaa pennin venyttämistä.

muutto edessä

Kommenttejasi ihmetellen epäilen "korviesi väliä"!Ei taida ihan "kunnossa"olevan.Siellä "salissa"tarvitaan muutakin kuin tyrkyllä/vastahankaan olemista.Voisit yrittää vaikka "viherpiiperoiden"(luontoa tuhoavien)mainosten jakoa.

Hoh,hoijaa.

Kiitos kiinnostuksestasi minun mielipiteitäni kohtaa, HOH,HOIJAA, olet näemmä väsynyt - "nimi miestä myöten?"
Olen tyrkyllä - kaikki ehdokkaat ovat tyrkyllä, suoraan sanon: pyrkyreitä.
Minä olen vastahankaan, silloin kun sen itse tunnen oikeaksi - sinulta en lupaa kysy.
Tule tarinoimaan Faceen, minä otan sinutkin kaverikseni - odotan yhteydenottoasi - keskustellaan.

Timo K. Perttilä

ANTEEKSI.
Olen iloinnut liian aikaisin, olen toiminnan mies, nyt olen rientänyt asioiden edelle...

Tahdon ilmoittaa, että - en ole Vantaan Vihreiden virallisesti asettama kunnallisvaaliehdokas.

Sunnuntaina kokoontuu Vantaan Vihreiden hallitus, joka nimittää "yhden erän" viralliset ehdokkaat."

Nyt näyttää siltä, että on mahdollista, että minua ei kelpuuteta Vantaan Vihreiden ehdokkaaksi, syitä lienee monia...esimerkiksi, juuri tämä, että olen ilmoittanut ehdokkaansa olemaan, olen ollut muissakin puolueissa, olen liian kovaa huudellut sosiaalisilla medioilla, ja - olen vanha, rumakin...

Olen pahoillani, jos olen liian monia ärsyttänyt...en tiedä, opinko mitään...

Timo K. Perttilä

Lainaus: Pohjan vetäminen pois lapsiperheiltä jatkuvasti muuttuvien sääntöjen, varojen ja tukien muodossa on aivan kestämätöntä. Ei voi laskea perheen elämää viittä vuotta eteenpäin, ei edes puolta! Kaikissa asioissa, mitä kunta päättää, pitäisi olla viive.
Niinpä,kun elämä suunnitellaan tukien varaan.Entäs jos elämää suunnittelisi omien ansiotulojen mukaan.

abc

Hyvä Jaakko sinulla on hienoja ehdotuksia säästöiksi.
Mietin tässä juuri, että kuinkahan suuripalkkainen henkilö sellainen avustaja on? Eikö se olisi parempi pitää heitä töissä, kuin lähettää kortistoon? Siinä voitaisiin ehkä lisätä henkistä hyvinvointia kahdenpuolen: oppilaiden ja avustajan ja hei opetkin voisivat siinä samassa varmasti paremmin.
Tämä on totiseti hölmöläisten peitontekoa sillä nyt kun puhutaan syrjäytyneistä nuorista ja heidän auttamisestaan niin pitäisi myös ajatella sitä, että näillä nuorilla se polku on lähtenyt aika usein vinoutumaan jo paljon aikaisemmin. Murrosikä on siitä vaikea hetki meille aikuisille ryhtyä tarjoamaan sitä apua, kun yleensä on jo pitkä matka epäonnistumisia sillä autettavalla takana ja ensin pitää päästä sen keskisormen ohi.
Olen vakaasti sitä mieltä, että mitä varhaisemmassa vaiheessa resursseja käytetään lasten oppimisen ja kasvun tukemiseen, sitä lyhyemmäksi mahdollinen avitusaika jää ja sitä nopeammin tehokkaat apuvälineet ja tavat auttaa löydetään ja sitä vastaanottavaisempia ovat ne autettavat.
Lapset ovat luonnostaan oppimishaluisia ja oppivaat mielellään asioita onnistumisien kautta. Kaikki lapset tarvitsevat opettajan huomiota ja vanhempien tukea koulupolullaan, tavalla tai toisella. Kaikki vanhemmat eivät ehkä ole yhtä taitavia näkemään lapsensa avuntarvetta ja nyky-yhteiskunta vaati paljon myös meiltä aikuisilta. Työelämässäkin pitää pärjätä. Tältä osin haluan muistuttaa, että myös koulun tulisi voida antaa huomiota ja auttaa lapsia osaltaan. Näen sen tavallaan osana sitä yhteiskuntamallia, joka tänne on luotu. Vaaditaan, että molemmat vanhemmat käyvät töissä. Silloin tarvitaan päiväkoteja ja kouluja. Kun vanhemmat ovat työssä päivän, ei voida odottaa, että klo 18.00 jälkeen kotona käydään koko koulupäivän materiaali läpi lapsen kanssa uudestaan. Eihän se lapsikaan enään jaksa ja onko se inhimillistäkään? Joskus mietityttää mikä olisi yhteiskunnalle sitten se paras vaihtoehto? Että, joka perheessä on vain yksi työssä käyvä aikuinen? Miten se vaikuttaisi sitten tähän "kallisarvoiseen" talouskasvuun? Olisiko se enään edes mahdollinen vaihtoehtona?
ABC: lle vielä terveiset: Hanki lapsia, mieluiten erityislapsi ja palaa sitten tänne keskustelemaan siitä miten huonosti lapset kasvatetaan. Ei se kiljuminen kadulla kerro siitä miten, joku pärjää lukihäiriöisenä tai kielellisten ongelmien kanssa koulussa. Eikä vanhempia voi aina syyllistää lasten ongelmista. Aina ei vaan mene puntit tasan tässä elämässä mutta eihän se olisi oikein, jos esim. lukihäiriö johtaisi automaattisesti syrjäytymiseen. Varsinkin, kun tänäpäivänä näistä tiedetään niin paljon ja menetelmiä tukemiseen löytyy.

Yökyöpeli

Kouluavustajan palkka on n. 1200-1300 e/kk. Jos hän jää työttömäksi, hän maksaa kaupungille enemmän työttömyyskorvauksena ja toimeentulotukena.
Sivistysvirasto 'säästää', mutta sosiaali-ja terveysvirasto saa lisää maksettavaa. Että semmoiset 'säästösuunnitelmat'.

Vaula Norrena

Valitettavasti Vantaa alkaa olla niin persaukinen,että säästämnen pitää aloittaa joka asiasta.
Palkattua väkeä tulee vähentää huomattavasti joka sektorilla ja paljon.
Kaupunki alkaa olla siinä tilassa,ettei ole enää pitkä matka siihen,kun valtio joutuu puuttumaan asioihin ja nimittämään selviyysmiehen hoitamaan kaupungin asioita.

Sitten vasta alkaa todellinen säästäminen.

lahjomaton virkamies

Sillee. Kukkasia sinulle ABC. Tulojen mukaan on menot laskettu meillä aina. Luulet tosiaan olevasi ainoa Vantaalainen, joka tiara päässä keikkuen hoitaa mallikkaasti lapsensa ja tienaa rahansa.

Jos koulujen "anti" lapselle vaihtelee ihan miten sattuu, on tuen kotona oltava valtava ja vankka. On siis tiedettävä, voinko olla kokopäivätyössä, vai kotona osapäivän lapsiaan tukemassa? Säännöllinen päivätyö vai kolmivuorotyö? Jos tämä johonkin kassaan osuu, niin kodin omaan, ei sinun eikä kuntalaisten.

Jos tietäisin, että kuntaan voi luottaa edes 5v jaksoissa, voisin järjestää myös oman elämäni erilailla. Ikäänkuin siirtää opetusvelvollisuuden koululle. Kasvatusvastuu ja -velvollisuus on kodilla jo aina pilkun päälle ollutkin.

Sama tilanne koskee sekä fyysisesti, että henkisesti tuen tarpeessa olevien lapsien vanhempia. Ei se ole sinulta pois, että yritämme kynnet veressä hoitaa lastemme tulevaisuutta myös koulunkäynnin osalta, koska koulu ei siihen täysipainoisesti kykene.

Jos ei vielä selvinnyt, niin kirjoituksessani sana "pohja" kuvasi sitä opetusantia, mitä koulusta saa (tai pitäisi saada) joka lapselle. Opettajan työtä, avustajan työtä, luokkayhteisön työskentelyrauhaa jne.

Ei tukien varassa olevaa "pohjaa". Tukia ei ole lantin lanttia perheeseemme tippunut sen jälkeen, kuin nuorin lapsi täytti 3v. Kaikilla on mahdollisuus hoitaa lapsi kotona 3v ikään pikkurahan turvin. Raha ei ratkaissut vaan lapsen paras.

Myy

Eli tässä avustajien kohdalla säästetään toisesta rahapussista ja viedään toisesta.
Onko olemassa ketään joka osaa kertoa mihin ne rahat virtaa ja kuinka paljon ne puroset, jotka olisi mahdollista torpata nyt, kun tilanne on näin vakava yhteensä tekisivät. Ihan esimerkkinä tuo luontokoulun 100 000 €tuki.
Olisiko siihen saatu rahat, jos pysti rahat, leikkauslistan teko Edenissä ja kahvikassaa olisi leikattu, Konsertti peruttu musiikkitalolla tai laitettu omakustanteiseksi tai vaikka olisi se skumppa jätetty juomatta ja kerätty kolehti sillä rahalla luontokoulun hyväksi...? Luulen että tuo 100 000€ olisi hyvällä tahdolla ja vähemmällä minä, minä politiikan teolla saatu kasaan helpostikin. Kysymyshän olisi loppujen lopuksi priorisoinnista.

yökyöpeli

Lapseni kävi ala-astetta 1980 luvulla. Hänellä on kuulovamma. Ei kuuro, vaan kuulonalenema. Joutuu käyttämään kuulolaitetta. Silloin oli kouluihin tullut ensimmäsiset
kouluavustajat. Lapselleni ei tällaista palvelua saanut pyynnöistäni huolimatta.

Korvaklinikalta hän sai laitteen, jolla opettaja olisi voinut paremmin kommukoida hänen kanssaan, mutta opettajapa ei sitä tunneilla käyttänyt, koska koki sen niin hankalaksi kantaa mukananaan ja yleensä käyttää sitä. Lapseni sai häirikköoppilaan nimen, koska hän ei pystynyt keskittymään kunnolla opetukseen. Olen vieläkin vihainen siitä, ettei hän saanut mahdollisuuksia parempaan opetukseen. Päätä kyllä olisi ollut opiskella.

Aikuisena hän valmistui nykyiseen ammattiinsa, mistä olen onnellinen. En sen takia, että elän lapseni kunnian kautta, vaan että hän sai mahdollisuuden työelämään.

Näitä ongelmia kouluissa on ja tulee olemaan, koska aina säästetään niiltä, jotka eivät voi puolustautua, elleivät vanhemmat pistä kampoihin.

Vivatsu

Säästöjä pitää saada aikaan, mutta on varmasti olemassa jokin toinen tapa hoitaa kaupungin taloutta kuntoon. Samalla kun rakennetaan uutta, jätetään säästöjen varjolla korjaamatta vanhoja koulurakennuksia, joista aiheuttuu terveydellisiä haittoja oppilaille ja opettajille, tämä tuo lisäkustannuksia kaupungin talouteen.

Mari

Vivatsu, minun tyttärelläni on ihan sama tilanne. FM-laitetta ei opet jaksaneet/osanneet käyttää. Nykyään murrosikäinen tyttö ei itsekään käytä kuulolaitetta, kun ei halua erottua joukosta. Kyllä se näkyy koulunumeroissa.
Sitä paitsi meluisassa koululuokassa kuulolaitteesta on enemmän haittaa kuin hyötyä - pitäisi käyttää sitä FM-laitetta.
Ja toden totta, henkilö joka ei kunnolla kuule mitä puhutaan, alkaa väistämättä touhuta omiaan, ja sitten pidetään outona/häirikkönä. Tiedän kokemuksesta, koska itse olen syntyperäinen kuulovammainen, täysin laitteiden armoilla.
Onnekseni kävin koulua aikana, jolloin pulpetissa piti istua hiljaa.

Vaula Norrena

Horsmat sinullekin. Tässä lainattu muutama poiminta mielipiteistä.
Kasvatusvastuu ja -velvollisuus on kodilla jo aina pilkun päälle ollutkin tiara päässä keikkuen
Monet vantaalaiset ovat valmiita osallistumaan talkoisiin veronkorotuksilla?Joopa 1200 € tienestit ja vielä veronkorotuksia.
On siis tiedettävä, voinko olla kokopäivätyössä, vai kotona osapäivän lapsiaan tukemassa?
Oikein ihmetyttää miten vanhemmat riskeeraa lastensa turvallisuutta antamalla heidän juosta ympäri kylää klo kahdeksaa ja sen jälkeenkin iltaisin.
Kun vanhemmat ovat työssä päivän, ei voida odottaa, että klo 18.00 jälkeen kotona käydään koko koulupäivän materiaali läpi lapsen kanssa uudestaan. Eihän se lapsikaan enään jaksa ja onko se inhimillistäkään? Siksikö ne lapset siellä ulkona juoksee iltamyöhään.
Ei se kiljuminen kadulla kerro siitä miten, joku pärjää lukihäiriöisenä tai kielellisten ongelmien kanssa koulussa. Ei niin mutta kertoo sen että onko läksyt tehty valvotusti ja pitäisikö lapsi olla jo kotona rauhoittumassa siihen aikaan.
Kouluavustajan palkka on n. 1200-1300 e/kk. Jos hän jää työttömäksi, hän maksaa kaupungille enemmän työttömyyskorvauksena ja toimeentulotukena. No just joo eikä muuta vaihtoehtoa ole jos en saa olla avustaja niin kortistoon...
Olisiko siihen saatu rahat, jos pysti rahat, leikkauslistan teko Edenissä ja kahvikassaa olisi leikattu, Konsertti peruttu musiikkitalolla tai laitettu omakustanteiseksi tai vaikka olisi se skumppa jätetty juomatta ja kerätty kolehti sillä rahalla luontokoulun hyväksi.
Työpaikka jossa ei järjestetä työntekijöille minkäänlaista " bonus " viihdettä,onko olemassa

romanov

Kun yrityksellä menee huonosti ja velkataakka kasvaa enemmän kuin sen tulot, ei siellä silloin skumppaa juoda eikä bonuksia tipu, paitsi tietysti silloin kun tehdään töitä valtiojohtoisesti tai kaupungin leivissä ollaan. Tämäkin on onneksi jo huomattu ja siitä puhutaan. Mutta oikeissa yrityksissä biletetään vain silloin kun on millä bilettää, ellei haluta konkurssiin....

yökyöpeli

mikäli Vantaa haluaa jatkossa menestyä ja saada kuntaan kipeästi kaivattuja veronmaksajia niin silloin peruspalvelut ja eritoten peruskolutuksen laadun tulee olla hieman kehyskuntien tarjoaamaa parempaa. Jos jo nyt ollaan laadussa jääty jälkeen saadaanko säästöillä mitään positiivista aikaan?

Vivo

Anti oli se että kun äiti kulkee tiara silmillä ja on niin erinomainen,ei pitäisi lapsilla olla ongelmia koulussa, kun äiti on niin tiara että......toinen anti oli taas äiti joka painaa klo 18.00 asti duunia ja lasten koulunkäynti ja läksyt ei jaksa kiinnostaa ,parempi kun huutavat ja melskaavat kylillä kun kotona tekemässä läksyjä.Kolmas anti oli avustajan työttömyyskorvaukset ja toimeentulotuki ,kuka sanoo että ei voi hakea muuta duunia ...naristaan vaan naikka ei olisi mitään syytä

romanov

Pikkulinnut lauloivat: Koulusäästöjä vastaan mielenosoitus 14.6 klo 16.30 Leija - talon edustalla.
Vastapäätä Jumboa...Nykyisin Vantaan valtuuston palaveripaikka.

Tuleeks kukaan TEKEMÄÄNKIN jotakin sanaisen torailun lisäksi?

Timo K. Perttilä

Niin siellähän on tilaisuus nähdä silmästä silmään ne parjatut päättäjät, koko kaupunginvaltuuston 56 jäsentä ja kaupunginhallituksen 17 viisasta.
Siis to 14.6. klo 16.30-17.30 Vantaan leijan edessä, Pakkalankuja 5, Vantaa.

Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu

Turpo ja leikkaukset, kuinkakohan moni veronmaksaja muuttaa naapurikuntaan? Lapilleen huomattavasti enemmän koulutusta ja paremmilla resursseilla sekä veroprpsentti pienempi. Eihän kukaan suurituloinen lastensa koulutusta arvostava jää enää Vantaalle.

Jotain rajaa!

Luultavimmin myös opettajat karkaavat naapurikuntiin. Nytkin vantaalainen opettaja tekee työtä selvästi pienemmin resurssein kuin esim. helsinkiläinen. Opettajien työtaakka tulee kohtuuttomaksi, tämä tarkoittaa uupumista ja pitkiä sairauslomia. Osa pätevistä opettajista loikkaa luultavimmin naapurikuntaan. Kohta Vantaan perusopetusta hoitaa joukko epäpäteviä uupuneita opettajia.

Jotain rajaa!

Vantaalla ei saa enää jakotunteja, tukiopetusta saa antaa joitakin tunteja vuodessa, laaja-alaisen samanaikaisopetusta muutaman tunnin viikossa ja avustajan luokkaan muutamaksi tunniksi viikossa. Tässä kaikki mitä rehtori lupasi ensi lukuvuodeksi erityisluokkaan. Pelkään pahoin, että kotien kanssa yhteistyössä saavutetut hyvät tulokset sekä oppimisessa että sosiaalisessa ja emotinaalisessa kasvussa haihtuvat taivaan tuuliin. Huonoimmassa tapauksessa otetaan takapakkia. Kiitos Vantaan säästöjen!

MInttumaari

Nyt täytyy "pommittaa" asiallisin viestein kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien edustajia (kh / valtuusto) ja Vantaan johtoa - tämä homma on täysi fiasko toteutuessaan. Minä ainakin pelkään perheeni ja lapseni jaksamisen puolesta. Perheemme tuo Vantaalle reilut verotulot. Jotakin vastinetta niille, kiitos, ja lapsille tulevaisuus! Ajatelkaa: viettäkää itse päivänne huonossa työilmapiirissä ja yrittäkää sitten nauttia elämästä. Nyt tämä kurjuus järjestetään lapsille. Kyllä kotona tehdään kaikki mitä voidaan, mutta ei yhteiskunta voi nostaa käsiään pystyyn ja sanoa, ettei meillä ole enää varaa huolehtia näistä lapsista. Jos perhe huolehtii lapsesta kaiken muun ajan kuin koulupäivän ajan, on jo liikaa, että ei voi tehdä rauhassa omia töitään vaan joutuu senkin ajan pelätä ja olla varuillaan, mitä koulussa tapahtuu erityislapselle, joka ei saa riittävää, lain hänelle takaamaa tukea, koska Vantaa-niminen kunta ei piittaa.

Jaakko

Näpit irti koulusta Vantaa. Valtuutetut hoi: Vaalit tulee....vaalit tulee. Siinähän sitten valtuutetut näkevät mitä vääränlainen päätös aiheuttaa. Tällä päätöksellä tulee olemaan kauaskantoiset vaikutukset. Ymmärtäkää hyvät päättäjät, että nämä nuoret tulee olemaan veronmaksajia ja eläkkeenmaksajia. Yhteiskunta tarvitsee näitä nuoria.

Salla

Jos Vantaan demarit ovat kokoomuksen mukana viemässä läpi nyt kaavailtua koulujen kurjistamista, tiedän minne laariin ääneni ei ainakaan sada syksyn kunnallisvaaleissa. Säästöille on vaihtoehto eli maltillinen veronkorotus. Säästötalkoisiin voi osallistua myös virkamiesten lomarahojen leikkauksella, jos todella halutaan lasten ja nuorten parasta muutoinkin kuin juhlapuheissa. Voisiko joku talousviisas iltapuhteinaan laskea millainen potti saataisiin kasaan vaikkapa 10 %:n lomarahojen leikkauksella? Jo maalaisjärki sanoo, että tämänkaltaiset lyhyen tähtäimen säästöt muuttuvat pitkän tähtäimen kuluiksi. Mistä momentista Vantaan poliitikot silloin aikovat säästää?

Minna H.

Sivut