Paikalliset

Graffitit palaavat Myyrmäen tunneleihin

Graffiti-projektin vetäjä Klaus Kojo Vaskivuorentien alikulkutunnelin edustalla. Tunneli kuvitetaan toukokuussa yhteistyössä koulujen kanssa.

Else Kyhälä

Myyrmäki-liike on ottanut asiakseen palauttaa värikkäät alikulkutunnelit Myyrmäkeen. Vaskivuorentien ja Virtatien alittavat tunnelit maalattiin laillisilla graffiteilla opiskelijatyönä 90-luvulla. Vuonna 2007 teokset maalattiin umpeen Myyrmäenraitin perusparannuksen yhteydessä.

– Vaskivuorentien alikulkuun suunniteltiin tuolloin valopaneeleita, mutta jostain syystä se ei toteutunut. Nyt tunnelit ovat harmaita ja töhrittyjä, harmittelee graffiti-projektin vetäjä Klaus Kojo Myyrmäki-liikkeestä.

Jotain pirteää ja värikästä on tarkoitus tehdä”.

Vaskivuorentien alikulku kuvitetaan toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Kilterin yläasteen sekä Vaskivuoren lukion kanssa.

– Opiskelijoilla ei ole aiempaa kokemusta graffitista, mutta he ovat kyvykkäitä ja lahjakkaita. Haluamme viedä graffitiperinteen eteenpäin. Yhteistyö koulujen kanssa on projektissa olennaista.

Virtatien alikulku kuvitetaan kesäkuussa yhteistyössä Lasten taidetalo toteemin ja Vantaan kuvataidekoulun kanssa.

– Paikallisten maalaama tunneli saa ehkä olla enemmän rauhassa kuin jonkun muun kuvittama tunneli, Kojo pohtii.

Myyrmäki-liike on saanut laajan tuenmyyrmäkeläisiltä alikulkujen maalaamiseen. Myös Vantaan kaupungilta herui jouhevasti lupa taideteoksiin.

– Myös iäkkäämpi sukupolvi on kannustanut maalaamaan jotain kaunista, Kojo kertoo palautteesta.

Ville Sohlberg oli yksi nuorista opiskelijoista, joka oli mukana maalaamassa Vaskivuorentien ja Virtatien alikulkuja 90-luvulla.

– Graffiti oli ollut meille jo muutamien vuosien ajan harrastus, mutta emme olleet varsinaisesti päässeet maalaamaan kuin vanerille ja piirtämään paperille, Sohlberg muistelee.

On hyvä, että on tullut mahdollisuus harrastaa laillista graffitia”.

Tällä kertaa Sohlberg toimii graffiti-projektin mentorina. Hän on myös mukana maalaamassa samoja tunneleita, joita hän maalasi 90-luvulla, kun projekti toteutettiin ensimmäistä kertaa.

– Meidän vanha graffitiporukka osallistuu maalaamalla tunnelin toisen puolen. Toinen puoli on opiskelijoiden projekti, Sohlberg sanoo.

Sohlberg muistelee, että 90-luvulla tehdyistä kuvituksista tunnelin korkuinen nalle oli erityisen suosittu. Tällä kertaa vanha graffitiporukka on suunnitellut Myyrmäki-aiheista tekstiä ja kaupunkikuvaa tunneleihin.

– Jotain pirteää ja värikästä on tarkoitus tehdä. Koululaisten osalta ei ole vielä päätetty aihetta.

Projektiin osallistuvat koululaiset ovat olleet innoissaan maalausurakasta.

– On hyvä, että on tullut mahdollisuus harrastaa laillista graffitia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kun ollaan vain puhdistettu pois laillisia graffiteja. On hienoa, että annetaan sekä vanhoille että nuorille mahdollisuus harrastaa.

Myyrmäen suuralueelta löytyy paljon harmaita betonipintoja.

– Aloitamme näiden kahden alikulkutunnelin maalaamisella. Jos tämä todetaan toimivaksi konseptiksi, alikulkuja täällä kyllä riittää, Kojo miettii.

Myyrmäki-liike

Myyrmäki-liike on perustettu lokakuussa 2012 Facebookissa.

Se on puoluepoliittisesti sitoutumaton yhteisö Myyrmäen alueella asuville, opiskeleville, työskenteleville ja harrastaville henkilöille.

Liike pyrkii luomaan Myyrmäestä viihtyisämpää ja eloisampaa aluetta.

Myyrmäki-liike on vapaamuotoista toimintaa, johon jokainen voi osallistua omien mahdollisuuksien mukaan.

Graffiti-projektin tavoitteena on viihtyisämpi asuinympäristö sekä laillisten työskentelymahdollisuuksien tarjoaminen graffititaiteesta kiinnostuneille nuorille.

Viime syksynä Myyrmäki-liike järjesti ehdokkaiden kuntavaalipaneelin ja asukkaiden asematyöpajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu