Pähkinärinteessä pelätään taas kirjaston puolesta

Lauri Kaira on projektijohtaja Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien Lyhty-projektissa. Monet kulttuurivaikuttajat, kuten Pirjo Hiidenmaa, Tuija Lehtinen ja Aleksi Bardy sekä kansanedustaja Raija Vahasalo ovat allekirjoittaneet vetoomuksen Pähkinärinteen kirjaston puolesta.

Arja-Riikka Nikkilä

Henriikka Benkhellat kertoo, että lapset viihtyvät kirjastossa koulupäivän jälkeen. Unto Pulkkinen lainasi lukemista.

Arja-Riikka Nikkilä

– Ei voi olla totta. Taas, ajatteli Henriikka Benkhellat, kun kuuli, että lähikirjastoa uhkaa lakkautus.

Benkhellatin perheelle kotia vastapäätä sijaitseva Pähkinärinteen kirjasto on kuin toinen olohuone.

Päättäjät ovat aikoneet sulkea Länsi-Vantaalla sijaitsevan kirjaston ainakin kolmesti. Asukkaat ovat nousseet puolustamaan sitä kerta toisensa jälkeen

– Jos emme tee nyt kaikkeamme, on todennäköistä, että kirjasto menee, huomauttaa asukasaktiivi Lauri Kaira.

 

Lakkautus koskee vähintään yhtä kirjastoa.”

Kaira on puuhamiehenä kansalaisliikkeessä, jonka tavoitteena on kirjaston pelastaminen.

– Kyse on valinnoista. Halutaanko, että alle 18-vuotiailla on paikka, johon he voivat mennä ja että seniorikansalaisilla ja työttömillä on paikka, jossa he voivat lukea lehtiä ja hoitaa nettiasiointiaan?

Kaira huomauttaa, että kirjasto tekee myös paljon yhteistyötä viereisen Pähkinärinteen koulun kanssa.

Vastaava kirjastonhoitaja Eila Still kertoo, että Pähkinärinteen kirjaston kävijämäärät kasvoivat viime vuonna yli 30 prosenttia. Kävijöitä on ollut otantapäivinä keskimäärin 200. Suuntaus on jatkunut tänä keväällä.

Alueelle myös rakennetaan lisää, ja suunnitelmien mukaan seudun asukasmäärä kasvaa tuhannella.

Jos kirjasto lakkautetaan, lähin löytyy kolmen kilometrin päästä Myyrmäestä.

– Vaikka keskuskirjastoja miten kehitettäisiin, ne eivät ikinä korvaa lähipalvelua. Lähikirjastoilla on muukin rooli kuin kirjojen lainaaminen, huomauttaa Kaira.

Pienten kirjastojen lakkautus on osa kaupungin säästöpakettia. Kirjastojen osuudeksi säästötalkoissa on asetettu 225 000 euroa.

– Summa on niin suuri, että sitä on mahdotonta ottaa juustohöylällä. Lakkautus tulee koskemaan vähintään yhtä kirjastoa, arvioi Vantaan kirjastopalveluiden johtaja Tuulikki Aho.

– Lakkautuksia tehdään siellä, missä ne aiheuttavat vähiten haittaa, sanoo Aho ja jatkaa, että palveluita paikataan näillä alueilla kirjastoautolla.

Pähkinärinteessä ei luovuta taistelutta.

Kansalaisliike on kerännyt nimiä kirjaston puolesta Pähkinärinne-seuran kanssa. Adresseja on toimitettu kirjastoon, kauppoihin ja taloyhtiöihin.

Nimiä on kerätty myös nettiadressilla, ja Facebookiin on perustettu ryhmä puolustamaan kirjastoa.

Lähikirjastoilla lakkautusuhka

Valtuutetut päättävät maanantaina yhden tai kahden pienen lähikirjaston lakkauttamisesta.

Jos esitys hyväksytään, opetuslautakunta päättää kohteet syksyllä.

Päätös on osa kaupungin säästöohjelmaa.

Vantaan kaupunginkirjastolla on 14 toimipistettä.

Pienet lähikirjastot sijaitsevat Pähkinärinteessä, Mikkolassa ja Länsimäessä.

Lakkautuksilla säästetään 225 000 euroa vuodessa.

HelMet-kunnat käyttävät aineistomäärärahoihin 5 euroa per asukas.

Vantaa säästää tänä vuonna hieman tästäkin summasta.

Kommentit

Pakko sanoa, että kyseisessä Pähkinärinteen kirjastossa tulee käytyä harvakseltaan lasten kanssa sillä aikaa kun poika pelaa futista pähkinärinteen koululla ja asiakkaita näyttää olevan aina jokunen, mutta aika vähän verrattuna muistikuviin takavuosista. Ihmiset ei varmaan enää samassa määrin lue kirjoja. Väistämättä on käynyt mielessä pieni tehottomuuden maku, kun kassalla on parikin kirjastonhoitajaa ja asiakkaita vain muutama. Näin aikuisen näkökulmasta en muuten sivukirjastoa tarvitse. Palveluita ei pidä kokonaan hävittää, mutta tehostamisen varaa kyllä olisi.
Samaan aikaanhan koululla on iltavahtimestari, jotenkin nämä kannattaisi yhdistää, siirtää koululaisten tarvitsemat kirjat koululle tms.

stefan

Haloo Stefan "siirtää koululaisten tarvitsemat kirjat koululle...". Miten ajattelit, että lainaus- ja palautuspalvelu, neuvonta, opastus toimisi ilman aikuisia työntekijöitä? Se iltavahtimestari koululla olisi samalla kirjastontäti?

Kaikki pienyksiköt, joita jäljellä on pitää suojella. Sitten pikkuhiljaa takaisin kirjastot ja neuvolat esim Vapaalaan ja Kaivokselaan. Ihmiset voivat huomattavasti paremmin pienyksiköissä, kaupunginosan kokoisissa palveluissa.

Kirjastoalan ihmisillä on niin heikot palkat, ettei niiden pitäisi Vantaan budjettia kaataa. Olisi ihmisillä töitä, lapsilla turvallinen paikka mihin mennä. Ja lisäksi: Lukeminen kannattaa aina!

Myy