Isä tiesi, että poika on tarpeeksi angstinen

Mari Mäkinen

Teuvo (Kimi Peltonen) on herännyt sairaalassa muutaman viikon tajuttomuuden jälkeen ja saa vieraakseen ystävänsä Manun (Mika Perälä) vas. sekä Rikun (Mikael Rekola).

Mari Mäkinen

Kun Matti Peltonen valitsi poikansa Kimin päärooliin Teuvo-musiikkinäytelmään, ei hän pelännyt, että joku syyttäisi häntä oman pojan suosimisesta. Eikä valintaan vaikuttanut edes se, että poika on isänsä tavoin armoton Leevi and the Leavings -fani. Matti Peltonen kertoo vain valinneensa henkilön, jolle rooli sopii parhaiten.

– Tiesin, että Kimissä on juuri sitä angstisuutta, jota Teuvon rooli vaatii, ohjaajana toimiva Matti Peltonen selventää.

Vantaan Näyttämön Teuvo-musiikkinäytelmä rakentuu Leevi and the Leavingsin musiikin ympärille. Näytelmän aikana kuullaan peräti 26 yhtyeen kappaletta. Matti myöntää, että oma viehtymys bändin musiikkiin vaikutti varmasti siihen, että poikakin alkoi aikanaan kuunnella yhtyettä. Silti Kimi vei faniuden aivan uusiin sfääreihin. Isän levyhyllystä löytyneet levyt kolahtivat heti, jo paljon ennen kuin poika ymmärsi, mitä sanoitukset tarkoittavat. Niitä poika hoilasi taukoamatta.

– Joskus tuli koulussa sanomista, kun lauloin jotakin rivoa kohtaa tajuamatta edes, mitä se tarkoittaa, Kimi muistelee.

Isän mieleen on jäänyt elävästi eräs kerta. Perhe oli laivalla, kun isä yllättäen kuuli, että karakoevuorossa on hänen 11-vuotias poikansa. Ylpeys röyhisti jo rintaa, kunnes isä tajusi, mitä poika lavalla lauloi.

– Kimi lauloi Leevi and the Leavingsin Sopivasti lihava -kappaleen. Kyllähän siinä oli porukalla ihmettelemistä, kun pieni pellavapää lauloi lavalla että ”rinnoista sua puristaisin”, isä naurahtaa nyt, yli vuosikymmen myöhemmin.

– Mutta silloin minua vietiin pöydän alle. En tunnustanut poikaa omakseni, hän velmuilee.

Nyt isällä ei moista tunnustamisen ongelmaa ole. Näytellessä isä-poika-rooli viskataan sivuun tai ehkä se kuitenkin jonkin verran näkyy.

– Omalta pojalta taitaa tulla vaadittua hieman enemmän kuin muilta, isä pohtii.

– Kai isä uskaltaa niin sanotusti potkia minua vähän enemmän kuin muita, kun ei tarvitse pelätä, että loukkaantuisin, Kimi arvelee.

Teuvo-näytelmä on koskettanut molempia syvältä.

– Se on naurua kyynelten läpi, kuten Leevi and the Leavingsin musiikkikin. Jos tulee katsomaan vain komediaa, voin luvata, että saa paljon enemmän. Toivon ja uskon, että näytelmä myös herättää ihmiset ajattelemaan, miten tärkeää on olla herkillä ja kuunnella, kun toisella on hätä, Matti-isä pukee molempien mietteet sanoiksi.

Ensi-ilta lauantaina 16.6. klo 18 Navethaliassa osoitteessa Oraskuja 1. Katso muut näytökset: www.vantaannayttamo.fi

Kommentit

Esityoli kaikin puolin erittäin hyvä. Ainoastaan kaksi näyttelijää saivat niskavillat pystyyn "Riku" joka ylinäytteli ja "Juhanna" joka ei osannut sitten yhtään näytellä.

Pirpana