Nettilukio ja sitkeys tekivät pienten lasten äidistä ylioppilaan

Sari Viljanen saa valkolakin äitiyslomallaan. Yhdeksänkuinen Valo on saanut olla kotona, kun äiti opiskelee netissä.

Sanna Heikkilä

Sari Viljanen kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi. Luokkatoverinsa ja opettajansa hän tapaa kuitenkin ensimmäistä kertaa vasta lakkiaisissa.

Viljanen suoritti lähes koko lukion netissä, koska hänellä oli tarve saada teini-iässä kesken jääneet opinnot valmiiksi. Perheenlisäystäkin oli luvassa.

– Raskausaikana vaihdoin Eiran aikuislukiosta Otavan opiston nettilukioon, 29-vuotias Viljanen kertoo.

Hän työskenteli tuolloin konduktöörinä vuorotöissä, ja aikataulujen sovittelu kävi lähiopetuksessa liian hankalaksi. Vinkki nettilukiosta tuli työkaverilta.

Matematiikka on suosikkiaine.”
Lukion aikana Viljanen sai kaksi lasta. Nyt kaksivuotiaan Sade-tytön syntymän jälkeen opiskelut täytyi istuttaa vauvanhoidon tahtiin.

Mies ja sukulaiset ovat olleet tukena.

– En ennalta osannut arvata, kuinka työlästä etäopiskelu on, urakan valmistumisesta helpottunut Viljanen kertoo.

– Nyt ei enää ole koko ajan huono omatunto siitä, että joko lapset tai opinnot saavat liian vähän huomiota.

Tänä viikonloppuna Sade ja yhdeksänkuinen Valo-poika pääsevät todistamaan äidin juhlahetkeä.

Etälukiossa omatoimisuus ja aktiivinen tiedonhaku korostuvat.

– Etu on se, ettei kotoa tarvitse lähteä mihinkään, ja aikataulut joustavat arjen kiireiden mukaan.

Omatoimisuus ja aktiivinen tiedonhaku korostuvat.”
Matematiikka on tuoreen ylioppilaan suosikkiaine.

– Fysiikan ja kemian opiskelin lähiopetuksena Eiran aikuislukiossa, sillä kaipasin niissä opettajan ohjausta.

Viljanen suoritti ylioppilastutkinnon hajautetusti, kaksi ainetta viime syksynä ja kolme tänä keväänä. Molemmissa koitoksissa hänen täytyi venyä poikkeukselliseen sitkeyteen.

– Valo syntyi viikko ennen syksyn kirjoituksia, Viljanen muistelee.

– Nyt keväällä olin vatsataudissa ja oksensin kirjoituksissa. Ämpäri oli pöydän vieressä sitä varten.

Kirjoitusten jälkeen Viljanen on ehtinyt käydä lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeissakin.

– Tosin perheen sairastelukierteessä kokeisiin lukeminen jäi vähälle.

Tarmoa nuorella äidillä riittää.

– Aikaa tuntuu olevan nyt suorastaan ruhtinaallisesti. Olen alkanut käydä kuntosalillakin.

Kommentit

Hmmm.... Toiset tekee tuon saman homman ihan käymällä siellä tunneilla, tekemällä samalla töitä ja hoitamalla lapset.
Eli onko tämä siis todellakin uroteko vai vaan erilainen tapa oppia...?

Äiti myös

haha, voi voi kun on siellä varmaankin ne yh-äidit purkamassa tunteitaan kun eivät saa mitään itse aikaiseksi..se on niin helppoa tulla tänne kirjottelemaan :) vässykät!

yh äidit naurattavat..miksiköhän yh? ;D

Ja mitenköhän yksinhuoltajuus taas tähän keskusteluun liittyi?!?! Ja ei, en ole yh... :D siksi ihmetyttää, koska tosiaan moni muu käy koulussa, töissä ja siinä samassa hoitaa ne lapsetkin, miksi ei heitä ole tätä juttua tehty?

äiti täälläkin

Eikai tässä nyt mistään uroteosta olekaan kysymys. On erinomainen suoritus saada ylioppilastutkinto ylipäänsä suoritettua. Siinä vaiheessa kun on kaksi pientä lasta, sitä pitää jo oikeasti haluta saada se koulu tehtyä loppuun. Kyllä siinä motivaatiota ja sisua monta kertaa tsekataan. Vain sellainen, joka ei ole äitinä ollessaan (tai ehkä koskaan) juuri opiskellut voi sanoa, että mikäs iso juttu tuokin nyt on olevinaan. Valmistuminen on AINA iso juttu. Kyllä siihen monet pystyy ja monet suoriutuukin joka vuosi. Mutta kovasti se vaatii panostusta. Äitikokelaaalta vielä enemmän.

mietin

Miksi ei voi olla toisen puolesta onnellinen. Ihmettelen tota asennetta 2 ensimmäisen kommentin kohdalla. Ei täydelliset oo kiinnostavii...

Äityli

Lämpimät onnittelu Sari Viljaselle ja menestystä myös jatkossa! Varmasti yksinpuurtajaa ovat koetelleet tietyt aineet ja opintojaksot, ajatellaanpa vaikka matematiikassa integrointia ja derivointia, vektoreita ym, joita lukiolainen ei arjessa kohtaa, mutta jotka on opeteltava.

Ei oppi ojaan kaada, ja erityisesti keskenjääneiden opintojen jatkaminen on ihmiselle eheyttävä ja voimaannuttava kokemus. Yleensä kesken jätetyt tehtävät painavat ihmistä, enemmän tai vähemmän. Onnea nuorelle äidille ja ylioppilaalle!

Ikuinen opiskelija

Mietin vaan sitä miten vuorokaudessa riittävät tunnit sihen että käy töissä koulussa ja hoitaa lapsia...ellei tee töitä ja koulua kotona kun lapset nukkuvat vai ovatko lapset kenties mukana töissä??? Vai mies kotona hoitamassa tai lapset tarhassa, silloinhan ei siis ensinäkään hoitaisi itse lapsia vaan joku muu!!!! Minä olen siis käynyt lukion lähes kokonaan ÄITIYSLOMALLA ( ennen esikoisen syntymää olin pari kk töissä ja koulussa)!!! Toki mies tai joku tuttavistani on ollut joskus lasten kanssa kun olen käynyt kolussa paikanpäällä. mutta ensisijainen lastenhoitaja olen ollut minä itse, joten kyse ei ole todellakaan mistään laiskottelusta!!! En tunne kovin montaa äitiä joka olisi äitiyslomallaan tehnyt muuta kuin ollut lasten kanssa.Ärsyttää tollanen p:n jauhaminen , jos ei ole mitään hyvää tai edes järkevää sanottavaa niin pitäisi pysyä hiljaa!!! En tiedä miksi juttu ylipäätään tehtiin juuri minusta luultavasti haluttiin esitellä uusia erilaisia tapoja opiskella, kuten nettilukio josta minä kirjoitin. Toki Suomessa ja Vantaalla on paljon muitakin opiskelevia äitejä ja muitakin maininan arvoisia opiskelijoita ja ihmisiä ylipäätään, varmasti tämä juttu ei ole niiltä ihmisiltä pois!!!! En ymmärrä miten joku voi pahottaa mielensä normaalista joka keväisestä käytännöstä kirjoittaa lehdissä oman alueen ylioppilaista , vai pitäisikö juttu aina sitten tehdä jostain julkkiksesta tai heidän lapsistaan ettei muut "tavikset" loukkaannu jos oma naama ei komeile lehden sivuilla!?

Sari.V

Sulla taitaa viirata päässä. Täyttä faktaahan tuossa tekstissä tuli, selvää kateellisuutta sinun osaltasi. Teeppä sama perässä ja hyvää elämää RIITTA! :D

äitimyös

Kuka täällä selittää, että joku käy töissä, koulussa ja hoitaa lapset! Yeah right... Miten se on mahdollista, jos käyt töissä n. 8h, koulussa alle 8h .. missä välissä se lapsien hoitaminen sitten tapahtuu?

äitimyös

Minäkin olen miettinyt tuota, että opiskelisin tässä äitiyslomalla samalla, ennen kun palaan töihin.. Ei taida kuitenkaan tällä mammalla hermot riittää moiseen. Todella hienoa suoritus, ei kaikkia tajua sitä, että tuo ei ole ihan niin yksinkertainen homma. Menestystä myös jatkossa SAri! hieno homma!

mammi